Άνδρος, ένα διχασμένο νησί αναζητά διεξόδους...

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Πάνω από 200 άτομα παραυρέθηκαν στην χθεσινή ενημέρωση που από ένα σημείο ξέφυγε και το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα και κυριάρχησε ένταση

Ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να είναι διαφορετικός. Όμως η ένταση και ο διχασμός ήταν αυτά που κυριάρχησαν πάνω απ’ όλα στη χτεσινή ενημερωτική συνάντηση του δημάρχου Θ. Σουσούδη με τους πολίτες της Άνδρου που κατοικούν στην Αθήνα στο ξενοδοχείο President. Μια ένταση που είχε να κάνει με την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Όμως όταν ξεκίνησε η εκδήλωση τίποτα δεν προμήνυε την εξέλιξη. Η αίθουσα του ξενοδοχείου γεμάτη. Οι χαιρετισμοί έδιναν και έπαιρναν. Οι Ανδριώτες της Αθήνας φαινόταν πως είχαν δει την ενημέρωση και ως ευκαιρία για μια συνάντηση μεταξύ τους.

Η ομιλία του κ. Σουσούδη για το θέμα της ανακύκλωσης και της αναγκαιότητας δημιουργίας ΧΥΤΥ στην Άνδρο κύλισε γρήγορα. Από την ομιλία του δημάρχου δύο σημεία κέντρισαν την προσοχή. Το πρώτο για το ημερήσιο πρόστιμο 5.000 ευρώ όσο καιρό ο δεματοποιητής παραμένει στην Σταυροπέδα (για την ώρα έχει γίνει ένσταση και δεν πληρώνεται) και τις ενέργειες που κάνει η Περιφέρεια για να λύσει προσωρινά την μεταφορά των χιλιάδων δεμάτων με απορρίμματα από το νησί.

Οι δύο εισηγητές εξήγησαν τα της λειτουργίας ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης. Διακρίνονται στο πάνελ ο συντονιστής Γιάννης Μηνδρινός και ο δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης.

Οι δύο ομιλίες που ακολούθησαν, η μια για το πώς λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Σύρου (ομιλητής δημοτικός σύμβουλος από την Σύρο) και η άλλη για το πολλαπλό κέρδος της ανακύκλωσης (ομιλητής διευθυντικό στέλεχος της ελληνικής εταιρείας ανακύκλωσης) έδωσαν μερικές ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος.

Και μετά ήρθε η ώρα των ερωτήσεων, οι οποίες όντως ξεκίνησαν ως ερωτήσεις επί του θέματος της ομιλίας του κ. Σουσούδη. Για παράδειγμα ο διαχειριστής του «εν Άνδρω» ρώτησε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την ανακύκλωση στο νησί. Γιατί όπως είναι γνωστό έχει λήξει η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία και δεν έχει αρχίσει η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών από την διάδοχη κατάσταση.

Ο δήμαρχος παραδέχτηκε με ειλικρίνεια την υπάρχουσα καθυστέρηση. Είπε πως δεν είχαν προετοιμάσει εγκαίρως την μετάβαση στη νέα κατάσταση με την ενεργοποίηση της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου Άνδρου. Αυτό έφερε μια πρώτη καθυστέρηση, την οποία ακολούθησε μια επιπλέον καθυστέρηση γιατί η τροποποίηση του προϋπολογισμού της 30ης Απριλίου δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Σύρο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κονδύλια για την ώρα για να διατεθούν για ενεργοποίηση (εξυγίανση, προσλήψεις, αποθήκες, κλπ) της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου. Αποτέλεσμα τα υπό ανακύκλωση υλικά να μαζεύονται δύσκολα και με εθελοντές. Και κατέληξε πως ελπίζει στο επόμενο διάστημα με την έγκριση του προϋπολογισμού τα πράγματα να κινηθούν καλύτερα.

Στη συνέχεια η κ. Γλυνού έθεσε δύο ερωτήματα. Το πρώτο για το χρονικό διάστημα της κατασκευής του ΧΥΤΥ και το δεύτερο του τι θα γίνει με τον δεματοποιητή μέχρι να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ. Ο κ. Σουσούδης ξεκαθάρισε πως χρειάζονται 3 χρόνια για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ και πως για την ώρα δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο για το που μπορεί να πάει ο δεματοποιητής.

Η αίθουσα βρέθηκε σε αναταραχή και σε αντεγκλήσεις ακόμα και μεταξύ των παρευρισκομένων από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης και των αντιπαραθέσεων για το θέμα του ΧΥΤΥ

Μετά τις πρώτες διευκρινιστικές ερωτήσεις παρενέβη ο κ. Θόδωρος Μανούσος εκπροσωπώντας μια ομάδα τουλάχιστον 30-40 κατοίκων από το Μπατσί, που ήταν παρόντες, θέτοντας μια σειρά περιβαλλοντικών ερωτημάτων για τον σχεδιαζόμενο ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Τα ερωτήματα του στοχευμένα στην ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα και στις αστοχίες που έχουν γίνει στο εξωτερικό σε τέτοιες περιπτώσεις (υπάρχει αναλυτική επιστολή του στο site). Στη συνέχεια αρκετοί επίσης κάτοικοι της Υδρούσας που ήταν παρόντες εστίασαν στο θέμα των υπογείων υδάτων και των γεωτρήσεων μέσω των οποίων υδρεύεται το Μπατσί σήμερα.

Η κ. Αμμολοχίτου φορτισμένη συναισθηματικά απευθύνεται προς τον δήμαρχο

Ακολούθησε η κ. Αμμολοχίτου με μια ομιλία έντονα φορτισμένη συναισθηνατικά και έθεσε και το πρόβλημα  της πολιτικής ανακολουθίας στοχοποιώντας κυρίως τον κ. Κ. Θωμά για παλαιότερες προειδοποιήσεις του για τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο δήμαρχος προσπάθησε να εξηγήσει πως μέχρι σήμερα η υπάρχουσα μελέτη θεωρεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Και πως έχουν διασφαλιστεί από τον μελετητή όλες οι προδιαγραφές ώστε ο ΧΥΤΥ να λειτουργήσει σωστά και με συνεχείς ελέγχους. Επέμεινε, επίσης, στο περιορισμένο της ποσότητας των υπολοιμάτων που θα καταλήγει στον ΧΥΤΥ. Όμως η ένταση ανέβηκε μετά από μια σειρά νέες παρεμβάσεις των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, που ζητούσαν περισσότερες διευκρινήσεις και αμφισβητούσαν την μέλετη. Αλλά και από κάποιες αντιδράσεις κατοίκων από την περιοχή της Χώρα κυρίως που ήθελαν κυρίως να ακούσουν τον ομιλητή. Από την μεριά του ο δήμαρχος αυτή την φορά ήταν ψύχραιμος και προσπαθούσε να απαντά ήπια αποφεύγοντας να οξύνει την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα. Ήταν ίσως η πλέον προσεκτική από όλες τις μέχρι σήμερα δημόσιες παρεμβάσεις του στο θέμα.

Η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων, που ήταν κυρίως από την περιοχή της Χώρας, παρακολουθούσαν μάλλον εκπληκτοι τα τεκταινόμενα. Ορισμένοι αντέδρασαν. Αλλά ήταν προφανές πως οι κάτοικοι της Υδρούσας, αν και λιγότεροι αριθμητικά, ήταν περισσότερο φορτισμένοι και έδιναν πλέον τον τόνο στην όλη συζήτηση επανερχόμενοι συνεχώς ο ένας μετά τον άλλον με νέα ή επαναλαμβανόμενα ερωτήματα. Ή, και αντεγκλήσεις με άλλους.

Από ένα σημείο και μετά όσοι είχαν έρθει να ακούσουν μια απλή ενημέρωση βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Η ένταση, που δεν περίμεναν, οδήγησε πολλούς να αποχωρίσουν. Υπήρξαν ορισμένοι «ένθεν κακείθεν» που προσπάθησαν να πουν ορισμένα πράγματα σε μια προσπάθεια να ξαναβάλουν την συζήτηση στο κανάλι ενός διαλόγου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις παρέμβασεις του κ. Λευτέρη Πολέμη, αλλά και του κ. Γιάννη Μαμάη, που καθένας από εντελώς διαφορετική θέση, προσπάθησαν να βάλουν το «νερό στο αυλάκι». Όμως σχεδόν δεν ακούστηκαν μέσα στην ένταση που κυριαρχούσε.

Ο δήμαρχος στο βήμα απαντά στις δεκάδες ερωτήσεις

Ο συντονιστής Γ. Μηνδρινός κατάφερε με πολύ προσπάθεια να φέρει την όλη συζήτηση σε λογαριασμό προς το τέλος λόγω των συνεχών παρενβάσεων των κατοίκων της Υδρούσας. Όταν πια ηρέμησαν τα πνεύματα είχαν πλέον αποχωρήσει οι περισσότεροι ακροατές από την Χώρα, αλλά και σχεδόν όλοι οι διαμαρτυρόμενοι από την Υδρούσα. Για τους κατοίκους της Χώρας αυτή ήταν ίσως η πρώτη συνάντηση με το δύσκολο θέμα του ΧΥΤΥ. Όλοι σχεδόν είχαν έρθει για να πληροφορηθούν για το θέμα. Αλλά ξαφνικά μέσα από τις αντεγκλήσεις συνειδητοποίησαν την ένταση που υπάρχει στην άλλη πλευρά του νησιού μας. Η αλήθεια είναι πως στην Χώρα δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα τέτοιες εντάσεις. Μια φορά μπορούμε να θυμηθούμε εντάσεις στην περιοχή. Κι αυτή αφορά ελάχιστα την Χώρα και αναφέρεται κυρίως στα χωριά έξω από αυτήν. Ο λόγος όταν το 2006 κάτοικοι του Πιτροφού και του Ζαγανιάρη απέκλεισαν την Σταυροπέδα διαμαρτυρόμενοι και έμεινα τα σκουπίδια στον δρόμο επί τουλάχιστον 10-15 μέρες.

Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου

Παρά το γεγονός πως στο δεύτερο μέρος της συζήτησης για τον απολογισμό είχαν μείνει περίπου 80 άτομα ο κ. Σουσούδης προχώρησε σε μια σύντομη αποτίμηση της πρώτης περιόδου της δημαρχίας του. Ίσως ήταν και μια απάντηση στον απολογισμό που αναρτήσαμε στο «εν Άνδρω» εδώ και 9 μέρες. Αλλά κι αν ακόμα είναι έτσι θεωρούμε ιδιάιοτερα θετικό πως προχώρησε σε έναν πρώτο δημόσιο απολογισμό. Κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν στο παρελθόν.

Σε αρκετά σημεία του απολογισμού του ήταν προσεκτικός. Σε ορισμένα έργα υπερβολικά αναλυτικός. Αναφέρθηκε επίσης σε προσπάθειες, αλλά και στις εκδηλώσεις, που έκανε ή που συνέβαλε. Σε ορισμένα σημεία θέλησε ίσως να καλύψει συνεργάτες του. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο θέμα του προϋπολογισμού θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει πως, πέρα από το χάος που παρέλαβε, ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος από απειρία εμμένει σε μια εντελώς εσφαλμένη αντίληψη συντάσσοντας συνεχώς εικονικούς προϋπολογισμούς. Και φτάνει μάλιστα δηλώνει στο δημοτικό συμβούλιο πως: «ο προϋπολογισμός είναι ευχολόγιο»! Και πως «θα τον αναμορφώνει όταν χρειάζεται»! Κάπως έτσι φτάσαμε να μην έχουμε προϋπολογίσει τίποτα μέχρι που έληξε η σύμβαση για την ανακύκλωση! Ούτε κάποια χρήματα για το μεταβατικό στάδιο και την ενεργοποίηση της «αναπτυξιακής εταιρείας»! Και τώρα τρέχουμε. Ο δήμαρχος προφανώς πρέπει κάτι να κάνει για να αποφύγει άλλες τέτοιες προχειρότητες στον οικονομικό προγραμματισμό του Δήμου.

Και βεβαίως δεν αρκεί να θεωρεί ως έργο τα ταξίδια της επί του τουρισμού υπεύθυνης συμβούλου στο Λονδίνο, στην Στοκχόλμη και στο Βερολίνο ή όπου αλλού. Έργο είναι μόνο κάποια συμβόλαια με ξένους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Γι' αυτό πάει στις εκθέσεις. Όπως μας έλεγε έμπειρη ταξιδιωτική πράκτορας της Χώρας "αν σε κάθε ταξίδι της στο εξωτερικό αν δεν φέρει 3-4 συμβόλαια στο γραφείο της απλώς χάνει χρόνο και χρήμα". Και η Άνδρος δεν έχει πια ούτε χρόνο ούτε χρήμα.

Τέλος, πολύ σωστά ο κ. Σουσούδης είπε πως ετοιμάζει μεγάλη παρουσίαση για την Άνδρο στις 22 Ιουνίου στην Αθήνα με στόχο τον τουρισμό από την Αττική. Έστω και αργά κάτι είναι κι αυτό. Άργησε ίσως χρονικά γιατί η συνεργάτιδα του είχε στρέψει την πλάτη στην Αττική ταξιδεύοντας αλλού χωρίς πρακτικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Για τον τουρισμό τα είχαν επισημάνει έγκαιρα  από τις στήλες του "εν Άνδρω" αρκετοί με σειρά άρθρων (Δ. Σταυρόπουλος, Γ. Τρανάκος, Ειδικός Συνεργάτης κλπ).Ευτυχώς που ό ίδιος κατάλαβε και εξήγγειλε πως η Αττική – στην οποία π.χ. η γειτονική Τήνος έχει προ πολλού στραφεί – είναι το πρώτο και βασικό σκαλοπάτι για την Άνδρο αυτές τις δύσκολα τουριστικά στιγμές.

Τα δύο παραπάνω παραδείγματα δείχνουν πως παρά τις όποιες καλές προθέσεις, πολλοί από τους συνεργάτες του κ. Σουσούδη αυτοσχεδιάζουν σε μια κρίσιμη στιγμή για την Άνδρο, ενώ πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε όλους τους τομείς.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Δήμαρχος ξέρει τι κάνει. Χωροθετεί Υδρούσα. Ψήφοι Χώρας + ψήφοι Κορθίου που θα τον δούνε σαν σωτήρα από τα σκουπίδια τον βγάζουνε δήμαρχο για τα επόμενα 15 χρόνια.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΥγε στον Δήμο.Ολα λειτουργούν άψογα.Η οικονομική δουλεύει άψογα πληρώνονται μόνο οι ημέτερον οι εργάτες καθαριοτητας εδώ και 7 μήνες δεν έχουν δει το χρώματα του χρήματος τα σκουπίδια μαζεύονται όποτε τύχει τα δέματα ένα μια νυχτι βρέθηκαν στη χωματερή (τώρα κύριε Λαβδα δεν πειράζει) στο Μπάτσι στήνονται μαγαζιά μέσα στους.δρόμους η ανακύκλωση σταμάτησε για πάνω από ένα μήνα για να την αναλάβει πάλι ο ίδιος εργολάβος και τέλος ο Δήμαρχος με σθένος υπερασπίζεται την θεση Πλουσκα για ΧΥΤΥ μια θέση που προεκλογικά την θεωρούσε επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.ΕΥΓΕ και είσαι ανωτερα

This comment was minimized by the moderator on the site

ΦΙΛΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ!
ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ"!
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ Η ΚΑΡΕΚΛΑ Ή Ο ΚΑΝΑΠΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΣΑΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ! ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA!

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα προηγούμενα σχετικά βίντεο, προκειμένου να διαπιστώσετε την "κινητικότητα ή αστάθεια" των θέσεων αυτών που επιθυμούν να χωροθετήσουν στην Πλούσκα:
Συλλογή Βίντεο:
ΠΛΟΥΣΚΑ Μέρος 2
Μέσα Μέσα στην κοίτη του Υδατορέματος που διασχίζει τον ΧΥΤΥ και καταλήγει στο Ρέμα Πλούσκα
https://youtu.be/ABUnhwwM6Dc
ΠΛΟΥΣΚΑ Μέρος 1
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΘΕΙΣΑ ΘΕΣΗ ΧΥΤΥ ΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΟΥΣΚΑ
https://www.youtube.com/watch?v=H8T-ws8e_3w
Δείτε βιντεοσκοπημένη τη συνάντηση στο Μπατσί στις 29-4-2015 με θέμα τον ΧΥΤΥ Άνδρου.
https://youtu.be/bZjNw9qxMYI
Δείτε βιντεοσκοπημένη τη συνάντηση στο Γαύριο στις 5-5-2015 με θέμα το ΧΥΤΥ.
https://youtu.be/HAE7hX37IVY

This comment was minimized by the moderator on the site

Δείτε βιντεοσκοπημένη τη συνάντηση στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο President στις 25-5-2015 με θέμα το ΧΥΤΥ.
https://youtu.be/U4ZSBVPjyJk
ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑς ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ
19:40- ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
19:54- ΓΛΥΝΟΣ- ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΤΥ
30:57- ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΥΔΡΟΥΣΑΣ;
42:16- ΤΙ ΕΙΔΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΚΑ
45:59- ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ;

This comment was minimized by the moderator on the site

Και όμως . Κάποια στιγμή η Λογιστική παρέα του δήμου "θα τον φάει" τον Δήμαρχο κ. Μπασαντή.
Δείτε και το σίρια η " ΔΙΚΑΙΩΣΗ " !!.
Διδάσκει

This comment was minimized by the moderator on the site

«Κύριε Μπασαντή, τα σέβη μου. Κυρίες και κύριοι. Υπάρχει καιρός του λέγειν, υπάρχει καιρός του αντιλέγειν, υπάρχει καιρός του ψέγειν. Σήμερα για μένα θα είναι ο καιρός του υμνείν. Αίνον, έπαινον του υμνείν την Ιλιαδορωμιωσύνη .Κυρίες βουλευταί και κυρίοι βουλευταί, έρχομαι από μακριά. Οι συλλέκτριες των κρόκων της Θήρας έρχονται δίπλα μου και παγεμένες δίπλα με τον βόρειο τον άνεμο οι Μυροφόρες με την χρυσή των αγγέλων αντανάκλαση. Και επειδή, κύριοι και κυρίες ή σύντροφοι ή συντρόφισσες, κύριοι και κυρίες, επειδή σήμερα, αύριο, παραπέρα, αυτές τις μέρες, όπως πάντοτε, αεί, ποτέ και συνεχώς, θα βυσσοδομούν πάλι η κουστωδία των δυσσεβών Βρυξελλών και εκείνος ο αρχέκακος όφις, ο αλεμανός, γι αυτό ακριβώς θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στον καθ’ημάς τρόπον. Ποιός είναι ο τρόπος μας; Αυτός: «Πάσαν γην και θάλασσαν εσβατόν τη ημετέρα τόλμη καταναγκάσαντες γενέσθαι μνημεία αΐδια καλών τε και κακών συγκατοικήσαντες». Και επειδή θα επανέλθουν πάλι οι δυσσεβείς και οι άλλοι αλεμανοί και ως αρχέκακος όφις , εμείς ξέρουμε ότι θα συμπαραταχθούμε, θα συμπορευθούμε, θα συμπολεμήσουμε τη υπερμάχω στρατηγώ πού ’χει στα μάτια της ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης.
Και βεβαίως εμείς διδάξαμε στην Οικουμένη, εμείς διδάξαμε πάντοτε, ες αεί και αεί ποτέ και ξανά και ξανά ότι σ’αυτόν εδώ τον υπεράχρονο, τον χρονικώς υπεράχρονο τόπον, σ’αυτόν τον τόπον στην κορυφήν του Ομήρου και στο ακροφύνιον του Ολύμπου, εμείς οι Ολύμπιοι διδάξαμε εδώ ότι η έρις γίνεται έρως. Ναι. Η έρις γίνεται έρως, έρως ελευθερίας. Και, φυσικά, ξέρουμε πολύ καλά ότι ξεκινούμε όπως πάντα εδώ και τρείς χιλιάδες, ηττημένοι, αλλά ως ηττημένοι είμαστε αυτοί οι οποίοι θα ξαναδώσουμε σ’αυτόν τον πλανήτη των πεπλανημένων πλανητών και των πλανήτων, θα δώσουμε την καθ’ημάς, την καθ’ ημάς καθεστηκυίαν Πολιτείαν. Και ποιά είναι καθ’ημάς η καθεστηκυία Πολιτεία;Μία και μόνη: Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει.»

Το περιεχόμενο είναι αντίγραφο (λίγο πειραγμένο) από την ομιλία του κ. Κώστα Ζουράρι στη Βουλή, 9/2/2015 και νομίζω ότι ταιριάζει γάντι

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητοί μου ανώνυμοι (ή καλύτερα κ. Χ.Β.) το να αντιλέγεις σε κάποιο στέλεχος (που διατυμπανίζει άστοχα) πως "ο προϋπολογισμός είναι ευχολόγιο" ή που νομίζει πως μπορεί να βάζει νούνερα σε κάποιους κωδικούς ...από το κεφαλι του (χωρίς πρόγραμμα) και μετά τα αναθεωρεί ...όσες φορές θέλει (!!!) δεν είναι "προσωπικά" ή "μένος", αλλά είναι πολιτική κριτική. Τέτοιες απόψεις και τέτοιες πρακτικές έχουν κόστος στον Δήμο (δες τε τι συμβαίνει τώρα με την Αναπτυξιακή και την ανακύκλωση που δεν προβλέφθηκαν τα πράγματα και τώρα τρέχετε και δεν φτάνετε).

Κατά τα άλλα είχα γράψει περί σωστού προϋπολογισμού για το 2015 από το καλοκαίρι του 2014. Τότε έλεγε ο νόμος πως έπρεπε να τον προετοιμάσετε αλλά εσείς το ...ξεχάσατε και είμαστε στον ΙΟΥΝΙΟ του 2015 και προϋπολογισμό του 2015 ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ!!! Και τώρα ΠΡΕΠΕΙ σε ένα μήνα να αρχίσετε να ετοιμάζετε του 2016!!! Αλλά ποιον προϋπολογισμό να προετοιμάσετε; Το "ευχολόγιο" του 2015 ή του 2016; Αυτά δεν είναι "προσωπικά" ή "μένος" είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ κάποιου αρμόδιου.. Και αυτά επισημαίνει η κριτική.

Και για να σας εκπλήξω: ξέρω καλά τι γίνεται και αλλού. Υπάρχουν πολλοί Δήμοι που είχαν πλήρεις προϋπολογισμούς και εγκεκριμένους (όπως λέει ο νόμος) την 30η Δεκεμβρίου 2015 και έκοβαν εντάλματα στις 3 Ιανουαρίου 2015. Όχι στις 3 Απριλίου 2016!!! Και είχαν σωστά ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΕΙ (αυτό σημαίνει προϋπολογισμός - το γράφουν όλα τα βιβλία που ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ) Και αν κάνουν κάποια στιγμή αναθεωρήσεις είναι για σοβαρά και έκτακτα θέματα. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΕΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2015 ή του 2016;

ΑΥΤΑ.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη Δ. Μπασαντής
This comment was minimized by the moderator on the site

