"Αχίλλειος πτέρνα" η οργάνωση των οικονομικών του Δήμου Άνδρου

 

Η οργάνωση των οικονομικών στον Δήμο Άνδρου ήταν και εξακολουθεί να είναι, όπως φαίνεται και από τις συνεχείς συζητήσεις στο ΔΣ, προβληματική. Η παρακάτω ανακοίνωση του επικεφαλης της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννη Καπάκη θέτει για μια ακόμα φορά το πρόβλημα της έγκαιρης κατάθεσης των ισολογισμών και της σωστής οργάνωσης των οικονομικών του Δήμου Άνδρου. Η ευθύνη για το ζήτημα δεν είναι διοικητική, αλλά καθαρά πολιτική όπως θα δείξουμε παρακάτω.

Αναλυτικά, ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος του Δήμου έχει μέχρι στιγμής χρησιμοποιήσει διάφορους λογιστές για καταλήξει μετά από έναν ολόκληρο χρόνο στο να μην μπορεί να καταθέσει κάποιο έγγραφο σχετικά με το οικονομικό μπέρδεμα που άφησαν πίσω οι προηγούμενοι, οι οποίοι δεν κατέθεσαν ποτέ ισολογισμούς από το 2011 μέχρι το 2013!

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχει κατατεθεί ο ισολογισμός ούτε του 2014, που ήταν ευθύνη της σημερινής διοίκησης και που έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο να κατατεθεί ήδη από τις 30 Ιουνίου 2015! Δηλαδή ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος. όπως παρατηρεί ο κ. Καπάκης, είναι πλέον εκπρόθεσμος κατα κοντά 40 μέρες!!!

Υπενθυμίζουμε στον επί των οικονομικών αντιδήμαρχο πως σε 20 περίπου μέρες, στις 31 Αυγούστου 2015, πρέπει να καταθέσει και το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016!!

Είναι προφανές πως πέρα από τα μεγάλα λόγια και τις αντιπολιτευτικές κορώνες κατά των προηγουμένων στα οικονομικά (που όντως άφησαν απίστευτο μπέρδεμα) οι επιλογές λογιστων και ορκωτών εδώ και ΕΝΑ χρόνο πλέον με ευθύνη των σημερινών υπεύθυνων επί των οικονομικών δεν έχει οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Ο δήμαρχος οφείλει πλέον ανάμεσα στα άλλα να αρχίσει να ελέγχει για την αποτελεσματικότητα τους και τους συνεργάτες του. Το περσινό καλοκαίρι χάθηκε από πλευράς οργάνωσης των οικονομικών (ισολογισμός και προϋπολογισμός) με το επιχείρημα πως ήταν η εναλλαγή της εξουσίας στην μέση και η ευθύνη μοιράστηκε. Εφέτος κάτι πρέπει να γίνει για να μην μείνουν ακόμα μια χρονιά πίσω τα οικονομικά. Φυσικά να ξεκαθαρίσουμε πως η ευθύνη της έγκαιρης κατάθεσης ισολογισμών και προΥολογισμών ήταν και είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ και δεν αφορά τους υπαλλήλους που είναι απλά εκτελεστικά όργανα. 

"εν Άνδρω"

Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή του κ. Καπάκη σχετικά με την μη κατάθεση ακόμα του ισολογισμού του 2014

 

 

 

Γιάννης Καπάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου                                                       

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης                                Απροβάτου, 4.08.15

Απροβάτου, Άνδρος, Τ.Κ. 84503

           

ΠΡΟΣ

  1. Δήμαρχο Άνδρου κ. Θ. Σουσούδη
  2. Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Πρόεδρο Ο.Ε., κ. Χ. Βουραζέρη   διαμέσου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Κοινοποίηση:

- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Τμήμα Διοίκησης Ν. Κυκλάδων

κ. Νίκο Θεοδωρίδη, Ασκώντα Χρέη Γενικού Γραμματέα

Επτανήσου 35, 84 100 Ερμούπολη, Σύρος

 

Θ Ε Μ Α:  Απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής κατ’ άρθρο 217 Ν. 3463/2006 – Ενημέρωση για την πορεία κατάρτισης του Οικονομικού Απολογισμού και του Ισολογισμού έτους 2014 

Κύριοι,

Στα πλαίσια εφαρμογής των άρθρων 10 παρ. 8 και 9 και 12 παρ. 6 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 661/τ.Β΄/20.04.2011), σας γνωρίζω τα ακόλουθα και παρακαλώ όπως με ενημερώσετε αρμοδίως:

Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 217 του Ν. 3463/2006, προκύπτει ότι θα έπρεπε μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει πραγματοποιηθεί ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα παρουσιαζόταν ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής  σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης για το προηγούμενο έτος (από 1.01. έως 31.08.2014 και από 1.09.2014 έως 31.12.2014). Η εν λόγω συνεδρίαση ανακοινώνεται τουλάχιστον 15 ημέρες πριν με κάθε πρόσφορο μέσο και καλούνται οι κάτοικοι, οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου.

Επειδή έχει εκπνεύσει προ πολλού η προαναφερόμενη προθεσμία, η οποία σημειωτέον είναι δεσμευτική για τη διοίκηση και όχι ενδεικτική, και δεδομένης της διαφαινόμενης για μια ακόμα φορά αργοπορίας σας και αδιαφορίας σας να εφαρμόσετε τη δημοτική νομοθεσία, ενημερώνοντας με διαφάνεια το Δημοτικό Σώμα και τους δημότες του νησιού μας, ερωτάσθε πότε σκοπεύετε να φέρετε επιτέλους το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ.

Τέλος, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε εγγράφως και αναλυτικά σε ποια φάση ακριβώς βρίσκεται η διαδικασία της κατάρτισης-έγκρισης του Οικονομικού Απολογισμού 2014 (λογαριασμός διαχείρισης) από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αλλά και του Ισολογισμού με τις συνακόλουθες χρηματοοικονομικές καταστάσεις του για το έτος 2014, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 163 του Ν. 3463/2006 και πότε προγραμματίζετε να εισάγετε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην οποία κοινοποιείται η παρούσα παρακαλείται όπως επιληφθεί του θέματος στα πλαίσια της άσκησης του εποπτικού της ρόλου επί του Δήμου Άνδρου, δεδομένης και της μη σύνταξης Ισολογισμών για τις προηγούμενες χρήσεις.

Με τιμή,        

Γιάννης Καπάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σωστά, σωστότατα ο κος Καπάκης θέτει το θέμα του Ισολογισμού & Απολογισμού του 2014, μα με προβληματίζει η εκκωφαντική σιωπή του τόσο γύρω από τις οικονομικές καταστάσεις των προηγουμένων ετών όσο και επί των όσων κατέθεσε ο κος Ρήγας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.