Καήκαμε στις φωτιές, πνιγήκαμε στις πλημμύρες! Άστα να πάνε...

 

Μέσα στην υγρασία και την ομίχλη σε δυσπρόσιτο σημείο ξέσπασε φωτιά. Η φωτογραφία τα λέει όλα (φωτο: Ν. Κιαγιάς)

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Από την φωτιά στην πλημμύρα

Γράφαμε για στις 21/9 για την μεγάλη και παράξενη φωτιά που ξέσπασε μέσα στην ομίχλη και στην υγρασία στις Εβρουσιές. Σε σημείο που να μην μπορούν λόγω του δύσβατου και τις ομίχλης να φτάσουν ο ΣΕΔΑ και οι πυροσβέστες.

Έσβηνα-έσβηναν και δεν τέλειωναν ο ΣΕΔΑ και οι πυροσβέστες! Μέχρι που άρχισε να βρέχει!! Την επόμενη ...πλημμυρίσαμε!!! (φωτο: Ν. Κιαγιάς)

Μια φωτιά που παρουσίαζε, όπως είπαν οι αρμόδιοι, συνεχείς επεκτάσεις και κατευθυνόταν προς τ’ Αποίκια. Έφτασε στιγμή κατά το μεσημέρι που ο ΣΕΔΑ, η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία ήταν έτοιμοι να μαζέψουν τα σύνεργα και να υποχωρήσουν για να υπερασπιστούν το καταπράσινο χωριό από την πύρινη λαίλαπα. Τότε άνοιξαν οι καταρράκτες του ουρανού και έσβησαν την φωτιά. 

 

Βαριά αυτοκίνητα με τόνους νερό σε απρόσβατα μέρη. Πάλι καλά που δεν είχαμε ατυχήματα με τα πυροσβεστικά! (φωτο: Ν. Κιαγιάς) 

Αυτά για την φωτιά της 21η Σεπτεμβρίου!

Στη συνέχεια από το βράδυ της 22ας Σεπετμβρίου άρχισε μια μεγάλη βροχή που λίγο μετά τα μεσάνυχτα το γύρισε σε δυνατή καταιγίδα και στις 02.00 της 23ης Σεπτεμβρίου έγινε στην Άνδρο «το έλα να δεις». Πλημμύρισαν τα ορεινά χωριά Υψηλού, Στραπουργίες. Πιτροφός!!!

Ποτάμι το νερό σε σκάλες και βεράντα στις Στραπουργιές!!! Μετά τις παλιές φωτιές κόντεψαν να πνιγούν στο βουνό!! (φωτο:Γ.Π.)

Ο λόγος: δεν υπήρξαν πλήρη αντιπλημμυρικά έργα ή δεν υπήρξαν καθόλου αντιπλημμυρικά έργα από την προηγούμενη και την σημερινή διοίκηση μετά τις μεγάλες φωτιές του 2013 και του 2014! Επίσης τα αυλάκια του δρόμου της Αγίας Μαρίνας έχουν λάθος διευθετήσεις στέλνοντας σχεδόν όλα τα νερά του βουνού προς Στραπουργίες, Υψηλού και Νειμοριό!!! Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη η καταιγίδα ήταν και όλοι απροετοίμαστοι και το αποτέλεσμα ήταν μεγάλε ζημιές.

Οι μπαξέδες έγιναν... λίμνες (φωτο: Μ. Μακρογκίκας)

Η ίδια εικόνα και στα Λειβάδια ΑΠΌ τα νερά από το Βραχνού (που κι εκεί δεν έγιναν ποτέ αντιπλημμυρικά έργα για προηγούμενη φωτιά). ϊδια εικόνα και στον Πιτροφό που κατέβηκαν ορμητικά τα νερά από το βουνό και σάρωσαν ότι βρήκαν στο πέρασμα τους. Το παράδοξο είναι πως με τόσο νερό οι καταστροφές δεν ήταν ακόμα μεγαλύτερες. Η επόμενη μέρα βρήκε την Χώρα και τα γύρω χωριά να μετράνε πληγές και να τρέχουν να διορθώσουν ότι μπορούσαν.

Σε αυτό τον «κακό χαμό» ακόμα μια φορά ο ΣΕΔΑ, οι πυροσβέστες και η πολιτική προστασία έκαναν ότι μπορούσαν και μερικές φορές ότι… δεν μπορούσαν! Υπερέβησαν εαυτόν! Επί δύο 24ώρα (22α και 23η Σεπτεμβρίου) οι άνθρωποι έφτασαν στα όρια τους.

Αυτά και για τις πλημμύρες!

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΝΟΙΑ - ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Όμως όπως έδειξαν τα δύο παραπάνω γεγονότα υπάρχει πρόβλημα στο νησί.

Άστα να πάνε, σκέφτεται κανείς βλέποντας τον συνεφιασμένο ουρανό και την καιγόμενη πλαγιά (φωτο: Ν. Κιαγιάς)

(α) Ως προς τις φωτιές ΔΕΝ έχει καταπολεμηθεί η γενεσιουργός αιτία. Δεν έχουν πιαστεί παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις όποιοι βάζουν φωτιές. Δεν είναι εύκολο να πάρει φωτιά το βουνό στις Εβρουσιές (πάνω από τ’ Αποίκια) μέσα στην υγρασία και στην ομίχλη. Και να εξαπλώνεται η φωτιά συνεχώς. Υπάρχει ευθύνη των αρμοδίων που δεν αποφασίζουν να αναζητήσουν με συνέπεια και να αποκαλύψουν όσους συμμετέχουν σε αυτό το καταστροφικό έργο. Και το κυριότερο να σταματήσουν με κάθε τρόπο την ανεξέλεγκτη βόσκηση.   

(β) Ως προς τις πλημμύρες πέρα από το πραγματικό γεγονός της πολύ μεγάλης καταιγίδας, η προετοιμασία που υπήρξε ΔΕΝ ήταν η κατάλληλη. Τα φρεάτια, οι αγωγοί και τα αυλάκια όμβριων καθώς και αρκετά ρέματα δεν είχαν καθαριστεί. Οι προειδοποιήσεις, από το καλοκαίρι, δεν είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη (περίπτωση ρέματος στο Νειμποριό). Τα αντιπλημμυρικά δεν έγιναν ή έγιναν μισά. Τα ρέματα δεν είχαν προετοιμαστεί.

 

Το ρεματάκι του Νειμποριού την επόμενη μέρα!!! (φωτο:Π. Μαγγίρου)

 

Το ότι κάποιοι έκαναν τεράστιες προσπάθειες (ΣΕΔΑ, πυροσβεστική, πολιτική προστασία) στις φωτιές και στις πλημμύρες δεν αναιρεί τις πολιτικές ευθύνες της σημερινή δημοτικής αρχής ή και της προηγούμενης που από το 2013 μέχρι σήμερα έχει ληφθεί ελάχιστη πρόνοια για την ουσιαστικά πρόληψη των δασικών πυρκαγιών ή για την προετοιμασία του νησιού για δύσκολα ή ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πολλοί φταίνε για το γεγονός γι’ αυτή την κατάσταση. Οι φωτιές και οι πλημμύρες είναι αλληλένδετα φαινόμενα. Το ότι πλημμυρίζουν χωριά στα 500 ή στα 300 μέτρα πάνω από την θάλασσα έχει να κάνει με τις φωτιές που ρήμαξαν την βλάστηση τα προηγούμενα χρόνια και τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν ή που δεν τέλειωσαν ποτέ. Υπάρχουν αρμόδιοι που έχουν τεχνική ευθύνη. Υπάρχουν άλλοι που έχουν διοικητική ευθύνη.

Κάποιος πρέπει να φταίει γι αυτό το μισομπαζωμένο φρεάτιο στο Υψηλου (φωτο: Η.Μ)

Και το βασικότερο πάνω από αυτούς υπάρχουν αυτοί που έχουν ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Μια πολιτική ευθύνη που μόνοι τους την ζήτησαν και που τους ανέθεσαν οι Ανδριώτες μετά από εκλογές. Αυτοί πρέπει να αναθέσουν και να επιβλέψουνς την διοίκηση, αυτοί να δουν τι κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες, αυτοί να επιλέξουν κατάλληλους ανθρώπους για να διοικήσουν πολιτικά. Αυτοί πρέπει να ελέγξουν όσους έκαναν σωστά την δουλειά τους και όσους έκαναν τις αναγκαίες προετοιμασίες.

