Απαντήσεις για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σταυροπέδας

Του Γιάννη Μηνδρινού

Διάβασα στο «Εν Άνδρω» με ιδιαίτερη προσοχή τις επιστολές δυο συμπολιτών μας δικηγόρων, του κ. Βασίλη Πομόνη και του κ. Γιάννη Ξανθού, σχετικά με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σταυροπέδας. Θα ήθελα – όχι τόσο με την ιδιότητά μου ως γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου - αλλά ως ένας από εκείνους που έχουν ασχοληθεί για πάρα πολλά χρόνια με την Σταυροπέδα και τη χωματερή να καταθέσω κάποιες πληροφορίες, που πιστεύω πως θα βοηθήσουν τον διάλογο ο οποίος έχει αναπτυχθεί για το θέμα.

- Ο ΧΑΔΑ Σταυροπέδας επισήμως έχει κλείσει οριστικά. Συνεπώς υπάρχει η υποχρέωση αποκατάστασής του ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως προβλέπεται για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει, σε όλη την Ελλάδα.

- Η μελέτη αποκατάστασης ξεκίνησε πριν δυο χρόνια και, πλέον, βρισκόμαστε στην τελική φάση της, καθώς το έργο δημοπρατείται στις 24 Νοεμβρίου.

- Το κόστος αποκατάστασης έχει προϋπολογισθεί στο 1.070.000 ευρώ, περίπου. Φθάνει το 1.250.000, περίπου, επειδή υπάρχει ΦΠΑ 23%. Αναλυτικά οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν, καθώς και το κόστος για κάθε μια από αυτές έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Άνδρου (www.andros.gr).

- Τα χρήματα καλύπτονται εξ΄ ολοκλήρου από την ευρωπαϊκή Ένωση και προέρχονται από το ΕΣΠΑ που λήγει στο τέλος του χρόνου. Φυσικά δεν μπορούν να διατεθούν για κανένα άλλο έργο. Αν δεν πάνε στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, απλά θα χαθούν.

- Πράγματι οι εργασίες θα ξεκινήσουν από κάτω προς τα πάνω. Η χωματερή βρίσκεται μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο –και μάλιστα ανήκει στην Α΄ Ζώνη- και σε αυτούς τους χώρους τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε εργασία (ακόμη και την πιο απλή) γίνεται εκεί, τον έχει η αρχαιολογία. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως η μελέτη αποκατάστασης είχε κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς έγκριση από τον Μάρτιο του 2015 και εγκρίθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2015. Και υπό την απειλή να χαθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

1. Ποιος αιρετός, ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε?
Στη δουλειά μου έβγαζα 3000 το μήνα ενώ τώρα παίρνω μόνο 1000 αν δε μου τα δώσουν θα παραιτηθώ.
2. Έχει κανείς ακούσει, τους τελευταίους 15 μήνες να έχει παραιτηθεί κάποιος αιρετός αμειβόμενος με 1000 το μήνα?
3. Αν η απάντηση σας στην ερώτηση 2 είναι ναι, γράψτε όνομα, αν είναι όχι επιλέξτε α,β, ή γ.
α. Συνεχίζει να αμείβεται με 1000 ευρώ το μήνα
β. Αμείβεται με 3000 ευρώ το μήνα
γ. Αμείβεται με πάνω από 3000 ευρώ το μήνα

Οι απαντήσεις να σταλούν με εμειλ στη διεύθυνση adiafthoros@diafania.gr

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα φροντίσετε να δημοσιευτούν όλες οι σχετικές συζητήσεις για τα οικονομικά θέματα αυτού του έργου καθώς όλα τα παραστατικά, και οι κωδικοί εργασιών; Θα υπάρξει καταγραφή με ήχο και εικόνα; Ελπίζω ο κύριος ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ που έκανε την περιβόητη περιγραφή περί μοιράσματος της πίτας στο άρθρο του Εν Άνδρω Ποιος δεν εμπιστεύεται ποιον; "...Εκεί υπάρχει παγωμένη σκοτεινιά και ζεστό χρήμα.." να μη βγει αληθινός.
Σας παρακαλούμε να μην ταλαιπωρήσετε τους Δημότες να ζητούν κάθε τρεις και λίγο σχετικά έγγραφα από το Δήμο αλλά ούτε και τους άλλους να τρέχουν σε αυτούς τους Δικηγόρους...ξέρετε εσείς.
Μπράβο σας που κάνατε μια αρχή για να υπάρξει ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στα οικονομικά. Ακόμα περισσότερο, για αυτό το μεγάλο έργο που είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα δώσουν ακόμα και χρήματα σε όποιον καταγγείλει "περίεργα" περιστατικά. Θα περιμένουν στη γωνία. Ούτε ένα ευρώ δεν θα ξεφύγει. Τα πράγματα αλλάξανε πλέον. Ο κόσμος μιλά και βλέποντας εσάς να θέτετε το παράδειγμα θα μιλά ακόμα περισσότερο. Επίσης αυτοί που ακούν γίνανε περισσότεροι και δεν κάθονται στον καναπέ τους. Οι αγελάδες δεν είναι πλέον παχιές.

This comment was minimized by the moderator on the site

to xalimas to mabro esxo...........