ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Παράνομες οι απευθείας αναθέσεις του δημάρχου στην Αναπτυξιακή Άνδρου

Για ακόμα μια φορά η «Αγία Τριάδα» του Δήμου μας έκανε το θαύμα της γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της νόμους, αποφάσεις δικαστηρίων και κυρίως τη νοημοσύνη των πολιτών. Προκλητικότατα αλλά και μεθοδικά ύπουλα έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου με μόλις 11 Δημοτικούς Συμβούλους παρόντες επί συνόλου 21 τους οποίους και παραπλάνησαν εμφανώς, το θέμα της λήψης απόφασης για απ΄ ευθείας ανάθεση προς την «αγαπημένη» τους εταιρεία, την Αναπτυξιακή Άνδρου Α.Ε., της προμήθειας υλικών και συγκεκριμένα ασφαλτομείγματος για την επούλωση φθορών στο οδικό δίκτυο των τριών δημοτικών ενοτήτων του νησιού συνολικής αξίας Ευρώ 5.655,00.- (βλ. αρ. Απόφασης Δ.Σ. 206/2015).

Ήξεραν όμως πολύ καλά εκ προοιμίου ότι βάσει του άρθρου 268 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) τούτο απαγορεύεται ρητά καθόσον η προμήθεια υλικών και πάσης φύσεως αγαθών δεν εμπίπτει στις διατάξεις του εν λόγω άρθρου, το οποίο αναφέρεται αποκλειστικά στην απ΄ευθείας ανάθεση από το Δημοτικό Συμβούλιο προς αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α., μόνον παροχής υπηρεσιών.

Για άλλη μια φορά λοιπόν εισήχθη, με την ανοχή -αν όχι και με τη συγκάλυψη- του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (που έχει και την απόλυτη ευθύνη για την κατάρτιση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων εφόσον τούτα είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία), θέμα το οποίο αντίκειται στο νόμο, μη διαφυλάσσοντας έτσι το κύρος του κορυφαίου αποφασιστικού συλλογικού οργάνου του Δήμου. Ομοίως ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας που ήταν ο εισηγητής του θέματος αλλά και ο κ. Δήμαρχος όφειλαν να είναι προσεκτικότεροι και να μην επιτρέψουν να εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση. Το ίδιο και ο τόσο «ευαίσθητος» αρμόδιος επί των οικονομικών Αντιδήμαρχος. Αλλά ποιος νοιάζεται; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…..

Αναρωτιόμαστε γιατί πληρώνει ο Δήμος μας ετήσια συνδρομή σε νομική βάση πληροφοριών για θέματα των Ο.Τ.Α. Δεν διάβασαν εκεί, υπάλληλοι και αιρετοί, ότι έχει εκδοθεί η υπ΄αρ. 292/2013 Πράξη του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχει κρίνει οριστικά ως μη νόμιμη την απ΄ευθείας ανάθεση από Δήμο σε δημοτική Α.Ε. προμήθειας υλικών ??

Και σαν να μην έφτανε όλη αυτή η θλιβερή διοικητική κατρακύλα, ο κ. Δήμαρχος χωρίς να αναμένει την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επί της απόφασης του Δ.Σ. προέβει απροκάλυπτα εσπευσμένα – μόλις 8 ημέρες μετά το Δ.Σ. - (γιατί άραγε ??) στην έκδοση των υπ΄αρ. 328/8.09.2015, 331Α/8.09.2015 και 335Α/8.09.2015 Αποφάσεών του περί απ΄ευθείας ανάθεσης της συγκεκριμένης προμήθειας στην Αναπτυξιακή Άνδρου, «ξεχνώντας» (!) παράλληλα να μνημονεύσει στο σκεπτικό των Αποφάσεών του και την υπ΄αρ. 206/2015 Απόφαση Δ.Σ. επί του ιδίου θέματος . Σύμπτωση άραγε ?

Γεννά μάλιστα και απορία γιατί επενέβει ο ίδιος ο Δήμαρχος εκδίδοντας τις παραπάνω (3) αποφάσεις, όταν ήδη είχε αποφασίσει σχετικά το ανώτερο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο. Τόση πρεμούρα για το ασφαλτομείγμα….

Πρωτοτύπησε μάλιστα εκδίδοντας και αποφάσεις τύπου «Α» μέρους (331Α, 335Α )…

Ευτυχώς που ήρθε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την υπ΄αρ. πρωτ. 69251/9.10.2015 (ΑΔΑ: ΨΠΝΖΟΡ1Ι-0ΩΧ) Απόφαση του ασκούντος χρέη Γεν. Γραμματέα και ακύρωσε την καταφανώς παράνομη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πράττοντας το αυτονόητο. 

Προκύπτει το ερώτημα λοιπόν σε ποιόν θα καταλογιστεί το ποσό, της μη σύννομης δαπάνης εφόσον αυτή έχει ήδη ενταλματοποιηθεί και πληρωθεί στην Αναπτυξιακή και μάλιστα όταν τέτοιου χαμηλού ύψους δαπάνες (κάτω των 5.000 ευρώ εκάστη για κάθε Δ.Ε.) δεν υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά απ΄ευθείας στον κατασταλτικό.

