Να πούμε επιτέλους την αλήθεια: Μια απάντηση στην επιστολή των τριών πολιτιστικών συλλόγων για το ΧΥΤΥ

Του Γιάννη Καπάκη

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

Με έκπληξη διαπιστώνω ότι μια σύντομη παρέμβασή μου στην ανοιχτή συζήτηση που έλαβε χώρα στις 18.08.2015 στο Γαύριο, σχετικά με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ τείνει να δημιουργήσει ένα μπλοκ αντιθέσεων με απειλητικές διαθέσεις. Ευτυχώς που υπάρχει το βίντεο από τη συνάντηση αυτή και το οποίο αποκαθιστά την αλήθεια, διαφορετικά το διχαστικό ρεύμα που υποκινείται με έναν έξαλλο συναισθηματισμό από κάποιους – για μένα πολύ γνωστούς -  θα έβρισκε και πάλι έδαφος για να μας χωρίσει, και να μας πολώσει. 

Είναι πάρα πολύ επικίνδυνος αυτός ο σπόρος που καλλιεργείται. Εμένα με φοβίζει για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μας. Σε κάθε περίπτωση η  αποπροσανατολιστική στοχοποίηση είτε αυτή είναι ομαδική, είτε είναι ατομική δε συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος.  Αντίθετα, οδηγεί στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Προσωπικά δεν είμαι κατά των έντονων ανταλλαγών των απόψεων –σε μερικά θέματα το πιστεύω κιόλας–, αλλά πρέπει να υπάρχουν ουσία και επιχειρήματα.

Επί της ουσίας τώρα της (απίθανης και εν πολλοίς διαστρεβλωτικά παρουσιασμένης στο κείμενο των τριών Συλλόγων)  πρότασής μου:

1.   Είναι πλέον παραπάνω από προφανές και αυτό προκύπτει από το βίντεο (1:23:53-1:30:52) ότι η δική μου εισήγηση έχει να κάνει με τη θέση του ίδιου του Δημάρχου -  δεν το έχει πει μόνο σ’ αυτή τη συνάντηση άλλα και πολλές άλλες φορές oncamera- ότι η πιο ιδανική θέση είναι αυτή που βρίσκεται στο σημερινό ΧΑΔΑ, στη θέση δηλ. του οικοπέδου της Λατοδομικής. (1:14:30-1:17:30)  Όπως έχει πει χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσε να γίνει ένας τεράστιος ΧΥΤΥ, εκεί που είναι τα σκουπίδια , να αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ στα επόμενα 20 χρόνια και να φύγει αυτό το έκτρωμα και το νταμάρι. Και όλα θα ήταν μια χαρά».

2.    Ο συντάκτης  της επιστολής δεν λέει λέξη - τίποτα - για την τοποθέτηση αυτή, εκτός αν γνωρίζει κάτι άλλο και γι’ αυτό δεν έδωσε σημασία στα λόγια του δημάρχου και έμεινε μόνο στα δικά μου. Πάντως υποψία προκαλεί το γεγονός, ακούγοντας προσεκτικά τον δήμαρχο να παραδέχεται ότι πήγαν για την ιδανική αυτή θέση  στο ΚΑΣ μόνο μία φορά με μια μικρή μελέτη και όταν τους είπαν: «έξω από εδώ», το έβαλαν στα πόδια και έτσι τελείωσε άδοξα αυτή η «τεράστια» προσπάθεια. 

3.    Σε τι στόχευε λοιπόν η δική μου πρόταση;  Σε τίποτα άλλο από το να βοηθήσει τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να επαναφέρουν την ιδανική θέση στο προσκήνιο, υπό την προϋπόθεση ότι το επιθυμούν, καθώς η επιλογή της Πλούσκας, όπως προέκυψε και από τη συζήτηση στο Γαύριο, παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα. Υπενθυμίζω ότι τη θέση αυτή ως ιδανική επίσης, την είχαν προτείνει, το 2010 και οι τρεις τότε δήμαρχοι των καποδιστριακών δήμων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κυριάκος Θωμάς, ως δήμαρχος Υδρούσας. 

4.    Όσον αφορά τις πυρκαγιές και τα παραγόμενα τοξικά προϊόντα του καπνού, θα παρότρυνα τους προέδρους των τριών συλλόγων να αναζητήσουν την τελευταία ετήσια έκθεση αυτοψίας της τριμελούς επιτροπής για το ΧΑΔΑ του δήμου Άνδρου.  Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με το υπ’ αριθ. πρωτ. 37473/02-06-2015 έγγραφό της, διαπιστώνει ελλείψεις στα μέτρα πυροπροστασίας στο ΧΑΔΑ και καλεί το δήμο Άνδρου να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της επιτροπής, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 9/2000 «Πυροσβεστική Διάταξη», όπως τροποποιήθηκε με την υπ΄αριθμ.  9α/2005.   Τι έκανε άραγε ο δήμος;  Έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας, έτσι ώστε να είχε περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, στη χωματερή;  Φυλασσόταν η χωματερή με δεδομένο και το ιστορικό της;   Αν όχι, θα αναζητηθούν άραγε ευθύνες γιατί οι  κάτοικοι και επισκέπτες ταλαιπωρήθηκαν εισπνέοντας τα δηλητηριώδη καπνικά προϊόντα; Εμείς προσωπικά για να διευκολύνουμε το δήμαρχο, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις του λέμε ότι και του χρόνου αν ο δήμος δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της επιτροπής, μια άλλη πυρκαγιά θα εκδηλωθεί εντός της χωματερής.   Πότε; Μα την ίδια εποχή, εκεί κοντά στον δεκαπενταύγουστο, κατά τη διάρκεια της νύκτας και όταν ο άνεμος θα φυσά από το νοτιά.  Άλλωστε, αυτό δεν είχε συμβεί και πέρυσι αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, εκεί στα μέσα του Αυγούστου και όταν το νησί βούλιαζε από κόσμο?  Αν ο εισαγγελέας άνοιγε το φάκελο της χωματερής με  το ιστορικό όλων των πυρκαγιών μάλλον πολλοί θα έχαναν τον ύπνο τους. Το πιο σίγουρο όμως, είναι ότι τα φαντάσματα θα εξαφανίζονταν …..

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet