Χαρτογραφώντας τα αχαρτογράφητα νερά...

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Υπάρχει πολύ μεγάλο παρασκήνιο σε Ελλάδα και Ευρώπη όλες αυτές τις μέρες της κρίσης. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να το προσεγγίσουμε  ώστε οι αναγνώστες μας να καταλάβουν μερικά από όσα εξελίσσονται στο προσκήνιο.

Το δημοψήφισμα δεν ήταν στο σχέδιο. Αποφασίστηκε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά. ΔΕΝ είχαν ρωτηθεί ο υπουργός Οικονομικών και οι διοικητές των τραπεζών! Η πρώτη φορά που ρωτήθηκαν οι διοικητές ήταν την Κυριακή το απόβραδο όταν κλήθηκαν σε σύσκεψη στο Μαξίμου και φοβήθηκαν μια «επιδρομή» των καταθετών στις τράπεζες λόγω της αυξημένης ανασφάλειας που εντεινόταν με την πίεση που υπήρχε στον κόσμο. Έτσι φτάσαμε στους ελέγχους κεφαλαίων στις τράπεζες!!!

Βλέπουμε πως ο αιφνιδιασμός στην χώρα ήταν μεγάλος. Αλλά και στο εξωτερικό ήταν αντίστοιχος. Οι Ευρωπαίοι βρέθηκαν εντελώς εκτός των προδιαγραφών τους. Περίμεναν πως είχαν φέρει τα πράγματα εκεί που ήθελαν. Για να δώσουν στον κ. Τσίπρα να καταλάβει ποιος είναι το αφεντικό και να τον αφήσουν και λίγο έκθετο είχαν στρίψει την βίδα παραπάνω στις απαιτήσεις και είχαν αποσύρει από το τραπέζι την αναδιάρθρωση του χρέους. Τα γράφει όλα αυτά και ο Πολ Κρούγμαν στους New York Times.

 Η παρέμβαση Γιούνκερ το Σάββατο το πρωί ήταν μια γαλλική πρωτοβουλία. Τόσο η κυβέρνηση της Γαλλίας όσο και η γαλλική κοινή γνώμη θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ. Η παρέμβαση Γιούνκερ έγινε λοιπον  με γαλλική προτροπή. Η ελληνική πλευρά όμως είχε ήδη μπει σε τροχιά αντιπαράθεσης. Οι ψύχραιμες φωνές στην ένταση δεν ακούγονται εύκολα. Αντιθέτως η ένταση κάνει τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα.

Η ψηφοφορία στην Βουλή έσπρωξε τα πράγματα σε σύγκρουση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι Γερμανοί αποστασιοποιήθηκαν. Δεν παίρνουν και γρήγορες αποφάσεις. Οι Γάλλοι αλαφιάστηκαν, αλλά και περιθωριοποιήθηκαν, με την απόρριψη της πρωτοβουλίας Γιούνκερ. Οι άλλοι ευρωπαίοι ...κοιτούσαν!

Η Κυριακή και η Δευτέρα έδειξαν τις αδυναμίες όλων. Η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε από κεκτημένη ταχύτητα την ρητορεία της προηγούμενης περιόδου. Η ευρωπαϊκή ηγεσία ακόμα μια φορά δεν μπορούσε να διαχειριστεί μια κρίση για την οποία είχε σημαντική ευθύνη. Στην εποχή της τηλεόρασης δεν μπορούσε να σκεφτεί στρατηγικά.

Όλοι έβλεπαν μια ευρωπαϊκή χώρα να φτάνει στα άκρα. Τα λάθη πολλά και από τις δύο πλευρές. Αλλά καθένας κοίταγε του άλλου. Μπροστά στη διεθνή κοινή γνώμη καθένας προσπαθούσε να ρίξει το φταίξιμο στον άλλον.

Τα ελληνικά λάθη και η απειρία έδεναν ασορτί με το ευρωπαϊκό έλλειμμα πολιτικής τόλμης και διορατικότητας. Και τα δύο γνωστά εδώ και καιρό. Ας δούμε που έφτασε η Ουκρανία γιατί η Ευρώπη δεν είχε ηγέτες αλλά απλούς πρωταγωνιστές μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Και στην ελληνική περίπτωση όλοι έχουν πρόβλημα. Από την μια έχουμε τις συνεχείς, ακατάσχετες και αντιφατικές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη που δείχνουν το επίπεδο των ελλήνων διαπραγματευτών. Όμως τι δείχνουν οι συνεχείς καθημερινές και αντιφατικές δηλώσεις του "σοβαρού" κ. Σόιμπλε;

 

Κάπως έτσι πιέζοντας για ένα συνεχώς αυστηρότερο πρόγραμμα οι ευρωπαίοι έχασαν κι αυτοί τον στόχο τους που ήταν να μπει σε τάξη η Ελλάδα> Και προχώρησαν όσο ο κ. Τσίπρας υποχωρούσε στο να «τιμωρήσουν» τους απείθαρχους Έλληνες. Το γράφει πολύ καλά ο Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg τονίζοντας πως την τελική κρίση την προκάλεσε η ΕΕ ως τιμωρία!

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού την Δευτέρα το βράδυ πιστοποίησε την αδυναμία των διοικούντων στην Ελλάδα να καταλάβουν το διεθνές σύστημα. Το διεθνές σύστημα δεν ήταν εκεί για να πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά για να πάρει αποφάσεις για τον εαυτό του.

Στη συνέχεια πολλά στελέχη της κυβέρνησης έδειξαν πως δεν είχαν σταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις μια ανοικτής οικονομίας και δεν είχαν προβλέψει το κόστος του «στολαρίσματος» λόγω των ελέγχων κεφαλαίων της ελληνικής οικονομίας, έστω και για μια εβδομάδα.

