Δρομολογείται επιτέλους η αποκατάσταση της Σταυροπέδας

 

Η θλιβερή αυτή εικόνα της χωματερής, όπως φαίνεται από τον Στρόφιλα, θα αποκατασταθεί. Απομένει μετά η ανάδειξη του Στρόφιλα.

Αρχίζουν πλέον να τρέχουν οι ημερομηνίες για την χωματερή, τα σκουπίδια και τον δεματοποιητή, για τις οποίες γράψαμε και ξαναγράψαμε εδώ και καιρό. Το πρώτο έργο που έρχεται είναι η αποκατάσταση της χωματερής στην Σταυροπέδα και έχει πρώτη ημερομηνίας δρομολόγησης την 24η Νοεμβρίου 2015. Την ημέρα εκείνη θα γίνει ανοιχτή δημοπρασία για να αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου. Στις 24 Νοεμβρίου θα γίνει ο διαγωνισμός και θα αναδειχθεί ο ανάδοχος. Ο ανάδοχος μετά από τους ελέγχους τους επιτρόπου θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Από την ώρα που θα ξεκινήσει το έργο ο δεματοποιητής θα πρέπει εντός ημερών να φύγει από την Σταυροπέδα. Το πότε θα ξεκινήσει ακριβώς το έργο εξαρτάται από τους ελέγχους νομιμότητας του επιτρόπου.

 

Ο χώρος του δεματοποιητή σήμερα (κάτω αριστερά) και της παλιάς χωματερής (πάνω δεξιά). Όλα αυτά θα αλλάξουν και ο χώρος θα αναδειχθεί.

Συνάμα στις 18/11 υπάρχει και η εκδίκαση για τον δεματοποιητή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Εκεί θα ληφθεί μια απόφαση που μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να υλοποιηθεί. Πρακτικά μέσα στους επόμενους μήνες ο Δήμος Άνδρου πιέζεται τόσο από το ΣτΕ όσο και από την έναρξη των εργασιών για την ανακατασκευή της χωματερής.

Άρα, η επόμενη περίοδος είναι πυκνή γεγονότων μιας και οι χωροθετήσεις για τον δεματοποιητή και τους κομποστοποιητές θα πρέπει να γίνουν σε αυτό το διάστημα ώστε να προχωρήσει και το έργο που δημοπρατείται και να υλοποιηθεί και η απόφαση του ΣτΕ.

Διαφορετικά το έργο της αποκατάσταση της παλιάς χωματερής αξίας 1.267.000 ευρώ μπορεί να μην ολοκληρωθεί ή να ακυρωθεί. Κάτι που και μόνο να το σκεφτεί κανείς είναι καταστροφή για το νησί, αλλά και για τον γειτονικό σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα.

Υπενθυμίζουμε πως το έργο της αποκατάστασης της χωματερής της Σταυροπέδας ξεκίνησε το 2011. Μετά την πτώση των σκουπιδιών στη θάλασσα. Η μελέτη σταδιακά ολοκληρώθηκαν και ωρίμασε. Εντάχθηκε σε πρόγραμμα, βρέθηκαν τα χρήματα και ήταν λίγο πριν την δημοπράτηση. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της σημερινής διοίκησης φαίνεται πως ήρθε επιτέλους η ώρα της δημοπράτησης η οποία θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Τι μας λέει η παραπάνω αναφορά;

Κάτι που έχουμε επισημάνει επανειλημμένα: η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια. Τα έργα της θέλουν χρόνο, οι δήμαρχοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Όμως τα έργα πρέπει να συνεχίζονται. Η διοίκηση Γλυνού πιστώνεται πως κατάφερε να φέρει σε πέρας την μελέτη, να την εντάξει σε πρόγραμμα και να βρει και χρηματοδότηση.  Η σημερινή διοίκηση χρεώνεται την κατασκευή του έργου το οποίο θα χρειαστεί ένα διάστημα αρκετών μηνών. Θα πρέπει να τα καταφέρει για να μπορέσει η Άνδρος να ανασάνει από το άγος των παλαιών σκουπιδιών της και να αναδειχθεί ο χώρος τους Στρόφιλα.

Το 2011 περίπου 150.000 τόνοι σκουπιδιών πήρε το νερό της βροχής, κύλησαν στην πλαγιά και έπεσαν στην θάλασσα. 

Ο χωματερή πρέπει να αποκατασταθεί γιατί υπάρχει και άλλη μελέτη που έχει γίνει για τον Στρόφιλα και εκκρεμεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι η μελέτη για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αξίας περίπου 1.000.000 ευρώ που έχει περάσει το 2011 από το ΚΑΣ, αλλά δεν έχει έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα και δεν έχει βρει ακόμα χρηματοδότηση.

Αναλυτικά σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο προβλέπονται οι εξής οι εργασίες:

  •  -- Χωματουργικές εργασίες συλλογής διάσπαρτων απορριμμάτων από τη συνολική έκταση του Χ.Α. .Α. και της λοιπής ρυπασμένης επιφάνειας εντός της μισγάγγειας.
  •  -- Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου έτσι ώστε να ομαλοποιηθούν οι κλίσεις του ανάγλυφου
  •  -- Τεχνικά έργα αντιστήριξης (οπλισμένο επίχωμα) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της γεωτεχνικής μελέτης και τη σχετική τεχνικο-οικονομική τεκμηρίωση
  •  -- Έργα τελικής κάλυψης
  •  -- Έργα διαχείρισης ομβρίων
  •  -- Έργα διαχείρισης βιοαερίου
  •  -- Λοιπά έργα (περίφραξη, πύλη εισόδου, δεξαμενή νερού)
  •  -- Έργα φροντίδας αποκατεστημένου χώρου
  •  -- Έργα Πρασίνου
  •  -- Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης Χ.Α. .Α.
  • Το έργο συντίθεται από την ακόλουθη κατηγορία εργασιών:

α) Κατηγορία ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ με προϋπολογισμό 504.844,02 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα)

β) Κατηγορία ΟΔΟΠΟΙΙΑ με προϋπολογισμό 566.317,40 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα)

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 1.071.161,42 € (χωρίς Φ.Π.Α. και Αναθεώρηση).

Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι έξι (6) μήνες.

Το έργο μπόρεσε και εντάχθηκε εγκαίρως από την προηγούμενη διοίκηση και έτσι πρόλαβε και εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ (συγχρηματοδότηση Ταμείο Συνοχής και Εθνικοί Πόροι ΕΣΠΑ 2007-2013).

Για περισσότερες λεπτομέρειες του διαγωνισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

http://andros.gr/gr/dimos/dimoprasies/anoixtos-diagonismos-xada.html

 

"εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Για να διευκολύνω τους επαΐοντες αναδημοσιεύω τη Διεθνής Σύμβαση του Αρχους, Δανίας, που είναι
ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΡΧΟΥΣ ΔΑΝΙΑΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ 3422 ΤΟΥ 2005 ΦΕΚ/Α 303. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΕ ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ
1. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ (ΑΤΟΜΑ ( !!!!!) ή ΕΝΩΣΕΙΣ) ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΗ, ΠΟΣΟΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ (ΤΟΠΙΚΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ) !!!!!!!!!!
ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΠΟΥ ΖΟΥΝ.

2. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ !!!!!!

3. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ—( »ΚΟΙΝΟ» ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΥΣΙΚΑ Η ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Η ΕΝΩΣΕΙΣ — ΑΡΘΡΟ 2 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4 ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΡΧΟΥΣ—ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3422 ΤΟΥ 2005)

This comment was minimized by the moderator on the site

Χαράς ευαγγέλια.
Σύμφωνα με τα παρουσιαζόμενα μέσα στο 2016 θα έχει λυθεί το υφιστάμενο, εδώ και πολλά χρόνια, πρόβλημα των σκουπιδιών.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ο χειμώνας 2015-16 θα μας τσούξει, οπότε προβάλλει, άμεσα, το ερώτημα τι έχει προβλεφθεί για να αποφευχθεί η επανάληψη της σκουπιδο-ιστορίας του 2011.
Ανεξάρτητα από τα προηγηθέντα διαπιστώνω ότι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι του Δήμου δεν έχουν, ακόμα, απαντήσει στα προηγούμενα δυο σχόλια-ερωτήσεις των συμπολιτών μας. Δεν θέλω να εικάσω ότι την ίδια τύχη θα έχει και το δικό μου σχόλιο, δεδομένου ότι εδώ και κάποιες μέρες έχω επισημάνει-δημοσιεύσει την ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΡΧΟΥΣ, ΔΑΝΙΑΣ – ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ που ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! http://hellasforce.com/…/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE…/
Οψόμεθα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Χαίρομαι ήδη έτερος που αρχίζουν η εργασίες για την αποκατάσταση του χαδα της σταυροπεδας γιατι είναι ένα έργο μεγάλης αξίας για το νησί μας χαίρομαι για τους εμπνευστές του έργου το τοσον εκατομιριον
Οπως γνωρίζετε όλη μετα της έντονες βροχόπτωσης η περισσότερη δρόμοι έχουν χαλάσει και διστιχος ο δήμος δεν έχει λεπτά να βάλει πετρέλαιο στα μηχανήματα να τους στρωσουν εκτός απο ελάχιστες περιοχές της νότιο ανατολική ανδρου

This comment was minimized by the moderator on the site

Που θα πάει ο δεματοποιητής οεο?? Και το κυριότερο που θα πάνε τα δέματα???