Δημοτικό Συμβούλιο 27/7/2015: "Γέλα είναι η ζωή μια τρέλα"...

 

Μερικοί από τους λίγους παραβρισκόμενους στο δημοτικό συμβούλιο με τις απίστευτες αποκαλύψεις 

Θα νομίσετε τον τίτλο του κειμένου υπερβολικό. Έχετε δίκιο γιατί δεν ήσασταν εκεί και δεν ξέρετε τι άκουσαν τ’ αυτιά μας. Λίγοι οι παρόντες με 36 βαθμούς, 31 θέματα (!) στην ημερήσια διάταξη και η τουριστική περίοδος στο φόρτε! Όμως όσοι πήγαμε μάλλον ...κουφαθήκαμε! Αυτοί θα συμφωνήσουν με τον τίτλο μας. Οι άλλοι διαβάστε την παρακάτω περίληψη και θα καταλάβετε. 

Ο Γιάννης Ρήγας (δεύτερος από αριστερά) μετά την ενημέρωση του στο δημοτικό συμβούλιο.

Το απίστευτο θέμα: Συμβάσεις του 2001 για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον πρώην Δήμου Κορθίου.

Το θέμα προέκυψε όταν υπήρξε διεκδίκηση από δημότη και συμβολαιογράφο προς τον Δήμο Άνδρου το 2015. Τις συμβάσεις έψαξε με εντολή της σημερινής διοίκησης του Δήμου ο δικηγόρος Βασίλης Πομώνης. Και βρήκε πως υπάρχουν 34 συμβάσεις που έγιναν το 2001 για 25 χρόνια (μεταξύ Δήμου Κορθίου και ιδιωτών) με βάση τις οποίες πολίτες πληρώνονταν …άτυπα κάθε χρόνο από το 2001 μέχρι το 2010 για ενοίκιο ανεμογεννητριών σε χωράφια τους! Ανεμογεννήτριες που δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ από δύο εταιρείες!

Στο σημείο αυτό όπου όλοι απόρησαν πήρε τον λόγο ο τότε αντιδήμαρχος Κορθίου Γιάννης Ρήγας (2001-2010) και είπε στο συμβούλιο μερικά απίστευτα, αλλά απολύτως ελληνικά:

  1. Υπήρχαν 34 συμβάσεις, που άλλα έγραφαν ως ενοίκιο και άλλα εισέπρατταν οι πολίτες γιατί υπήρχαν και ιδιωτικά συμφωνητικά παράλληλα!!! Τα χρήματα τα πλήρωναν ετησίως δύο εταιρείες που ΘΑ έφτιαχναν αιολικά πάρκα! Τα χρήματα πήγαιναν σε τραπεζικό λογαριασμό που "ατύπως" ανήκε του Δήμου Κορθίου!! Από εκεί τα σήκωνε ο "άτυπος ταμίας" του λογαριασμού Γιάννης Ρήγας και πλήρωνε τους χωρικούς για τα χωράφια τους!!! Τις συμβάσεις είχε κάνει ο Δήμος Κορθίου ως ενδιάμεσος με τις δύο εταιρείες!!!
  2. Οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί με λάθος (!) πληρεξούσια, όπως εξήγησε ο δικηγόρος Β. Πομώνης. Ο δήμαρχος Γ. Γλυνός έλειπε τότε για πρόβλημα υγείας στην Ελβετία και είχε εξουσιοδοτήσει για κάποιες ενέργειες τον Γ. Ρήγα. Αυτός υπέγραψε για άλλες ενέργειες που δεν προβλέπονταν (ενοικιάση ως ενδιάμεσος κλπ)!!! Παρόλα αυτά κανείς δεν ήλεγξε τις συμβάσεις και τα χρήματα που έμπαιναν ετησίως στον "άτυπο" λογαριασμό! Και που διακινούντο προς τους αποδέκτες χέρι-χέρι από το 2001 μέχρι το 2010!!! 
  3. Τέθηκαν από τους παριστάμενους συμβούλους και πολίτες ερωτήματα για το "τι χρήματα έμπαιναν στον άτυπο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας από τις εταιρείες": αυτά των συμβολαίων ή τα λιγότερα των ιδιωτικών συμφωνητικών; Αν υπήρχε διαφορά που πήγαιναν τα παραπάνω χρήματα; Πως ο αντιδήμαρχος Κορθίου και ο Δήμος Κορθίου διαχειριζόταν συμβάσεις και χρήματα του Δήμου Κορθίου με έναν εντελώς εξωθεσμικό και παράνομο τρόπο; Και πως αυτά μοιράζονταν χέρι-χέρι;
  4. Ρωτήσαμε κι εμείς τους παρόντες δικηγόρους (Β. Πομώνη & Λ. Μπάλα): πόσο νόμιμο ήταν αυτό που γινόταν; Η απάντηση του Λευτέρη Μπάλα καταλυτική: παραβιάζονταν σχεδόν όλος ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας!!!
  5. Το παράδοξο είναι πως ο Λ. Μπάλας είχε πει νωρίτερα πως "αν και μοιράζονταν χρήματα συμβάσεων με σακούλες όπως μοιράζονταν" τότε «ήταν άλλες εποχές και ας δούμε τι θα κάνουμε σήμερα με τις συμβάσεις που είναι άκυρες»!!!
  6. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Χρήστος Βουραζέρης, λέγοντας ορθώς, πως: «εδώ εγείρονται ηθικά και πολιτικά ζητήματα και πρέπει να ψάξουμε να δούμε τι έγραφαν οι συμβάσεις, τι χρήματα έμπαιναν στον τροφοδότη λογαριασμό και τι χρήματα μοιράζονταν στους ιδιοκτήτες των χωραφιών». Η σωστή τοποθέτηση του Χ. Βουραζέρη προβλημάτισε όλους. Και κάπου εκεί άλλαξε θέση και ο Λ. Μπάλας συμφωνόντας στο να διερευνηθεί περαιτέρω το όλο θέμα.
  7. Πολύ σωστά πόσο μάλλον που το ύψος των χρημάτων που είχαν διακινηθεί από τον άτυπο τροφοδότη λογαριασμό στα 10 χρόνια ήταν της τάξεως των 200.000 ευρώ!!! Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Και βεβαίως αν υπάρξει διαφορά με το τι πλήρωναν οι εταιρείες και τι εισέπρατταν οι αγρότες τότε όπως λέχθηκε υπάρχει πολλαπλό και σημαντικό πρόβλημα με πολλές διαστάσεις (ηθικές, πολιτικές, νομικές). Αλλά αυτά όπως φαίνεται θα πρέπει να τα δείξει η συνέχεια της έρευνας, στην οποία δόθηκε εντολή να προχωρήσει ο Β. Πομώνης!
  8. Και βεβαίως είναι προς διερεύνηση: ποια έγγραφα είχαν κατατεθεί στην εφορία; Τα ιδιωτικά συμφωνητικά ή οι αρχικές συμβάσεις με τον Δήμο Κορθίου που είχαν άλλα ποσά; Γιατί βεβαίως άλλα χρήματα έγραφαν τα πρώτα και άλλα τα δεύτερα…
  9. Τι μας λένε τα παραπάνω; Πως ο τότε αντιδήμαρχος Γιάννης Ρήγας υπερέβη τις αρμοδιότητες του πληρεξουσίου που είχε! Και πως παράνομα και παράτυπα δημιούρησε τον άτυπο τροφοδότη λογαριασμό (του Δήμου;) από τον οποίο μοίραζε παράτυπα και παράνομα χρήματα χέρι-χέρι σε 34 δικαιούχους. Για όλα τα παραπάνω περιέργα ο τότε δήμαρχος Γιάννης Γλυνός είχε σημαντικές πολιτικές ευθύνες: και γιατί όταν επέστρεψε από το εξωτερικό δεν είδε τι είχε γίνει με τις ανεμογεννήτριες και γιατί δεν εξέτασε αργότερα το τι έκανε ο αντιδήμαρχος του με το θέμα επί μια 10ετία!!!

