Μία καταστροφή για την Αθήνα, μια κολοσσιαία αποτυχία για την ΕΕ - The Guardian

Του Ίαν Τρέινορ

Διευθυντή ευρωπαϊκών ειδήσεων Guardian

Πέντε χρόνια έπειτα από τη γέννησή του, το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης ενός κράτους θα φτάσει σε ένα βασανιστικό τέλος την Τρίτη, αφήνοντας θεωρητικά την Ελλάδα ξεκρέμαστη και εγκαταλείποντας τη μόνη, με μία αριστερή κυβέρνηση που κατηγορεί την ελίτ της ΕΕ πως χρησιμοποίησε σκόπιμα τη χώρα ως πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού. Αν το πείραμα αποδείχθηκε καταστροφή για την Ελλάδα, συνιστά επίσης και μία κολοσσιαία αποτυχία για την Ευρώπη, αφού η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μοιάζει σήμερα με ένα θλιβερό τσούρμο που τρώγονται μεταξύ τους.

Σε τρεις μέρες είχαμε τρεις κρίσεις στην ΕΕ. Τρεις ημέρες, τρεις κρίσεις, και μια συλλογική απόδοση που εμπνέει λίγες ελπίδες ή εμπιστοσύνη για τις ικανότητες διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.

Η πρώτη αφορά στην επίσημη συζήτηση για Grexit στη σύνοδο ηγετών, η δεύτερη στη διαμάχη για το θέμα των προσφύγων που συρρέουν στη Γηραιά Ήπειρο και η τρίτη, στην απόρριψη του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος διάσωσης από το Eurogroup.

Πέρα από τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη, παρατηρούνται σημαντικές αντεγκλήσεις και μεταξύ των Ευρωπαίων. Η Γαλλία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, η Γερμανία λέει ότι αυτό είναι αδύνατον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναβιώσει τη διαπραγμάτευση που είναι ήδη νεκρή. Ο Φιλανδός υπουργός οικονομικών, Άλεξ Στουμπ, προσβλέπει στην κηδεία της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνεί με τους Ευρωπαίους σχετικά με τα επίπεδα του ελληνικού χρέους.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο που τερμάτισε την ελληνική διάσωση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ήταν ο μόνος που παραδέχτηκε με αρκετή ταπεινότητα ότι ίσως οι Ευρωπαίοι είχαν κάνει με λάθος τρόπο κάποια πράγματα και ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είχε πάρει διαφορετική τροπή αν αυτά είχαν γίνει διαφορετικά,  σύμφωνα με μάρτυρες.

Μετά την ανακοίνωση του ελληνικού δημοψηφίσματος, την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προσπάθειά της να ρίξει αλλού το φταίξιμο για αυτήν την κατάσταση, δήλωσε δημοσίως για πρώτη φορά την Κυριακή ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα περιλάμβανε και μία μορφή ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, ένα κεντρικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση ότι η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πώς θα επηρεάσει οικονομικά την Ευρωζώνη το χάος που πιθανόν να ακολουθήσει τυχόν νίκη του Τσίπρα την Κυριακή

Η κατάσταση είναι πολιτικά δηλητηριασμένη. Για τους ηγέτες της Ευρώπης, πέντε χρόνια αποτυχίας στην Ελλάδα σημαίνει ότι όλοι έχουν ηττηθεί.


Πηγή: Ο Guardian για την ελληνική κρίση: Μία καταστροφή για την Αθήνα, κολοσσιαία αποτυχία για την ΕΕ | iefimerida.gr

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet