ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Σταθμίζοντας …τους αστάθμητους παράγοντες!
Του Διαμαντή Μπασαντή
Τελικά ποιος πηγαίνει μπροστά και ποιος πίσω σε αυτές τις παράξενες εκλογές; Κανείς δεν μπορεί μερικά 24λώρα πριν από την κάλπη να πει με σιγουριά. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν «ντέρμπι». Είναι όμως έτσι; Και γιατί οι μετρήσεις έχουν αρχίσει τελευταία να «ρετάρουν»; Ποιος είναι ο άγνωστος Χ που κάνει τις δημοσκοπήσεις να αδυνατούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα; Η απάντηση είναι μια και μοναδική: Η ΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ!!!
- Τι είναι η στάθμιση του δείγματος; Η επεξεργασία του αρχικού αποτελέσματος της μέτρησης με βάση προγενέστερα στοιχεία της κάλπης και ιδιώς των τελευταίων εκλογών. Εκεί σήμερα γίνεται χαμός. Τι τελευταία στοιχεία να έχει ένας δημοσκόπος όταν τον τον Μάιο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχτηκε από το 4,5% στο 17,5% και τον Ιούνιο στο 27%; Τι να εκτιμήσεις πέρα από τα απλά στοιχεία μιας μέτρησης που δείχνου την τάση, αλλά δεν προσδιορίζουν την κατάληξη μιας και δεν υπάρχουν πια προηγούμενες αντιστοιχίες;
Τον Ιανουάριο του 2015 οι πρωτογενείς μετρήσεις έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ ανεβασμένο και την ΝΔ κατεβασμένη. Το αποτέλεσμα έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ ...πολύ ανεβασμένο (!) στο 36%, αλλά και την ΝΔ να αντέχει στο 27% (εις βάρος του ΠΑΣΟΚ)! Δεν υπήρχε όμως και τότε κανένα προηγούμενο να …εκτιμήσει ο δημοσκόπος τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα ήταν που θα καθόταν …η μπίλια!
Το ίδιο συνέβη και με το δημοψήφισμα. Ήταν «ντέρμπι» στις δημοσκοπήσεις (ακόμα και στα έξιτ-πολ) και έγινε …περίπατος στο αποτέλεσμα (62%-38%) εκπλήττοντας τους πάντες. Δεν υπήρχε προηγούμενο και οι μετρήσεις χάθηκαν ανάμεσα στην τάση και στην έκσταση...
- Τι μπορεί κανείς να εκτιμήσει και να σταθμίσει για τις επερχόμενες εκλογές;
- Δύσκολο. Ξεκίνησαν πριν την προκύρηξη ως περίπατος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άρκεσαν δύο κινήσεις για να έρθουν τα πάνω κάτω. Η πρώτη ήταν η αντικατάσταση Σαμαρά με τον Μεϊμαράκη στη ΝΔ που εξουδετέρωσε μέρος της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων της και η δεύτερη η αποχώρηση της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε στην επιφάνεια τις αδυναμίες συγκρότησης του. Έτσι η μεν ΝΔ από 20%-22% ανέβηκε στο 26%-27%. Με τις σταθμίσεις (δύσκολες είναι αλήθεια) μπορεί να φτάσει από 30% μέχρι 32%! Ο δε ΣΥΡΙΖΑ από 36% βρέθηκε μεταξύ 26% και 27% με προοπτική μετά τις σταθμίσεις (που εδώ είναι ακόμα πιο δύσκολες) να φτάσει στο 30% με 31%!
- Ποιος μπορεί όμως να σταθμίσει τον αστάθμητο παράγοντα της αποχής; Το Ιανουάριο του 2015 το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει αποχή γύρω στο 40%! Τώρα αναμένεται να ανέβει κι άλλο! Και ποιος μπορεί ακόμα να σταθμίσει τους αναποφάσιστους που αυτή τη στιγμή φτάνουν το 8%! Ή, και το 10% σε ορισμένες περιπτώσεις! Ναι μεν προέρχονται οι περισσότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει μέσα σε ένα τόσο ρευστό τοπίο προς τα πού θα κινηθούν. Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει τον «επαναπατρισμό» πολλών εξ αυτών. Όμως το επιτελείο της ΝΔ εκτιμά πως θα διασκορπιστούν στη ΝΔ και στα άλλα μικρά κόμματα.
Στο σημείο αυτό πάμε να δούμε τις μετρήσεις και την στάθμιση των άλλων κομμάτων:
- Η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί στην αύξηση της απήχησης της Λαϊκής Ενότητας. Αντιθέτως το κόμμα κ. Λαφαζάνη (με το οποίο συνεργάζεται και η κ. Κωνσταντοπούλου) δεν δείχνει πλέον ιδιαίτερη δυναμική. Το αντίθετο ξεκίνησε κάπου στο 5% και συνεχώς αποδυναμώνεται έχοντας πλέον φτάσει στο 3,3%! Άγνωστο το τι θα γίνει. Πάντως πολλοί πλέον προβλέπουν πως μπορεί και να μην μπει στη Βουλή!
- Η Χρυσή Αυγή ήταν και παραμένει ένας άγνωστος παράγοντας στις δημοσκοπήσεις. Πάντα δείχνει μικρότερο ποσοστό από το τελικό της. Οι ψηφοφόροι της δεν εκδηλώνονται για πολλούς λόγουςν ούτε στις δημοσκοπήσεις. Πάντως οι μετρήσεις την δείχνουν ελαφρά ανεβασμένη και την περιμένουν πάνω από το 7%.
- Το ΠΑΣΟΚ δείχνει άνοδο. Όχι κάτι θεαματικό αλλά στα μικρά ποσοστά του (4%) μια άνοδος 1% ή 1,5% είναι υπόθεση. Δείχνει ικανό να περάσει το 5% και να φτάσει το 6%. Αυτό έχει να κάνει και με το έντονο, αλλά αρνητικό, προφίλ του κ. Βενιζέλου, αλλά και με το χαμηλό προφίλ της κ. Γεννηματά.
- Το Ποτάμι δείχνει ελαφρά αποσυσπειρωμένο. Η πρώτη φορά εμπεριέχει την έκπληξη. Η δεύτερη την επανάληψη. Με δεδομένο πως συσπειρώθηκε περισσότερο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χάνει ψηφοφόρους, αλλά κερδίζει και κάποιους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το που θα κάτσει η στάθμιση και στο τέλος η εκλογική μπίλια είναι άγνωστο.
- Το ΚΚΕ έχει ανέβει λίγο. Αλλά είναι πάντα σταθερό στα κυβικά του! Η Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη ξεκίνησε με φόρα, αλλά ξέμεινε σταδιακά. Σήμερα παλεύει για να μπει στην Βουλή. Κάτι σχετικά δύσκολο μιας και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ήταν από τη ΝΔ που τώρα αρκετοί πια «επαναπατρίζονται». Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δείχνουν πια εκτός Βουλής. Αλλά το ίδιο έδειχναν και τον Ιανουάριο και μπήκαν. Σε ένα θολό τοπίο όπου όλα μετακινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις έχουν κι αυτοί μια ελπίδα.
Μιλώντας με σοβαρούς αναλυτές που χρόνια τώρα αναλύουν δημοσκοπήσεις καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως έχουμε μπροστά μας ένα από τα πιο δύσκολα σε στάθμιση εκλογικό τοπίο. Η επόμενη Βουλή το πιθανότερο να είναι 7κομματική. Από τα 9 κόμματα που διεκδικούν την είσοδο τους στο κοινοβούλιο δύο ίσως μείνουν έξω. Το πρώτο κόμμα λίγα 24ώρα προ των εκλογών δεν έχει ξεκαθαρίσει πιο θα είναι. Πολιτικές εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν. Όμως οι δημοσκοπήσεις παραμένουν ασαφείς λόγω αδυναμίας στάθμισης. Έχουμε τάσεις δεν έχουμε στάθμιση…
- Τι περιμένουμε ως αποτέλεσμα την επόμενη μέρα; Τα δύο μεγάλα κόμματα αθροιστικά πάνω από το 60%. Τα 4 μικρότερα κόμματα στο 5%-7%. Και τρία κόμματα να παλεύουν να μπουν στην Βουλή.
- Τι σημαίνει αυτό; Κυβέρνηση συνασπισμού. Το ποια κόμματα θα την απαρτίσουν θα το αποφασίσουν οι εκλογές. Το ποια πολιτική θα ακολουθήσουν μοιάζει δεδομένη, καθώς υπάρχουν οι διεθνείς συμφωνίες. Αλλά υπάρχει πάντα και ο τρόπος που μια κυβέρνηση θα εξισορροπήσει τα πράγματα. Πάντα υπάρχει περιθώριο κινήσεων. Άρα μερικές πολιτικές μένουν να διαμορφωθούν την επόμενη μέρα.
- Καθόλου παράξενο που ο κόσμος πια δεν παθιάζεται για το αποτέλεσμα. Καθόλου παράξενο που το αποτέλεσμα δεν μοιάζει δεδομένο. Καθόλου παράξενο που η αποχή μοιάζει να αυξάνει.
- Τίποτα δεν είναι όπως πριν. Τίποτα δεν είναι ίδιο. Είμαστε μπροστά σε ένα νέο τοπίο, με πολλά απροσδόκητα και με ακόμα περισσότερα άγνωστα δεδομένα. Δεν μπορεί πια κανείς εύκολα να σταθμίσει τα πράγματα γιατί οι αστάθμητοι παράγοντες είναι περισσότεροι και πιο γρήγορα μεταβαλλόμενοι. Ας περιμένουμε λοιπόν. «Κυριακή κοντή γιορτή» που λέει κι ο λαός…