Διακρίνω επίθεση κατά μέτωπο κατά του κου Βουραζέρη και του Υπαλλήλου της Οικονομικής Υπηεσίας και δεν μπορώ παρά να φέρω στο νου μου τις καταστάσεις που πληροφορηθήκαμε ότι επικρατούσαν και στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου πριν 1-2-3-4 χρονάκια! Τότε που κάτι καλόπαιδα (που σήμερα το παίζουν αθώες περιστερές) ορμούσαν ως ταύροι σε υαλοπωλείο προκειμένου να περάσουν τα ανεβατά τότε που όποιος υπάλληλος δεν παραδεχόταν ότι ο γάιδαρος πετάει ήταν εγκάθετος-στοχοποιημένος και υπό εξόντωση. Κρίσεις υστερίας, προσωπικές απειλές και επιθέσεις, όπως είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ανδριώτικη κοινωνία, συνέθεταν την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. Μου φαίνεται λογικό η αλλαγή στάσης προς το λογικό και αυτονόητο να τους έχει εντυπωσιάσει και όπως σχολιάστηκε με ένταση το κακό παρελθόν να σχολιάζονται τα θετικά (και τα αρνητικά) του παρόντος. Όσοι είμαστε έξω από τον χορό να μάθουμε να ακούμε όλα όσα συμβαίνουν στους χώρους των οποίων η καλή λειτουργία και η παρουσία καταρτισμένων υπαλλήλων θα είναι μόνο προς όφελός μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αξιότιμε κ. Μπασαντή
Μπράβο σας για τη δουλειά που κάνετε. Βλέπω ότι αποκτήσατε και πρόσβαση στο κολλέγιο Δήμου Άνδρου και ειδικά στο τμήμα Οικονομικής Υπηρεσίας όπου οι σπουδές εκτός από μαθήματα σεμιναριακού τύπου γίνονται και με ανάγνωση βιβλίων με προτροπή και υπόδειξη του κ. Βουραζιέρη.
Φαίνεται καθαρά ότι το κλίμα έχει αλλάξει μόνο και μόνο από το γεγονός ότι εκτός των σπουδών όταν μένει χρόνος φτιάχνουν και κανένα προϋπολογισμό, αν θυμάμαι καλά οι π/υ είναι ευθύνη του τμήματος και βεβαίως πληρώνουν και καμιά δαπάνη, όχι οτιδήποτε, μην περιμένετε να σας πληρώσουν τα βιβλία που δώσατε στην κ. Πολίτου, αλλά όλες τις άλλες που περνάνε το κρας τεστ του κ. Αντιδημάρχου. Θα μου επιτρέψετε να το πω λίγο διαφορετικά, ότι γουστάρει και επιθυμεί ο κ. Βουραζιέρης πληρώνονται άμεσα, ότι δαπάνες δεν του κάθονται παραπέμπονται για πληρωμή ανήμερα της γιορτής του αγίου που δεν υπάρχει. Θα μου πείτε βέβαια ότι τι κι αν τα ποσά που χρωστάει ο Δήμος από 650,000 που ήταν όταν ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος έφτασαν τα 1350000 στο τέλος του Μαρτίου??
Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι ένας άπειρος περί της πολιτικής μεν εργασιομανής δε έχει ενώσει την οικονομική υπηρεσία και έχει κατορθώσει να ανεβάσει τόσο ψηλά το επίπεδο του γνωστικού αντικειμένου της υπηρεσίας που όλοι οι φοιτητές εκεί δε θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στην επόμενη θητεία του που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που ο ίδιος αφήνει να διαρρεύσουν, από τη θέση του Δημάρχου πια, θα φτιάξει και Εστία όπου θα μπορούν να κοιμηθούν οι φοιτητές της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Θέλω επίσης να συγχαρώ τον κ. Αντιδήμαρχο ο οποίος μπορεί και συμβουλεύει έναν πτυχιούχο με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε δύο διαφορετικούς Δήμους. Μάλλον οι προηγούμενοι του απαγόρευαν να διαβάζει, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς πως είναι δυνατόν να είσαι τόσα χρόνια υπάλληλος και να περιμένεις να έρθει ο συγκεκριμένος Αντιδήμαρχος για να σου λύσει τις απορίες. Αφού έλυσε τις απορίες του μας λέει εμάς ότι ο αρχικός π/υ είναι ευχολόγια και μάλιστα το γράφουν όλα τα βιβλία. Τι βιβλία τους προτείνει ρε παιδιά αυτός ο Αντιδήμαρχος???
Ο καλός αυτός φοιτητής μας ενημερώνει ότι στις 23/4 ο κ. Αντιδήμαρχος είχε έτοιμη την τροποποίηση και αγνοεί ή κάνει ότι αγνοεί ότι οι τροποποιήσεις προτείνονται από την Οικονομική Υπηρεσία και όχι από την οικονομική επιτροπή. Τέλος πάντων ο Αντιδήμαρχος έκανε την τροποποίηση για την ανακύκλωση και τον πληροφορώ ότι πολύ γρήγορα εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη, αλλά δυστυχώς ο ανορθόδοξος, μη νόμιμος τρόπος ανάθεσης στην Αναπτυξιακή θα καθυστερήσει για ένα ακόμη μήνα την έναρξη της ανακύκλωσης στο νησί.

ΥΓ προς φίλο από οικονομική υπηρεσία
Αν έχεις θέση ευθύνης διάβασε καλύτερα νομολογία
στο ΔΗΜΟΣΝΕΤ από τα βιβλία που σου προτείνει ο Βουραζιέρης

Περισσότερα