Δείγμα πολιτικού πολιτισμού ...μετά από χρόνια!!!


Ένα ακριβώς χρόνο μετά τις εκλογές όπου αναδείχθηκε νέα διοίκηση στον Δήμο Άνδρου και είδαμε μια κίνηση πολιτικού πολιτισμού μετά από χρόνια στην Άνδρο. Ο λόγος για τα εγκαίνια/αγιασμό του δημοτικού σχολείου Γαυρίου. Θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός πως η σημερινή διοίκηση κάλεσε και τους δύο προηγούμενους δημάρχους, τον Κ. Θωμά και τον Γ. Γλυνό, που έχουν σχέση με το έργο και οι οποίοι μίλησαν γι’ αυτό. Είναι κάτι που είχε χρόνια να συμβεί στην Άνδρο. Από ότι θυμόμαστε συνήθως όποιος έβρισκε ένα έργο, απλά το εγκαινίαζε ο ίδιος και κάποιες φορές ξέχναγε ακόμα και να καλέσει τον προηγούμενο, που είχε κάνει το έργο!!!

Και για να μην μένουμε στα υπονοούμενα θυμίζουμε πως στα εγκαίνια του Δημαρχείου Άνδρου, το 2011, δεν κλήθηκε ο δήμαρχος που και διείδε την ανάγκη για νέο δημαρχείο και είχε την πρόνοια να αγοράσει το νεοκλασικό Βούλγαρη (μαζί με 7 στρέμματα κήπο μέσα στην Χώρα δίνοντας την δυνατότητα να υπάρξει χώρος σήμερα και για υπαίθριο θέατρο). Παρά τις κορώνες της τότε αντιπολίτευσης, που αργότερα ως διοίκηση το ...οικειοποιήθηκε!!!

Αν δεν το είχε πάρει η προγενέστερη διοίκηση το νεοκλασικό κτήριο Βούλγαρη η Άνδρος σήμερα θα έψαχνε για δημαρχείο! Ανεξαρτήτως, λοιπόν, των όποιων πολιτικών διαφορών ή και των όποιων άλλων αντιθέσεων, θα πρέπει κάποτε να μάθουμε ως κοινωνία να επικρίνουμε ανοικτά τα όποια αρνητικά, αλλά και εξίσου ανοικτά να αναγνωρίζουμε και τα όποια θετικα.Το ότι χτες, λοιπόν, κλήθηκαν, παραβρέθηκαν και μίλησαν και οι τρεις στις σειρά δήμαρχοι, οι οποίοι έχουν σχέση με το έργο, ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο νησί μας. Ένα βήμα ωριμότητας, πολιτικού πολιτισμού και αναγνώρισης της συνέχειας της δημόσιας διοίκησης και των έργων της.

Τώρα ως προς τα εγκαίνια/αγιασμό, που τέλεσε ο μητροπολίτης Δωρόθεος ΙΙ, παραβρέθηκαν περίπου 150 πολίτες κυρίως από την τοπική κοινωνία του Γαυρίου (δάσκαλοι, γονείς, παιδιά, επίσημοι κλπ). Μίλησαν ο πρώην δήμαρχος Υδρούσας Κυριάκος Θωμάς επί των ημερών του οποίου σχεδιάστηκε το έργο το 2007 από ομάδα υπό τον Αλέξανδρο Καπόν έναντι συμβολικής αμοιβής. Ακόμα μίλησε ο πρώην δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός επί των ημερών του οποίου επανασχεδιάστηκε, εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ (κόστος άνω των 3.000.000 ευρώ) και έφτασε μέχρι την τελευταία φάση. Τέλος μίλησε και ο σημερινός δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης επί των ημερών του οποίου ολοκληρώθηκε το έργο και πλέον είναι έτοιμο να παραδοθεί με το καλό προς χρήση την επόμενη σχολική χρονιά.

"εν Άνδρω" 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Είμαστε αισιόδοξοι όσο μας επιτρέπει η εποχή μας, η κοινωνία μας, ο τόπος μας και οι καταστάσεις μας. Δεν ζούμε εκτός της εποχής μας και της κοινωνίας. Υπάρχουν πολλά κείμενα αναρτημένα στο site που έχουν και αυτή τη διάσταση. Εύκολο να τα δεις...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Γιώργο, όπως καταλαβαίνεις αυτό λέει και το κείμενο. Μάλιστα συγκρινεί το σημερινό θετικό με το χθεσινό αρνητικό. Και βεβαίως ήταν ευκαιρία να δείξουμε πότε μπορούσαν να έχουν δωσει στοιχεία πολιτικού πολιτισμού οι προγενέστεροι. Αν δεν δώσουμε ένα παράδειγμα απλώς καταλήγουμε στην θεωρητικολογία. Κατά τα άλλα τα στοιχεία που ζητάς (φωτογραφίες, αριθμός μαθητών κλπ) είναι θέμα ρεπορτάζ που θα έχει σχέση με την εκπαίδευση και όχι ενός πολιτικού σχολίου όπως το συγκεκριμένο κείμενο. Εδώ μιλάμε περί πολιτικού πολιτισμού. Κάτι που έλειπε από το νησί μας χρόνια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Διαμαντή καλημέρα

Όταν ξημερώνει μια νέα ημέρα ηλιόλουστη και ζεστή, όλοι είμαστε ευχαριστημένοι και χαμογελούμε αισιόδοξα. Κανείς μας δεν διανοείται να στενοχωρηθεί και να διαμαρτυρηθεί, επειδή το τελευταίο χειμώνα έβρεχε, χιόνιζε κι έκανε κρύο…
Στη προκειμένη περίπτωση μιας και βρήκες κάτι θετικό και σωστό στη σημερινή τοπική διοίκηση, πες ένα μεγάλο και παχύ «ΕΥΓΕ» για να επαινέσεις τη μεγαλοψυχία, τη συνέπεια, τη δικαιοσύνη και το πολιτισμό (!)
Τη μικροψυχία και τη κακομοιριά άφησέ τη στη μοναξιά του σκότους της λησμονιάς και μη τα ταράζεις, γιατί αναδύουν δυσοσμία αποσύνθεσης…
Σχετικά με τη διορατικότητα και την αποφασιστικότητα του τότε δημάρχου Δημήτρη Γιαννήση να αγοράσει την «οικία Βούλγαρη» συμφωνώ ότι πρέπει να βρει δικαίωση και αναγνώριση κι από επίσημη πλευρά! Όμως δεν νομίζω ότι εδώ είναι το κατάλληλο πλαίσιο (ίσως με την ευκαιρία των εγκαινίων του υπαίθριου θεάτρου), γιατί επισκιάζεται από τα άλλα εξίσου σημαντικά γεγονότα, τα οποία με τη σειρά του επισκιάζει επίσης… Χωρίς να θέλω να θίξω, θα προτιμούσα μεγαλύτερη ανάδειξη του μοναδικού γεγονότος των εγκαινίων ενός νέου σύγχρονου και λειτουργικού Δημοτικού Σχολείου στο Δήμο μας, Αχτίδα ελπίδας εν μέσω κρίσης, ύφεσης, συμβιβασμού αξιών, και γενικής κατάθλιψης ανοίγει ένα καινούργιο σχολείο, ενώ τα περασμένα χρόνια στην Άνδρο και παντού στην Ελλάδα έκλειναν σχολεία λόγω λιτότητας και μείωσης του αριθμού των μαθητών. Θα επιθυμούσα περισσότερες φωτογραφίες από τις τάξεις, τον εξοπλισμό και τους άλλους χώρους για σύγχρονη διδασκαλία. Επίσης θα ήταν ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε πόσα παιδιά πρόκειται να φοιτήσουν εκεί, πόσα θα εγγραφούν στη πρώτη τάξη και πόσοι δάσκαλοι πρόκειται να το στελεχώσουν. Μετά τα στερεότυπα διδακτήρια του Ανδρέα Συγγρού, είναι καλό να γνωρίσουμε και τη νέα αρχιτεκτονική στην υπηρεσία της διαπαιδαγώγησης. Γενικά προτίνω μεγαλύτερη αισιοδοξία, τόσο στη σελίδα σου, όσο και γενικά στον τύπο…!
Τελειώνοντας θέλω να σου θυμίσω λίγους στίχους του Καβάφη, που παρά τη γενικά πεσιμιστική του διάθεση, στα «κεριά» δείχνει το δρόμο της αισιοδοξίας:

Του μέλλοντος η μέρες στέκοντ εμπροστά μας
σά μιά σειρά κεράκια αναμένα-
χρυσά, ζεστά και ζωηρά κεράκια.

Η περασμένες μέρες πίσω μένουν,
μια θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων
τα πιο κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη,
κρύα κεριά, λυωμένα, και κυρτά.

Δεν θέλω να τα βλέπω με λυπεί η μορφή των,
και με λυπεί το πρώτο φώς των να θυμούμαι.
ΕΜΠΡΟΣ ΚΥΤΤΑΖΩ Τ ΑΝΑΜΕΝΑ ΜΟΥ ΚΕΡΙΑ

Δεν θέλω να γυρίσω να μη διώ και φρίξω
τι γρήγορα πού η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν.