ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Τι ψήφισαν η Άνδρος, οι Κυκλάδες και η Ελλάδα

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Απέχω, απέχεις, απέχει, αλλά δεν κρίνεις το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα κρίνεται όταν συμμετέχω, συμμετέχεις, συμμετέχει! Εικόνα σε εκλογικό τμήμα της Χώρας στις 11.30 το πρωί της Κυριακής...

1. ΑΝΔΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ

Είναι προφανές πως στην Άνδρο οι αναταράξεις της 7μήνης διακυβέρνησης από το την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια σχετική πτώση ως προς τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 σε ολο το νησί (περίπου 300 ψήφους) και η ΝΔ μια σχεδόν αντίστοιχη άνοδο. Τα άλλα κόμματα βρέθηκαν στα ποσοστά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως η ΧΑ σε όλο το νησί είχε ακριβώς τους ίδιους ψήφους (3 παραπάνω από τον Ιανουάριο!), το ΚΚΕ το ίδιο (13 παραπάνω!).

Από τα άλλα κόμματα οι ΑΝΕΛ έχασαν 28 ψήφους, το Ποτάμι έχασε 90 ψήφους, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχασε ως προς το προηγούμενο ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε περίπου 100 ψήφους η Ένωση Κεντρώων και πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Λαϊκή Ενότητα γύρω στους 200.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος παντού, αλλά κράτησε τις δυνάμεις του πάνω από το 30% στην Υδρούσα (30,67%) και στο Κόρθι (32,72%). Η ΝΔ πέρασε και στα τρία διαμερίσματα μπροστά αυξάνοντας τα ποσοστά της με μεγαλύτερο αυτό της Χώρας (48,28%). Όμως συνολικά παρά την αύξηση της είναι προφανές πως η αποχή την έπληξε περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί το συνολικό άθροισμα των ψήφων που κέρδισε ήταν γύρω στους 300 σε έναν πληθυσμό φηφοφορων της τάξεως των 5650. Βέβαια και εδώ η αποχή μοιάζει τεράστια (εγγεγραμμένοι 12.576 - ψήφισαν 5.460) όμως είναι λίγο πλασματική αν αναλογιστούμε πως στις δημοτικές εκλογές οι ψηφοφόροι πλησιάζουν γύρω στις 7.500 με 7.700. Άρα η αποχή αυτή τη φορά στην Άνδρο μπορεί κανείς να εκτιμήσει πως ήταν της τάξεως των 2.000 ψηφοφόρων. 

ΑΝΔΡΟΣ - ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

2. ΚΥΚΛΑΔΕΣ - Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Για πρωινό καφέ στην πλατεία Καΐρη μετά την ψηφοφορία. Σαφώς παρούσες οι μεγαλύτερες ηλικίες...

Στις Κυκλάδες οι αναταράξεις του 7μήνου δεν  είχαν μεγάλο αντίκτυπο. Πιο πολύ αντίκτυπο είχε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Λαϊκή Ενότητα πήρε κοντά 2000 ψηφους από τους 2300 που έχασε συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ! Κρίνοντας από αυτό διαπιστώνουμε πως η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο μεγάλη (περίπου 300 ψηφοφόροι στους 65.000 σε όλες τις Κυκλάδες). Αυτό δείχνει το πόσο προφανής και πρωτοφανής ήταν η αδυναμία του ψηφοδελτίου της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο.

Ο κάποτε "κυκλαδάρχης" Γιάννης Βρούτσης αν και εξελέγει πάλι με την λιστα δεν θα πρέπει να αισθάνεται σίγουρος. Είναι προφανές πως το "αδύναμο" ψηφοδέλτιο στις Κυκλάδες είναι "έργο" Γιάννη Βρούτση. Αυτός το στήνει για να εκλέγεται αενάως ως πρώτος. Όμως πλέον έφτασε στα όρια του αν λάβει κανείς υπόψη του πως την ώρα που χάνει έδαφος λόγω διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ (2000 ψηφόφόρους μείον) και λόγω φθοράς (300 ψηφοφόροι μειόν) η ΝΔ ως αντιπολίτευση χάνει κοντά... 1500 ψήφους!!!