Στην Ευρώπη οι γραφειοκράτες και οι πρωθυπουργοί της τηλεόρασης έπαιζαν «άμυνα». Καθένας για τον εαυτό του. Ο ορισμός του ατυχήματος. Οι Γερμανοί στυφοί. Οι Γάλλοι αμήχανοι. Οι Ιταλοί να μην μπουν στο κάδρο. Οι άλλοι ευρωπαίοι παρακολουθούσαν από την τηλεόραση να δουν τι θα προκύψει. Και οι Ρώσοι; Α, μάλιστα αυτοί κρατούν κάτι από τις παλιές ισορροπίες και η Ελλάδα ανήκει στην Δύση. Αυτοί θέλουν μια λύση στην Ουκρανία... 

Οι Αμερικάνοι ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να κάνουν κάτι. Γιατί είναι οι μόνοι που σκέφτονταν γεωπολιτικά. Είναι οι μόνοι που βλέπουν την ζωτοκότητα του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Είναι οι μόνοι που βλέπουν πως υπάρχει ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι πρώτη γραμμή απέναντι στους Ισλαμιστές της Μεσης Ανατολής. Οι Γερμανοί, χωρίς στρατό, απλά σκέφτονται λογιστικά. Οι Γάλλοι σήμερα μοιάζει να μην θέλουν να σκέφτοναι πολύ.

Οι Αμερικάνοι μέχρι σήμερα δεν είχαν διάθεση να βγουν περισσότερο μπροστά από όσο ήθελαν. Γιατί έπρεπε να μην φανεί πως κινδυνεύει το διεθνές σύστημα. Αλλά και για να μετρήσουν Έλληνες και Ευρωπαίους. Και για να δουν πότε θα έκαναν την όποια παρέμβαση τους. Και βεβαίως να μετρήσουν ισορροπίες και οφέλη. Έτσι ο πρόεδρος Ομπάμα κοίταξε να ηρεμήσουν οι αγορές δηλώνοντας την βεβαιότητα του για την σταθερότητα της Αμερικής! Και συνέχισαν να παρεμβαίνουν διακριτικά μέσω του υπουργού Οικονομικών με συστάσεις στη Γερμανία και μέσω του ΝΑΤΟ στηρίζοντας την μη περικοπή των αμυντικών δαπανών.

Η ελληνική κυβέρνηση ελάχιστα είχε μελετήσει όλη αυτή την διεθνή αστάθεια και αβεβαιότητα. Άλλωστε καμία ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια δεν δρα με γνώμονα το διεθνές περιβάλλον. Απλώς όλες αντιδρούν στις εκάστοτε διεθνείς πιέσεις και στις δικές τους προσδοκίες. Και, το μέγα λάθος, όλων πως δρουν πάντα με αναφορά τον εσωτερικό αντίπαλο τους. Πως νομίζετε πως φτάσαμε ως εδώ από το 2009 μέχρι σήμερα;

Από την Τρίτη και μετά στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι ευρωπαϊστές πιέζουν για άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Οι σκληροί θέλουν να πάνε την σύγκρουση μέχρι που να αρχίσει να ματώνει από κάποια στιγμή και μετά η Ευρώπη. Έτσι, ο κ. Τσίπρας στέλνει νέα πρόταση και ανανεώνει την πρόταση Γιούνκερ. Και συνάμα σε διάγγελμά του συνεχίζει προς το δημοψήφισμα. Το πρόβλημα εδώ είναι πως η Ευρώπη μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερο από την εύθραυστη Ελλάδα. Αυτό δεν το έχουν καταλάβει οι σκληροί. Και όλοι δεν έχουν καταλάβει πως οι Έλληνες, πέρα από λόγια, δεν είχαν ποτέ προετοιμαστεί για μια σύγκρουση που θα μάτωνε πρώτα τους ίδιους.

Φυσικά και ΔΕΝ υπάρχει σχέδιο για δραχμή. Αν υπήρχε σχέδιο από την κυβέρνηση δεν θα φτάναμε στο βιαστικό δημοψήφισμα της τελευταίας στιγμής. Αυτό όμως δείχνει και το επίπεδο της αντιπολίτευσης: πεπαλαιωμένο, συνωμοσιολογικό, εμφυλιοπολεμικό. Δυστυχώς…

Η κυβέρνηση έχει τεράστια προβλήματα με την διαχείριση της πραγματικότητας και της οικονομίας. Και από την άλλη η ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης  δεν έχει άλλο στο νου παρά να …δικαιώσει τον εαυτό της!!! Δεν είναι τυχαίο πως οι σκληροί της ΝΔ βγήκαν στις τηλεοπτικές ρούγες και επιζητούν την άμεση δικαίωση τους (κάτι σαν ρεβάνς) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. «Δικαιωθήκαμε» λένε σε όλους τους τόνους…

Η χώρα είναι στα βράχια εδώ και χρόνια. Τώρα το καράβι έγειρε κιόλας. Και οι πολιτικοί μας πάνω στο μπαταρισμένο καράβι εξακολουθούν τις ρητορείες. Η κυβέρνηση απευθύνεται στο διεθνές και στο εθνικό ακροατήριο μιλώντας για το …δίκιο των Ελλήνων!!! Και η αντιπολίτευση απευθύνεται στο εθνικό ακροατήριο μιλώντας για δικαίωση τ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ!! Εδώ και χρόνια μας έχει φάει το δίκιο μας έναντι όλων και οι δικαιώσεις του ενός έναντι του άλλου. Πότε θα μάθουμε πως είτε έχεις δίκιο είτε όχι αν δεν μπορείς να παλέψεις θα ηττηθείς;

Ο μόνος ίσως από τους πολιτικούς που μίλησαν αυτές τις μέρες και ήταν νηφάλιος και προσεκτικός ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης που μιλώντας σε συγκέντρωση του «ναι» μίλησε κυρίως ενάντια στον διχασμό της κοινωνίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε χρειάζεται η ενότητα όλων.

Η επόμενη μέρα θα μας βρει και πάλι μπροστά στην επόμενη διαπραγμάτευση. Γιατί έχει ήδη ξεκινήσει η επόμενη διαπραγμάτευση. Και θα είναι σκληρή ζητώντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Κανένας μόνος του δεν θα μπορεί να αντέξει το κόστος των αλλάγών. Και κανένας  μόνος του δεν μπορεί να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Ας τα σκεφτούν όσοι είναι έτοιμοι να παίξουν τους πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Γράφω αυτές τις γραμμές με σκοπό να βοηθήσω και ΟΧΙ να επηρεάσω. Δέχομαι αρκετά μηνύματα και τηλεφωνήματα και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος, ενώ διψάει για ενημέρωση, οι πηγές σπανίζουν. Και είναι το δεύτερο λάθος που εντοπίζω στην κυβέρνηση, δεν ενημερώνει σωστά.

Λόγω της ιδιότητας μου, λοιπόν, και επειδή δεν μπορώ να απαντώ στον καθένα ξεχωριστά γράφω κάποια πράγματα που μάλλον δεν θα βρείτε πουθενά...

Η άγνωστη δύναμη που κατέχετε και δεν το ξέρετε

Σας λένε τα κανάλια ότι το χρηματιστήριο της Αμερικής έπεσε περίπου 2,20% στις 29/06/2015 που γράφω αυτές τις γραμμές
ενώ το χρηματιστήριο της της Γερμανίας έπεσε 4,56 %. Άχρηστη πληροφορία. Τι σημαίνει για τον Μέσο Έλληνα; Τίποτα! Εάν, όμως, σας έλεγαν ότι οι Γερμανοί επενδυτές στις 29/06/2015 έχασαν 80 δισεκατομμύρια ευρώ επειδή το χρηματιστήριο της Γερμανίας έπεσε 4,56 % και οι Αμερικανοί επενδυτές έχασαν 60 δισεκατομμύρια $ επειδή το χρηματιστήριό τους
έπεσε περίπου 2,20%, είναι διαφορετικό...


Τότε ο μέσος Έλληνας θα μπορούσε να σκεφτεί: Αν με μία μόνο συζήτηση για δημοψήφισμα χάνουν τόσα χρήματα σε μια μόνο ημέρα τότε πόσα θα χάσουν σε 10 μέρες συζήτησης; Ένα τρις ίσως; Και αν από τη συζήτηση περάσουμε στην πραγματικότητα και τελικά γίνει Grexit πόσα θα χάσουν;

Θα δώσω ένα τρανταχτό παράδειγμα: Η Deutsche Bank έχει επενδύσει σε παράγωγα ( επενδύσεις με ρίσκο) 54 τρις ευρώ, 20 φορές δηλαδή το Γερμανικό ΑΕΠ. Χωρίς να γνωρίζετε οικονομικά το πρώτο πράγμα που πρεπει να σκεφτείτε διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου είναι ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Το ΑΕΠ είναι ό,τι παράγει μια χώρα - προϊόντα και υπηρεσίες - εκφρασμένο σε χρήμα. Πώς γίνεται μια και μόνη τράπεζα, ακόμα και αν όλοι οι Γερμανοί πολίτες έτρεξαν και κατάθεσαν όλο το ΑΕΠ στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν πήγαν πουθενά άλλου, δεν ξόδεψαν τίποτα, δεν έφαγαν ,δεν ντύθηκαν.. δεν, δεν, δεν... απλά πήγαν και το κατάθεσαν.

Αυτό μας κάνει μία φορά όσο είναι το ΑΕΠ, δηλ. 2,74 τρις. Οι υπόλοιπες 19 φορές του ΑΕΠ, δηλαδή τα υπόλοιπα 52 τρις που τα
βρήκε η τράπεζα και τα επένδυσε;

Τα πήρε δανεικά φυσικά (ναι και οι τράπεζες δανείζονται). Φανταστείτε, τώρα, αυτές οι επενδύσεις να πέσουν έξω, να "σκάσουν", όπως λέμε εμείς με αφορμή ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, πχ ένα Grexit. Και μιλάμε για μια και μόνη τράπεζα, 20 φορές το ΑΕΠ της χώρας, δηλ. ποσοστό 2000% του ΑΕΠ. Απλά δεν θα μαζεύεται το πράγμα. Σε αυτό προσθέστε
τις υπόλοιπες τράπεζες της Γερμανίας, τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης κλπ και την φούσκα των ομολόγων αξίας 100 τρις που όλα αυτά περιμένουν μια αφορμή για να σκάσουν.

Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες, ελπίζω να καταλάβατε τη δύναμη που έχετε και σας κρύβουν, γιατί στη πραγματικότητα τρέμουν. Τρέμουν το ΟΧΙ, τρέμουν τις αγορές, τρέμουν για τα τοξικά σκουπίδια που έχουν κάτω από το χαλί.

Δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή 26/06/2015: "πρέπει να βρεθεί λύση πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα". Δηλ. σήμερα 29/06 που γράφεται αυτό το άρθρο. Μα να τους εκβιάσω; Γιατί αυτοί τι κάνουν; Σε εκβιάζουν, σε τρομοκρατούν, σε σκοτώνουν... Με όπλα τους , τον ΦΟΒΟ, την ΑΓΝΟΙΑ σου....

ΦΟΒΟΣ

Και ενώ έχεις να λύσεις ένα πρόβλημα καθαρά οικονομικό, σου προσφέρεται ένα deal και πρέπει να αποφασίσεις με οικονομικά κριτήρια, εσύ επιστρατεύεις τα συναισθήματα σου και μάλιστα τον Φόβο και τον Πανικό, για
να καταλήξεις σε συμπεράσματα όπως : "θα γίνει εμφύλιος". Πώς; Από μόνος του; Αν δεν πάρεις ΕΣΥ το πιστόλι να σκοτώσεις το γείτονά σου που έχει διαφορετική άποψη... "Θα μας επιτεθούν οι Τούρκοι"! Δηλαδή επειδή ίσως αλλάξουμε νόμισμα και ενώ θα είμαστε στην Ευρώπη, όπως η Αγγλία που είναι στην ευρωπαική οικογένεια με δικό της νόμισμα, οι Τούρκοι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα μας επιτεθούν;

ΑΓΝΟΙΑ

Και ενώ βρίσκεσαι σε πραγματικό ντελίριο λογικής, καβαλάς το αυτοκίνητο σου και στήνεσαι στην ουρά στα βενζινάδικα , βρίζοντας τον μπροστινό σου, την τύχη σου τη μαύρη γιατί αγνοείς ότι βάσει νόμου της ΕΕ κάθε κράτος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να έχει επαρκή αποθέματα πετρελαίου για 3 μήνες, οπότε μάλλον καταλαβαίνεις ότι αν το ντεπόζιτό σου, εάν δεν έχει μέγεθος δεξαμενής ώστε να χωρέσει βενζίνη για 3 μήνες και 1 μέρα τουλάχιστον, μάλλον τζάμπα πήγες... Και αφού φουλάρεις πας σούπερ μάρκετ και ενώ παίρνεις ότι μακαρόνια και ρύζια βρεις, βρίζεις την κυβέρνηση γιατί αυτά τα λίγα που ψώνισες δεν θα σε φτάσουν και τελικά δεν θα έχεις να φας ...παρόλα αυτά κάνεις την τελευταία λογική κίνηση και τιγκάρεις το καροτσάκι με κωλόχαρτα.

CAPITAL CONTROLS και ΑΓΝΟΙΑ μαζί

Βρίζεις λοιπόν την κυβέρνηση γιατί δεν είχε σχέδιο στη διαπραγμάτευση, δεν είχε ούτε plan B . Δεν μπορείς να σκεφτείς, όμως, ότι ενώ 5 μήνες διαπραγματευόταν στην Ελλάδα οι Έλληνες έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό με την ευγενική ΧΟΡΗΓΙΑ του ELA , δηλαδή όσο η ΕΕ πίστευε ότι θα υπάρξει συμφωνία χρηματοδοτούσαν τις τράπεζες και άρα και τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Δηλαδή πέτυχαν τα εξής:

1) Ακόμα και στην περίπτωση δραχμής, οι Ελληνικές αποταμιεύσεις θα βρίσκονται σε ευρώ
2) Αχρήστευσαν τα capital controls γιατί όσοι βγάλανε έξω τα λεφτά τους και είχαν πολύ χρόνο να το κάνουν, τώρα έχουν ξένες κάρτες χρεωστικές και πιστωτικές
3) Το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι τώρα η ΕΕ είναι εκτεθειμένη όχι μόνο στο χρέος αλλά και σε 130 δις (όχι 90 δισ που σας λένε) επιπλέον του ELA.

Η μπαρουφολογία της υποτίμησης (συζήτηση με τον "αγαπούλα" το αυτοκολλητάκι μου που μάλλον θα ψηφίσει ΝΑΙ )

(Αγαπούλας) - Μα αν δεν τους τρομάξει το ΟΧΙ μας και πάμε σε δραχμή θα έχουμε υποτίμηση ...
( ΕΓΩ ) - Και;
( Αγαπούλας)- Τι και; Με νεύρα ...
( ΕΓΩ ) - Και που σε πειράζει εσένα και το υπόλοιπο 99,9 % των Ελλήνων εννοώ; Το ευρώ που έχεις στις τσέπες σου την 1 Μάη του 2014 είχε 1,38 δολάρια, στις 13 Μαρτίου 2015 έκλεισε στο 1,04997 δολάρια. Sorry που σε στεναχωρώ αγαπούλα, αλλά αυτό είναι Υποτίμηση και μάλιστα βαρβάτη μέσα σε 10 μήνες ύψους 24%
και σε ξαναρωτάω... ΚΑΙ; Πού σας έβλαψε, εσένα και το 99,9 % των Ελλήνων η υποτίμηση του ευρώ;

Κατ' αρχήν το κατάλαβες ότι έγινε υποτίμηση ή τσάμπα σε στεναχώρησα τώρα που στο είπα; Η αλήθεια είναι η εξής: εάν δεν είσαι trader και αν δεν παίζεις στο forex με τα νομίσματα ή αν δεν είσαι μεγάλος επιχειρηματίας και να συναλλάσσεσαι σε συνάλλαγμα, η υποτίμηση ή ανατίμηση ενός νομίσματος δεν πρέπει να σε απασχολεί και πολύ.

Aκόμα και αν είσαι μεγάλος επιχειρηματίας υπάρχουν τα οικονομικά εργαλεία (futures , options), μπορείς να κάνεις Hedge και να προστατευτείς ανάλογα. Ώστε να μη χάσεις ούτε σεντς από ενδεχομένη υποτίμηση ή ανατίμηση. Μάλιστα η υποτίμηση βοηθάει πολύ τον τουρισμό και τις εξαγωγές....

Δεν είμαστε μόνοι: 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους. Η πιο σοβαρή μελέτη που υπάρχει από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έως σήμερα, δείχνει ότι περισσότερες από 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους και μόνο μια μικρή μειοψηφία υπέστη σοβαρές ζημιές.

Αναλυτικότερα το 70% των κρατών δηλ. 49 χώρες είδαν βελτίωση και μάλιστα σημαντική, το 22 % στασιμότητα και μικρή βελτίωση και μόνο 5 χώρες - οι δυο είχαν πόλεμο και εμφύλιο - είδαν την κατάσταση να χειροτερεύει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Άνταμ Σλέιτερ εκτιμά πως στην αρχή ενός τέτοιου εγχειρήματος, το ΑΕΠ
θα συνέχιζε την κατρακύλα του (κατά 10%), ωστόσο στη συνέχεια η πτώση θα περιορίζονταν και η οικονομία θα αποκτούσε
κάποια απαραίτητα πλεονεκτήματα που θα την οδηγούσαν ξανά πίσω στην ανάπτυξη.

Εχουμε το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ.
Αν σας τρομάζει μια πτώση του ΑΕΠ τον 1ο χρόνο κατά 10% και μετά πραγματική ανάπτυξη , να σας πω ότι στα χρόνια του μνημονίου η Ελλάδα μας εμφανίζει μείωση του ΑΕΠ κατά 25,9%, σε τρέχουσες τιμές. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε την επίδραση του πληθωρισμού και τότε η πραγματική μείωση του ΑΕΠ φθάνει στο -32,3%!

Με βάση το ποσοστό αυτό, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2008-2014 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία! Συγκρίνεται μόνο με τον Καναδά (33,5%, κατά την περίοδο 1929-1933) του μεγάλου ΚΡΑΧ ή με μια εμπόλεμη κατάσταση ...

Ψηφίζοντας ΝΑΙ Ψηφίζεις 23% γενικό ΦΠΑ

Το κείμενο είναι ξεκάθαρο και απορώ που και άνθρωποι που έχουν σπουδάσει Αγγλία ή Αμερική δεν έπιασαν τις πονηρές λεξούλες: "βασικά τρόφιμα" που σύμφωνα με τους "θεσμούς" είναι μόνο δυο μακαρόνια και κάτι άλλο που θα μας αφήσουν να επιλέξουμε. Άρα 23 % ΦΠΑ παντού με τις εξής εξαιρέσεις: 13% " βασικά τρόφιμα "δύο είδη εκτός και
αλλάξει κάτι", επίσης 13 % στην ενέργεια και το νερό (εξαιρουμένης της αποχέτευσης).

Σκεφτείτε πόσες περιοχές ακόμα και εντός Αττικής από Βούλα έως Σούνιο έχουν βόθρο και ένα υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα.

Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά ώστε να ωφεληθούν άλλες ευρωπαικές χώρες όπως: Ισπανία, Μάλτα, Τουρκία κλπ που έχουν
ΦΠΑ από 3 έως 5 %.

• Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες!
Το πιο αναπτυξιακό μέτρο που έχω δει στην καριέρα μου... Δηλαδή όσες επιχειρήσεις άντεξαν με το ζόρι, να κλείσουν ή να
εγκατασταθούν αλλού: Κύπρο, Ουγγαρία, Λετονία κλπ
• Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος από το 1 ευρώ) [ε ρε τι έχει να γίνει στο κόστος των τροφίμων...] και να μειωθούν οι εξαγωγες μας... ώστε να πριμοδοτήσουμε τους Ιταλούς, Γερμανούς, κλπ.
• Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)
• Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις. ΣΩΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΩ
• Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ. Σημαίνει στην κυριολεξία θάνατος του μικρού συνταξιούχου ενώ θα έπρεπε να μπουν
φίλτρα για τους δικαιούχους και όχι οριζόντια κατάργηση
• Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό. Έχει και καλά έχει και άστοχα
• Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους...Ποιους ίδιους πόρους;
Μιλάτε για τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων που σε μια νύχτα με την
συνυπογραφή των Μπλε και Πράσινων αγοράστηκαν ομόλογα της Ελλάδος από θυγατρικές ξένων τραπεζών και δύο μέρες μετά ήρθε το PSI και κουρέψαμε τους εαυτούς μας και έβγαινε ο Χοντρός και πανηγύριζε για το κούρεμα που πέτυχε. Δηλαδή ζημιά 22 δις στα ασφαλιστικά ταμεία;
• Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.
• Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%
• Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021
• Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί
• Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις
• Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών
• Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο. Ξέρετε οι μισθοί των ιδιωτών θα ακολουθήσουν
• Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).
• Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.
• Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ παράδοση του φυσικού μονοπωλίου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες...και όχι μόνο πώληση της ΔΕΗ. Αλλά άκουσα και το εξωφρενικό: πώληση όχι μόνο των κτηρίων, των οικοπέδων, των μηχανημάτων, αλλά πώληση και του υπεδάφους... ΦΡΙΚΗ!
• Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο...Πουλήσατε τον ΟΤΕ, κάτι λίγα έμειναν, τον ΟΠΑΠ και - ναι θα συμφωνήσω γίνονταν κακοδιαχείριση , ρεμούλες , τεμπέληδες κλπ, συνδικαλιστές κλπ - μα στο τέλος του χρόνου έστω και έτσι οι δύο αυτοί οργανισμοί έφερναν στα κρατικά ταμεία μερικά δισ ευρώ ζεστό χρήμα. Και ο τελευταίος φοιτητής
ξέρει ότι σε καθοδικό οικονομικό κύκλο με το χρηματιστήριο σε χαμηλά 20 ετών δεν πουλάς , ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ....και αν πουλήσεις, πουλάς ζημιογόνες εταιρείες, τις κερδοφόρες τις κρατάς γιατί θα είναι ο πυλώνας της μελλοντικής σου ανάπτυξης.
• Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014... Φυσικά δεν φοροκλέβουν και δεν φοροδιαφεύγουν αρκετά με τις τριγωνικές συναλλαγές τις offshore, και τα περίφημα Luxleaks....
• Να μην επανέλθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014
Προσθέτω, οι κατάσχεσεις να γίνουν επιπέδου Ισπανίας, για στεγαστικά, ΟΑΕΕ, εφορία κτλ.
Σε όλα αυτά τα μέτρα να προσθέσεις τα εξής:

Κάθε χρόνο που θα χάνεις κάποιο στόχο από το μνημόνιο θα πρέπει να παίρνεις επιπλέον μέτρα. Η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε μήνα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει Ακυβερνησία γιατί θα
εκβιαζόμαστε κάθε μήνα με επιπλέον μέτρα ή έξοδο από το ευρώ και έτσι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δεχτεί πρώτα να
πληρώνει 100% προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο, συν τον φόρο που του αναλογεί και το πιο σπουδαίο από όλα, κανένας
σοβαρός επενδυτής δε θα φέρει λέφτα ευρώ ή δολάρια σε ένα κράτος που κάθε μήνα θα κινδυνεύει με έξωση από το ευρώ.
Γιατί τι νόμισμα θα πάρει πίσω ο επενδυτής; Ενώ αντίθετα όταν έχεις ένα δικό σου νόμισμα έστω υποτιμημένο ΥΠΑΡΧΕΙ ήδη ο παγκόσμιος μηχανισμός συναλλαγματικών
ισοτιμιών έτσι ώστε ο επενδυτής να "κλειδώσει" την ισοτιμία που θέλει και να μην υποστεί ζημιά σε περίπτωση υποτίμησης - το Hedging που λέγαμε πιο πάνω - άρα μπορεί να φέρει ευρώ για επενδύσεις να τα "κλειδώσει μετατρέποντας τα σε δραχμές και να πάρει πίσω πάλι ευρώ " επειδή ήδη θα ΥΠΑΡΧΕΙ ο παγκόσμιος μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών...



Ενώ όταν είσαι ήδη στο ευρώ αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύεις με έξοδο κάθε μήνα , σε τι νομισμα θα πας; Πότε θα φτιαχτεί ο μηχανισμός; Πόσο θα έχει υποτιμηθεί το καινούργιο νόμισμα μέχρι να γίνει ο μηχανισμός;

Οπότε αν και θα έχεις ευρώ, τυπικά και ουσιαστικά θα είναι σαν να μην έχεις... ΟΠΟΤΕ ΞΕΧΝΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!

Τα μέτρα δεν είναι απλά δύσκολα ή υφεσιακά. Αντικειμενικά μιλώ και κρίνω σαν οικονομολόγος είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ, θα δούμε περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνουν, περισσότερος κόσμος να οδηγείται στην ανεργία και ιδιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει περιορισμός στην κατανάλωση , αυτό σημαίνει μείωση των φόρων που υπολογίζαμε ότι θα εισπράξουμε και μείωση των εσόδων από ΦΠΑ που υπολογίζαμε και μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος και ΑΕΠ.

Αυτό τελικά σημαίνει αύξηση των φόρων σε αυτούς που έχουν δουλειά και αύξηση των σκληρών μέτρων για να πιάσουμε τους στόχους που θα έχουμε χάσει εξαιτίας των λιγότερων εσόδων από φόρους, ΦΠΑ κλπ. Και από αυτό τον φαύλο κύκλο δεν θα βγούμε ΠΟΤΕ.

Το ΟΧΙ από την άλλη πλευρά ακόμα και με δικό μας νόμισμα μας επιτρέπει να ζήσουμε πολύ δύσκολα στην αρχή, τον 1ο χρόνο, και με συνετή διακυβέρνηση να κάνουμε θαύματα από εκεί και πέρα.

Βέβαια για τους λόγους που σας είπα δεν
πιστεύω ότι θα μας αναγκάσουν σε Grexit, και σε παρακαλώ αγαπούλα σταμάτα να είσαι "αφελής", χρησιμοποίησε λίγη κριτική σκέψη, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων μεταμεσονύχτιες ώρες, όλοι οι υπουργοί και ηγέτες της Ευρώπης μέσα σε
ένα αεροπλάνο και είχαν κάνει τη διαδρομή Βρυξέλες - ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ = Ομόνοια - Πατήσια για να σώσουν Εσένα Αγαπούλα;

Τόσο φιλλέληνες; Τόσο φιλευσπλαχνοι; Μήπως ήθελαν να σωθούν από σένα;

ΚΑΙ η Ερώτηση μου ....

Λοιπόν Αγαπούλα τι λες δίνουμε ένα βροντερό ΟΧΙ να ακουστεί στα πέρατα του πλανήτη δίνοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα στους
ηγέτες της Ευρώπης και ένα ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση αλλά πάνω απο όλα στην Ελλάδα μας;

Και σε αντίθεση με τους προγόνους μας που ήταν πραγματικοί ήρωες γιατί έδωσαν τη ζωή τους για εμάς και την έδωσαν για να ζήσουμε ελεύθεροι, εμείς Αγαπούλα θα είμαστε τσάμπα μάγκες και ήρωες γιαλατζί ...γιατί Αγαπούλα τώρα ΞΕΡΕΙΣ ....σου εξήγησα οι ΑΛΛΟΙ
έχουν να χάσουν πολλά περισσότερα από εμάς...εμείς ρισκάρουμε εκ του ασφαλούς...

1) το πετρέλαιο σε ιστορικά χαμηλές τιμές 2) όλοι προσπαθούν να προστατεύσουν ένα σύστημα με πολλές φούσκες που είναι έτοιμο να σκάσει 3) Τόσο λίγοι άνθρωποι και Χρωστάμε Τόσα Πολλά = Μεγάλη ζημιά για το Σύστημα
Εγω πάντως Αγαπούλα θα ψηφίσω ΟΧΙ γισ να παίξω ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΡΗΞΗ, ΤΕΛΙΚΟ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ,
εσύ να ψηφίσεις ότι θες , Ψήφισε και ΝΑΙ αλλά συνειδητά οχι από ΦΟΒΟ , Ψήφισε ΝΑΙ γιατί πιστεύεις ότι Τα Μνημόνια είναι η λύση , αλλά πάντα με σεβασμό και αγάπη μεταξύ μας γιατί όλοι στο ίδιο καράβι είμαστε... μόνο πρόσεξε
πολύ , αυτή είναι η τελευταία σου ευκαιρία και τώρα δεν μπορείς -αν και στα 43 σου Αγαπούλα - να είσαι ο αιώνιος κακομαθημένος έφηβος που προτιμά αποφεύγει να παίρνει θέση και αρέσκεται στο να βρίζει τους άλλους γιατί πάντα οι άλλοι φταίνε

Μόνο πρόσεξε πολύ
...αν πεις τώρα ΝΑΙ και το ΟΧΙ ύστερα όταν θα έχει ξεπουληθεί τελείως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το ΝΕΡΟ, ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ...οι κατασχέσεις 1ης κατοικίας θα γίνονται με ρυθμούς Ισπανίας στέλνοντας στο δρόμο και στην αυτοκτονία τους συμπολίτες σου, όταν θα δεις τεράστια τραστ να αγοράζουν χιλιάδες κατοικίες με ένα συμβόλαιο και τζάμπα , τότε θα είναι αργά...


Η Αργεντινή έγινε "Αργεντινή" γιατί είπε το ΟΧΙ πολύ ΑΡΓΑ. Τους είχαν πάρει μέχρι και τα πετρέλαια.
Καλή Δύναμη Αγαπούλα

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε από το Μπατσί μάλλον δεν διαβάσατε πάλι το άρθρο. Πουθενά δεν λέει υπερ του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ. Πουθενά δεν λέει ότι το δημοψήφισμα είναι μη δημοκρατικό. Λέει μόνο τη λάθος προετοιμασία του με στοιχεία που έχω από εσωτερική πληροφόρηση σοβαρών πηγών. ¨οπως και για τον διαθνή παράγοντα έγραψα για όσα συμβαίνουν πίσω από τις κουρτίνες με τα πολύ περισσότερα λάθη των ευρωπαίων. Το κείμενο μου είναι ανάλυση και ως τέτοια αναδημοσιεύεται σήμερα και στην μεγάλη ιστοσελόδα DefenceNet (η οποία δεν είναι υπέρ του ΝΑΙ). Αλλά σε μια ανάλυση βάζεις κάτω τα δεδομένα. Εσείς θέλετε σε μια ανάλυση ένα επικολυρικό κείμενο όπως αυτό που αντιγράψατε. Αλλά αυτό δεν είναι ανάλυση. Είναι σάλπισμα. καθείς και τα όπλα του. Πάντως σε μια ανάλυση βάζεις έξω τον εαυτό σου και βάζεις μέα τα δεδομένα...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΌπΜια απάντηση ,κύριε Μπασαντη το δημοψήφισμα είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας το άρθρο σας είναι άτοπο , καληνύχτα σας !!!!! και ένα απόσπασμα από το SITE OLYMPIA.GR για τους υποστηρικτές του ΝΑΙ κύριοι oπως ο Κώστας Καραμανλής έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε το ίδιο ολέθριο λάθος. Θεώρησαν ότι μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με ηθική και διαλλακτικότητα τις συμμορίες των αδίστακτων νταβατζήδων που έχουν καταληστεύσει την πατρίδα.
Φέρθηκαν με το γάντι σε προδότες, γενοκτόνους, ανθρωποειδή και περίμεναν αβροφροσύνες. Άφησε ελεύθερη την συμμορία του Σημίτη, για να ξαναληστέψει.
Δυστυχώς το λάθος του Αλέξη είναι βαρύτερο γιατί είχε το ιστορικό προηγούμενο του Καραμανλή. Άφησε τις συμμορίες να λυμαίνονται τους κορυφαίους θεσμούς της δημοκρατίας. Άφησε τους τρομοκράτες να τελούν ανενόχλητοι εθνικό σαμποτάζ για κλειστές τράπεζες και απόσυρση καταθέσεων, με αποτέλεσμα μετά από πέντε μήνες να καταφέρουν να τις αδειάσουν.
Κυράτσες – βαμπίρ να παίρνουν εφοπλιστές και κορυφαίους επιχειρηματίες συντοπίτες τους από τον Γενάρη και να τους προειδοποιούν να βγάλουν τα λεφτά τους έξω.
Ματαντούς να φεύγουν ανενόχλητοι, μιζαδόροι των εξοπλιστικών να αποκαλύπτονται μετά τις έρευνες Καμμένου και ακόμα να μην τους εχει ασκηθεί διωξη, εκατοντάδες εκατομμύρια να φεύγουν σε θαλασσοδάνεια ΜΜ»Ε» που στην συνέχεια γκρέμιζαν την κυβέρνηση.
Παπακωνσταντινου να αθωώνονται, Παπασταύρου να χρονίζουν στα συρτάρια του ΣΔΟΕ, Βωβούς να λαμβάνουν δώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων την ίδια στιγμή που σήμερα, η γερόντισσα περιμένει να πάρει εξήντα ευρώ. ΕΞΗΝΤΑ ΕΥΡΩ, όταν έχουν χαριστεί δις από τραπεζίτες και δικαστές στο πεντάμηνο της δικής σου διακυβέρνησης.
Άφησες ολόκληρη την διαφθορά της χώρας στα χέρια της κυρίας Ράικου, προφανώς ενθουσιασμένος από τις επιτυχίες της επι καθεστώτος Σαμαρά.
Επιτρέπεις σε κάποια ανακρίτρια, κυρία Ζωχιού, να έχει στα χέρια της φάκελο με μαύρο λογαριασμό δικηγόρου στην Ελβετία, εκατομμυρίων, και να ΜΗΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ! Την ώρα που υποχρεώνεις τον κατάκοιτο γέροντα να ζήσει με 120 ευρώ, ξεφτιλίζοντας καθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ακόμα ο Βενιζέλος και ο Σάφα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Και σε ρημάζουν στα τηλεπαραθυρα των δημοσίων συχνοτήτων.
Περιμέναμε κονσερβοκούτια και λάβαμε κουφέτα.
Και να τωρα, όλο το συφερτό των Σημιτηδων, Παπανδρέηδων, Ραγκούσηδων, Σαμαράδων, Μπομπολαίων, Αλαφουζαίων, Ψυχαραίων να ξεσκίζει τις σάρκες σου.
Και εσύ, επι πέντε μήνες πίστεψες ότι ο ΦΠΑ στα βούτυρα ήταν σημαντικότερος από τα δισεκατομμύρια της λίστας Νικολούδη. Με όλα τα λαμόγια εντός. Και βέβαια ο κύριος Νικολούδης, ως κόντες, να φιλοσοφεί για την «νομιμοφάνεια» του ελέγχου στον καθε εκβιαστή του πολιτικού συστήματος.
Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ας ελπίσουμε να αποφύγουμε το ολέθριο σενάριο του κουρέματος για να επιζήσει η κυβέρνηση. Εάν πεθάνει, τότε πεθαίνει και η ελπίδα για κάθαρση. Και θα πεθάνει προδομένη.
Γιατι μια κυβέρνηση επί πενταμήνου ασχολήθηκε με τον ΦΠΑ στα γιουβαρλάκια την ωρα που η Εθνική συμψηφιζε εκατομμύρια οφειλών στους νταβατζήδες.
Άλλαξε πορεία λοιπόν, πριν πάρεις στο λαιμό σου ολόκληρο το Έθνος. Πολέμησε τους φονιάδες της Ελλάδας με καθε τρόπο, με καθε μέσο. Η ηθική αναστολή σου χάθηκε μαζί με την αξιοπρέπεια των πατέρων μας μπροστά στα ATM.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα πράγματα είναι απλά: Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ, δεν μας τιμωρεί. Γιατί; Ποιοι είμαστε εμείς που χαλάμε ένα καλοκουρδισμένο σύστημα υπάκουων και πρόθυμων να εφαρμόσουν τα πάντα «πολιτικών» «ανδρών». Τι κορμοστασιές και βλέμματα να πρωτοθυμηθώ: τον Σημιτάκο (tupperman κατά Μαλβίνα), τον Γιωργάκη (΄Αβερελ Παπανδρέου), τον Αντωνάκη σύμμαχο με αυτόν που περιμέναμε ότι θα έχωνε δίπλα στον Άκη και τι έκτακτα μέτρα να πρωτοθυμηθώ. Τότε όμως –με μικροεξαιρέσεις- ήταν ευτυχείς οι Ευρωπαίοι που εμείς παίρναμε το φαρμάκι αδιαμαρτύρητα. Δεν τον ρωτάς άλλωστε τον βλάκα λαό….αυτός είναι σε θέσει να ψηφίζει μόνο όταν εκλέγει αυτούς που δεν θα κάνουν το παιχνίδι άνω κάτω.

Και τώρα το παιχνίδι είναι άνω κάτω, γιατί δεν κατάφεραν να φέρουν τον Τσίπρα εκεί ακριβώς που ήθελαν, καταλογίστε του ό,τι θέλετε… απειρία, πείσμα, υπεραισιοδοξία περί των ηθικών αρχών των ηγετών, ανωριμότητα, όμως κατάφερε να ασχοληθούν όλοι με το πρόβλημα της Ελλάδας (που δεν είναι μόνο της Ελλάδας), με την ποιότητα και την σκοπιμότητα θεσμών και μηχανισμών. Το απολαυστικό της ιστορίας είναι η φαγωμάρα μεταξύ των ισχυρών για το ποιος φταίει περισσότερο και ποιος θα είναι ο δακτυλοδεικτούμενος όταν καταρρεύσει ο χάρτινος πύργος της «Ενωμένης» Ευρώπης.

Το καζάνι μας αδειάζει από φαγητό αλλά το καζάνι του δικού τους καυγά βράζει πολύ άσχημα, πολύ περισσότερο από όσο αφήνουν να φανεί και ασχέτως έκβασης του δημοψηφίσματος είναι βέβαιο ότι η εικόνα τους ήδη ράγισε επικίνδυνα.

Εμείς ως έθνος ανάδελφο (που έλεγε ο Κύριος) θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να στεκόμαστε στα δικά μας πόδια και να μην κρεμόμαστε από κανενός τα μέζεα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Γιώργο στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν υπάρχει ακόμα η πολιτική κουλτούρα να ερωτάται ο λαός, η κοινωνία, για σοβαρά ζητήματα. Όλα μεθερμηνέυονται από τους πολιτικούς μας ταγούς. Είναι μια παροχημένη πολιτική αντίληψη που εχει να κάνει με την παροχημένη πολιτική κουλτούρα των κομμάτων μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το δημοψήφισμα είναι ένα αναπόσπαστο εργαλείο της άμεσης δημοκρατίας. Σαφώς το ελληνικό σύνταγμα θέτει τεράστιες δυσκολίες και παράλογες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του, κάτι που δεν μπορεί να είναι επαινετικό για το είδος της δημοκρατίας μας. Άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελβετία με τη μακρόχρονη δημοκρατική της παράδοση προσφεύγει σχεδόν κάθε εβδομάδα για παντοειδή θέματα σε λαϊκή ψηφοφορία, που οργανώνεται είτε από τις τοπικές κυβερνήσεις είτε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ανεξάρτητα από αυτό, με λαϊκή πρωτοβουλία και τη συλλογή υπογραφών 100.000 πολιτών, μπορεί να προκληθεί δημοψήφισμα που αφορά από το κατώτατο μισθό μέχρι και αλλαγή άρθρων του συντάγματος…! Μέχρι τώρα κανένας Ελβετός δεν διανοήθηκε ν αμφισβητήσει την ωριμότητα της λαϊκής ψήφου και το δικαίωμα του λαού ν αποφασίζει για τα ζητήματα που τον αφορούν. Απ ότι γνωρίζω η Ελβετία με αυτό το σύστημα δεν αντιμετωπίζει καμία κρίση και παρά τη ανομοιογένεια του ελβετικού λαού δεν έχει παρατηρηθεί κανένας διχασμός… Αντίθετα η χώρα ευημερεί (!)