Η μικρή ιστορία μιας πεζογέφυρας…

Η πεζογέφυρα φωτισμένη τη νύχτα

Η πεζογέφυρα στον Νειμποριό ήταν επί χρόνια κάτι σαν το στοιχειωμένο γεφύρι της Άρτας. Χρόνια την ακούγαμε. Χρόνια λέγανε για μια μελέτη που πηγαινοερχόταν. Χρόνια θεωρείτο λύση στο καλοκαιρινό στρίμωγμα ανθρώπων και αυτοκινήτων στο στενό (κάτι σαν δρομάκι) που αποκαλείται κατ’ ευφημισμό δρόμος  δίπλα στην θάλασσα στο Νειμποριό.

Σχεδιάστηκε και μελετήθηκε επί δημαρχίας Δ. Γιαννίση. Θεωρήθηκε έργο ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί θα αναβάθμιζε την ατυχήσασα προ πολλού παραλία της Χώρας. Θα βοήθαγε να γίνει το παραλιακό μέτωπο βατό και ανθρώπινο.

 

Η πεζογέφυρα στη β' φάση

Στη β΄φάση

Βεβαίως όλα θα γινόταν ακόμα καλύτερα αν γινόταν και ο παρακαμπτήριος δρόμος της παραλίας (από τον Άγιο Σπυρίδωνα μέχρι κάπου μετά την Αγία Τριάδα) που θα ανακούφιζε πολύ την καλοκαιρινή παραλία. Όμως παρά τις υποσχέσεις ούτε η πεζογέφυρα προχώρησε ούτε ο παρακαμπτήριος δρόμος. (Για το περγο αυτό θα επανέλθουμε.)

Χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα χειροτέρευαν. Η πεζογέφυρα ήταν μια κάποια λύση στο καλοκαιρινό δράμα περιπατητών και λουομένων, αυτοκινήτων και μηχανών, παρκαρισμένων και διερχομένων, πελατών των παραλιακών καφέ και παιδιών που έτρεχαν ανάμεσα τους.

Πέρασαν 8 ολόκληρα άπρακτα χρόνια της δημαρχίας Μ. Βάμβουκα. Η πεζογέφυρα κόντευε πια να ξεχαστεί. Μόνο κάτι παλαιότεροι την ανέφεραν. Και ξάφνου κάπου στις εκλογές του 2014 ακούστηκε ξαφνικά κάτι για την πεζογέφυρα! Και ω του θαύματος τον Μάιο ο εργολάβος Γ. Γιαννίκος που έφτιαχνε τον βιολογικό της Χώρας μετά από πιέσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Γ. Γλυνού ανέλαβε το έργο, αφού πρώτα παραιτήθηκε ο προηγούμενος εργολάβος, που έβρισκε το έργο πλέον ασύμφορο με τις νέες τιμές των ξύλων.

Στην α' φάση

Όταν ακούστηκε πως «προχωρά μέσα στο καλοκαίρι η πεζογέφυρα» δυσκολεύτηκαν οι περισσότεροι να το πιστέψουν. Όμως τον Ιούνιο έγινε η παραγγελία των ειδικών ξύλων στη Ρωσία και τον Σεπτέμβριο γέμισε η παραλία ξυλεία!!!

Και άρχισε η πεζογέφυρα να κατασκευάζεται υπό την πίεση των …απερχομένων!!! Λες και κάποιοι ήθελαν να τελειώσουν αυτά που οι ίδιοι καθυστέρησαν από το 2002 μέχρι το 2014! Και η πεζογέφυρα τέλειωσε!!! Ή, τουλάχιστον τελείωσε κατά ένα μέρος της μελέτης της. Ο λόγος απλός: όταν μελετήθηκε το 2002 τα ξύλα έκαναν άλλη τιμή και όταν κατασκευάστηκε το 2014 η τιμή είχε ήταν αλλού.

Στην α' φάση

 Είναι κάτι σαν θεία δίκη το γεγονός πως αυτοί που σταμάτησαν το έργο επί χρόνια βρέθηκαν να τρέχουν μέχρι τέλος για να γίνει!!! Και το έργο έγινε. Και τότε τέθηκε το μεγάλο ερώτημα: θα γίνουν εγκαίνια; Και ποιος θα θεωρηθεί …πατέρας του έργου; Κάπου ανάμεσα στα παραπάνω ερωτήματα χάθηκαν τα εγκαίνια και δεν έγιναν...

Σήμερα το έργο τελειωμένο

 Ποιος, λοιπόν, είναι ο πατέρας της πεζογέφυρας του Νειμποριού; Αυτός που την εμπνεύστηκε και την μελέτησε; Αυτός που - αφού καθυστέρησε 10-12 χρόνια - το πήρε πατριωτικά τους τελευταίους 6 μήνες της θητείας του; Ή, αυτός που είναι δήμαρχος όταν τελείωσε το έργο; Ιδού η απορία…

Σήμερα τελειωμένη στο μέτρο που έφτασαν τα χρήματα λόγω της πολυετούς καθυστέρησης

Ως ιστοσελίδα είμαστε λίγο περίεργοι. Για τον λόγο αυτό ρωτήσαμε τον κατασκευαστή. Μας έδωσε πλήρες ραπόρτο ο άνθρωπος για το πότε, με ποιούς συνομίλησε, τι έγινε, πως έγινε, απορώντας γιατί ρωτάμε με τόσες λεπτομέρειες (χρόνος σύμβασης, χρόνος παραγγελίας της ξυλείας, χρόνος κατασκευής έργου, κλπ). Οι απαντήσεις του μας φώτισαν. Η απάντηση μας τον εξέπληξε.

Στο ποταμάκι στον Νειμποριό

Του εξηγήσαμε πως ως γνωστό η νίκη (όπως και τα δημόσια έργα) έχουν πολλούς πατεράδες. Κάναμε λοιπόν μαζί του ένα τεστ DNA της πεζογέφυρας. Ώστε να εξακριβώσουμε τα ποσοστά της πατρότητας της, αλλά και τα ποσοστά μεγαλοψυχίας που συχνά λείπουν από το νησί μας…

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

οι κακοτεχνίες της πεζπγέφυρας πότε θα διορθωθούν;;;;;; μηπως αυτό πρέπει να προηγηθεί των εγκαινίων;;;; όσο για τηνπατρότητα του έργου, σαφώς ανήκει στον Γιαννίση, όπως και τόσων άλλων. Εντυπωσιάστηκα όταν προεκλογικά άκουσα αυτούς που τον αντιπολιτεύτηκαν με τον πλέον πρόστυχο τρόπο να τον μνημονεύουν ως καλό Δήμαρχο, αλλά ο πνιγμένος, ό,τι θυμάται χαίρεται.
Τέλος πάντων, πεζογέφυρα δεν θα υπήρχε αν δεν είχε ξεκινήσει ο Γιαννίσης το θέμα, όπως επίσης το ανοιχτό Θέατρο δεν θα υπήρχε αν ο Γιαννίσης δεν είχε κάνει την καταπληκτική αγορά του νυν Δημαρχείου με το οικόπεδό του. Έτσι για να συνειδητοποιούμε σιγά σιγά τι ήταν καθένας από αυτούς που τιμήσαμε κατά καιρούς με την ψήφο μας, ποιοιι έδωσαν ώθηση προς τα εμπρός στον τόπο και ποιοι σκόρπισαν καταστροφή