Κανείς δεν φοβάται εκεί μέσα; Κανείς δεν σέβεται το δημόσιο χρήμα; Κανείς δεν σκέφτεται ότι εμπλέκονται και υπάλληλοι που εξέδωσαν τα αντίστοιχα χρηματικά εντάλματα και πλήρωσαν τα ποσά της ανάθεσης;

Μάλλον δεν θα πάρουμε απάντηση, αλλά εμείς θα παρακολουθούμε στενά τα θέματα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, μέσα και έξω από αυτό το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, θα ενημερώνουμε  τους δημότες μας και θα αναδεικνύουμε τις ατασθαλίες της σημερινής δημοτικής αρχής, πιστοί στις αρχές  της δημοτικής μας παράταξης Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ γλαφυρό βρίσκω το ύφος σας με το να τους λέτε το αυτονόητο περί ελέγχου των οικονομικών του Δήμου. Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να επαναδιατυπώσετε τις φράσεις σας ως εξής:
Κάτω τα ξερά σας από τα χρήματα του Δήμου. Οι δημότες και όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι τα πληρώνουν με αίμα και ιδρώτα. Γιατί πρέπει ο Δήμος να αγοράζει ασφαλτόμιγμα? Που και πως το έστρωσε? Με τι τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα? Πείτε μας που είναι τώρα να το δούμε. Γιατί όλη η Άνδρος μιλάει για χαλίφηδες του πετρελαίου? Γιατί οι έμποροι διαμαρτύρονται για εικονικά τιμολόγια με τα οποία πληρώνονται άτομα που υποτίθεται ότι δούλεψαν για το Δήμο? Γιατί να μη φανταστούμε ότι με κάποια από αυτά ή όλα τα τιμολόγια γεμίζουν τσέπες?
Θυμίστε στον Αντιδήμαρχο οικονομικών, ο οποίος πιπιλίζει την καραμέλα της νομιμότητας ότι έπρεπε έως 6/9/2015 η Ο.Ε να έχει ψηφίσει τον π/υ και το τεχνικό πρόγραμμα 2016. Θυμίστε του ότι βάζει το Δήμο σε περιπέτειες παρακράτησης όλου ή μέρους των ΚΑΠ.
Θυμίστε στον Πρόεδρο του ΔΣ ότι έως τις 15/11/2015 το αργότερο θα πρέπει να συγκαλέσει συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού 2016.
Ακόμη θυμίστε τους ότι αν δε το πράξουν το συμβούλιο συνέρχεται αυτοδίκαια την πρώτη Κυριακή μετά τις 15/11/2015 και ώρα 11 π.μ. στο συνήθη χώρο συνεδριάσεών του και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφισή τους. Ακόμη σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο και πάλι δεν συντάξει και ψηφίσει τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, συνέρχεται αυτοδίκαια εκ νέου, την αμέσως επόμενη Κυριακή και ώρα 11 π.μ. στο συνήθη χώρο συνεδριάσεών του και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφισή τους. (παρ 7 άρθρο 77 Ν. 4172/2013).
Πείτε τους ότι, θα στείλουμε εξώδικα, θα απευθυνθούμε σε όλες τις ελεγκτικές αρχές, στους εισαγγελείς, και όπου αλλού χρειασθεί γιατί παραβαίνουν τα καθήκοντα τους.
Και επειδή είμαι σίγουρος ότι δε θα το κάνουν στείλτε τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατι ποιος σας είπε ότι δεν βγάζουν ματιά και τα υπόλοιπα τότε τη νοείται η αλλαγή που έγινε

This comment was minimized by the moderator on the site

προς : Επισκέπτης - ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ενοχος, ένοχον ου ποιεί.
Εκαστος (κρίνεται) κατά τα έργα αυτού.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Καπάκη μήπως μπορείτε μαζί με την έρευνα για κάποιες αναθέσεις των προηγουμένων (των ετών 2011-2014) να κάνετε και μια έρευηνα για τις απευθείας αναθέσεις των προπροηγουμένων τριών δημάρχων (των ετών 2006-2010)!!!!!!!! Και αν ευκαιρίσετε φτιάξτε στον φίλο που μιλά περί αντικειμενικότητας , αλλά δεν ψάχνει ό ίδιος και μόνο υπονοούμενα πετάει και έναν καφέ!!!!!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχετε δίκιο κε Καπάκη, μα θα ήθελα να ζητήσετε ευθύνες και για τις απευθείας αναθέσεις της προηγούμενης διοίκησης για ποσά, όπως θα θυμάστε, πολλές φορές μεγαλύτερα αυτών που τώρα συζητάμε και για υπηρεσίες που "έβγαζαν μάτι".

This comment was minimized by the moderator on the site

Όλοι διαβάζουν πως το δελτίο τύπου είναι της δημοτικής παράταξης Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη Οποιοσδήποτε
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΟΙΑ ΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ;; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΠΟΙΟΥ.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Όποιος κοιτάζει τα 5600 που πληρώθηκαν στην Αναπτυξιακή βλέπει μόνο το δέντρο και κινδυνεύει να χάσει το δάσος. Το διαύγεια είναι για να βλέπουμε όλοι και ειδικά για το Δήμο μας να θαυμάζουμε.

Υπάρχουν με ημερομηνία Οκτωβρίου 5 αναθέσεις προμηθειών και υπηρεσιών για το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου. Ερώτηση κρίσεως η οικονομική υπηρεσία θα πληρώσει αυτές τις δαπάνες οι οποίες ανατέθηκαν μετά από δύο μήνες αφότου έγιναν? Ή μήπως θα πληρωθούν από το «Ταμείο»? Αλλά αν πληρωθούν από το «Ταμείο» ποιος ο λόγος της ανάρτησης στο διαύγεια? Ειλικρινά μπλέχτηκα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Διστιχος αυτός είναι ο δήμαρχο με το καλά μη Καβάλα σε όλο του το μεγαλείο να τον χαιρόμαστε

This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΤΗΝ ΚΑΥΜΕΝΗ ΤΗ ΡΑΧΗ, ΠΕΡΠΑΤΑΝΕ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ. ΚΑΛΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ; ΠΟΣΟ ΓΡΑΦΙΚΟΙ; ΤΙ ΘΛΙΒΕΡΟ!