Quo Vadis ή καλά συμβαίνουν τέτοια πράγματα και στην Βιέννη;

Του Διαμαντή Μπασαντή

Χρέος: Σβήστο γρήγορα!...

Τα τηλέφωνα πολλά αυτές τις δύσκολες μέρες ενός καλοκαιριού που δεν λέει να ξεκινήσει. Πολλοί φίλοι ρωτάνε:

-        --- Εσύ που βλέπεις κόσμο και ξέρεις μερικούς που είναι στα πράγματα τι λες για την κατάσταση;

Τι να πεις; Σε ένα παιχνίδι διαπραγματεύσεων που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και στις εντυπώσεις που να εστιάσεις: στην πραγματικότητα ή στις εντυπώσεις; Στην πολιτική, στην οικονομία ή στην επικοινωνία; Γιατί μην έχετε αμφιβολία υπάρχει πολιτική, υπάρχει οικονομία που εξαρτάται από την πολιτική, αλλά υπάρχει και πολύ επικοινωνία.

Και στην ελληνική περίπτωση η επικοινωνία έχει καταλάβει μεγάλο μερίδιο.

Και αυτό είναι πρόβλημα. Γιατί μπορεί η πολιτική να εμπεριέχει επικοινωνία και η οικονομία (που είναι και ψυχολογία) να έχει και αυτή αρκετή επικοινωνία, αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να αποφασίσουμε κάποτε και εμείς ως ελληνική κοινωνία, αλλά και οι εταίροι μας ως ευρωπαϊκές κοινωνίες πότε θα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και δεν θα ντύνουμε με επικοινωνιακά κόλπα.

Με άλλα λόγια. Ήρθε ο αυστριακός καγκελάριος σε αυτές τις δύσκολες ώρες στην Ελλάδα. Ήρθε γιατί κάποιος θα έπρεπε να κάνει ένα βήμα από την μεριά των ευρωπαίων. Και ο αυστριακός καγκελάριος είναι μια καλή περίπτωση μιας και είχε υποδεχτεί πρώτος φιλικά τον κ. Τσίπρα στην Αυστρία. Αλλά και γιατί η Αυστρία, όπως και να το κάνουμε, ανήκει και στο «γερμανικό μπλοκ».

Όλα καλά μέχρι εδώ θα πουν οι σκεπτόμενοι πολιτικο-επικοινωνιακά. Όμως τα πράγματα, αν ψάξουμε λίγο παραπάνω, θα δούμε πως είναι αλλιώς: ο αυστριακός καγκελάριος είναι εδώ γιατί έχει κι αυτός κάτι ψιλο-προβληματάκια με το χρέος της Αυστρίας!!!

Καλά διαβάσατε. Δεν το ξέρατε; Δεν σας το είπε ποτέ κανείς; Μα τι λέτε; Πρώτη φορά ακούτε πως στην Αυστρία διαπιστώθηκε τον Ιανουάριο του 2015 πως υπάρχει κρυφό χρέος ύψους 116 δις € – ένα ποσόν που μέχρι σήμερα δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία από τις στατιστικές της χώρας!!!

Και όχι μόνο αυτό αλλά το κρυφό αυτό χρέος υπάρχει κυρίως στις τράπεζες, στις οποίες συμμετέχει το κράτος ή ασκεί τον έλεγχο τους – ενώ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, κυρίως λόγω των επισφαλών δανείων τους στην Ουγγαρία, στην Κροατία, στην Ουκρανία και στη Ρωσία!!! Τόμπολα!!!

Και με δεδομένο τώρα το ότι, τα χρέη αυτά θα πρέπει να προστεθούν στο δημόσιο χρέος της Αυστρίας, το οποίο τοποθετείται επίσημα στα 264,5 δις € ή στο 80,7% του ΑΕΠ (τρίτο τρίμηνο του 2014 – δες σχετική  πηγή) τότε θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος κατά περίπου 37% του ΑΕΠ, φτάνοντας συνολικά στο 118% του ΑΕΠ!!! Λίγο χαμηλότερα δηλαδή, από το χρέος που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία και στο ΔΝΤ!!! Πάλι τόμπολα!!!

Το μεγαλύτερο μέρος του κρυφού χρέους της Αυστρίας διαπιστώθηκε στα κρατίδια (57 δις €), τα 44 δις € στις δημόσιες επιχειρήσεις, κυρίως τράπεζες, ενώ τα 15 δις € σε εταιρείες που ανήκουν στις κοινότητες.

Αλλά και ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας της Αυστρίας (η οποία θεωρείται ως η κατ’ εξοχήν χώρα των σκανδάλων – δες σχετικό άρθρο), αντιμετωπίζει επίσης κι αυτός σημαντικά προβλήματα γιατί η μεγαλύτερη τράπεζα της, η Raiffeisen, έχει χαρακτηριστεί ως η Goldman Sachs του κράτους (δες ανάλυση).

Εάν χρειαστεί επομένως μια διάσωση, όπως ήδη συνέβη σε κάποιο βαθμό με ορισμένες μικρότερες τράπεζες, η Αυστρία θα οδηγηθεί σε πολύ μεγάλες οικονομικές περιπέτειες! Το ενδεχόμενο αυτό θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα, ενώ επεξηγεί καλύτερα την ξαφνική θετική στάση της αυστριακής κυβέρνησης στο θέμα της Ελλάδας!!!

Ίσως υποχρεωθεί η ευρωζώνη να αρχίσει κάποια στιγμή να σκεφτεί μία διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης των δημοσίων χρεών. Άρα δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ζητά κάτι τέτοιο. Πίσω από τις ομοβροντίες του 18-1 υπάρχουν και άλλα προβλήματα στο ευρώ!

Άρα τα πράγματα δεν είναι πάντα αυτό που δείχνουν. Ή, που θέλουν να δείξουν μερικοί σβέλτοι αναλυτές της πολύ σβέλτης ανάλυσης. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα πάει καλά. Αλλά και η ευρωζώνη έχει κάτι ψιλο-προβληματάκια. Και δεν είναι καλό να τα ρίχνουμε όλα στην Ελλάδα ή να τα αγνοούμε.

Όπως με σοβαρότητα εξήγησε το Spiegel (δες διπλανό άρθρο που αναρτήσαμε το πρωί) η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί. Υπάρχει μια διαδικασία. Εν τω μεταξύ υπάρχουν και οι αγορές που αν αρχίσει το πουλόβερ να ξηλώνεται «βλέπουν» ήδη Ιταλία, ενώ και η Αυστρία δεν θα νοιώθει πολύ καλά.

Άρα ας περιμένουμε ψύχραιμοι να δούμε την επόμενη φάση που θα έρθει με κάποια σύνοδο κορυφής (μάλλον έκτακτη). Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η Γερμανία «απόσυρε» τον πολυπράγμονα κ. Σόιμπλε από τις διαπραγματεύσεις και η κ. Μέρκελ έχει πάρει τον πρώτο ρόλο. Το ίδιο συνέβη και από ελληνικής πλευράς με την απόσυρση του κ. Βαρουφάκη. Βλέπετε οι «σκληροί» μερικές φορές καίγονται γρήγορα. Ιδίως σε μια διαπραγμάτευση που κινδυνεύουν να χάσουν και οι δύο αν διακοπεί…

Θα μου πείτε υπάρχουν και τα ατυχήματα. Έχετε δίκιο. Για τον λόγο αυτό και εδώ που είναι τα πράγματα η μόνη βεβαιότητα είναι η ψυχραιμία μέχρι τον επόμενο σταθμό…

 

(πηγή στοιχείων: Analyst)

     

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet