Η παράσταση νίκης και δύο λόγια για την Άνδρο...
Τελικά όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στην πρόθεση ψήφου πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η ΝΔ. Για την τρίτη θέση ΧΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν πολύ κοντά. Ακολουθεί το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Η Λαϊκή Ενότητα, η Ένωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να δίνουν μάχη εισόδου στην Βουλή. Τα ίδια λένε και οι συγκεντρώσεις της τελευταίας εβδομάδας, αν κάτι λένε πια οι συγκεντρώσεις των κομμάτων. Τελικά το πιο παράξενο δημοσκοπικά στοιχείο αυτών των βουβών και αναποφάσιστων εκλογών είναι ένας δείκτης με περιορισμένη αξιοπιστία: η παράσταση νίκης!
Όλες οι δημοσκοπήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος της σύντομης και αδιάφορης αυτής προεκλογικής περιόδου στην παράσταση νίκης δείχνουν ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για έναν δείκτη που απλώς καταγράφει το «κλίμα» στον κόσμο και μπορεί να έχει μερικές φορές μεγάλες αποκλίσεις. Μοιάζει πολύ δύσκολο να μπορεί να ανατραπεί αυτή η εδραία πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ εύκολα ή δύσκολα θα είναι πρώτο κόμμα.
Τώρα στην Άνδρο όλες οι εκτιμήσεις (μιας και δεν υπάρχουν ξεχωριστές μετρήσεις) συγκλίνουν πως η ΝΔ θα είναι πάλι πρώτο κόμμα και με βελτιωμένα ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει με μειωμένα ποσοστά. Από τα άλλα κόματα θα ακολουθήσει σε απόσταση, η ΧΑ. Κατά περιοχές τώρα αναμένεται η ΝΔ να αυξήσει τα ποσοστά της στην Χώρα, όπου είχε προηγηθεί και στις περασμένες εκλογές. Στην Υδρούσα και στο Κόρθι είχε προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί τώρα αναμένεται εμφανίσει πτώση ποσοστών. Όμως oι νεότεροι ψηφοφόροι αναμένεται να τον ξαναψηφίσoυν. Πάντως το γενικό εκλογικό κλίμα στην Άνδρο είναι από αδιάφορο μέχρι ουδέτερο. Κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Από αυτή την άποψη η όποια "παράσταση νίκης" στην Άνδρο να είναι σχεδόν ανύπαρκτη και ως απλή αναφορά.
Τώρα ας δούμε τι γίνεται με τα άλλα κόμματα πανελαδικά:
- Η ΧΑ και τρίτο κόμμα να βγει και ενισχυμένη σε ποσοστά έχει πια κάνει τον πολιτικό γύρο της. Δεν επηρεάζει πλέον το πολιτικό σκηνικό παρά μόνο έμμεσα. Αυτοτοποθετημένη λόγω στάσης στο πολιτικό περιθώριο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Ο καταγγελτικός λόγος της έφτασε στα όρια του. Το αρχικό ξάφνιασμα και η ορμή ανακόπηκαν.
- Το ΠΑΣΟΚ δείχνει μια ανάκαμψη στα όρια του 6%. Για ένα κόμμα του 4% κάτι είναι. Αλλά για ένα κόμμα που βρέθηκε από το 44% στο 4% και επιχειρεί …άνοιγμα με την ΔΗΜΑΡ είναι ελάχιστο. Όμως είναι ένα κόμμα-μηχανισμός παλαιών στελεχών. Έχει εμπειρία εξουσίας και μπορεί να παίξει κυβερνητικού ρόλους. Άρα η όποια εκλογική βελτίωση του θα του δώσει καλύτερη θέση στην επόμενη κυβέρνηση.
- Στο Ποτάμι στερεύουν οι πηγές του με την ανάκαμψη της ΝΔ και το σταμάτημα της αιμορραγίας του ΠΑΣΟΚ. Η αρχική έκπληξη αρχίζει να μεταβάλλεται σε πλήξη. Ο αρχηγός του έχει μείνει με τις στυλίστικες επιλογές του μιας και οι εκάστοτε πολιτικές του θέσεις δεν έχουν γίνει πολύ κατανοητές. Όμως έχει ρόλο μιας και μπορεί να γίνει εταίρος μιας επόμενης κυβέρνησης.
- Το ΚΚΕ είναι πάντα… ΚΚΕ. Ένα κόμμα αυτοπεριοριζόμενο με συνέπεια στο περιθώριο της τρέχουσας πολιτικής. Με ποσοστά ελαφρώς βελτιωμένα, αλλά εκτός κάθε αντίληψης ή αναφοράς στην εξουσία. Άρα και εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Συνεπώς ακόμα μια φορά θα μετρηθεί με τον… εαυτό του.
- Η Λαϊκή Ενότητα πέρα από την λαϊκή διαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την επανεμφάνιση της στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας. Οριακά δείχνει να μπορεί να το πετύχει εκλογικά. Αλλά πλέον πολύ απέχει από το να επηρεάζει τις εξελίξεις.
- Το Κόμμα των Κεντρώων είναι ακόμα ένας μεγάλος άγνωστος. Η μεγάλη δεξαμενή του ήταν η ΝΔ που πλέον δείχνει συσπειρωμένη. Το τι θα κερδίσει για να καταφέρει να μπει στην Βουλή μοιάζει και δύσκολο και άγνωστο.
- Οι ΑΝΕΛ ήταν και παραμένουν ένα στοίχημα για το αν θα μπουν στην Βουλή. Αν θα μπουν θα… υπάρξουν! Αν δεν μπουν δεν θα… υπάρξουν! Η βουλή μοιάζει να είναι το υπαρξιακό πρόβλημα τους. Με το δεδομένο των εκλογών του Ιανουαρίου κανείς δεν ξέρει.
- Τέλος θεωρείται δεδομένο πως ένας από τους μεγάλους… νικητές (!) αυτών των εκλογών θα είναι η αποχή. Τον Ιανουάριο έφτασε το 40%. Τώρα αναμένεται να ανέβει. Το τι λέει αυτό είναι γνωστό. Το πώς επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα είναι επίσης γνωστό. Δεν είναι όμως γνωστό αν έχει καμία πρακτική συνέπεια. Για τον λόγο αυτό όλοι την αναφέρουν, αλλά κανείς δεν την λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επόμενη μέρα…
Καλή ψήφο…
"εν Άνδρω"