Η συζήτηση για τον ΧΥΤΥ της Άνδρου ή «ένα παιδί μετράει τα’ άστρα»…

Από την μοναδική στην Ευρώπη νεολιθική ακρόπολη του Στρόφιλα η πανοραμική θέα της φλεγόμενης χωματερής της Άνδρου!!! (φωτο: εν Άνδρω)

Ήταν η πολλοστή συζήτηση (στο Γαύριο αυτή τη φορά) με θέμα την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο. Πήγαν σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι: δήμαρχος, αντιδήμαρχος καθαριότητας, δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης και αντιδρώντες κάτοικοι. Ήταν και 300 άτομα. 

Και είπαν πολλά, παλιά και νέα. Και προτάθηκαν πολλά, παλιά και νέα. Και βγήκαν μερικά συμπεράσματα, παλιά και νέα. Κεντρικό συμπέρασμα πως κανείς …δεν εμπιστεύεται τον άλλον! Τους προηγούμενους που διοίκησαν και απέτυχαν δεν τους εμπιστεύονταν οι σημερινοί. Τους σημερινούς που διοικούν και έχουν αποτύχει στους χειρισμούς τους δεν τους εμπιστεύονται οι αντιπολιτευόμενοι.

Από αυτή την άποψη η πρόταση του Γιάννη Καπάκη να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή και να πάει στο υπουργείο Πολιτισμού και στο ΚΑΣ να ζητήσει να …μείνουν τα σκουπίδια στην Σταυροπέδα χειροκροτήθηκε περισσότερο από τους παραβρισκόμενους κατοίκους της Υδρούσας.

Βέβαια η πρόταση αυτή δεν λύνει το θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των περιοχών της Άνδρου μιας και οι Υδρουσαίοι δεν εμπιστεύονται ούτε τους Κορθιανούς ούτε και τους Χωραΐτες. Την ίδια έλλειψη εμπιστοσύνης θα βλέπαμε αν γινόταν η συζήτηση στην Χώρα ή στο Κόρθι. Οπότε ας διευρύνουμε την επιτροπή και με εκπροσώπους περιοχών…

Ως μέλη της επιτροπής θα πρέπει να συμπεριληφθούν ο προτείνων Γ. Καπάκης, ο αμφιδρομών έπαρχος Δ. Λοτσάρης, ένας από τους αντιδρώντες κατοίκους, ένας από την πλειοψηφία, ένας Χωραΐτης κι ένας Κορθιανός. Τουλάχιστον να κοιτά ο ένας τον άλλον... 

Και βεβαίως να πάνε όλοι μαζί να πουν στο υπουργείο και στο ΚΑΣ πως μετά την ανεξέλεγκτη χωματερή και τον δεματοποιητή, να μείνει και ο ΧΥΤΥ στην Σταυροπέδα! Χρειάζεται βέβαια να αλλάξει ο αρχαιολογικός νόμος όπως είχε πει η πρώην ΓΓ Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Αλλά όπως λένε μερικοί …«όλα είναι πολιτικά»! Αρκεί να βρεθούν 151 βουλευτές να αλλάξουν τον νόμο! Ή, έστω «ένα παραθυράκι για την Άνδρο»!

Οι μοναδικές στην Ευρώπη βραχογραφίες του Στρόφιλα που αποδεικνύουν πως πριν 6000 χρόνια άνθισε στο νησί ένας σπουδαίος πολιτισμός. Λέτε να βρεθούν 151 βουλευτές να αλλάξουν τον αρχαιολογικό νόμο ή να φτιάξουν "ένα παραθυράκι"; (φωτο: εν Άνδρω)

Ας γίνει, λοιπόν, αυτή η επιτροπή, που κακώς δεν έγινε το 2011 ή το 2012 ή το 2014. Και ας πάνε τα μέλη της να αλλάξουν το νόμο. Και να πείσουν την αρχαιολογία για να κρατήσουν για όσο διάστημα θέλουν τα σκουπίδια στην Σταυροπέδα…

Το θέμα είναι πως για την πρόταση αυτή δεν ρώτησαν τους κατοίκους της Χώρας και των γύρω χωριών! Γιατί αυτοί φιλοξενούν τα σκουπίδια επί 30ετία! Ίσως ελπίζουν πως το «πολιτικό κόστος» για την Σταυροπέδα έχει …προεξοφληθεί! ¨΄Ισως θεωρούν πως οι έχοντες τα σκουπίδια στο προσκεφάλι τους επί 30 χρόνια θα αποδεχτούν αυτήν την "νέα-παλαιά πρόταση" επειδή είναι …πολιτική!

Τώρα το τι θα γίνει με την υπάρχουσα μελέτη που ολοκλήρωσε και την διαβούλευση και πάει για γνωμοδότηση και περιβαλλοντικούς όρους δεν λέχθηκαν πολλά. Μάλλον οι περισσότεροι θεώρησαν πως μπορεί να παραμεριστεί χωρίς να προχωρήσει! Ή, κάποιοι να θεώρησαν πως μπορεί να μείνει στο ράφι! Αφού πρώτα πληρωθεί! Ή, θα την κρατήσουν καβάτζα αν κάτι στραβώσει και πάμε σε κάποια επόμενη θέση της μελέτης. Ισως αυτή στο Στενό. Όπως έχουν πει ορισμένοι αντιδρώντες σε προηγούμενη συγκέντρωση στο Μπατσί: «το Στενό είναι …σκοτεινό τη νύχτα και ακατοίκητο την μέρα»! Τώρα αν αντιδράσουν οι  ορνιθολόγοι, αλλά και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life, που χρηματοδοτεί με 1.700.000 ευρώ την άγρια ζωή στο Στεβό μένει να το δούμε. Και το αν θα αντιδράσουν οι Κορθιανοί δεν το ξέρουμε. Όμως τουλάχιστον δεν θα αντιδράσουν οι "από εδώ" και οι "από εκεί" Ανδριώτες.Κάτι είναι κι αυτό...

Αυτά λέχθηκαν ή υπονοήθηκαν (και χτες όπως και παλαιότερα) από αρκετούς. Ο δήμαρχος αποδέχτηκε κι αυτός να αποσύρει μια πολιτική πρόταση που είχε κάνει (όχι αυτός) ο κ. Γλυνός! Ακούστηκαν όμως και άλλες «ενδιαφέρουσες» ιδέες όπως π.χ. περί πυρόλησης. Μόνο που δεν ακούστηκε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθεσία για πυρόλυση ούτε τέτοια τεχνολογία!

Λέχθηκε, σχεδόν μετά βεβαιότητας, πως η Πλούσκα έχει υπόγεια ύδατα, αν και δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες από το νόμο γεωτρήσεις της μελέτης στον χώρο ώστε να ξέρουμε με σιγουριά πριν βγάλουμε συμπεράσματα! 

Επίσης, οι συγκεντρωθέντες συζήτησαν διεξοδικά για τον δρόμο προσπέλασης για την Πλούσκα, που ακόμα δεν έχει ανοίξει! Αλλά δεν καλοεξέτασαν το τι θα γίνει με τα σκουπίδια που ήδη παράγουμε. Θεώρησαν πως θα εξακολουθήσουν για όσον χρόνο θα συζητάμε, μετά 12ετία πάλι από την αρχή, θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στην …Σταυροπέδα!

Και κάτι ενδιαφέρον: μάθαμε από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας πως καθημερινά από την Υδρούσα πάνε στην χωματερή για δαμετοποίηση το 60% των απορριμμάτων του νησιού (5-3-1 σκουπιδιάρικα)!

Τέλος κανείς δεν αναρωτήθηκε αν υπάρχει χρόνος να γίνουν όλα αυτά. Ή, αν θα υπάρξουν χρήματα όταν ολοκληρωθούν οι προτεινόμενες διαδικασίες για όσα προτάθηκαν ή ακούστηκαν. Ψιλά πράγματα κάτι τέτοια, Όμως με κάτι τετοια ψιλά γράμματα χρεωκοπήσαμε ως χώρα. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό...

Συμπέρασμα: Επειδή τα πολιτικά αυτονόητα είναι πολλά σε αυτό το νησί και αυτά μας φάγανε τόσα χρόνια ας φτιαχτεί επιτέλους η επίμαχη επιτροπή! Και ας γίνουν και νέες διαπραγματεύσεις με την ίδια παλιά πρόταση. Η 12ετία των καθυστερήσεων και των διαπραγματεύσεων δεν ήταν αρκετή. Όλοι πρέπει να μάθουν. Και από κάπου όλοι αρχίζουν. Γιατί όχι από του κασίδη το κεφάλι; Ή, έστω από μια επιτροπή!  Τώρα το τι λένε οι κάτοικοι της Χώρας, που έχουν την χωματερή 30 χρόνια κορώνα στο κεφάλι τους δεν απασχόλησε κανέναν στο Γαύριο. Όπως δεν απασχόλησε κανέναν τι θα γίνει αν το ΚΑΣ δεν δεχτεί τις πρόταση για Σταυροπέδα. Άραγε να είναι λύση ένα …δημοψήφισμα; 

"εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ενδιαφέροντα όλα τα προιγουμενα σχόλια , αλλά πολλά περιέχουν πολλές ανακρίβειες όπως ο προιγουμενος σχολιαστής του στροφιλλα , κύριοι έχετε κατέβει ποτέ στην σταυροπεδα ? το λατομείο του εξαδάκτυλου σε ευθεία μέχρι την αρχαιολογική περιοχή του στροφηλλα τυνχανει να είναι απόσταση άνω των δυο χιλιόμετρων σε ευθεία κύριοι? Το βάθος της εξόρυξης ειδικά και δίπλα του Πέτσα έχει ξεπεράσει τα εκατό μέτρα , με μια διαμόρφωση του χώρου και με ελάχιστες επεμβάσεις διαμόρφωσης ο ΧΥΤΥ είναι έτοιμος και θα αναδείξει και τον αρχαιολογικό χώρο τον Στροφιλα , πρέπει όλοι να δούμε ρεαλιστικά το θέμα και όχι τη μας βολεύει η σταυροπεδα είναι στο κέντρο ( πλησίον δήμου Άνδρου 58% των απορριμμάτων αναλογικά)του νησιού επάνω στον επαρχιακό δρόμο (δεν υπάρχει κόστος για κατασκευή οδικού άξονα νέου) ακατοίκητη περιοχή (το Ζαγανιάρη σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων ) ,βιομηχανική περιοχή κατά το ΥΠΕΚΑ χρήσης γης νήσου Άνδρου το 2009 , το μέρος έχει είδη υποστεί μεγάλη καταστροφή από την ΧΑΔΑ εδώ και τριάντα χρόνια , το ΚΑΣ δεν θα καταστρέψει το υπόλοιπο νησί και την υγειά των κατοίκων του νησιού

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ΚΑΠΑΚΗΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΟΦΙΛΑ. ΟΣΟΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ,, ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΥΓΧΥΣΗ, ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ...ΕΜΑΘΑ ΠΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΓΑΥΡΙΟ...ΥΠΟΜΟΝΗ...ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ...ΚΡΙΜΑ!!! ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΖΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΚΑΙ Ο ΚΑΠΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΤΡΙΝΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΣΤΡΟΦΙΛΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΦΑΙΡΕ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΣ(ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ). ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΙΔΕΑ!!! ΑΑΑΑΧΧΧΧ...ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητοί φίλοι είναι γεγονός πως μερικά πολύ ενδιαφέροντα σχόλια αναγνωστών μας αργούν λίγο να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας. Κι αυτό γιατί τα αναρτούμε δύο φορές την μέρα. Ο λόγος είναι διπλός. (α) Υπήρξε προσπάθεια εισόδου ιού από το εξωτερικό στη ιστοσελίδα μας μέσα από τα σχόλια. (β) Μερικοί ανώνυμοι (2-3 οι ίδιοι και οι ίδιοι πάντα και για το ίδιο πάντα θέμα με διαφορετικά ψευδώνυμα) έκαναν κατάχρηση του ανοικτού διαλόγου και χρησιμοποίησαν την ιστοσελίδα μας για να βρουν πρόσβαση οι ύβρεις τους σε ένα ακροατήριο χιλιάδων αναγνωστών που με επιμονή, δουλειά, γνωση, μεράκι και συνέπεια έχουμε δημιουργήσει εδώ και 2 χρόνια. Ζητάμε συγνώμη και κατανόηση για την καθυστέρηση - "εν Άνδρω".

This comment was minimized by the moderator on the site

Άλλα λόγια ν΄αγαπιώμαστε .
Και δημοψήφισμα να γίνει πάλι στην Σταυροπέδα θα καταλήξει .
Αφού οι κάτοικοι τις περιοχής ανέχθηκαν για 30 χρόνια τους Δημάρχους και τα κουπίδια, ας τα ανεχθούν και άλλα 30 . Η ζημιά στην περιοχή έγινε και δεν αλλάζει ούτε σε 100 χρόνια .
Μέχρι τότε
, είτε με επιτροπές , είτε με παρλαπίπες και προτάσεις του αέρα, όλως τυχαίως
ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ... ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΑΓΙΚΑ !!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημερα σς
Με θλιψη διαπιστωνω πως δεν εχετε δημοσιευσει προηγουμενο σχολιο μου.
Ευχαριστω
ΓΠ

