Μετά την ψηφοφορία τα δυσκολα

Του Δημήτρη Λοτσάρη

Επάρχου Άνδρου

 

Να ξεκινήσω με την παρατήρηση πως στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συζητηθεί η χωροθέτηση ΧΥΤΥ είναι απαραίτητη η παρουσία και της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Και αμέσως μετά να τονίσω πως ανεξαρτήτως της θέσης που τελικά θα επιλέγει δεν τελειώνουν όλα με την χωροθέτηση ΧΥΤΥ από το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου. Αντιθέτως από εκείνη την στιγμή αρχίζουν τα δύσκολα.

Κατ’ αρχή, μετά την χωροθέτηση και τον διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης είναι πολύ σημαντικό να προκηρυχθεί και διαγωνισμός για την ανάθεση επίβλεψης του έργου σε σύμβουλο που θα έχει την δυνατότητα μέσω ομάδας ειδικών να παρακολουθεί αν θα τηρηθούν οι προδιαγραφές σε όλα τα στάδια της κατασκευής, αλλά και αργότερα στα πρώτα στάδια της λειτουργίας του ΧΥΤΥ.

Με την διαδικασία αυτή θα πετύχουμε  τόσο την ολοκλήρωση ενός άρτιου έργου μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα όσο και να μην υπερβούμε τα δεδομένα οικονομικά όρια. Σε όλες τις φάσεις κατασκευής, αλλά και μετά κατά την λειτουργία του ΧΥΤΥ, οι προδιαγραφές προβλέπονται αυστηρές. Συνεπώς κάθε έκπτωση τους συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας του έργου. Με ότι καταστροφικό σημαίνει για την Άνδρο.

Οι διαδικασίες δημοπράτησης πρέπει να τηρηθούν ώστε να μην υπάρχουν νεκροί χρόνοι στα ενδιάμεσα. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουμε και χρόνο και χρήμα. Και βεβαίως στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της μελέτης πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γεωτρήσεις και σε καίρια  σημεία.

Έτσι θα έχουμε πλήρη γνώση του υπεδάφους και θα αποφύγουμε λάθη που θα σχετίζονται με υπόγεια ύδατα. Ακόμα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες σωστής ροής του κοντινού ρέματος. Αυτό συνεπάγεται πλήρη έλεγχο της ροής του, αλλά και των απορροών της εγκατάστασης.

Το έργο έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί την περίοδο 2014-2020 με προϋπολογισμό 5,3 εκ €. Τα χρήματα αυτά είναι του ΕΣΠΑ και είναι προγραμματισμένα από το υπουργείο. Περιλαμβάνουν την κατασκευή μονάδας επεξεργασία αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 5.600tn σύμμεικτων και 400 tn προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και την κατασκευή χώρου (ΧΥΤΥ). Για να δεσμευτούν αυτά τα χρήματα πρέπει το έργο να έχει ωριμάσει και να είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. 

Στο προτεινόμενο έργο περιλαμβάνονται επίσης και έργα οδικής πρόσβασης από χρήματα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας που αφορούν στην ασφαλτόστρωση τμήματος υφιστάμενης οδού μήκος περίπου 1,77 km, την βελτίωση υφιστάμενης οδού μήκους περίπου 1,91km και χάραξη οδού μήκους  περίπου 0,33 ( συνολικά 4km)!  Τα προβλεπόμενα χρήματα για τα υποστηρικτικά έργα όπως είναι η οδοποιία είναι 1.7εκ €! Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί εάν το έργο κατά την εξέλιξη του διαπιστωθεί πως υπάρχει ανάγκη για καλύτερη οδοποιία.

Πολύ σημαντικό είναι η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης! Εδώ να πούμε πως προβλέπεται 50%, ενώ εμείς σήμερα κινούμαστε στο 20%! Αυτό θέλει προσπάθεια και χρόνο.

Τέλος να τονίσω πως ενώ σήμερα η πιο δύσκολη μέρα φαντάζει η μέρα της γνωμοδότησης τελικά η πιο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα που θα απαιτείται ενότητα και συλλογικότητα για την επίτευξη ενός άρτιου και εύρυθμου έργου που θα σώσει την Άνδρο.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πόσα λίγα ξέρετε!! Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ!!! Στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζουν ΜΟΝΟ οι Σύμβουλοι. Γιαυτό είναι και 21 ώστε να μην υπάρχουν ισοψηφίες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Απάντηση στον κ. «κάποιο που ρώτησε». Συμφωνώ ότι ο έπαρχος δεν ψηφίζει, αλλά ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ψηφίζουν γνωμοδοτικά και όχι για απόφαση. Πλην όμως, το αποτέλεσμα αυτό της γνωμοδοτικής απόφασης έχει βαρύνουσα σημασία και ισχύ για την έκδοση της τελικής απόφασης από την περιφέρεια. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Πως και γιατί ο έπαρχος γράφει αυτά που γράφει δυο μέρες πριν από το κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο. Μπορεί κάποιος να απαντήσει

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Ανδρος ειχε βαλει την χωματερη στον αρχαιολογικο χωρο της Σσταυροπεδας ...για καποιους λογους. Το παθημα δεν εγινε μαθημα ! Η νεωτερη γενια Ανδριωτων μεταφερει την χωματερη (ΧΥΤΥ κατα την νεα επιστημονικη ορολογια του εξωτερικου χωματερη κατα την ελληνικη πραγματικοτητα) στην περιοχη του πιο παλιου μοναστηριου της Ανδρου και στην καρδια του τουρισμου (Μπατσι - Κυπρι - Αγιος Πετρος - Γαυριο). ΣΟΦΗ αποφαση !!! Απο το κακο (αρχαιοτητες) στο χειροτερο (τουρισμος) .Απορω ποιοι νοημωνες σημερινοι αρχοντες δεν κανουν πισω ολοταχως για να προλαβουν τα χειροτερα και συνεχιζουν τα τσαλιμακια ελλιγμων να χαθει χρονος και να μας φερουν πρω τετελεσμενου. ΑΙΔΩΣ !

This comment was minimized by the moderator on the site

Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί. Η Περιφέρεια αποφασίζει. Όχι ο δήμαρχος ή ο έπαρχος. Αυτοί έχουν γνώμη, την λένε, αλλά δεν ψηφίζουν στο ΔΣ. Αυτά λένε οι νόμοι. Αυτά που λέτε εσείς που τα βρήκατε γραμμένα;

This comment was minimized by the moderator on the site

Eίναι δυνατό να γράφονται αυτά από την κορυφαία πολιτειακή εξουσία του νησιού και μάλιστα πριν από το κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο του Σαββάτου; Πως έχει ήδη προεξοφλήσει ο κ. έπαρχος ότι το θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ έχει τελειώσει και μιλάει για τις λεπτομέρειες υλοποίησης του. Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν ή η θέση χωροθέτησης στην Πλούσκα έχει προαποφασισθεί και θέλει να χειραγωγήσει ο κ. έπαρχος την ψήφο των δημοτικών συμβούλων, ή δεν έχει επίγνωση ο κ. έπαρχος για τα γραφόμενα του. Και οι δυο περιπτώσεις περιγράφουν την τραγικότητα και την κατάντια του πολιτικού λόγου και της πολιτικής ηγεσίας στο νησί μας. Είναι δυνατόν τέτοιοι μοιραίοι άνθρωποι να διαφεντεύουν τις τύχες μας σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές;

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ερώτημα <<ποιος θα σταματήσει το Δ.Σ;>> δεν το καταλαβαίνω...Ο φίλος αναγνώστης του site εννοεί πως ο έπαρχος και η περιφέρεια έχουν διακοσμητικό ρόλο;;; Τότε ας καταργηθούν...ή μήπως έχουν ήδη καταργηθεί και εμείς οι ανόητοι απλά συνεχίζουμε να πληρώνουμε, εν μέσω κρίσης, έξοδα και μετακινήσεις τους, έτσι για να αλλάζουν κι αυτοί τον αέρα τους στο Αιγαίο;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Ποιος θα σταματήσει το έργο αν γμωμοδοτήσει θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο; Είναι δυνατόν να μην ξέρετε πως η Περιφέρεια που αποφασίζει στηρίζεται στην γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβούλιου; Η απόφαση ένταξης χρειάζεται την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα η απόφααη είναι ο κρίσιμος κρίκος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν ότι το δημοτικό συμβούλιο ΔΕΝ ΧΩΡΟΘΕΤΕΙ και ότι ΑΠΛΩΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ;
Είναι δυνατόν πριν να γίνει ο διαγωνισμός για την μελέτη εφαρμογής και πριν ανατεθεί και εκπονηθεί η μελέτη εφαρμογής, να γράφεται στο παραπάνω άρθρο εκ των προτέρων , το τι θα προτείνει η μελέτη ότι πρέπει να γίνουν, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην αναφορά του άρθρου "Και βεβαίως στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της μελέτης πρέπει να γίνουν....".
Το ΕΣΠΑ μπορεί να έχει χρήματα για διαχείριση αποβλήτων, αλλά εάν ρωτήστε τους αρμόδιους των υπηρεσιών που τα διαχειρίζονται, θα σας απαντήσουν ότι ένα έργο για να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις και εκδίδεται απόφαση ένταξης, η οποία δεν υπάρχει για τον συγκεκριμένο ΧΥΤΥ.
Εάν σφάλω παρακαλώ διορθώστε με αναρτώντας την απόφαση ένταξης!!!
Παρακαλώ επίσης ,πείτε μας τι γίνετε με τους προυπολογισμούς που αναφέρονται εφόσον διαφοροποιούνται από τον προυπολογισμό της τρέχουσας Μελέτης ΧΥΤΥ ; Τα υπόλοιπα χρήματα από που θα εξασφαλιστούν;
Ευχαριστώ για την φιλοξενία και εάν δεν τα έχω καταλάβει καλά αυτά που διάβασα, θα σας παρακαλούσα για να μπαίνουν τα πράγματα σε σωστή βάση να με διορθώσετε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα είστε βέβαιος πως θα επιλεγεί η Πλούσκα;;;; Πως και από πού προκύπτει η σιγουριά σας;;;;Μήπως βιάζεστε πολύ και εκτεθείτε στο τέλος;;;Τελικά διαπιστώνω πως η Άνδρος έχει κατάντια σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής της!!! Άσχετοι τύποι με ύφος καρδιναλίου κάνουν δηλώσεις!!! Με ποιες γνώσεις;;; Η συνεργασία ΝΔ και πρώην ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει σε τερατογεννέσεις....και οι Αντριώτες αμέτοχοι...Τα χάλια μας!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα χρήματα δεσμεύονται με την δημοπράτηση του έργου. Πριν την δημοπράτηση τα χρήματα είναι απλώς προγραμματισμένα. Αν δεν δημοπρατηθεί το έργο υπάρχει περίπτωση τα χρήματα να απορροφηθούν από άλλα έργο που θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Και όταν η Άνδρος ετοιμαστεί κάποτε να μην υπάρχουν χρήματα.
Ως προς τα οδικά έργα αυτά είναι τα προβλεπόμενα από την μελέτη. Αν αλλάξει θέση θα διαφοροποιηθούν. Υπάρχουν λοιπόν χρήματα για υποστηρικτικά έργα. Και αυτά όμως υπό την προϋπόθεση της διαθεσιμότητας ανάλογα με τις ανάγκες και των άλλων έργων.
Τουτέστιν όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη Κάποιος που ρώτησε
Περισσότερα