Η επόμενη μέρα...
Τα σκουπίδια της Άνδρου έχουν πάρει πανελλήνιες διαστάσεις πολλές φορές: χωματερή στη θάλασσα, δύο καλοκαίρια σκουπίδια στους δρόμους, φωτιές χωματερής κλπ). Μερικοί νομίζουν πως όλα αυτά μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας!
Η Άνδρος αποφασίζει σε λίγες μέρες για χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Η διαβούλευση της υπό ψήφιση μελέτης ολοκληρώθηκε. Έχουν εξεταστεί τα υπάρχοντα δεδομένα και έχουν δοθεί εγκρίσεις των κυριοτέρων υπηρεσιών. Μια μελετητική διαδρομή, με πολλές ερωτήσεις, πολλές απαντήσεις, πολλές αμφιβολίες, αλλά και πισωγυρίσματα, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2012 φτάνει σε ένα τέλος το φθινόπωρο του 2015. Στο σημείο αυτό υπάρχουν πλέον δύο απαντήσεις με εντελώς διαφορετικές απολήξεις για το μέλλον του νησιού. Η μια θετική και η άλλη αρνητική ως προς την μελέτη.
Η Χρ. Τελεβάντου μπροστά στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα. Τα ευρύματα από το 1994 μέχρι σήμερα εντυπωσιάζουν διεθνώς...
Η θετική προοπτική: υπερψηφίζεται η μελέτη. Πηγαίνει στην Περιφέρεια που έχει όλες τις εγκρίσεις και τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. Κι αυτή αποφασίζει θετικά. Το πρόβλημα των σκουπιδιών δρομολογείται καθώς η μελέτη προχωρά σε τεύχη δημοπράτησης. Προλαβαίνει τις προθεσμίες μέχρι τέλος Οκτωβρίου (χρηματοδότηση) και τις αποφάσεις του ΣτΕ μέσα Νοεμβρίου. Προχωρά σε μεταφορά του δεματοποιητή, σε ένα-δύο μήνες, σε προσωρινή θέση που έχει ήδη μελετηθεί. Απελευθερώνεται η περιοχήΣταυτοπέδας-Στρόφιλα και αρχίζουν έργα ανάπλασης 1.200.000 ευρώ. Ξεκινούν συνάμα και οι γεωτρήσεις στην πρώτη θέση, την Πλούσκα, για τυχόν ύπαρξη νερού. Αν βρεθεί νερό φεύγουν και προχωράνε στην δεύτερη θέση της μελέτης, στον Καμπανό. Και αν και εκεί υπάρξει πρόβλημα πηγαίνουν στην τρίτη θέση στο Στενό κλπ.
Αυτό το χάλι απέναντι από τον Στρόφιλα θα αναπλαστεί αν προχωρήσει ο σχεδιασμός...
Η αρνητική προοπτική: καταψηφίζεται η χωροθέτηση. Η μελέτη φεύγει από την μέση. Αλλά το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν φεύγει. Ο μόνος που φεύγει είναι ο μελετητής που πληρώνεται με πάνω από 200.000 ευρώ! Το πρόβλημα των σκουπιδιών εντείνεται. Στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για το ΕΣΠΑ και η μελέτη (που έχει ενταχθεί για 5+2 εκατομμύρια ευρώ) απεντάσσεται! Τα χρήματα χάνονται.
Η Άνδρος ξεκινά από την αρχή να βρει χρήματα για νέα μελέτη, αλλά και να δεσμεύσει χρήματα για νέα ΧΥΤΥ στο επόμενο ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει αναβολή στο μέγα θέμα των σκουπιδιών για αρκετά χρόνια. Ο λόγος; Πρέπει να προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για μελέτη, να κατακυρωθεί, να περάσει όλα τα στάδια συζήτησης και διαβούλευσης, να πληρωθεί και να έχει βρει χρήματα για το νέο ΧΥΤΥ ώστε να προχωρήσει στη δημοπράτηση του! Να φτάσουμε δηλαδή που εδώ που είμαστε σήμερα...
Ο αυτοσχεδιασμός του Σούκου. Παρά την ομόφωνη στήριξη στο ΔΣ το 2011 κατέρρευσε σε δύο μήνες. Και όλοι αποποιούνταν το "σοφό σχέδιο" και μίλαγαν για χαμένα χρήματα...
'Αλλος εντυπωσιακός αυτοσχεδιασμός: Θάψιμο με χώμα στο ρέμα της Σταυροπέδας!!!
Εντυπωσιακή και η κατάληξη τόσων αυτοσχεδιασμών χωρίς μελέτη: τα σκουπίδια στο ρέμα και στην θάλασσα. 150.000 τόνοι σκουπιδιών επέσαν στο ρέμα και μπάζωσαν το αρχαίο λιμάνι του Στρόφιλα!!!
Μέχρι τότε η Άνδρος πρέπει να βρει τι θα κάνει με τα σκουπίδια της. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κι αυτό γιατί το Συμβούλιο Επικρατείας αναμένεται να βγάλει αρνητική απόφαση για τον δεματοποιητή, που παραμένει παράνομα σήμερα στην Σταυροπέδα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το υπουργείο Πολιτισμού έχουν ήδη υπερβεί κάθε νόμο. Από εδώ και πέρα όλοι είναι υπόλογοι...
Που θα πάει ο δεματοποιητής και τα πακεταρισμένα σκουπίδια για τα επόμενα πολλά χρόνια; Άγνωστο. Όλα πλέον θα είναι στον αέρα.
Η παλιά χωματερή ήδη έχει κλείσει. Αυτή τη στιγμή δημοπρατείται η ανάπλαση της και ο καθαρισμός όλης της περιοχής (1.200.000 ευρώ). Στόχος ο χώρος μπροστά στον Στρόφιλα να καθαρίσει. Αλλά και για τον Στρόφιλα εκκρεμεί η έγκριση μελέτης 1.000.000 ευρώ. Στόχος να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ. Προϋπόθεση όλων αυτών των χρημάτων είναι η Σταυροπέδα να έχει κλείσει και ο δεματοποιητής να φύγει από εκεί!
Αριστερά στο υπόστεγο ο δεματοποιητής και τα δέματα των σκουπιδιών. Το ΣτΕ αποφασίζει για την έξοδο τους τον Νοέμβριο 2015! Δεξιά η παλιά χωματερή που έχει κλείσει για να σταματήσουν τα πρόστιμα. Στο τέλος του νταμαριού στο βάθος ξεκινά ο Στρόφιλας.
Και εδώ φτάνουμε στο επόμενο ερώτημα: Τι θα γίνει με τον δεματοποιητή αν απορριφθεί η μελέτη από το δημοτικό συμβούλιο;
Όλος ο σημερινός σχεδιασμός πάει πίσω 5-6 χρόνια. Άρα για την επόμενη μέρα πλέον ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλούστατα τα σκουπίδια σε ένα-δύο μήνες θα είναι… στους δρόμους!!! Χάνονται όλα τα εγκεκριμένα και υπό έγκριση χρήματα ανάπλασης της Σταυροπέδας και ανάδειξης του Στρόφιλα με σημαντικές συνέπειες για το τουριστικό προφίλ της αυριανής Άνδρου…
Οι μοναδικές παγκοσμίως βραχογραφίες του Στρόφιλα του 4.000 π.Χ.. Αν γεμίσουμε την Ιστορία μας σκουπίδια θα καταλήξουμε στον "βαρύ γλυκό με όλιγή" της... παρηγοριάς!
Και ακόμα η όποια απόρριψη σημαίνει και πρόστιμα, που ήδη άρχισαν να έρχονται από την Ευρώπη! Και τα οποία καλείται να πληρώσει ο Δήμος Άνδρου! Που σημαίνει πως θα επιμεριστούν στους κατοίκους της Άνδρου! Ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις για τα πρόστιμα; ΚΑΜΜΙΑ!
Όλα αυτά συνειδητοποίησε ξαφνικά η σημερινή διοίκηση του Θ. Σουσούδη (Μάρτιος 2015) και σταμάτησε τους αυτοσχεδιασμούς της. Άλλαξε ρότα. Και προχώρησε στον σχεδιασμό που είχε δρομολογήσει η διοίκηση Γ. Γλυνού. Η προοπτική των σκουπιδιών στο δρόμο τρομάζει όσους θέλουν να βλέπουν λίγο πιο πέρα για την Άνδρο και τον τουρισμό της.
Τα «σκουπίδια στον δρόμο» στρίμωξαν τις προηγούμενες διοικήσεις και οδήγησαν μετά από δύο αποτυχημένα πειράματα (2009 & 2011) στον δρόμο των σημερινών μελετών και του ΧΥΤΥ με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η προοπτική «τα σκουπίδια στον δρόμο» οδήγησε και την διοίκηση του Θ. Σουσούδη (Μάρτιος 2015) στο να συνεχίσει τον δρομολογημένο σχεδιασμό των προηγουμένων!
Οι σχεδιασμοί του σχεδιασμού καφενείου
Ο Στρόφιλας και απέναντι η Σταυροπέδα. Μερικοί λένε αδιάφορα "τα αρχαία για τους αρχαίους." Το επιχείρημα συνδυάζεται... με φρεντοκαπουτσίνο!
Το παράδοξο είναι πως τα σκουπίδια στους δρόμους ή κάπου στο πουθενά δεν τρομάζουν όσους έχουν προσχωρήσει στην καφενόβια λογική: «δεν βαριέσαι κάτι θα γίνει και θα τα φορτώσουμε για άλλη μια δεκαετία… κάπου αλλού»! Προτιμητέες περιοχές του «κάπου αλλού» είναι 90%… Σταυροπέδα!!! Και 10%... Στενό!
Την παραμονή στη Σταυροπέδα στηρίζουν επιχειρήματα με βάση τα ευχολόγια ενός εκάστου! Για παράδειγμα το «πολιτικό» ευχολόγιο: «άστους να τα φάνε αυτοί που τα τρώγανε πάντα. Δεν έχουμε έτσι κανένα… πολιτικό κόστος…»! Την ιδέα αυτή στηρίζει η «τεχνική εκτίμηση»: «ξέρεις ρε φίλε τι χιλιάδες τόνους σκουπίδια χωράνε τα νταμάρια της Σταυροπέδας μέχρι να γεμίσουν»! Από κοντά και η καφενόβια «αρχαιολογική σχολή» που λέει: «μας ζάλισαν οι αρχαιολόγοι με κάτι καραβάκια σε βραχογραφίες του 4000 π.Χ. Οι αρχαίοι ζήσανε. Σειρά μας να ζήσουμε εμείς.»
Στενό: ο υδροβιότοπος στον Άη Γιάννη στις Κρεμύδες
Από την άλλη την πρόταση Στενό στηρίζει το γεωγραφικό επιχείρημα: «είναι άδειος χώρος. Δείτε στο Google που δείχνει σκοτάδι κάθε βράδυ». Το επιχείρημα δεν λαμβάνει υπόψη τα ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν στην περιοχή για την άγρια ζωή. Έχουν δοθεί κοντά 1.700.000 ευρώ από την Ευρώπη, τα οποία θα ζητηθούν πίσω! Και δεν αντιμετωπίζει το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών. Αυτό… θα το πληρώσει ο Δήμος Άνδρου. Και τα λεφτά «θα τα πάρει από τους… πλούσιους»!!!
Τα σκουπίδια στο δρόμο. Καλοκαίρι 2011, περιοχή Απροβάτου. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε πάλι εδώ;
Με αυτά τα επιχειρήματα του ποδαριού κάποιοι ελαφρά τη καρδία ανάγουν εαυτόν σε «φωτεινό παντογνώστη». Και γίνονται πρόμαχοι της καθυστέρησης και του μαρασμού της Άνδρου. Το νησί με αυτά και με τα άλλα κατάφερε να έχει γυρίσει την πλάτη στο μέλλον. Κατάφερε να έχει μείνει πίσω σε υποδομές παρουσιάζοντας κενά και ελλείψεις ζωτικής σημασίας. Έτσι ταξίδεψε μέχρι σήμερα «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»! Και με τα σκουπίδια του συχνά-πυκνά στους δρόμους του! Δυστυχώς…
"εν Άνδρω"