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό Εν Άνδρω
Χτές βραδυ παρακολούθησα από κοντά την συζήτηση στο Γαυριο. Ηταν μια πολιτισμένη συζητηση, αψογα συντονισμένη, η πολιτική ηγεσία παρόν και γενικά το κλίμα θετικό. Οι ερωτήσεις πολλές οι τοποθετήσεις καλές, και όλοι έδειξαν συγκαταβατικότητα και συνεργασία.
Θα μείνω όμως σε δυο-τρία σημεία.
Το πρώτο είναι οτι μετά λύπης είδα πως έλειπαν παντελώς οι κάτοικοι του υπόλοιπου νησιού. Λές και δεν τους ενδιαφέρει η σωστή τοποθέτηση του ΧΥΤΥ 'μας'!. Μακριά απο μας ..κι όπου να 'ναι!
Ενα δευτερο που θέλω να σταθώ ειναι η παρεμβαση του κ.Δαρδανού. Προτρέποντας τον κόσμο να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΥ πλησίον του Στρόφιλα(στην πρωην χωματερή),σε ένα απο τα επιχειρήματα μίλησε απαξιωτικά για την αρχαιολογική υπηρεσία αναφέροντας πως "Βρήκαν κάποιες βραχογραφιες οι αρχαιολόγοι και νόμιζαν πως βρήκαν τον κόσμο όλο". Γνωρίζοντας όλες τις προσπάθειες που κάνει τα τελευταία χρόνια για τον Πυργο του Αγ.Πέτρου, δεν περίμενα να ακούσω αυτά τα λόγια από ένα άνθρωπο με τόσες ευαισθησίες για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Τελος, ενα τρίτο που με ενόχλησε προσωπικά ειναι οτι καποιοι κάτοικοι (και δυστυχώς νέοι) νιώθουν μειονεκτικά σε σχέση με τους Χωραίτες. Αυτό δεν πρέπει να συμβαινει γιατι δημιουργούνται διχόνοιες και αντιπαλότητες χωρίς λόγο. Οπως ειπε και ο Δημαρχος το νησί είναι ένα και ο σκοπός κοινός.
Όλοι μια γροθιά!!
Γ.Π

This comment was minimized by the moderator on the site

Η κατά παραγγελία χωροθέτηση στην Πλούσκα είναι καταδικασμένη (αλά Προφήτη Ηλία) από την γένεσή της. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι αυτή του Στενού που μπορεί να εξυπηρετεί και την Τήνο οπότε θα αποφέρει και οικονομικό όφελος στον Δήμο! Όσο για την ενόχληση του Life, του μαυροπετρίτη, της πράσινης κατσαρίδας και του μπλε κοριού, υπενθυμίζω ότι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ που κατοικούν από Σταυροπέδα έως Παραπόρτι εκτίθενται στις ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ και ΜΕΤΑΛΛΑΞΙΟΓΟΝΕΣ διοξίνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εκτός αν αυτό δεν συγκινεί κανέναν. Μήπως θα συγκινήσει ΑΝ αρχίσουμε να ζητάμε αποζημιώσεις για κάθε σχετικό πρόβλημα υγείας;; Ο κος Καπάκης που πρότεινε παραμονή της χωματερής στην Σταυροπέδα, εκεί στην Πυροσβεστική που εργαζόταν δεν είχε καμμιά ενημέρωση περί διοξινών, ή τα ξέχασε ή κάνει ότι δεν τα άκουσε;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Όποιος βαριέται (ή δε θέλει ή φοβάται ή δεν τον συμφέρει) να ζημώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει!!!
Αν, λέμε αν, χωρετηθεί ο ΧΥΤΥ στην περιοχή του Στενού και με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδέχεται και τα απορρίμματα της Τήνου θα μας χαλάσει; Θα μας χαλάσει να έχει ο Δήμος έσοδα από τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Τήνου;
Θα μου πείτε οτι απαγορεύεται η δια θαλάσσης, μεταφορά απορριμμάτων.
Από το να γίνεται συζήτηση αν θα αλλάξει η νομοθεσία της αρχαιολογίας ή αν θα βρεθεί κάποιο παραθυράκι για την περίπτωση της Άνδρου, δεν είναι προτιμότερο να βρεθεί ένα παραθυράκι για την δια θαλάσσης μετακίνηση;
Στην τελική το στενό Άνδρου Τήνου είναι μόνο 800 μέτρα (ούτε μισό μίλι)!!!!