Μετά την ψηφοφορία τα δυσκολα
Του Δημήτρη Λοτσάρη
Επάρχου Άνδρου
Να ξεκινήσω με την παρατήρηση πως στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συζητηθεί η χωροθέτηση ΧΥΤΥ είναι απαραίτητη η παρουσία και της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Και αμέσως μετά να τονίσω πως ανεξαρτήτως της θέσης που τελικά θα επιλέγει δεν τελειώνουν όλα με την χωροθέτηση ΧΥΤΥ από το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου. Αντιθέτως από εκείνη την στιγμή αρχίζουν τα δύσκολα.
Κατ’ αρχή, μετά την χωροθέτηση και τον διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης είναι πολύ σημαντικό να προκηρυχθεί και διαγωνισμός για την ανάθεση επίβλεψης του έργου σε σύμβουλο που θα έχει την δυνατότητα μέσω ομάδας ειδικών να παρακολουθεί αν θα τηρηθούν οι προδιαγραφές σε όλα τα στάδια της κατασκευής, αλλά και αργότερα στα πρώτα στάδια της λειτουργίας του ΧΥΤΥ.
Με την διαδικασία αυτή θα πετύχουμε τόσο την ολοκλήρωση ενός άρτιου έργου μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα όσο και να μην υπερβούμε τα δεδομένα οικονομικά όρια. Σε όλες τις φάσεις κατασκευής, αλλά και μετά κατά την λειτουργία του ΧΥΤΥ, οι προδιαγραφές προβλέπονται αυστηρές. Συνεπώς κάθε έκπτωση τους συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας του έργου. Με ότι καταστροφικό σημαίνει για την Άνδρο.
Οι διαδικασίες δημοπράτησης πρέπει να τηρηθούν ώστε να μην υπάρχουν νεκροί χρόνοι στα ενδιάμεσα. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουμε και χρόνο και χρήμα. Και βεβαίως στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της μελέτης πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γεωτρήσεις και σε καίρια σημεία.
Έτσι θα έχουμε πλήρη γνώση του υπεδάφους και θα αποφύγουμε λάθη που θα σχετίζονται με υπόγεια ύδατα. Ακόμα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες σωστής ροής του κοντινού ρέματος. Αυτό συνεπάγεται πλήρη έλεγχο της ροής του, αλλά και των απορροών της εγκατάστασης.
Το έργο έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί την περίοδο 2014-2020 με προϋπολογισμό 5,3 εκ €. Τα χρήματα αυτά είναι του ΕΣΠΑ και είναι προγραμματισμένα από το υπουργείο. Περιλαμβάνουν την κατασκευή μονάδας επεξεργασία αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 5.600tn σύμμεικτων και 400 tn προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και την κατασκευή χώρου (ΧΥΤΥ). Για να δεσμευτούν αυτά τα χρήματα πρέπει το έργο να έχει ωριμάσει και να είναι έτοιμο προς δημοπράτηση.
Στο προτεινόμενο έργο περιλαμβάνονται επίσης και έργα οδικής πρόσβασης από χρήματα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας που αφορούν στην ασφαλτόστρωση τμήματος υφιστάμενης οδού μήκος περίπου 1,77 km, την βελτίωση υφιστάμενης οδού μήκους περίπου 1,91km και χάραξη οδού μήκους περίπου 0,33 ( συνολικά 4km)! Τα προβλεπόμενα χρήματα για τα υποστηρικτικά έργα όπως είναι η οδοποιία είναι 1.7εκ €! Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί εάν το έργο κατά την εξέλιξη του διαπιστωθεί πως υπάρχει ανάγκη για καλύτερη οδοποιία.
Πολύ σημαντικό είναι η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης! Εδώ να πούμε πως προβλέπεται 50%, ενώ εμείς σήμερα κινούμαστε στο 20%! Αυτό θέλει προσπάθεια και χρόνο.
Τέλος να τονίσω πως ενώ σήμερα η πιο δύσκολη μέρα φαντάζει η μέρα της γνωμοδότησης τελικά η πιο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα που θα απαιτείται ενότητα και συλλογικότητα για την επίτευξη ενός άρτιου και εύρυθμου έργου που θα σώσει την Άνδρο.