Φως στην άκρη του τούνελ
Όπως πληροφορούμαστε μετά την σκληρή παρέμβαση του αμερικανού Οικονομικών Τζακ Λιού σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς η κινητικότητα που υπήρχε στην Ευρώπη κυρίως από την μεριά της Γαλλίας εντάθηκε και το ελληνικό σχέδιο προετοιμάζεται με μεθοδικότητα. Στην δυναμική παρέμβαση του ο Τζακ Λιού προειδοποίησε την Ευρώπη πως, πέρα από το χρηματικό κόστος, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε γεωπολιτικές συνέπειες πολύ σημαντικές τις οποίες η Αμερική δεν θέλει να υπάρξουν. Η δήλωση αυτή ενέτεινε την κινητικότητα στην Ευρώπη.
Ταυτοχρόνως πήρε ξεκάθαρη θέση λέγοντας πως το ελληνικό χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο. Κάτι με το οποίο συμφώνησε και η Κριστιν Λαγκάρντ. Οι πιέσεις και σε αυτό το θέμα από την μεριά της Αμερικής πλέον είναι μεγάλες.
Συγχρόνως ο ESM απάντησε στο επίσημο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια και συμπεριέλαβε στην επίσημη απάντηση τους και το θέμα της εξέτασης του χρέους με βάση τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κάτι που ανοίγει τον δρόμο για ένα ευνοϊκότερο διακανονισμό για την Ελλάδα.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως παρά τα όσα λέγονται το ελληνικό ζήτημα έχει πολύ μεγάλη σημασία και μεγάλες γεινότερες οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες και δεν είναι μόνο οικονομικό ή απλή σχέση δενειζόμενου με δανειστή όπως στενόθωρα είπε σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής του ΕΛΚ κ. Βέμπερ που προσπάθησε να βάλει από την "πίσω πόρτα" τον εθνικισμό των μικρών κρατών στη μέση για να καλύψει την δική του μνησίκακη ρητορική. Ο μόνος ίσως που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια λύση αν όλα πάνε καλά είναι ο κ. Σόιμπλε που έχει παίξει όλα τα χαρτιά του μέχρι στιγμής στο Grexit.
Είναι προφανές πως αν όλα αυτά τα δούμε και υπό το φως των εραγδαίων ξελίξεων στην Αθήνα, όπου ο πρωθυπουργός είδε με το που επέστρεψε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Β. Μεϊμαράκη και επικοινώνησε και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς οι εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα πλέον είναι σημαντικές.
Από την άλλη να λάβουμε υπόψη μας πως στις διεθνείς χρηματαγορές υπάρχει αναταραχή που έχει να κάνει κυρίως με προβλήματα της κινέζικης οικονομίας όμως το ελληνικό ζήτημα επιβαρύνει το κακό κλίμα που ήδη υπάρχει.
«εν Άνδρω»