Η Ελλάδα στα όρια της
Μέχρι σήμερα κρατήσαμε στάση ψυχραιμίας και αναμονής στις πολύ σοβαρές εξελίξεις που βρέθηκε η χώρα μας. Μέχρι τώρα εκτιμήσαμε προσεκτικά το κλίμα και θεωρήσαμε πως υπήρχαν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία που θά εδίνε στην Ελλάδα την δυνατότητα να μείνει στο ευρώ και να μπει σε μια εξομάλυνσης της κατάστασης. Μέχρι τώρα οι πηγές μας ήταν σωστές και σχετικά αισιόδοξες. Βλέπαμε πως θα κατέληγαν σε συμφωνία κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις. Όμως από χτες το κλίμα βάρυνε επικίνδυνα. Και σήμερα είναι ακόμα πιο βαρύ. Ίσως βλέπουμε πια μόνο ένα παιχνίδι εντυπώσεων στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων. Ή, για να το πούμε αλλιώς, ένα blame game!!!!
Με άλλα λόγια σε ποιον θα πέσει η ευθύνη για το αδιέξοδο. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στο εξωτετικό είναι βασικό πεδίο αυτού του παιχνιδιού. Για τον λόγο αυτό πολλά μπερδεύουν τις αλήθειες με τα ψέμματα. Το ίδιο κάνουν και οι ηγεσίες εκατέρωθεν του τραπεζιού. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να εξηγήσουμε στους αναγνώστες μας αυτές τις κρίσιμες ώρες μερικά από τα δεδομένα. Στόχος μας να συνειδητοποιήσουμε τις ιστορικές στιγμές που ζούμε:
(α) Το ελληνικό ΟΧΙ ελάχιστα επηρρέασε την Γερμανική Ευρώπη. Οι αποφάσεις της μοιάζουν δεδομένες. Πάμε σε ένα σκληρό ενιαίο ευρώ. Όποιος δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές τίθεται στο περιθώριο. Κατά αυτούς η Ελλάδα ελάχιστα ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις. Τις δόθηκαν ευκαιρίες το 2010 και το 2012. Και κατέληξε στον ίδιο παρονομαστή. Μοιάζει να είμαστε πια στον προθάλαμο του ευρώ! Και η πιέση μεγαλώνει αν σκεφτεί κανείς πως την προσεχή Κυριακή έχουν προαναγγείλει σύνοδο κορυφής των 28! Όχι σύνοδο κορυφής των 19 της ευρωζώνης! Με ότι αυτό σημαίνει...
(β) Η κυβέρνηση πήγε στις Βρυξέλες θεωρώντας πως το σχέδιο Γιούνκερ ήταν στο τραπέζι για να το διαπραγματευτεί και μετά το ΟΧΙ. Από ότι διαπίστωσε δεν ήταν. Και βεβαίως το ότι προηγήθηκε το Eurogroup της πολιτικού οργάνου του συμβουλίου κορυφής ήταν ένα μήνυμα πως οι πολιτικές αποφάσεις θα ήταν σε δεύτερη μοίρα.Ο Ε. Τσακαλώτος διαπίστωσε τις εξελίξεις πρώτος στο Eurogroup. Ο Α. Τσίπρας είδεστη συνέχειατην την Γαλλία που ήταν το τελευταίο ανάχωμα μπροστά στην γερμανική θέληση να μην λέει κάτι διαφορετικό. Οι προτάσεις στο τραπέζι ήταν τιμωρητικές: νέο μεσοπρόθεσμο με μνημόνιο, σκληρές μεταρρυθμίσεις (απολύσεις στο δημόσιο, αυξήσεις φόρων, περικοπές επιδομάτων, αλλαγές μεγάλες στο ασφαλιστικό κλπ). Πράγματα πολύ δύσκολα να εφαρμοστούν σε μια χώρα σε χρόνια κρίση. Το να τα ψηφίσει η Βουλή είναι ένας λόγος. Το να "περπατήσουν" στην κοινωνία είναι ο κύριος λόγος.
(γ) Τι μπορεί να γίνει τώρα; Λίγα πράγματα. Οι σοβαροί έλληνες πολιτικοί παρατηρητές πλέον δηλώνουν πολύ ανήσυχοι. Είμαστε σε πραγματικά αχαρτογράφητα νερά. Και εμείς, αλλά και οι άλλοι. Όμως εμείς έχουμε το πρόβλημα άμεσα. Οι άλλοι αν έχουν θα το δουν αργότερα. Αν ο Α. Τσίπρας πάρει το "πακέτο" και συμφωνήσει μέχρι την Κυριακή πάμε στο plan A που λέει μένουμε με κάθε κόστος στο ευρώ. Με κάθε πολιτικό και οικονομικό κόστος εννοείται. Οι Γερμανοί θα έχουν τον κύριο λόγο για την εφαρμογή των σκληρών μεταρρυθμίσεων και περικοπών. Η ελληνική βουλή και τα ελληνικά κόματα πρέπει να ψηφίσουν το νέο μεσοπρόθεσμο. Ο υφεσιακός κύκλος συνεχίζει. Η οικονομία συρρικνώνεται. Μερικοί μιλούν ακόμα και για 10%! Δηλαδή από το 25% που έχουμε πέσει μέχρι σήμερα η συρρίκνωση θα φτάσει στο 35%!!! Οι Έλληνες είτε ψήφισαν ΟΧΙ είτε ΝΑΙ θα μπουν πλέον στον αστερισμό ενός αυστηρού ελέγχου. Με ότι αυτό σημαίνει. Αν ο Α. Τσίπρας δεν πάρει το "πακέτο" γιατί θεωρήσει πως δεν θα "περπατήσει" στην ελληνική κοινωνία (στη Βουλή θα περάσει έτσι κια αλλιώς γιατί θα το ψηφίσουν όλα τα κόμματα) τότε πάμε αυτομάτως για έξοδο από το ευρώ!
Συμπέρασμα: Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν όπως φαίνεται στο τραπέζι. Οι Ρώσοι στηρίζουν μόνο πολιτικά και τηλεφωνικά. Οι Αμερικάνοι μέχρι στιγμής κάνουν το ίδιο. Έτσι, οι αποφάσεις παίρνονται από το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, τη Γερμανία και την Γαλλία. Και δεν φαίνεται να περιέχουν άλλες προτάσεις. Κύκλοι της κυβέρνησης δηλώνουν πως είμαστε στην κόψη: 50% μένουμε 50% φεύγουμε. Ή, για να το πούμε καλύτερα "μας φέυγουν"!!
Το θέμα εδώ που είμαστε είναι τώρα τι θα πούνε τις επόμενες μέρες οι κυβερνώντες στην Ελλάδα; Τι έχει στο μυαλό του ο κύκλος γύρω από τον Α. Τσίπρα που καλείται να διαχειριστεί ένα τόσο οριακό ζήτημα; Και αππό την άλλη: αν θα κάνουν κάποια κίνηση καλής θέλησης της τελευταίας στιγμής οι Ευρωπαίοι;
Κανείς δεν ξέρει. Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Ορισμένοι εκτιμούν πως υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας. Οι άλλοι απλώς περιμένουν. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στα όρια της....
"εν Άνδρω"