Από την σιωπή των αμνών στον διάλογο των πολιτών

 

Διαβάζουμε τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες σχόλια στο Εν Άνδρω. Διαβάζουμε μερικές φορές τόσο καλά σχόλια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικές αναρτήσεις στο site είναι εύστοχα και καλογραμμένα. Βέβαια κάποια άλλα έχουν προβλήματα με την φρασεολογία τους που δεν συνάδει με το site. Κάποια διαγράφουμε. Τα περισσότερα είναι ανώνυμα. Υπάρχουν όμως και επώνυμα. Κατανοούμε το πρόβλημα της ανωνυμίας. Το νησί μας ήταν πάντα σιωπηλό. Και μερικοί που διοικούν κάνουν ότι μπορούν επικρατήσει ακόμα και σήμερα η σιωπή των αμνών.

Συχνά η ανωνυμία δίνει βήμα σε μερικούς να απαράδεκτα πράγματα. Όμως ο έλεγχος έκανε τα σχόλια πολύ πιο προσεγμένα. Μερικοί πλέον ανώνυμοι τείνουν να γίνουν με τον χαρακτηριστικό και προσεγμένο τρόπο που γράφουν «επώνυμοι» (π.χ. ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ, η ΚΛΕΨ-ΥΔΡΑ κλπ).

Όμως εδώ και τρεις μήνες έχει πλέον αρχίσει ένας έντονος διάλογος. Κάθε μέρα τελευταίως αναρτούμε τουλάχιστον 10-15 σχόλια! Και ο διάλογος που διεξάγεται έχει και πολιτικό ενδιαφέρον και μεταφέρει αντιδράσεις της κοινωνίας. Μοιάζει η Άνδρος να αφυπνίζεται από τον λήθαργο και η σιωπή ραγίζει.

Πολλά σχόλια σας επώνυμα ή καμιά φορά και ανώνυμα αναδημοσιεύτηκαν. Το νησί άρχισε να μιλά. Και σε αυτό βοήθησαν και πολλοί που πλέον στέλνουν άρθρα, παρατηρήσεις, ρεπορτάζ, φωτορεπορτάζ, που αναδημοσιεύουμε. Πολλοί πλέον γράφουν για αυτά που βλέπουν γύρω τους είτε σωστά είτε στραβά.  

Ως Εν Άνδρω είμαστε ικανοποιημένοι που ανοίξαμε έναν δρόμο που πάντα θέλαμε και ελπίζαμε.

Δημοσιεύουμε σήμερα μερικά πρώτα στατιστικά στοιχεία του siteπου έχουν σχέση με τα σχόλια σας. Γιατί είναι δική σας παρέμβαση και πρέπει να την ξέρετε. Και γιατί αυξήθηκε η επισκεψιμότητα συγκεκριμένων άρθρων λόγω των σχολίων σας. Απλά σας λέμε πως όσα άρθρα έχουν πολλά σχόλια συνεχίζουν να διαβάζονται για περισσότερο διάστημα από αυτά που δεν έχουν. Αυτό δείχνει συνεχιζόμενο ενδιαφέρον. Και βλέπουμε πλέον πως έχουν αυξηθεί πια οι διπλές επισκέψεις στο siteλόγω των σχολιασμών.

Τα στοιχεία τώρα:

Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί στο site 2932 σχόλια σε περίπου 11 μήνες. Το πρώτο σχόλιο δημοσιεύτηκε στις 23/12/14. Όμως μέχρι τις 20/2/2014 είχαν δημοσιευτεί μόνο 150 σχόλια. Ο αριθμός αυξήθηκε απότομα από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2015. Ήταν μια περίοδος όπου το site μας παρουσίασε τις ενέργειες και τις μεθοδεύσεις για ΧΥΤΥ αρχικά στον Καμπανό και στη συνέχεια στην Πλούσκα. Εκείνη την περίοδο ανεξαρτήτως του τι πιστεύαμε εμείς δώσαμε βήμα σε όλους. Ο διάλογος που θα έπρεπε να είχε γίνει πέρασε ουσιαστικά από το Εν Άνδρω. Το θέμα του ΧΥΤΥ επανήλθε στην εποικαιρότητα τον Μάιο με τις ενημερώσεις του δημάρχου στην Άνδρο και στην Αθήνα. Και τα σχόλια πολλαπλασιάστηκαν πάλι. Και βεβαίως ξαναβρέθηκε με μεγάλη ένταση στην επικαιρότητα τον Οκτώβριο όποτε και γνωμοδότησε οριακά το ΔΣ για τον ΧΥΤΥ. Και πάλι τότε τα σχόλια εκτινάχθηκαν. Όμως αυτή τη φορά συνεχίζουν μέχρι και σήμερα και οι πολιτες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και πλέον θέτουν ζητήματα οργάνωσης, διαφάνειας, ελέγχου της διοίκησης. Για πρώτη φορά γίνετε κάτι τέτοιο και σε τέτοια έκταση στην Άνδρο.  

Είναι προφανές πως σπάσαμε ένα εμπάργκο σιωπής που υπήρχε και ανοίξαμε έναν διάλογο που ίσως κάποιες στιγμές ξέφυγε. Βάλαμε έλεγχο στα σχόλια. Όμως αυτό δεν σταμάτησε τον διάλογο. Αλλά τον βελτίωσε σημαντικά. Κάπως έτσι παρεμβήκατε κι εσείς σε όλα τα σημαντικά θέματα του νησιού.

Καταφέραμε με την δική σας ενεργή παρουσία να γίνουμε βήμα διαλόγου του νησιού. Θέσαμε ζητήματα, ελέγξαμε την διοίκηση, παρουσιάσαμε δημοτικά συμβούλια που μέχρι τότε ήταν δύσκολο να δει κανείς (εκτός αν είχε το κουράγιο να δει 4-5 ώρες βίντεο για μερικά λεπτά που τον ενδιέφεραν).

Τα σχόλια ήταν και παραμένουν το βαρόμετρο αυτής της κοινής μας πορείας. Όσοι γράφουν είναι φυσικά ένα πολύ μικρό μέρος όσων μας διαβάζουν. Αλλά αποτυπώνουν έστω και με αποκλίσεις το κλίμα μιας κοινωνίας. Το οποίο, όπως φαίνεται, άρχισαν να λαμβάνουν υπόψη και οι αρμόδιοι, αν κρίνουμε από τις επώνυμες παρεμβάσεις τους στον διάλογο ή τα δελτία Τύπου που ακολουθούν ορισμένες δικές σας παρεμβάσεις στο Εν Άνδρω. Πράγμα πολύ θετικό και γι’ αυτούς, αλλά και για το νησί, που αρχίζει να εκδηλώνεται.

Διάγραμμα με τον αριθμό των σχολίων κατά μήνα στο 2015. Ο συνολικός αριθμός είναι 2934 μέχρι σήμερα. Ήτοι περίπου 10 σχόλια την ημέρα.

Όπως φαίνεται από το παραπάνω διάγραμμα τα σχόλια σας όλους αυτούς τους μήνες σκαρφάλωσαν γρήγορα. Για παράδειγμα ο Απρίλιος ήταν στα 580 σχόλια (από την αρχή της χρονιάς) και ο Μάιος τερμάτισε στα 950! Σχολιάστηκαν, όπως είπαμε, εκτενέστατα οι παρουσιάσεις του δημάρχου για τον ΧΥΤΥ. Τον Ιούνιο περιορίστηκαν τα σχόλια για να έρθει ο Ιούλιος όπου εκτινάχτηκαν από 1070 στα 1715 περίπου. Όπως βλέπετε εσείς γράψατε τις περισσότερες σελίδες του site εκείνο τον μήνα. Ο Αύγουστος είχε μπάνια και δουλειά και δεν είχε σχόλια. Είχε όμως πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στα άρθρα. Είχαμε περίπου μέσο όρο 2000 μοναδικούς επισκέπτες τη μέρα!

Ο Σεπτέμβριος έφτασε το άθροισμα των σχολίων στα 2077!! Ο Οκτώβριος λόγω του ΧΥΤΥ και των "αγνώστων¨ εκτινάχτηκε στα 2547! Ο Νοέμβριος αν και δεν έχει κάποιο γεγονός πολιτικής όξυνσης, διατηρεί μια ένταση που ανάγεται σε συμπεριφορές των διοικούντων που σχολιάζουν οι πολίτες (ιδίως στο Μπατσί και στο Γαύριο). Κάπως έτσι μέχρι την 22α Νοεμβρίου τα σχόλια σκαρφάλωσαν στον συνολικό αριθμό 2934!!!

Το site, με μεγάλη μας χαρά, μοιάζει να έχει περάσει ως ένα βαθμό στα χέρια σας. Εμείς δίνουμε πολιτικές ή άλλες ειδήσεις, κάνουμε παρουσιάσεις ή αναλύσεις, ανεβάζουμε θέματα πολιτισμού ή ιστορίας. Όμως εσείς δίνετε τον δικό σας τόνο με την συζήτηση που ακολουθεί.

Αυτή είναι η ανταμοιβή μας. Να βλέπουμε ένα νησί που κάποτε δεν μιλούσε να αρχίζει σιγά-σιγά να μιλά. Έστω και ανώνυμα. Όμως ολοένα και πληθαίνουν και οι επώνυμες παρεμβάσεις, ενώ πολλές ανώνυμες λόγω της σοβαρότητας τους είναι πλέον έγκυρές.

Μερικοί που πόνταραν στη σιωπή των αμνών βρίσκονται τώρα ξαφνιασμένοι μπροστά στον διάλογο των πολιτών.

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet