Ο χειρότερος εχθρός σας είναι ο ευατός σας

Του Διαμαντή Μπασαντή

Είναι προφανές πως ο ρόλος της κριτικής και του διαλόγου «δεν αρέσει» σε αυτούς που διοικούν σήμερα την Άνδρο. Εκπληττόμαστε με τις αντιδράσεις τους στην πολιτική κριτική πράξεων ή παραλείψεων τους. Όλα όσα γράψαμε και γράφουμε εδώ δημοσιογραφικά και προσεκτικά συζητούνται κάθε μέρα σε όλο το νησί. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι διοικούντες να τα λάμβαναν υπόψη τους. Τους πληροφορούμε πως η κριτική μας προς την σημερινή διοίκηση, σε σχέση με αυτή που ασκήσαμε στη προηγούμενη διοίκηση, είναι πάρα πολύ ήπια!

Δύο παραδείγματα:

(α) Προχθές ακούσαμε πρόταση για «αεροδρόμιο στην Άνδρο» (!) και για "τέσσερα κέντρα και τέσσερα λιμάνια" (!), αλλά κι ένα εμπορικό λιμάνι, πέντε! Η μόνη κριτική στην “μεγαλεπήβολη” προεκλογικού χαρακτήρα πρόταση ήταν δύο θαυμαστικά (!) και μια προσεκτική έκφραση αμφιβολίας. Όλα κι όλα σε μια γραμμή! Αν είχε κάνει την ίδια «μεγαλεπήβολη» πρόταση η προηγούμενη διοίκηση πριν δύο χρόνια θα είχαμε πει ένα σωρό πράγματα. Τώρα μείναμε στα δύο θαυμαστικά και στις μιας γραμμής σκεπτικισμό! Θα πείτε πως ίσως μεροληπτούμε. Ίσως όχι. Απλώς περιμένουμε να δούμε τι άλλο ακόμα θα ακούσουμε!!…

 (β) Πριν λίγες μέρες γράψαμε μια πολύ προσεκτική περιγραφή ενός δημοτικού συμβουλίου, μιλώντας «για πολιτικό διαζύγιο» συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στην Άνδρο. Παραθέσαμε τα γεγονότα. Και λάβαμε απειλές για δέοντα και νόμιμα, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ νομικό έρεισμα! Πριν μερικές εβδομάδες περιγράψαμε τα γεγονότα σε ένα άλλο δημοτικό συμβούλιο: χωρίς ακρότητες, χωρίς ύβρεις και χωρίς επίμαχες λέξεις. Και λάβαμε εξώδικο και ποινικές απειλές. Τρεις από τους πλέον διαπρεπείς ποινικολόγους των Αθηνών, που ρωτήσαμε, καθώς και η νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ δεν βρήκαν ψήγμα παρανομίας!!!

Θυμίζουμε πως σε αντίστοιχη περίπτωση το καλοκαίρι του 2011 είχαμε ασκήσει σκληρή και σκωπτική κριτική για όσα συνέβησαν σε δύο δημοτικά συμβούλια, με πρωτεργάτη τον κ. Λευτέρη Μπάλα (αντιδήμαρχος της αντίπαλης παράταξης τότε) και τον κ. Νίκο Θεολόγου που τον ακολούθησε. Κανείς από τους δύο, αλλά και κανείς από όσους επικρίναμε δημόσια τότε για όσα έγιναν στα δύο συμβούλια ΔΕΝ μας απείλησε και ΔΕΝ έστειλε εξώδικο. Και αυτό δεν συνέβη ποτέ με κανέναν από όσους σχολιάσαμε πολιτικά και δημοσιογραφικά όλα αυτά τα χρόνια (Ν. Θεολόγου, Λ. Μπάλας, Γ. Γλυνός, Μ. Βάμβουκας, Κ. Θωμάς).

Τέλος θυμίζω ακόμα πως το καλοκαίρι του 2011 απέναντι στον Λ. Μπάλα και τον Ν. Θεολόγου ΚΑΝΕΙΣ από την τότε αντιπολίτευση (που σήμερα ως διοίκηση καθημερινά «διδάσκει» δημοσιογραφική δεοντολογία - την οποία φυσικά αγνοεί) ΔΕΝ ξεστόμισε μια λέξη περί δεοντολογίας!!! ‘Η, δεν βγήκε έστω και εκ των υστέρων να πει μια κουβέτα με ένα δελτίο τύπου. Όλοι σιώπησαν! Μόνο ο συνάδελφος Γιάννης Μηνδρινός στάθηκε όρθιος δίπλα μου.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ θάρρους και θράσους…

Αντί επιλόγου

Σήμερα μας απειλούν κάνοντας λόγο για «δέοντα», σε μια καθόλα νόμιμη και προσεκτική πολιτική κριτική. Αγνοώ πώς ορίζουν τα «δέοντα»! Ή, πού τελειώνουν αυτά τα «δέοντα», όταν είσαι νόμιμος. Δεν θέλω να πιστεύω πως τα «δέοντα» μπορεί να φτάσουν σε αυτά που κόντεψαν να συμβούν το βράδυ της 21-22 Νοεμβρίου 2014. Είμαστε αρκετοί εκεί και καταφέραμε και σταματήσαμε τα χειρότερα. Το γράψαμε. Και δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως αυτά μπορεί να ξανασυμβούν αύριο με άλλον αποδέκτη!

Φίλοι μου, δεν μπορεί να ασκηθεί διοίκηση με τέτοιους τρόπους, με ψευδεπίγραφα ή με ψευδώνυμα στο F/Β. Δεν είναι αυτή η Άνδρος που γνωρίζαμε. Δεν είναι αυτή η δημοτική αρχή που περιμέναμε. Φίλοι μου αντίπαλος σας δεν είναι το «Εν Άνδρω», είναι τα δύσκολα προβλήματα της Άνδρου, στα οποία έχουν περάσει 18 μήνες και ακόμα δεν έχετε επικεντρωθεί. Σας θυμίζουμε και πάλι πως "ο χειρότερος εχθρός σας είναι ο εαυτός σας".

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet