ΑΝΔΡΟΣ: Ο «χορός των καταραμένων» και άλλες απίστευτες ιστορίες

Του Διαμαντή Μπασαντή

"Προσοχή: Μπορεί να προκαλέσει ελεύθερο λόγο!" 

Θέτουμε σήμερα, χωρίς φόβο και πάθος, δύο θέματα που έχουν σημαντική πολιτική βαρύτητα για το μέλλον του νησιού. Το πρώτο είναι η συνεχιζόμενη κακοδιαχείριση των σκουπιδιών στο νησί μας. Το δεύτερο οι απειλές στην ελευθερία του διαλόγου και στην πολιτική κριτική που διατυπώθηκαν αυτό τον καιρό στην Άνδρο.

Φίλοι μου από το μέλλον των μεγάλων αρχαιολογικών ανακαλύψεων μπορεί να καθορίσει την μελλοντική θέση της Άνδρου στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδος. Και από το αν μιλάμε ελεύθερα και να κρίνουμε ανεπάρκειες της εξουσίας εξαρτάται το μέλλον μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από σιωπές, υπονοούμενα, απειλές και φόβο.

 

(α) Τις πταίει;

Εδώ και 7 χρόνια (Ανδριακή, 2009-2013 & Εν Άνδρω, 2013-2015) γράφουμε και ξαναγράφουμε το αυτονόητο: στον Στρόφιλα το 1994 πιστοποιήθηκε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της νεολιθικής περιόδου στο ΑΙΓΑΙΟ και στην ΕΥΡΩΠΗ! Το είπαν τότε η Έφορος Αρχαιοτήτων Άνδρου και αργότερα η Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία, το είπε μετά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σήμερα αμερικάνοι αρχαιολόγοι που συνέβαλαν στις ανασκαφές. Φίλοι μου η Άνδρος έχει ένα μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη «αρχαιολογικό κόσμημα»: τον Στρόφιλα.

Αυτό το ήξερε ο σημερινός δήμαρχος πολύ πριν εκλεγεί. Ήξερε πως η Σταυροπέδα είχε τελειώσει ως ΧΑΔΑ από το 2007. Όπως το ήξεραν και οι προηγούμενοι και προσπαθούσαν να απεγκλωβιστούν, αλλά με λάθος τρόπους, που μας έφεραν αντιμέτωπους μαζί τους. Άρα δεν στέκει η θέση που διατύπωσε ο δήμαρχος σε συγκέντρωση στο Γαύριο πως «για τα σκουπίδια στους δρόμους φταίει η αρχαιολογία»!

Η σωστή απάντηση που δεν είπε ήταν: για τα σκουπίδια στους δρόμους ΦΤΑΙΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ που επί τόσα χρόνια δεν κάναμε κάτι ουσιαστικό για να φύγουν τα σκουπίδια από την Σταυροπέδα!

Δυστυχώς, ο δήμαρχος κατάλαβε, κάπως αργά, πως οι λύσεις στις οποίες πίστεψε ΔΕΝ  υπήρχαν. Αντί, λοιπόν, να το παραδεχτεί και να δει τι θα κάνει «εδώ και τώρα» κατέληξε, όπως και άλλοι πριν από αυτόν, να μπει στον «χορό των καταραμένων» υποσχέσεων και μεταθέσεων φορτώνοντας τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης στην «αρχαιολογία»!

Ένα σκληρό σχόλιο που δημοσιεύθηκε στη Σελίδα του Εν Άνδρω στο f/από τον αρχαιολόγο κ. Νίκος Μουρτζάς (που πέρασε και από το ΚΑΣ) δίχνει την αντίδραση των αρχαιολόγων:

-        «καταπληκτική απάντηση… “ για 2-3 χρόνια θα βρίσκονται στους δρόμους και τα παράπονα σας να τα κάνετε στην αρχαιολογία”. Δηλαδή η «αρχαιολογία» κατ’ αυτόν τον κύριο θα πρέπει να συναινέσει στη συνεχή υποβάθμιση και καταστροφή σε δυο από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου, μέχρι να διευθετήσει τις πολιτικές του ισορροπίες και να φτιάξει ΧΥΤΑ…. αρχή άνδρα δείκνυσι…»

ΠΡΟΤΑΣΗ: Φίλοι που διοικείτε την Άνδρο έχει ήδη περάσει 1½ χρόνος αφότου αναλάβατε την αρχή και απομένουν άλλα 3½ χρόνια μέχρι το τέλος της θητείας σας. Αφήστε στην άκρη παλιές δικαιολογίες και προχωρήστε επιτέλους σε ένα σωστό σχεδιασμό για τα σκουπίδια (χωροθετήσεις δεματοποιητή και κομποστοποιητών, χώρο εναπόθεσης των δεμάτων κλπ). Τα προβλήματα είναι πολλά! Τα δύσκολα είναι μπροστά! Και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά…

(β) Ο χορός των εισαγγελέων

Και είναι πολύ εύκολο να χαρακτηριστείς με τους "άλλους" αν δεν σιωπάς...