Εδώ σταματάμε με όλα τα παράξενα, άτυπα, μη νόμιμα, που έγιναν από το 2001 μέχρι το 2010! Απορούμε και εκπλησσόμαστε για τον τρόπο που λειτουργούσε οικονομικά το Κόρθι! Άλλο το να ακούς λόγια από εδώ και από εκεί και άλλο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της εποχής να παραδέχεται δημοσίως μια οικονομική λειτουργία πέρα από κάθε λογική δημόσιου λογιστικού. Γι' αυτό γράψαμε στον τίτλο: "Γέλα είναι η ζωή μια τρέλα",,,

Φυσικά στο σοβαρό αυτό θέμα θα επανέλθουμε μόλις προχωρήσει η έρευνα που αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Γ. Καπάκης ζήτησε επιπλέον με την έρευνα του κ. Β. Πομώνη να ξεκινήσει και ΕΔΕ για να δούμε νομικά και διοικητικά το όλο θέμα. Όμως το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να προχωρήσει η έρευνα του κ. Πομώνη πριν κάνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. 

Το ...τακτικό θέμα: Οι τακτικές αναμορφώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Δήμου Άνδρου για το 2015.

Έχουμε γράψει αρκετές φορές πως ο τακτικος προϋπολογισμός του Δήμου Άνδρου πρέπει να είναι ρεαλιστικός για να μην αναθεωρείται συνέχεια. Και αυτή τη φορά έγινε σειρά αναθεωρήσεων μιας και η κρίση, αλλά και ο τρόπος που εισπράττονται τα έσοδα, οδηγεί στην ...μη είσπραξη! Κατι πρέπει να γίνει από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ώστε να υπάρξει κάοια αντιστοιχία προϋπολογισμύ και πραγματικότητας. Δεν αρκεί η συνεχής αναφορά στον αποτελεσματικό τρόπο δουλειάς της οικονομικής υπηρεσίας επί των ημερών του. Είμαστε σε θέση να ξέρουμε πως στην οικονομική υπηρεσία εδώ και χρόνια μερικοί υπάλληλοι "τράβαγαν και τραβάνε το κάρο". Ας μην τους διαιρούμε με λόγια. Τα πράγματα είναι δύσκολα και τα εισπραττόμενα χρήματα από τον Δήμο Άνδρου ακόμα πιο δύσκολα. Το πως θα ανέβει η εισπραξιμότητα για να μην αναθεωρούμε προς τα κάτω οι προβλέψεις είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων κ. αντιδήμαρχε. Δεν είναι των υπαλλήλων. Αυτά για την ώρα.

Το μη θέμα που έγινε θέμα: Τρόπος λειτουργίας του νέου θεάτρου και προετοιμασία του νέου φεστιβάλ.

Εδώ έγινε (μάλλον) λόγω έντασης και κούρασης (31 θέματα είναι πολλά) μεταξύ συμπολίτευσης (Θ. Σουσούδη & Κ. Θωμά) και αντιπολίτευσης (Γ. Καπάκη) ένας μικρός χαμός. Ο λόγος μάλλον τυπικός: παραχώρηση του κυλικείου πριν ...την παραχώρηση του θεάτρου! Μετά από 5 ώρες συνεδριάση δεν ήταν δύσκολο να υπάρξη ένταση. Ας προσέξει λίγο η διοίκηση γιατί καμιά φορά "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες" και η αντιπολίτευση γιατί "οι λεπτομέρειες τρώνε την ουσία" !

Δεν θα σχολιάσουμε περισσότερα για το θέμα. Απλώς λέμε πως περιμένουμε να δούμε στο τέλος καλή διαχείριση τόσο του θεάτρου όσο και του φεστιβάλ. Γι' αυτό το φεστιβάλ επισημαίνουμε προς τον Δήμο πως μερικές πληροφορίες από αυτόν δύσκολα διακινούνται! Για παράδειγμα ψάχνουμε ακόμα ποιες εκδηλώσεις είναι προσφερόμενες, ποιες αυτοχρηματοδοτούμενες και ποιες αγορασμένες. Και δεν ξέρουμε, ενώ το φεστιβάλ ξεκινά σε ΤΡΕΙΣ μέρες!!!

Μερικές αυτοχρηματοδοτούμενες έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνια. Το ξέρουμε γιατι μας βρήκαν μόνοι τους οι άνθρωποι και μας έχουν ζητήσει συνεργασία ως ιστοσελίδα. Την δώσαμε αφιλοκερδώς και με όλη την καρδιά μας. Άλλες που ακούμε πως είναι πληρωμένες δεν τις βλέπουμε να κινούνται επικοινωνιακά. Ακόμα κι εμείς βρίσκουμε τις πληροφορίες με το σταγονόμετρο από τους αρμοδίους.

Μήπως κάτι να γίνει έστω και τώρα (π.χ. να κληθούμε από τους αρμοδίους ή να μας απαντήσουν επίσημα σε ερωτήματα μας κλπ) ώστε να βοηθήσουμε ως ιστοσελίδα όπου μπορούμε; Ή, δεν χρειαζόμαστε για κάποιο παράξενο λόγο που δεν ξέρουμε;

 

"εν Άνδρω"

 

...

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Προς επισκέπτη Παλαιόπολη:
Η έλλειψη "σκαλωμάτων" από τον κόσμο έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα φαινόμενα.
Εάν σκαλώνεις κάπου, μόνο τότε έχεις ελπίδες να διορθώσεις πράγματα. Εάν ελαφρά τη καρδία τα προσπερνάμε τότε λύση δεν θα βρούμε. Το ΧΥΤΥ έχει περισσότερες ομοιότητες από όσες μπορείτε να φανταστείτε με την περίπτωση του Κορθιανού φαγοποτιού. Πολλά περισσότερα χρήματα είναι στην περίπτωση ΧΥΤΥ. Το ΧΥΤΥ είναι βασικά ένα μελλοντικό Κορθιανό φαγοπότι για κάποιους...εκτός και εάν κάποιοι "σκαλώνουν" και δεν το αφήνουν έτσι να περάσει. Η περίπτωση αυτή είναι μια κλασσική περίπτωση "ελεγχόμενης" απώλειας ελέγχου έτσι ώστε να γίνει το φαγοπότι χωρίς "σκαλώματα" δηλαδή όπως έγινε και με την περίπτωση του Κορθίου!

Καλό σας βράδυ!

This comment was minimized by the moderator on the site

Exete faei skaloma me to XYTY...!!! ti sxesi exei auto me ta ekatomiria pou etrogan oi Korthianoi kai kanenas den elege tipota..!!??

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτός είναι ο Δήμος λοιπόν που θα διαχειριστεί "Υπεύθυνα" τον ΧΥΤΥ!
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου
http://sousoudis.gr/index.php/dimotika-symvoylia/item/132-dimotiko-symvoylio-11-03-2015
Στο χρόνο 52.04 λεπτά ο μελετητής αναφέρει την πιθανότητα αστοχίας του συστήματος ενώ στο χρόνο 1.18.35 αναφέρει ρητά για την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη που θα έχει ο Δήμος στη Διαχείριση του ΧΥΤΥ. Εάν η Διαχείριση δεν είναι αποτελεσματική τότε ο ίδιος ο μελετητής εκφράζει την ανησυχία του για την 'ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ" του ΧΥΤΥ. Είτε γίνει διπλή είτε τριπλή επίστρωση, εάν η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ δεν είναι υποδειγματική τότε ο ΧΥΤΥ δεν θα είναι ασφαλής!
Ένα τέτοιος Δήμος που περιγράφετε στο άρθρο, δεν είναι ο Δήμος που θα εμπιστευόμουν για ΧΥΤΥ οπουδήποτε!