Σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα

Του Πολ Κρούγκμαν - New York Times

Καθηγητή Οικονομικών Princeton University

Νόμπελ Οικονομίας 2008

Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε τον Τσίπρα ανίκανο. Ας υποθέσουμε πως θέλεις  να δεις τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την εξουσία. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι καλωσορίζεις μια εξέλιξη όπως τον διωγμό των ενοχλητικών Ελλήνων από το ευρώ.

Ακόμα και αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αυτή η λίστα απαιτήσεων του Eurogroup είναι ΤΡΕΛΑ. Το hashtag ThisIsACoup (Αυτό είναι πραξικόπημα) είναι ακριβές. Αυτό ξεπερνά τα όρια του αυστηρού και γίνεται καθαρή εκδικητικότητα, ολοκληρωτική καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και με καμία ελπίδα για ανακούφιση.


Μπορεί κάτι να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού; Οι φήμες θέλουν τον Μάριο Ντράγκι να προσπαθεί να συστήσει λογική, ο Ολαντ αντιστέκεται επιτέλους στα ηθικίστικο οικονομικό παιχνίδι της Γερμανίας, κάτι που δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί ξανά τις καλές προθέσεις της Γερμανίας;

Με έναν τρόπο, η οικονομία έχει μπει σχεδόν σε δεύτερο πλάνο. Ακόμα κι έτσι, ας είμαστε σαφείς: Αυτό που μάθαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πως το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης σημαίνει ότι οι δανειστές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου, αν δεν ακολουθείς επακριβώς την γραμμή τους.

Στο τσακ γλύτωσε το τρακάρισμα του Grexit, αλλά του έρχεται το μπαούλο των μέτρων...

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες της λιτότητας. Μοιάζει πιο αληθινό από ποτέ, το ότι η αυστηρή λιτότητα χωρίς μείωση του χρέους, είναι μια καταδικασμένη πολιτική ανεξάρτητα από το πόσο διατεθειμένη είναι μια χώρα να δεχτεί να υποφέρει. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμη και μια πλήρης ελληνική συνθηκολόγηση, θα ήταν ένα αδιέξοδη.

Μπορεί η Ελλάδα να κάνει μια πετυχημένη έξοδο; Θα προσπαθήσει η Γερμανία να μπλοκάρει την ανάκαμψη; (Λυπάμαι, αλλά αυτού του είδους την ερώτηση πρέπει να κάνουμε τώρα).

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα – ένα εγχείρημα που πάντα εξήρα και στήριζα - έχει δεχτεί ένα άσχημο, ίσως θανατηφόρο χτύπημα. Και ο,τιδήποτε και αν σκέφτεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή για την Ελλάδα, δεν φταίνε γι αυτό οι Έλληνες.

(Επιμέλεια Δανάη Μπασαντή)

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πρέπει να το χωνέψουμε.... ότι και να μας δώσουνε έχουμε χρεωκοπήσει…. Είναι δυνατόν ένα άψυχο σώμα που βρίσκεται σε αποσύνθεση να το επαναφέρεις στην ζωή;;; ΟΧΙ….!!! Είναι σκληρό το κατανοώ αλλά δυστυχώς η μόνη λύση είναι ή επιστροφή στην δραχμή ή σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν τους έχουμε ανάγκη… ΘΑ δυσκολευτούμε στην αρχή αλλά θα ξανασταθούμε όπως κάνουμε τόσους αιώνες οι ΕΛΛΗΝΕΣ… Αλλά τους βλέπετε;;; ΔΕΝ θέλουν να μας βγάλουν από την ΕΥΡΩΠΗ… Γιατί;;; Γιατί πολύ απλά η ΕΛΛΑΔΑ είναι η πιο πλούσια χώρα σε πολλά είδη μετάλλων και το έχει πολύ ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο!!! Στην πραγματικότητα αυτόν θέλουν….!!! Όμως η Ελλάδα έχει και ίσως το καλύτερο στρατηγικό σημείο στην Ευρώπη!!! Και αυτό θέλουν!!! Όπως καταλαβαίνουμε θέλουν απλά να μας εξαφανίσουνε και να ζούμε σαν δούλοι στην ίδια μας την Χώρα…. Όλοι βρίζετε τον Βαρουφάκη αλλά τελικά φαίνεται ότι πολέμαγε μόνος του!! Οι αλήθειες του ήταν γροθιά στο μαχαίρι…. Και αυτό δυστυχώς την σημερινή εποχή δεν αντέχεται… Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ @ΡΧΙΔΙ@!!! Ότι και να ψηφίσουν σήμερα εγώ απλά νιώθω προδομένος επειδή αυτός ο άνθρωπος που είχα εναποθέσει τις τελευταίες μου ελπίδες για ριζική αλλαγή της Ελλάδας με πρόδωσε. Αυτός που του είχα τυφλή εμπιστοσύνη. Αυτός που μου υποσχόταν ένα καλύτερο αύριο… Μόνο που αυτό το αύριο από εδώ και πέρα και κάθε μέρα θα είναι ΜΑΥΡΟ. Η μόνη επιλογή και πολύ δύσκολη το ομολογώ είναι να αμπεμπλακούμε από αυτήν την Ευρώπη. Δεν κάνει για εμάς!!! Επιλογές υπάρχουν… Αλλά θέλει και ΗΓΕΤΕΣ για να είναι σε θέση να τις υλοποιήσουν… Ελπίζω κάποια στιγμή να βρεθεί κάποιος και να σηκώσει αυτό το βάρος. Δύσκολο αλλά πρέπει να ελπίζουμε…. Το τελευταίο που μας έχει μείνει