Μια ΓΣΕΕ της Άνδρου; Ή, συντονισμός απέναντι στα προβλήματα του νησιού;

Ο δήμαρχος Άνδρου ξεκινά μια πρωτοβουλία για να μαζευτούν οι σύλλογοι του νησιού μας. Στόχος ενδιαφέρων, αλλά και …θολός! Ενδιαφέρων αν έχει στόχευση. Θολός αν στοχεύει στο να μαζεύονται πρόεδροι συλλόγων και να μιλάνε καθένας για το δικό του.

Το δελτίο τύπου του Δήμου Άνδρου δείχνει πως πάμε μάλλον για ένα «δευτεροβάθμιο όργανο συλλόγων» και για ένα ακόμα «συνέδριο» το 2016 που ..θα χαιρετίσει ο δήμαρχος! Κάτι σαν μια ΓΣΕΕ των συλλόγων της Άνδρου!!!

Κι όμως σαν ιδέα αν την αξιοποιήσουν εκεί στο δημαρχείοστοχεύοντας στα προβλήματα της Άνδρου μπορεί να βγάλουν μερικά πολύ θετικά σημεία για το νησί.

Τρεις ιδέες από εμάς ως προσφορά στους εμπνευστές της ιδέας του Συνεδρίου που μπορούν να «περπατήσουν»:

-        Να διαμορφώσουν με βάση την δυναμικότητα των συλλόγων εστίες πολιτισμού ώστε να απλωθούν μερικές μικρότερες και αποκεντρωμένες εκδηλώσεις του φεστιβάλ Άνδρου και σε άλλα μέρη του νησιού.

-        Να δημιουργήσουν μια νέα συλλογικότητα απέναντι στα τρέχοντα προβλήματα του νησιού (σκουπίδια, ανακύκλωση κλπ) και να γίνουν από κοινού ενέργειες ώστε να γίνει κάτι σε κοινωνικό επίπεδο και να υπάρξει έλεγχος ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη.

-        Να γίνει προσπάθεια συντονισμού των εκδηλώσεων των διαφόρων συλλόγων ώστε να απλώσουν μερικές από αυτές (όσες είναι δυνατόν) πέρα από το «καυτό» δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Όμως για την ώρα αυτά ΔΕΝ τα βλέπουμε. Αντιθέτως το δελτίο τύπου του Δήμου Άνδρου μας πληροφορεί:

«Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 23 Αυγούστου, στο Δημοτικό Θέατρο της Χώρας, η 1η συνάντηση γνωριμίας των πολιτιστικών συλλόγων της Άνδρου, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου, Θεοδόση Σουσούδη.

Ηταν η πρώτη φορά που μια δημοτική αρχή στην Άνδρο καλεί τους Συλλόγους του νησιού για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, καθώς 70 περίπου Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων έδωσαν το παρών, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που τοποθετήθηκαν, για διάφορα θέματα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Στο καλοσώρισμά του ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε στο σκοπό της συνάντησης, που ήταν η γνωριμία, η ανταλλαγή απόψεων, αλλά και η δημιουργία μιας συντονιστικής επιτροπής με στόχο την πραγματοποίηση του 1ου Πανανδριακού Συνεδρίου, το καλοκαίρι του 2016, με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων του νησιού –ανεξάρτητα από τον τόπο όπου εδρεύουν. Από αυτό το συνέδριο είναι πιθανό να προκύψουν κοινές δράσεις Δήμου και συλλόγων, που θα προσφέρουν σημαντικά στο νησί.

Επίσης ο κ. Σουσούδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας προσπάθειας καταγραφής Ανδριωτών,  οι οποίοι κατέχουν σημαντικές θέσεις ή είναι σπουδαίοι επιστήμονες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ το νησί με το κύρος της θέσης τους ή με τις γνώσεις τους…

Από την πλευρά τους οι Πρόεδροι και τα μέλη των ΔΣ που τοποθετήθηκαν, χαιρέτησαν την πρωτοβουλία και δήλωσαν παρόντες στο κάλεσμα του Δήμου. Αρκετοί ήταν εκείνοι που αναφέρθηκαν και στα προβλήματα του νησιού.

Στο τέλος δημιουργήθηκε συντονιστική επιτροπή, η οποία ανέλαβε να συντονίσει όλες τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Πανανδριακού Συνεδρίου.»

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι πολύ θετικό που αναγνωρίζεται ευρέως η ανάγκη συμπράξεων από πλευράς του Δήμου με την κοινωνία των πολιτών καθώς επίσης και η συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στην Άνδρο, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα τα οποία διαμένουν ή έλκουν την καταγωγή τους από το νησί και θα μπορούσαν να προσφέρουν τις γνώσεις ή την εμπειρία τους για την ανάπτυξη του.
Η σύσταση ομοσπονδίας αποτελεί πράγματι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να συμβάλει στο συντονισμό των δράσεων του τρίτου τομέα στην Άνδρο, όπως επίσης και η διοργάνωση συνεδρίου με τη συμμετοχή των συλλόγων το νησιού.
Κατά τη γνώμη μου, καθώς τα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του νησιού είναι πολλά και προκύπτουν καθημερινά ανάγκες για διάλογο και διευρυμένη συναίνεση και συνεργασία, θα ήταν χρήσιμη η σύσταση Δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 76 του Καλλικράτη.
Η εν λόγω επιτροπή συστήνεται υποχρεωτικά σε δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, ενώ σε μικρότερους, όπως ο Δήμος Άνδρου, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου.
Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως:
α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
ι) δημότες.
Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, μπορεί να είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος που ορίζει ο δήμαρχος με απόφασή του. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.
2. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών. δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..
Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.
3. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση. Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία. Η γραμματειακή υποστήριξη της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης γίνεται από τις υπηρεσίες του δήμου και τηρούνται πρακτικά. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από σχετική συζήτηση. Στην εισήγησή της αναγράφονται όλες οι γνώμες που διατυπώνονται.
4. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ψηφίζει σχετικό κανονισμό διαβούλευσης, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέματα τα σχετικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτή, καθώς και την παρουσίαση των πορισμάτων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο:
α. κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και έτσι ο Δήμος προετοιμάζεται έγκαιρα για το καλοκαίρι του 2016, ανάγκη την οποία επισημαίνει η κυρία Σταματούδη.
β. συντονίζονται οι δράσεις των συλλόγων καθώς προάγεται η συνεργασία μεταξύ τους
γ. η τοπική κοινωνία εμπλέκεται ενεργά στον προγραμματισμό του έργου του Δήμου
δ. διασφαλίζεται κοινωνική συναίνεση σε τοπικό επίπεδο και κάμπτονται αντιδράσεις που δημιουργούν συχνά πόλωση.

Παραθέτω, τέλος, σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής διαβούλευσης από πρότυπο της ΕΕΤΑΑ:
http://web1.eetaa.gr:8080/kallikratis/support/Kanonismoi/d_epitropi_diavoulefsis.pdf

This comment was minimized by the moderator on the site

Εξαιρετικη η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής αλλα εχω την απορία γιατι το Συνέδριο να γίνει το καλοκαίρι του 2016 και οχι νωριτερα ωστε να προλαβουμε το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2016!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ : Στην συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στις 23/8/2015 με πρωτοβουλία του Δήμου στο Δημοτικό Θέατρο ' Ανδρου, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες και διοργανωτή , για ανταλλαγή εκατέρωθεν συγχαρητηρίων και φιλοφρονήσεων για την πρωτοβουλία και την πρόσκληση και οι μετέχοντες να λάβουν τον λόγο σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τον τόπο τους και το νησί και να προβάλλουν τις δράσεις τους. Ακολούθησε η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής για το Πανανδριακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου.
Ως μέλος των διοικήσεων και των Συλλόγων που μετέχω αλλά και ως ενεργός πολίτης, πρότεινα προς τους συντονιστές της συνάντησης, προς τον κ. Δήμαρχο και στους μετέχοντες εκπροσώπους των Συλλόγων, την ανάγκη δημιουργίας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΔΡΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ η οποία να αποτελέσει αντικείμενο προετοιμασίας της συντονιστικής επιτροπής για εισήγηση στο Πανανδριακό Συνέδριο . Μίας δευτεροβάθμιας ένωσης δηλαδή των Ανδριακών Συλλόγων (Πολιτιστικών και μη) που προσφέρουν έργο και δράσεις, για την Πανανδριακή εκπροσώπηση σε θέματα πολιτισμού και δράσεων που άπτονται γενικώτερου πανανδριακού ενδιαφέροντος (υποδομών, ανάπτυξης, προβολής κλπ), χωρίς οι μετέχοντες Σύλλογοι να χάνουν την αυτοτέλειά τους και την νομική τους προσωπικότητα .Την πρότασή μου , αλλά και τις σχετικές όμοιες χλιαρώτερες προτάσεις κάποιων άλλων ομιλητών, οι έχοντες την πρωτοβουλία της συνάντησης, τις αντιπαρήλθαν σιγή. Ακούστηκαν και κάποιες ελάχιστες φωνές από θεωρούμενους προοδευτικούς συλλόγους και προέδρους ότι "δεν θέλουμε ομοσπονδία". Ποιούς και για ποιούς λόγους φοβίζει άραγε η δημιουργία μίας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ στα πρότυπα άλλων νησιών (λ.χ. Νάξου ); Αν η πολιτιστική μας δράση θέλουμε να εξαντλείται κυρίως στις καλοκαιρινές φιέστες του Αυγούστου που αλληλοκαλύπτονται, κακοποιώντας τις περισσότερες φορές την παραδοσιακή μουσική, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας , χωρίς προβολή του πολιτισμού και των ιδιατεροτήτων του κάθε τόπου και του νησιού μας, χάριν των ταμειακών εισρροών επειδή "τον Αύγουστο έχει κόσμο" , έχει καλώς. Αν θέλουμε όμως να προβάλλουμε πραγματικά τον τόπο και τον πολιτισμό μας και να τονώσουμε διαχρονικά την οικονομία του, πρέπει να ξεφύγουμε από τους εγωϊσμούς και το στενό μετερίζι του κάθε Συλλόγου , εντασσόμενοι παράλληλα και αυτόνομα στους ευρύτερους σκοπούς και τις επιδιώξεις μίας δευτεροβάθμιας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΔΡΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.

This comment was minimized by the moderator on the site

το Χαλιμάς το μαύρο εχεται λισι όλα τα προβλήματα και ψάχνετε σοτιρες