Οι παραπάνω αριθμοί αποδεινύουν περίτρανα πως ο "εκλεκτός" του Αντώνη Σαμαρά και επικεφαλής "κυκλαδάρχης" της ΝΔ πλέον ΔΕΝ "τραβάει" πολιτικά. Αν υπάρχει ένα κάποιο συμπέρασμα στις Κυκλάδες σε επίπεδο προσώπων είναι πως οι τρεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προλάβει να "φθαρούν", ενώ ο επικεφαλής της ΝΔ έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα και έχει ολοκληρώσει τον όποιο πολιτικό κύκλο του. 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

3. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ - Η ΟΚΤΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Ψηφίζω, ψηφίζεις, ψηφίζει και πάμε παρακάτω. Εικόνα στον κεντρικό δρόμο της Χώρας μετά την ψηφοφορία του πρωινού... 

(α) ΣΥΡΙΖΑ: Στο σύνολο της Επικράτειας τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και χωρίς μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ που πήγε με την Λαϊκή Ενότητα, είναι ο αδιαμφισβήτητος κυριάρχος στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Το τι σημαίνει αυτό μένει να το δούμε. Η πολιτική ειναι ένα άθλημα για μαραθωνοδρόμους όχι για σπρίντερ. Κερδίζουν όσοι αντέχουν και καταφέρνουν κάτι στο τέλος. Και αυτό μένει πλέον να αποδειχθεί, με δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγαν πια από τις ενδογενείς αντιφάσεις που προκαλούσε η συνύπαρξη με την κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου, τον Π. Λαφαζάνη, τον Α. Μητρόπουλο και άλλους διακεκριμένους αμφισβητίες των πάντων. 

Η Λαϊκή Ενότητα πίστεψε αφελώς και δογματικώς πως ο ελληνικός λαός επειδή ψήφισε ΟΧΙ στην προσφερόμενη συμφωνία από την Ε.Ε. την 5η Ιουλίου ψήφισε... και έξοδο από το ευρώ! Οι "ερμηνείες" της Λαϊκής Ενότητας αποδείχθηκαν εξωπραγματικές. Δεν έκανε κανείς τους τον κόπο να αναγνώσει το μήνυμα του δημοψηφισματος. Δεν κάθησε κανεις τους να διαβάσει δεκάδες δημοσκοπήσεις εδώ και χρόνια που έλεγαν πως οι Έλληνες αφού μπήκαν στο ευρώ θέλουν... να μείνουν στο ευρώ!

Ή, για να το πούμε αλλιώς: μια έξοδος από το ευρώ σήμερα προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα από την όποια δύσκολη παραμονή! Αυτό ΔΕΝ ήθελε να το ακούσει η πολύ "αριστερή πλατφόρμα" του Π. Λαφαζάνη και η σε "επαναστατική έκσταση" διαρκώς ευρισκομένη Ζ. Κωνσταντοπούλου. Πήγαν γυρέύοντας το 62% του ελληνικού λαού. Και έπιασαν μόνο 2,88%!!! Δεν σχλολιάζουμε τον σε υψιπετή ενόραση κ. Α. Μητρόπουλο που... έστειλε τους ψηφοφόρους του (!!!) στο ΚΚΕ και στην Λ/.Ε.!!!

Ίσως τώρα όλοι αυτοί αφού "έζησαν τον μύθο τους" καταλάβουν τι σημαίνει και εξωκοινοβουλευτική πορεία, την οποία πορεύομενοι εκ του ασφαλούς έστω και στα μικρά κομμάτα, ποτέ τους δεν γνώρισαν και δεν κατάλαβαν...

(β) ΝΔ: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάφερε έναν μικρό πολιτικό άθλο. Πήρε ένα κόμμα σε δημοσκοπικό κώμα και κατάφερε, αν και υπηρεσιακός, να το συνεφέρει και να το φέρει σε καλύτερη θέση από ότι ο Αντώνης Σααμράς!!! Μάλιστα κάποιες στιγμές ακούστηκε να λένε στην Συγγρού: "να δεις που κινδυνεύουμε να κερδίσουμε και τις εκλογές"!!!

Δεν τις κέρδισαν, αλλά κέρδισαν χρόνο, κέρδισαν ψηφοφόρους, κέρδισαν έδαφος για να κάνουν μια αρχή. Τώρα εξαρτάται ποια θα είναι αυτή η αρχή. Υπάρχει η αρχή του κ. Βορίδη και του κ. Άδωνη που ζητούν "δομική αντιπολίτευση"!!! Είναι παράξενο να ακούς την ακραία δεξιά πτέρυγα της ΝΔ να αντιγράφει μετά από δεκαετίες τον Ανδρέα Παπανδρέου!!! Τόση πολιτική ένδεια; Αυτή είναι η "κληρονομιά" του Αντώνη Σαμαρά...

Ευτυχώς που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πορεύτηκε, στο λίγο διάστημα, με μετριοπάθεια και σύνεση. Δεν άκουσε τον κ, Βορίδη που έλεγε πως "τέρμα τα χαϊδολογήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ"!!! Προφανώς θα ήθελε ο άνθρωπος να ξεθάψει το "τσεκούρι" του εμφυλίου! Αυτό που θυμήθηκε και τον Ιανουάριος του 2015! Και από κοντά ο κ. Άδωνης που "δεν ξέρει τι ψήφισε η ΝΔ τον Αύγουστο, αλλά αν και λάτρης του μνημονιου το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ (που κι αυτός ψήφισε) δεν θα το στηρίξει"!!! Αυτά έλεγε σε μια ευτυχισμένη σύγχυση (!!!) στις τηλεοράσεις της επικράτειας!!!

Αν στραφεί προς την σκληρή δεξιά η ΝΔ απλώς θα αφήσει και άλλο χώρο για ακόμα περισσότερους "κεντρώους", "κεντροδεξιούς" και "κεντροαριστερούς". Και το μέλλον της μάλλον θα είναι ως κεντρικό κόμμα δύσκολο. Αν συνεχίσει προσεκτικά όπως έδειξε προεκλογικά μπορεί να προετοιμάσει μια πολιτική πρόταση και νέα πρόσωπα για τις δυσκολες μέρες που έρχονται. 

(γ) Χ.Α. Η περιπέτεια στον χώρο της πάρα πολύ σκληρής δεξιάς μοιάζει να φτάνει στα όρια της. Η Χ.Α. έπιασε... ταβάνι. Μετά από τόσους αριστερούς κλυδωνισμούς και κατάφερε και έχασε και 10.000 ψήφους, αν και κέρδισε 0.71% σε ποσοστά. Η θεωρία δεν την προβάλλουν τα ΜΜΕ ή ότι την συκοφαντούν δεν πιάνει μιας και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πολυπρόβαλαν τα ΜΜΕ ή τον πρόβαλαν για "σκάνδαλα" και άλλα ατοπήματα. Τους δε ΑΝΕΛ τους... έσφαξαν με το μπαμπάκι! Κάποιος πρέπει να πει κάποτε σε όλους πως και τα ΜΜΕ έχουν όρια τους. Και πως ήδη έπιασαν κι αυτά ταβάνι και πέφτουν εδω και καιρό... 

(δ) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Το ΠΑΣΟΚ υπό το νέο σχήμα πήρε πίσω τους ΚΙΔΗΣΟ, που δεν κατέβηκε στις εκλογές. Υπό την κ. Γενηματά πήγε καλύτερα από ότι με τον κ. Βενιζέλο. Κάτι λέει αυτό. Μόνο που αυτή η επιβίωση του (όπως έδειξε και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του) δεν σημαίνει πολλά αν συνεχίσει υπό τον "αφανή στρατηγό" Κ. Λαλιώτη!!! Ο κάποτε θριαμβολογών πολιτικός αρκετά μεγάλος πια ενορχήστρωσε και πάλι την προεκλογική εκστρατεία του "με άλλα λόγια ΠΑΣΟΚ". Όμως όπως λένε και οι αγγλοσάξωνες "δεν μπορείς να διδάξεις ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα"!!!

Το "με άλλα λόγια ΠΑΣΟΚ" είναι σήμερα ένα κόμμα παλιών και έμπειρων στελεχών. Συμμάχησαν με ότι απέμεινε από την ΔΗΜΑΡ του 1,3% και πορεύονται. Το παράδοξο είναι πως με τη νέα ηγεσία κάνει μετρημένες κινήσεις και το κυριότερο μοιάζει παρακολουθεί προσεκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τι μπορεί να κάνει θα το δείξει η συγκυρία...

(ε) ΚΚΕ

Ένα είναι το ΚΚΕ! Ένα κόμμα που αναφέρεται στο... μέλλον. Στο απώτερο... μέλλον. Τότε που οι άνθρωποι θα αποφασίσουν να απαλλαγούν από τον καπιταλισμό!!! Τότε που η Ευρώπη θα στραφεί προς την "αληθινή" Αριστερά! Και η Ελλάδα προς τον "αληθινό" Κομμουνισμό!!! Μέχρι τότε το κόμμα λέει ότι λέει πάντα και κάνει... απεργίες. Ζητά αυξήσεις, δεν θέλει ξένες επενδύσεις κλπ. Το απόλυτο 5% που πήρε τον Ιανουάριο το ξαναπήρε και τον Σεπτέμβριο! Με άλλα λόγια... το μοναστήρι νάναι καλά!!! 

Το είπαμε και το ξαναλέμε: γι' αυτές τις εικόνες (μετά την ψηφοφορία) ψηφίζουμε στην Άνδρο...

(στ) ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Είναι προφανές πως η κοίτη του άρχισε να στερεύει. Η πρώτη φορά ήταν έκπληξη, η δέυτερη (παρά την ενίσχυση σε ονόματα) ήταν πλήξη. Το στιλ έχει και όρια. Και ο επικεφαλής του έχει στιλ. Αν έλεγε όμως και κάτι πολιτικό ίσως βοήθαγε. Ορθώς ο ίδιος διέγνωσε τα όρια του και έθεσε κάτι σαν θέμα ηγεσίας το βραδυ των εκλογών. Αλλά μάλλον ίσως να ήταν για λόγους στιλ εκείνο το δύσκολο βράδυ. Θα δούμε. Πάντως από το 6% του Ιανουαρίου (όταν το έπαιζαν όλα τα ΜΜΕ του κόσμου!!!) στο 4%, ενώ έχουν συμβεί τόσοι κλυδωνισμοί δεν θα το έλεγε κανείς και επιτυχία...

(ζ) ΑΝΕΛ

Εδώ οι δημοσκοπήσεις έδειξαν παντελή αδυναμία στάθμισης. Οι ΑΝΕΛ ακόμα μια φορά διέψευσαν τους πάντες και είναι στην Βουλή. Και το κυριώτερο είναι και στην... κυβέρνηση! Παρά τις κατά καιρούς απίστευτες απόψεις τους έχουν μια παράξενη αντοχή. Είναι αυτοί που έφυγαν από τη ΝΔ του Σαμαρά και δεν... γυρίζουν πίσω με τίποτα! Πορεύονται κάπου ανάμεσα στην λαϊκή δεξιά και στο λαϊκό κέντρο με μια επιμονή και αντοχή που εκπλήττει. Είναι ο... αξιόπιστος εταίρος του κ. Τσίπρα. Παίρνουν το υπουργείο Άμυνας και αφήνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά! Όπου δεν συμφωνούν καταψηφίζουν ή απέχουν! Αλλά ψηφίζουν οι άλλοι! Και συνεχίζουν...

(η) Ένωση Κεντρώων

Μοιάζει σαν ηθική επιβράβευση της συνέπειας ενός επί δεκαετίες εξωκοινοβουλευτικού που η δυσμενής συγκυρία και οι κλυδωνισμοί του 7μήνου τον έφεραν στην Βουλή. Ένα ακόμα απίστευτο. Κόντεψε να γίνει πιστευτό το 1992 στις επαναληπτικές εκλογές στην Β' Αθήνας. Αλλά έγινε πραγματικότητα... το 2015!!! Επι δεκαετιες ο Βασίλης Λεβέντης συνέχιζε μόνος και απτόητος, σαν Δον Κιχώτης, τον μοναχικό δρόμο του. Και ξαφνικά η αποσυσπείρωση της ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα σε μετριοπαθείς ή αγανακτισμένους ψηφοφόρους της να τον ψηφίσουν.

Στην πολιτικη σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και αυτό το αποτέλεσμα φέρνει την Ένωση Κεντρώων για πρωτη φορά στην Βουλή. Το τι θα κάνει εξαρτάται από την ίδια και τον αρχηγό της. Το παράδοξο είναι πως επειδή αυτά που λένε δεν είναι τρελά μπορεί και να ήρθαν για να μείνουν! Ή, ακόμα και να βοηθήσουν. Για τον λόγο αυτόν ας περιμένουμε για να δούμε...

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ - ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet