Η χωροθέτηση ΧΥΤΥ οδηγεί σε διχασμό και πολιτική κρίση την Άνδρο
Το παραπάνω σκηνικό έχει αλλάξει. Η πλειοψηφία μοιάζει μειοψηφία. Να δούμε τι θα γίνει στο συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας...
Σε αναμονή όλοι πλέον και "με το όπλο παρά πόδα" ενόψει του δημοτικού συμβουλίου για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ που μετατέθηκε για το άλλο Σαβατοκύριακο. Όπως πληροφορούμαστε οι κάτοικοι που αντιδρούν στην Πλούσκα έχουν κινητοποιηθεί και θεωρούν πως έχουν πια την μεγάλη ευκαιρία να «κάψουν» πολιτικά την θέση. Σε αυτό βοήθησε η αρνητική θέση που ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Θωμάς.
Πολλά για την διαμόρφωση αυτού του κλίματος κρίθηκαν κατά την συνεδρίαση του Τοπικού στο Μπατσί. Εκεί σε μια άτυπη ουσιαστικά σύσκεψη οι κάτοικοι επισήμαναν στον δήμαρχο παλαιές δηλώσεις του για το νερό της Μελίδας και του ζήτησαν να τηρήσει την ίδια στάση για την Πλούσκα. Ο δήμαρχος βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Οι πολιτικές εντυπώσεις χάθηκαν. Αυτό ενέτεινε το κύμα αμφισβλητησης και πιέσεων από την Υδρούσα με επιστολές, τηλεφωνήματα, διαμαρτυρίες προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Οι κάτοικοι πλέον προετοιμάζονται για το κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο κινητοποιώντας τα στοιχεία, που θα καταθέσουν, αλλά και το όποιο ανθρώπινο δυναμικό έχουν. Στόχος να πιέσουν μέχρι το τέλος τους δημοτικούς συμβούλους της Υδρούσας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται πως όλοι από την Υδρούσα πλέον θα ψηφίσουν κατά. Δηλαδή, έχουμε τους 5 της παράταξης Θ.Σουσούδη και τους 2 της παράταξης Ν.Θεολόγου. Αναμένεται με ενδιαφέρον και η θέση του κ. Καπάκη. Αν ψηφίσει και αυτός αρνητικά τότε οι ψήφοι κατά της μελέτης μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 8. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως υπάρχουν πιθανότητες για 13 θετικές ψήφους. Όμως αυτό με την προϋπόθεση πως θα είναι όλοι παρόντες. Όλα αυτά μένουν να αποδειχθούν στην πράξη.
Η τελευταλία χρονολογικά απόφαση των δικαστηρίων στα οποία προσέφυγαν οι συλλόγοι κατοίκων Ζαγαριάρη-Πιτροφού όπου καταδικάζεται ο Δήμος Άνδρου.
Απέναντι στους κατοίκους της Υδρούσας βρίσκονται σήμερα οι κάτοικοι των χωριών Ζαγανιάρη και Πιτροφού. Αυτοί έχουν προσφύγει από χρόνια στο Συμβούλιο Επικρατείας, στο ΚΑΣ, στο ΥΠΠΟ και στα δικαστήρια σχετικά με το οριστικό κλείσιμο του χώρου της Σταυροπέδας, αλλά και την μεταφορά του δεματοποιητή. Προετοιμάζουν κι αυτοί προσεκτικό τα στοιχεία που θα καταθέσουν στο συμβούλιο. Όπως πληροφορούμαστε αυτά αφορούν δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, ομόφωνες αποφάσεις του ΚΑΣ, υπογραφές του ΥΠΠΟ. Το μόνο που υπάρχει γι' αυτούς στο τραπέζι είναι μια μικρή διορία μηνών ώστε να φύγει από τον χώρο και ο δεματοποιητής. Επισημάινουν πως και σήμερα λειτουργεί καταχρηστικά εκεί.
Όλες αυτές τις αιτιάσεις των κατοίκων των δύο χωριών οι αντιδρώντες κάτοικοι του Μπατσίου και του Γαυρίου μοιάζει να αγνοούν ή να προσπερνούν. Και το κυριότερο κανέναν δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει για το τι θα γίνει με την χωροθέτηση και τι θα συμβεί αν εκδιωχθεί ο δεματοποιητής και δεν υπάρχει πλέον κάποια πρόταση.
Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί την περίπτωση περίπτωση να μείνουν τα σκουπίδια μένουν στον δρόμο. Όμως αυτό μπορεί να συμβεί...
Και δύο λόγια για τον πολιτικό χειρισμό αυτής της δύσκολης υπόθεσης μέχρι σήμερα. Ο δήμαρχος αυτοσχεδιάσε επί μήνες. Σε ελάχιστες περιπτώσεις έδρασε πολιτικά. Αντιθέτως τα είδε όλα μέσα από ένα προσωπικό πρίσμα. Αυτοσχεδίασε φέρνοντας στο τραπέζι του συμβουλίου δύο διαφορετικές προτάσεις για χωροθέτηση μέσα σε 15 μέρες (27/2-11/3)!!! Και αντί να προετοιμάσει πολιτικά το έδαφος με στόχο την συνεννόηση όλων των παρατάξεων του νησιού στο μέγα θέμα των σκουπιδιών τόσο αυτός όσο και στενοί συνεργάτες του πρωταγωνίστησαν επί μήνες σε προσωπικές επιθέσεις εναντίων στελεχών της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αγνόησαν πως κάποιοι από αυτούς είχαν προσπαθήσει να «βάλουν πλάτη» για να δοθεί μια λύση. Με υπεροψία έκοψαν όλες τις γέφυρες. Αυτό μέχρι την Δευτέρα 28/9/2015. Τότε ο δήμαρχος πήρε τηλέφωνο σοβαρό στέλεχος της αντιπολίτευσης για να συζητήσει, πρώτη φορά, το ζήτημα της χωροθέτησης! Αλλά και αυτό το έκανε αφού είχε μάθει για την αρνητική στάση του κ. Θωμά την Κυριακή!
Η τελική ψηφοφορία για χωροθέτηση την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για το νησί. Όμως ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης είναι προφανές πως έχουμε μπροστά μας «ένα διχασμένο νησί που αναζητά διεξόδους». Αυτό γράφαμε στις 26/5/2015. Αυτό ξαναγράφουμε και την 1/10/2015. Δυστυχώς καθένας, εδώ που έχουμε φτάσει, ακούει πια μόνο τον εαυτό του και τα «επιχειρήματα» του. Μερικά μάλιστα εξ αυτών είναι τόσο εξωφρενικά που δεν υπάρχει και έδαφος συζήτησης.
Για τους γνωρίζοντες η Άνδρος μοιάζει να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια την άλλη εβδομάδα σε πολιτική σύγκρουση με άδηλα αποτελέσματα. Αλλά και σήμερα μετά την σταδιακή διαφοροποίηση όλων των συμβούλων της Υδρούσας της παράταξης του Θ. Σουσούδη υπάρχει πλέον μια πολιτική αστάθεια που είναι προάγγελος πολιτική κρίσης.
Είναι προφανές πως αν δεν γίνει κάτι η Άνδρος στο μέγα θέμα των σκουπιδιών βαδίζει στο ΠΟΥΘΕΝΑ!
«εν Άνδρω»