Σκουπίδια δύο ημερών και σκουπίδια 30 χρόνων: πως η ανάγκη γίνεται ιστορία πως η Ιστορία γίνεται σιωπή...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Την ιστορία της Άνδρου την σεβάστηκαν οι αιώνες, όχι όμως και οι σύγχρονοι Ανδριώτες...Οι σπουδαίες βραχογραφίες του Στρόφιλα διασώθηκαν επί 6000 χρόνια. Όμως ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν γι' αυτές από τους σύγχρονους...

Αρκετοί φίλοι από την περιοχή του Φελλού, του Άγιου Πέτρου και του Γαυρίου ρώταγαν πριν λίγες μέρες ανήσυχοι γιατί τα σκουπίδια δεν μαζεύτηκαν για δύο μέρες στο νησί. Έχει τρομάξει το μάτι τους, έχει τρομάξει το μάτι όλων μας. Και ανησυχούν με το παραμικρό. Ακόμα και όταν απλώς χαλάει ένα μηχάνημα για δύο μέρες.

Κανένας φίλος από όλη την Υδρούσα δεν ρώτησε ποτέ τίποτα για την Σταυροπέδα. Απλώς ρίχνουν όλοι εκεί επί 30 χρόνια τα σκουπίδια τους σε μια παράνομη χωματερή. Η χωματερή αυτή κάθε τόσο καίγεται για αρκετές μέρες και υποφέρουν τα γύρω χωριά και η Χώρα από την κάπνα και τις διοξίνες. Κανένας κάτοικος της Υδρούσας δεν ενδιαφέρθηκε και δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ. Και βεβαίως κανένας δεν έδωσε ούτε μια δεκάρα για το χάλι του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου της ύστερης νεολιθικής εποχής στην Ευρώπη: του Στρόφιλα και των περίφημων βραχογραφιών του.

Αλήθεια, στο θέμα των σκουπιδιών εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια ποιοι είναι οι «από εδώ» και ποιοι είναι οι «από εκεί»; Έχουν ποτέ αναλογιστεί οι «από εκεί», οι «από πέρα», οι «από έξω» και οι «από εδώ» κάτι για την ανοιχτή πληγή της φλεγόμενης, επειδή είναι παράνομη, χωματερής; Έχουν ποτέ κάποιοι ψελλίσει κάτι περί νομιμότητας πριν αρχίσουν να φτιάχνουν θεωρίες για τους «από εδώ», τους «από εκεί», ενώ συνεχίζουν να ρίχνουν αμέριμνοι τα σκουπίδια τους στον Στρόφιλα;

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Μόνο μια φορά ενδιαφέρθηκαν. Ήταν το 2006, όταν κάτοικοι από το Κόρθι και άδειασαν απορριμματοφόρα στη μέση του δρόμου και κάτοικοι από το Μπατσί ήρθαν ….για να δείρουν τους κατοίκους του Πιτροφού και του Ζαγανιάρη! Είχαν αποκλείσει αγανακτισμένοι Δεκαπενταύγουστο την χωματερή και πνίγηκε η Άνδρος στο σκουπίδι!!

Κατά τα άλλα λόγια-λόγια-λόγια: "εμείς οι από εδώ", "εσείς οι από εκεί", "εσείς από πάρα πέρα", "εμείς οι από κάτω", "εσείς οι από πάνω" και πάει λέγοντας…

Σήμερα διαμαρτύρονται μερικοί από τους «από εκεί» για την Πλούσκα…

ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. Βλέπουν το χάλι της Σταυροπέδας στο οποίο ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ συμβάλουν και φοβούνται πως κάτι τέτοιο τους περιμένει. Βλέπουν την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ επί 30 χρόνια όταν πνίγονται στην κάπνα και στις διοξίνες η Χώρα και τα γύρω χωριά και φοβούνται πως αυτό τους περιμένει. Βλέπουν καθημερινά τους τόνους σκουπιδιών που στέλνουν στους άλλους (όντας το μεγαλύτερο παραθεριστικό κέντρο του νησιού με 10-15.000 επισκέπτες) και φοβούνται πως αυτό τους περιμένει. Βλέπουν την συμπεριφορά τους απέναντι στους «άλλους» και φοβούνται πως αυτής θα τύχουν. Και ξεσηκώνονται. Και διαμαρτύρονται.

ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. Βλέπουν τους εαυτούς τους στον καθρέφτη και τρομάζουν. Βλέπουν τους άλλους Ανδριώτες στον καθρέφτη και τρομάζουν. Όλοι τρομάζουμε όταν βλέπουμε στον καθρέφτη το τέρας της αδιαφορίας και του ωχαδερφισμού μας που κρύβουμε μέσα μας!!!

Τρομάζουν οι «από εκεί» γιατί νομίζουν πως θα κλείνουν και αυτοί ερμητικά πόρτες και παράθυρα στο κατακαλόκαιρο όταν θα αναφλέγονται τα σκουπίδια τους όπως οι «από εδώ». Τρομάζουν για τις 7-8 σκουπιδιάρες την μέρα που ίσως περνάνε σε κάποιους δρόμους τους αυτοί που δεν τρόμαξαν ποτέ με τις δικές τους 3-5 σκουπιδιάρες την μέρα, που στέλνουν 30 ολόκληρα χρόνια και 30 ολόκληρα χιλιόμετρα στους δρόμους της άλλης Άνδρου.

ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. Όλοι τρομάζουν σε αυτό το νησί με τους «άλλους». Ποτέ με τον εαυτό μας. Τρομάζουμε και κοιτάμε ο ένας τον άλλον με μισό μάτι. Λες και δεν ζούμε όλοι στο ίδιο νησί. Λες και δεν περιμένουμε όλοι τους ίδιους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Λες και δεν παράγουμε όλοι  σκουπίδια. Και κάνουμε ότι μπορούμε να ΜΗΝ μοιραστούμε τα κοινά βάρη και τις κοινές ευθύνες.

Ξέρουμε πως όσοι διαμαρτύρονται σήμερα ΔΕΝ διαμαρτυρήθηκαν ΠΟΤΕ και για ΤΙΠΟΤΑ όταν ήταν για τους άλλους! ΔΕΝ τους ενδιέφερε στ' αλήθεια η Ιστορία και ο Πολιτισμός! ΔΕΝ τους ενδιέφερε το αν υποφέρουν οι άλλοι! Δεν τους ενδιέφερε στ' αλήθεια το περιβάλλον εκτός αν ήταν διπλα στο σπίτι τους! Και ξέρουμε πως όσοι θα διαμαρτύρονται αύριο γύρναγαν  το κεφάλι όταν διαμαρτύρονταν κάποιοι άλλοι. Έτσι δεν έγιναν πολλά πράγματα σωστά σε αυτόν τον τόπο. Έτσι, δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές χτες. Και έτσι τρομάζουμε πως δεν θα τηρηθούν και αύριο.

ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ. Πώς να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο εμείς που χρόνια τώρα εκλέγουμε δημάρχους με μία μόνο υπόσχεση: να πάνε τα σκουπίδια μας στους άλλους. Αυτό έκαναν χρόνια οι Κορθιανοί (το είπε αυτάρεσκα ο σημερινός αντιδήμαρχος τους στο Γαύριο). Αυτό έκαναν και οι της Υδρούσας όταν ψήφιζαν τους δικούς τους (το λένε φωνάζοντας οι σημερινοί διαμαρτυρόμενοι σε όλους τους τόνους). Αυτό έκαναν όλοι…

Πώς, λοιπόν, να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον όταν ψηφίζουμε με στόχο να βγάλουμε ο ένας το μάτι του άλλου ή με την ελπίδα «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»; Πώς να πιστέψουμε πως θα φτιάξουμε έναν σωστό ΧΥΤΥ εμείς που χρόνια τώρα προτιμάμε τα σκουπίδια μας στους δρόμους; Πώς να πιστέψουμε στους εαυτούς μας εμείς που «σπρώχνουμε» με πολιτικάντικα και γραφειοκρατικά κόλπα τα σκουπίδια μας 30 ολόκληρα χρόνια κάτω από το βρώμικο  …χαλάκι της παράνομης Σταυροπέδας. Πώς να πιστέψουμε στη νομιμότητα που επικαλούνται όλοι όταν την θέλουμε «αλα καρτ»: να είναι νόμιμοι οι άλλοι και πονηροί εμείς;

ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ!!!... Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς για μια φορά: πέστε σε τι πράγμα αλήθεια έχουμε δίκιο;

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ως μονιμη κατοικος Γαυριου προφανως επιθυμω ο ΧΥΤΥ να παραμεινει εκτος Υδρουσας. Και αυτο γιατι προκειται απλα για ΧΥΤΥ. Την στιγμη που μια σοβαρη Δημαρχία θα θεσει επι ταπητος ενα συστημα ολοκληρωμενης πρασινης διαχειρησης απορριματων τοτε η μετακινηση του ΧΥΤΥ δεν θα αποτελει πλεον αγκάθι ουτε για τους απο εκει ουτε για τους απο εδω οπως λετε. Πρεπει να καταλαβουμε πως η ελλειψη εμπιστοσυνης προς την εκάστοτε Δημοτική αρχη ειναι που γεννα το προβλημα, κ φυσικα αυτο ειναι δικαιολογημενο.
Ιδανικα πρεπει πρωτιστως να σχεδιαστει και να τεθει σε λειτουργια η κατ οικον περισσυλογη διαχωρισμενων υλων οπως πλαστικο, χαρτι, αλουμινιο κ γυαλι. Δινω ιδιαιτερη σημασία στην κατ οικον αποκομιδη και μαλιστα με προγραμμα εβδομαδιαιο, να γνωριζει δηλαδη καθε περιοχη ποτε ακριβως κ ποιες ωρες θα πρεπει να βγαλουν τους κάδους στον δρομο. Δευτερευοντως θα πρεπει να λειτουργησει διαχειρηση οργανικων υπολλειματων και κομποστοποιηση σε δημοσια μοναδα. Προφανως και ο Δημος μπορει να εχει εσοδα απο την πωληση του κομποστ. Αφου λοιπον κατασκευαστουν στην Ανδρο δυο μοναδες διαχειρησης ανακυκλωσιμων υλικων κ διαχειρησης οργανικων υπολλειματων τοτε θα ειναι πλεον η στιγμη να επανεξεταστει η θεση ΧΥΤΥ. Θα βρεθουμε ομως προ εκπληξεως καθως ο μειωμενος ογκος των απορριματων θα επιτρεψει την συζητηση σε μια πολυ πιο πολιτισμενη βαση ιδιαιτερως αφου οι πολιτες θα εχουν αρχισει εμπρακτα να ασχολουνται και λιγο παραπανω με τα σκουπιδια τους.
Εν κατακλείδι κυριε Μπασαντη θεωρω πως πρεπει να φερετε στο προσκήνιο τετοιες εναλλακτικες μεσω της αρθρογραφιας σας που αποτελουν προταση και οχι απλα τοποθετηση επι του παροντος στο οποιο εχουμε εγκλωβιστει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το site δεν δημοσιεύει ύβρεις. Και μάλιστα ανώνυμες ύβρεις. Ένας-δύο όμως κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και βρίζουν. Αυτά τέρμα. Εδώ συζητάμε δεν βρίζουμε. Επίσης έχουμε αναρτήσει την αφίσα για την συγκέντρωση των κατοίκων στο Γαύριο. Όποιος την είδε καλώς όποιος δεν την είδε στον ...οφθαλμίατρο...

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα ορισμένοι. Κανένα επιχείρημα. Μόνο λόγια, λόγια... Και πολύ ανωνυμία.Τέλος...

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντη νομίζω ότι είσαστε εκτός θέματος και λυπάμαι πολύ δεν στεκόσαστε στο ύψος των περιστάσεων ως οφείλετε για την ενημέρωση των ανδριωτων ,κύριε εγώ δεν είμαι δημοσιογράφος ούτε έχω αναλάβει την ενημέρωση των πατριωτών μου , όσο αφορά τα αρχαία στον στροφιλα , υπάρχει Ανδριώτης που να μην ενδιαφέρεται για την ιστορία του !!!!! για τον ΧΥΤΥ όλες οι δημοτικές αρχές καθώς και η τωρινοί έπρεπε να είχαν χωροθετηση εχθές έχουν ευθύνες ,αλλά σε χώρο που να μην μας δημιουργεί και αλλά προβλήματα , η Πλούσια είναι το φυσικό υδραγωγείο του νησιού μας και θα το καταστρέψουμε ? ποιος έχει αυτοκτονικές τάσεις ? θα πορευτούμε μαζί του? Όταν έχεις ένα νησί ακατακοιτο στο 90% της επιφάνειας του και αποφασίζεις να χωροθετησης πάνω στα νερά !!!!! όχι κύριε .
Αύριο στο Γαυριο στις 20.00 όλοι οι Υδρουσαιοι και οι Ανδριωτες , θα είμαστε εκεί ,πιστεύω ότι θα έρθετε? Χωρίς τα γυαλιά σας !!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς ανώνυμο Υδρουσαίο: κατανοώ τον φόβο σας μπροστά στην επώνυμη άποψη. Κατανοώ πως μάλλον δεν καταλάβατε τίποτα από το κείμενο μου. Τα όσα γράφετε δεν αναφέρονται στο κείμενο μου αλλά στις προκαταλήψεις σας. Μια μόνο διευκρίνηση. Το θέμα μου δεν ήταν ποτέ λιγοι ή πολλοί. Για τον λόγο αυτό τάχθηκα δίπλα στους ακόμα λιγότερους από τον Καμπανό, όταν εσείς σιωπούσατε. ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΙΟ. Περιγράφω μια κατάσταση για την οποία οι ΠΟΛΛΟΙ ΣΙΩΠΗΣΑΝ επί 30 ολοκληρα χρόνια. Μιλώ και για τα μικρά παιδιά που αναπνέουν αυτές τις μέρες καρκινογόνες διοξίνες. Κι εσείς σιωπάτε ακόμα μια φορά. και τέλος για έναν μοναδικό πολιτισμό που άνθισε στην Άνδρο πριν 6000 χρόνια και καταστρέφεται από όλους. Και εσείς αδιαφορείτε. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε άλλο...
Τέλος...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη Δ. Μπασαντής
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε μπασαντη για άλλη μια φορά βγάζεται τον πραγματικό σας εγώ και το πιστεύω σας με αυτό το αποκύημα της φαντασίας σας λυπάμαι πολύ που δεν στέκεστε στο ύψος τον περιστάσεων που απαιτούν οι μέρες μας , όσο αφορά εμάς τους λίγους Υδρουσαιους που αντιστεκόμαστε κατά τα γραφτά σας «Σήμερα διαμαρτύρονται μερικοί από τους «από εκεί» για την Πλούσκα…»αύριο να έρθετε στο δημοτικό σχολείο στο Γαυριο να δείτε και να ακούσετε όλες τις απόψεις , όχι μόνο μεροληπτούμε υπέρ του ΧΥΤΥ στην Μπλουσκα και να ανεβάσετε το βίντεο από την ομιλία και τα σχόλια σας , διότι μέχρι σήμερα επίσημα από τον Δήμο Άνδρου δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ενημέρωση ,τώρα θα μου πείτε για της ενημερώσεις που έγιναν για την ανακύκλωση , πιστεύω ότι απευθύνεστε σε πολίτες ώριμους και δεν τους κοροϊδεύεται !!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μία συμβουλή προς όλους τους ψηφοφόρους της Υδρούσας λοιπόν...Το πάθημα ας μας γίνει μάθημα...Την επόμενη φορά, ψήφο μόνο σε αυτούς που τιμούν το λόγο τους, όπως κάνει και ο Αντιδήμαρχος Κορθίου!!!