Στο τέλος ήταν το ίδιο το νερό που με την πιέση του ξέφραξε το μπαζωμένο γεφυράκι στο Νειμποριό και εκτόνωσε την κατάσταση (φωτο: Π. Στυλιανός)

 Ο λόγος εδώ είναι για τις δημοτικές αρχές. Δυστυχώς η  προηγούμενη δημοτική αρχή πορεύτηκε ανάμεσα στην διοικητική σιωπή και στην πολιτική παρασιώπηση! Η σημερινή, δυστυχώς, πορεύεται μεταξύ πολιτικής αυταρέσκειας και διαρκούς μετάθεσης ευθυνών σε άλλους. Έτσι βέβαια δεν κάνανε δουλειά οι προηγούμενοι. Και δεν κάνουν δουλειά και οι σημερινοί.

Τι να πει κανείς την επομένη της καταιγίδας ένας υπεύθυνος (αντιδήμαρχος) να δηλώνει στους πολίτες πως φταίει ο άλλος (αντιδήμαρχος)!!! Και στο τέλος να ψάχνουν έναν που έχει φορτωθεί τα πάντα (ύδρευση, αποχέτευση, πολιτική προστασία) για να δουν τι έκανε ή τι δεν πρόλαβε να κάνει καθώς έτρεχε από τις φωτιές στις πλημμύρες!!!

Και ο δήμαρχος που διοικεί συγκεντρωτικά είτε να μην εμφανίζεται! Είτε να λείπει... για δουλειές! Είτε να μην αποφασίζει τι φταίει και ο σχεδιασμός θπολειτουργεί!!

 

Το ρεματάκι στο Νειμποριό. Εικόνα μάχης (φωτο: Π. Στυλιανός)

Και φτάνουμε στο κυριότερο: Ποιος είναι αρμόδιος για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας; Μέχρι τώρα αυτό που βλέπουμε είναι μια απλή διαχείριση της καθημερινότητας. Όλα κινούνται στα όρια τους. Ποιος σχεδιάζει τα αντιπλημμυρικά; Ποιος την πρόληψη των πυρκαγιών. Ποιος σχεδιάζει τρόπους περιστολής της ελεύθερης βόσκησης; Τι συνέπειες θα έχουν όσοι δεν υπακούουν. Ποια είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες που ρίχνουν λύματα στα ποτάμια και τα παίρνει η βροχή στη θάλασσα;

Όταν δεν υπάρχει αυλάκι αριστερά να μαζέψει τα νερά τότε χάνουμε τον δρόμο... στα δεξιά!!! Χωρίς πρόληψη κι έφυγε... ο μισός δρόμος (φωτο: Η.Μ)

Κύριοι αρμόδιοι, αλλά κυρίως κύριε δήμαρχε, εκτός από την διαχείριση μιας οριακής καθημερινότητας πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσετε και να σχεδιάσετε κάποια επόμενα βήματα για να μην καούμε σβήνοντας συνεχώς φωτιές και για να μην πνιγούμε ανάμεσα στα θρύψαλα από τις πλημμύρες. Μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχετε κάνει πολλά για τον σχεδιασμό. Ελπίζουμε αυτό το πολύ δύσκολο τριήμερο να σας προβλημάτισε και να καταλάβατε πως τα προβλήματα είναι μεγάλα. Εκτός από την διαχείριση (τρέχα εδώ κι εκεί) χρειάζεται σχέδιο ώστε να αλλάξουν στην πορεία κάποια πράγματα.

Περιμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα.

Οψόμεθα…

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κάτι καλόπαιδα αδειάζουν βόθρους στον ποταμό, στην θάλασσα ή στους οχετούς...
Κάτι άλλοι μετατρέπουν ρέματα που περνούν από τις ιδιοκτησίες τους σε δρόμους και αντίστροφα πλακόστρωτα δρομάκια μετατρέπονται σε ρέματα λόγω αλλαγής της ρύσης των νερών (νομίζουν οι έξυπνοι).
Εννοείται ότι το ρέμα έχει γίνει συνώνυμο του σκουπιδότοπου, οπότε η πρώτη βροχή θα καθαρίσει κουβαλώντας τα σκουπίδια προς την θάλασσα, εκτός αν κάπου σφηνώσουν.......
Βάζουμε και καμμιά φωτιά να καθαρίσυμε τα χωράφια από ό,τι πρέπει να καθαριστεί ή να εξαφανιστεί και μετά αφήνουμε τα κατσικοπρόβατα να ολοκληρώσουν την καταστροφή.
Με αυτή τη συμπεριφορά δεν μπορούμε να διαμρτυρόμαστε σε κανέναν για τίποτα! Είμαστε άξιοι της τύχης μας