Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου: κάποτε δυσκολεύοταν να τελειώσει τώρα δυσκολεύεται να ...αρχίσει!!!
Αυτή ήταν η εικόνα κατά την ώρα έναρξης του δημοτικού συμβουλίου στις 20.30 με ώρα αναγγελίας 18.30!!! Αρκετοί που κάθονται στο τραπέζι δεν είναι σύμβουλοι, αλλά τοπικοί πρόεδροι ή θεατές!!!
Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν συνήθως να τελειώσουν τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Άνδρου. Τώρα φαίνεται πως μπαίνουμε σε νέα φάση και το πρόβλημα είναι …να αρχίσουν!!! Τι θέλουμε να πούμε; Πολύ απλό: το δημοτικό συμβούλιο της 24ης Ιουνίου είδε κι έπαθε ν’ αρχίσει!!! Ο λόγος: έλλειψη απαρτίας! Από τους 21 συμβούλους (13 της συμπολίτευσης και 8 της αντιπολίτευσης) ήταν παρόντες μόνο 9!!! Παρόντες 9 της συμπολίτευσης και 1 της αντιπολίτευσης!!! Έλειπαν 4 της συμπολίτευσης και 7 της αντιπολίτευσης!!!
Με δίωρη καθυστέρηση και μετά από πολλά τηλέφωνα σύμβουλος της πλειοψηφίας εγκατέλειψε ανειλημμένη υποχρεώση του και έφτασε εσπευσμένως. Έτσι άρχισε ένα συμβούλιο με πολλά διαδικαστικά θέματα, εκ των οποίων το ένα αφορούσε την ανακύκλωση και ήταν εξαιρετικά επείγον γιατί κινδύνευαν να μείνουν πάλι σκουπίδια στους δρόμους.
Γιατί όμως φτάσαμε μέχρι εκεί; Γιατί οι σύμβουλοι έλειπαν έτσι μαζικά;
Ας δούμε το απουσιολόγιο. Από τους 3 οριστικά απόντες της πλειοψηφίας δύο ήταν δικαιολογημένοι. Ο τρίτος όταν ρωτήσαμε όλοι σχεδόν κούνησαν το κεφάλι και χαμογέλασαν συγκαταβατική.
Αλήθεια ποιος ήταν αυτός για τον οποίο χαμογελούν και κανείς δεν ρωτάει;
Μα ο κ. Λευτέρης Μπάλας. Πλέον όλοι τείνουν να έχουν αποδεχτεί πως το ΔΣ της Άνδρου έχει πια 20 μέλη!!! Ο κ. Λ. Μπάλας στους 10 μήνες έχει παραβρεθεί στο συμβούλιο ελάχιστες φορές.
Είναι γνωστό πως ο κ. Λ. Μπάλας έχει καθημερινές επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Σύρο. Είχε και κατά την προηγούμενη τετραετία ως σύμβουλος ή και αντιδήμαρχος της προηγούμενης διοίκησης! Και τότε παραβρισκόταν το ίδιο σπάνια! Παρ' όλα αυτα ήταν ...αποδεκτός (!) επιβραβευόμενος και με ...μεταγραφές! Φροντίζοντας πάντα να εκλέγεται με τους εκάστοτε νικητές!!!
Μετά μπορούσε να απέχει επί μήνες ή και χρόνια. Να γιατί όλοι κουνάνε το κεφάλι και χαμογελάνε. Έχουν αποδεχτεί πτην κατάσταση. Είναι πλέον καθεστώς. Και η προηγούμενη διοίκηση το ανέχθηκε και η σημερινή (που τον περιέθαλψε λίγες μέρες προ των εκλογών στα ψηφοδέλτια τη;) το ανέχεται. Κρίμα που παλιοί και νέοι μετρούν μόνο τα προσωπικά ψηφαλάκια και όχι την όρεξη και την διαθεσιμότητα για δουλειά…
Από αυτή την πλευρά οι θέσεις της αντιπολίτευσης δείχνουν άδειες. Παρών μέχρι τέλος μόνο ο κ. Μ. Βάμβουκας. Όμως το ισοζύγιο των απουσιών είναι διαφορετικό αν μετρήσουμε τους έχοντες σοβαρούς λόγους απουσίας.
Πάμε τώρα στους απόντες της αντιπολίτευσης. Από τους 7 οι δύο ήταν δικαιολογημένοι (ο κ. Θεολόγου είχε σοβαρό προσωπικό λόγο και ο κ. Καπάκης, τυπικός, έλειπε για επαγγελματικούς λόγους και είχε στείλει εγκαίρως και επιστολή). Η κ. Βασιλοπούλου παντρεύει την κόρη της σε τρεις μέρες. Μένουν 4. Η μια απάντησε στο τηλέφωνο πως είχε δουλειά στο μαγαζί της. Οι άλλοι δεν βρέθηκαν.
Τι σημαίνει η παραπάνω αριθμητική;
(α) Ήρθε το καλοκαίρι και οι επαγγελματίες δυσκολεύονται να βρουν χρόνο.
(β) Πολλοί κατεβαίνουν στις εκλογές γιατί …έχουν ψήφους, αλλά όχι χρόνο ή διάθεση για τα κοινά.
(γ) Κατανοούμε τις διαμαρτυρίες της συμπολίτευσης για τις απουσίες της αντιπολίτευσης. Έχουν δίκιο. Αλλά και άδικο! Έχουν δίκιο γιατί φαινόταν πολύ το κενό της αντιπολίτευσης με μόνο παρόντα τον κ. Μ. Βάμβουκα. Έχουν δίκιο γιατί η αναγκαστική απουσία του κ. Θεολόγου αποσυντόνισε όπως φαίνεται την μείζονα αντιπολίτευση. Αλλά έχουν και άδικο αν δουν πως τελικά και οι δικές τους απουσίες δημιούργησαν πρόβλημα. Έχουν 13 συμβούλους έναντι 6 της μείζονος αντιπολίτευσης και 2 της ελάσσονος (που σχεδόν πάντα είναι παρόντες). Χρειάζονται 11 για να ξεκινήσουν. Ας σχεδιάζουν πιο προσεκτικά. Και ας βρουν κοινή γλώσσα με την αντιπολίτευση. Το έχουμε γράψει τόσες φορές...
Τέλος, ας πάμε πέρα από τις όποιες προσωπικές διαμαρτυρίες ή δικαιολογίες. Μπορεί να είναι σωστές μπορεί να είναι λάθος. Δεν είμαστε ντετέκτιβ να εξετάσουμε τα προσωπικά παρόντων και απόντων. Όμως έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχει πολιτικό πρόβλημα όταν ένα συμβούλιο δεν μπορεί να βρει 11 μέλη του για να ξεκινήσει ή όταν ξεκινά με με 17 μέλη και φυλορροεί (λόγω πληθώρας θεμάτων, έλλειψης στόχευσης στα σοβαρά και ακατάχετων παρεμβάσεων) καταλήγοντας να τελειώνει με 7 ή 8 μετά από 5-6 ώρες. Δηλαδή ψηφίζουν πέντε και ...αποφασίζουν για 21!!!
Δυστυχώς πλέον έχουμε δει και τις δύο εκδοχές. Όσοι είναι υπεύθυνοι τόσο από τις παρατάξεις όσο και από το προεδρείο πρέπει να δουν τι θα κάνουν. Πάντως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ Δημοτικού Συμβουλίου αυτή. Κάτι πρέπει να γίνει. Και πρέπει να γίνει ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ. Ας καθήσουν κάτω οι υπεύθυνοι όλοι μαζί να συζητήσουν για την σωστή οργάνωση των δημοτικών συμβουλίων ώστε να αρχίζουν και να τελειώνουν σωστά…
«εν Άνδρω»