Εδώ και ενάμιση μήνα η Άνδρος «χορεύει» υπό τον «αστερισμό των εισαγγελέων». Συμπολίτευση και αντιπολίτευση με πρωτοβουλία «αγνώστων» εδώ και ένα μήνα καταθέτουν δικογραφίες, καταθέσεις, παίρνουν παρατάσεις προθεσμιών απολογίας. Στον χορό μπήκαν και αρκετοί πολίτες που άρχισαν κι αυτοί να λένε διάφορα, να ανακαλύπτουν σκάνδαλα ή «σκάνδαλα», να καταγγέλλουν ανώνυμα ή ρωτάνε επώνυμα! Τέλος στον χορό μπήκε και η αντιπολίτευση, που σήκωσε το γάντι, και απειλεί να καταγγείλει στον εισαγγελέα τιμολόγια και αποφάσεις, ενώ αποχώρισε ομαδικά από την Οικονομική Επιτροπή. Μια Οικονομική Επιτροπή που όπως φαίνεται την απασχολούν πιο πολύ οι βιντεοσκοπήσεις όσων λέγονται εκεί παρά οι έγκαιρες και έγκυρες καταθέσεις του προϋπολογισμού!!

Μέσα σε όλη αυτή την αυξανόμενη δικομανία λάβαμε κι εμείς ένα ξώφαλτσο εξώδικο που αναφέρεται κυρίως «στο στιλ της γραφής μας»! Και μετά βρεθήκαμε ξαφνικά μπροστά σε έγγραφές και επώνυμες απειλές ακόμα και για «κάθε έμμεση αναφορά ονόματος»!! 

Δυστυχώς, λίγες μέρες πριν το 2016, στην Άνδρο της «νέας εποχής», ο διάλογος και η κριτική για τα πολιτικά γεγονότα θα πρέπει να ορίζονται από την ανωνυμία ή την σιωπή!!! Διαφορετικά απειλούμεθα με εξώδικα, δικαστήρια ή τι άλλο, που δεν ξέρουμε και δεν θέλουμε να φανταζόμαστε…

Τα παραπάνω μοιάζουν απίστευτα για την Άνδρο που ξέραμε. Ποτέ στην Άνδρο των προηγουμένων (Γλυνός) ή των προ-προηγουμένων (Βάμβουκας, Θωμάς, Γλυνός) κάποιος εξ αυτών εμπόδισε τον διάλογο ή απείλησε την κριτική. Και υπήρξε και έντονος διάλογος και αυστηρή πολιτική κριτική επί 7 ολόκληρα χρόνια. Όμως αυτά φαίνεται πως είναι παρελθόν στην Άνδρο που ζούμε σήμερα. Και αυτό δεν τιμά κανέναν. Ιδίως αυτούς που άρχουν.

Εμείς απλώς παρακολουθούμε  -ψύχραιμοι, αλλά και λίγο έκπληκτοι - είναι αλήθεια. Και τα περιγράφουμε…

ΠΡΟΤΑΣΗ: Φίλοι που διοικείτε την Άνδρο, τα δικαστήρια ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ τα προβλήματα και ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ τα σκουπίδια! Και ακόμα ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ανάπτυξη ΟΥΤΕ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ νέες θέσεις εργασίας για τους νέους! Ένας Δήμος και μια κοινωνία ΔΕΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ με απειλές, με εξώδικα και με εισαγγελείς στο κατώφλι.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να σταματήσει εδώ, με πρωτοβουλία του δημάρχου, αυτός ο «χορός των καταραμένων» που οδηγεί από τον ένα εισαγγελέα στον επόμενο και σπρώχνει την Άνδρο στον φόβο, στην απογοήτευση στις διαιρέσεις και σε αδιέξοδα.

 

(Σημείωση: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο τίτλος του άρθρου είναι δανεισμένος από την ελληνική απόδοση γνωστού αμερικάνικου φιλμ του 1958 όπου πρωταγωνιστούν σπουδαίοι ηθοποιοί, όπως, ο Μάρλον Μπράντο, ο Μοντγκόμερυ Κλιφ, ο Ντιν Μάρτιν, ο Μαξιμιαλιάν Σελ. ο Λι Βαν Κλιφ κ.ά. Πρόκειτια για την ιστορία τριών στρατιωτών (2 Αμερικανών καί ενός Γερμανού) κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.Ο Γερμανός όσο ο πόλεμος ολοκληρώνεται τον εγκρίνει ολοένα καί πιό λίγο. Ο Εβραιοαμερικάνος (Μοντγκόμερυ Κλιφτ) έχει να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό, καί ο τρίτος (Ντην Μάρτιν) από εραστής γίνεται πολεμιστής.)

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet