Της Άνδρου οι κοινότητες…
Μικρές κοινωνίες, δύσκολη καθημερινότητα και μερικοί να τρέχουν...
Τελικά σε μια μικρή κοινωνία όπως αυτή ενός χωριού ή μια μικρής κοινωνίας όπως οι οικισμοί της Άνδρου οι τοπικοί πρόεδροι είναι αυτοί που δίνουν την μάχη της καθημερινότητας. Αυτοί είναι δίπλα στον πολίτη. Αυτοί κάνουν ότι είναι να κάνουν για το μονοπάτι, το νερό, το φως, την αποχέτευση όπου υπάρχει, το καθάρισμα του δρόμου. Για τον λόγο αυτό ελάχιστη σημασία έχει η δημοτική παράταξη. Σημασία έχει η προσφορά. Ας δούμε μερικούς προέδρους και μια-δύο πινελιές του έργου τους:
Ο Γιώργος Τρανάκος αριστερά ακούει την ξενάγηση από τον Γιάννη Γλυνό κατά την επίσκεψη των βουλευτών στο Μουστάκειο
Ο Γιώργος Τρανάκος στο Κόρθι. Σοβαρός και υπεύθυνος. Με ειλικρίνεια πρωτόγνωρη για τον χώρο της τοπικής πολιτικής. Με εξαιρετική συμπεριφορά προς όλους. Η συνεισφορά του και στο κληροδότημα του Μουστακείου ακούμε εξαιρετική. Τον θυμόμαστε τον Μάρτη και στην γιορτή του Μουστακείου, τον Μάρτη, που αντιπροσώπευσε μόνος του με αξιοπρέπεια τον ελλιπή Δήμο Άνδρου στους βουλευτές και στους άλλους επισήμους. Κι αργότερα είχε το θάρρος της γνώμης του και επισήμανε δημόσια λάθη του Δήμου στον τουρισμό και των ακτοπλοϊκών εταιρειών στην πολιτική των εισιτηρίων.
Ο Πέτρος Πέτσας δεξιά στο δημοτικό συμβούλιο. Αριστερά διακρίνεται η Άννα Ζανάκη.
Ο Πέτρος Πέτσας στις Στενιές. Ήταν αυτός που επέβλεπε με πάθος την διόρθωση του δρόμου στα Γιάλια που είχε πάρει η θάλασσα. Πρώτος πήγαινε τελευταίος έφευγε. Κάνει ότι μπορεί για την υδροδότηση του χωριού και επέβλεψε και στο δίκτυο αποχέτευσης.
Ο Θοδωρής Μπόθος στο κρίσιμο συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου
Ο Θοδωρής Μπόθος στο Μακροτάνταλο. Τον θυμόμαστε στο επεισοδιακό συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου που είπε δύο λόγια σταράτα. Θυμόμαστε τους πυροσβέστες να λένε τα καλύτερα λόγια για την βοήθεια του στις φωτιές στους Χάρτες και αλλού. Και ξέρουμε πως για την ύδρευση του Μακροτάνταλου βάζει προσωπική δουλειά για να αλλάξει το δίκτυο.
Ο Δημήτρης Μουστάκας στην Παλαιόπολη. Έχει συμβάλει αποφασιστικά στο να μπει νέο δίκτυο ύδρευσης στην Παλαιόπολη και τώρα συνεχίζει και στον Κόλυμπο. Η συμπεριφορά του ήταν και είναι αξιοπρεπής και προσεκτική.
Ο Γιώργος Μπάλας στα Λάμυρα. Ο μπάρμπα Γιώργος αν και δεν μπορεί πια να κάνει πολλά ξέρει την κοινότητα Λαμύρων (Υψηλού, Κάτω Υψηλού, Λάμυρα) σαν την τσέπη του. Λένε πως αν εφέτος η πλαγιά με τις τόσες πηγές δεν δίψασε (αυτό είναι το οξύμωρο της Άνδρου: έχεις δίπλα σου πηγές και δεν έχεις νερό στο σπίτι σου!) οφείλεται στις συμβουλές του προς τους αρμοδίους.
Ο Σταμάτης Κουλούρης στον Πιτροφό. Έκανε και κάνει ότι μπορεί. Μερικές φορές και αυτά που δεν μπορεί. Ο καθαρισμός των δύσκολων μονοπατιών του χωριού με τα πολλά νερά μερικές φορές γίνεται γιατί τρέχει αυτός προσωπικά. Ο Πιτροφός χρόνια τώρα του οφείλει πολλά.
Εδώ σταματάμε την απαρίθμηση ονομάτων και την αναφορά σε έργα. Έργα απλά καθημερινά. Έργα που βελτιώνουν την ζωή στα μικρά μέρη της Άνδρου. Γράψαμε ότι γράψαμε για τους παραπάνω γιατί ξέραμε και μάθαμε συγκεκριμένα πράγματα. Έχουμε ακούσει καλά λόγια και για άλλους όπως η Άννα Ζανάκη, ο Λευτέρης Χαλάς, ο Κώστας Κουμαριανός, ο Μίλτος Κάρλος, η Μαρία Ψαρρού κλπ. Αλλά δεν έχουμε ακόμα άποψη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον χρόνο να κυλίσει και ότι μάθουμε θα το καταγράψουμε…
Κλείνοντας μια παρατήρηση: Μερικοί θα ήθελαν το «εν Άνδρω» χειροκροτητή των αρχόντων και άλλοι μέσο καταγγελίας όλων. Ευτυχώς δεν είμαστε ιστοσελίδα δημοσιών σχέσεων και δυστυχώς δεν είμαστε και ιστοσελίδα καταγγελιών. Γράφουμε αυτά που βλέπουμε: καλά και κακά. Γράφουμε και περιγράφουμε ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, πράξεις ή παραλείψεις και ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ. Και συνεχίζουμε (προσοχή εμείς το εννοούμε αυτό)!!!
ΥΓ. Αυτά για τους «άσπονδους φίλους» μας και για τους κουτοπόνηρους φίλους τους που αντί να ψάχνουν τους εαυτούς τους ψάχνουν μάταια να βρουν τα δικά μας κίνητρα!!!
«έν Άνδρω»