Επικίνδυμη στασιμότητα, αλλά και πιθανόν νέες εξελίξεις, στο μέγα πρόβλημα της Άνδρου!

 

Ο χώρος του δεματοποιητή στην Σταυροπέδα. Εκτός ορίων πια, πλημμυρισμένος από σκουπιδόμπαλες!!! 

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η σύσκεψη στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στη Σύρο για τον ΧΥΤΥ Άνδρου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει στείλει ακόμα τη θέση της. Έτσι αποφασίστηκε να περίμενουν την θέση της. Εν τω μετεξυ σύμφωνα με πληροφορίες μας η νέα κατεύθυνση για τα απορρίμματα είναι μικρότερης κλίμακας έργα, που είναι πιο διαχειρίσημα και έμφαση στην ανακύκλωση υλικών ώστε να περιοριστεί ο όγκος των απρριμμάτων.

Η πολιτική αυτή εξαγγέλθηκε πέρσι από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και την εξετάζεται από ότι φαίνεται και το Υπουργείο και για τον εθνικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου μπορεί να μειωθεί ο προϋπλογισμός γιατί μπορεί να θεωρηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο για την Άνδρο ασύμφορο σε επίπεδο εθνικού σχεδιασμού. Αυτό όμως θα το δούμε στο επόμενο διάστημα.

Το παραπάνω γεγονός αν και έχει μεγάλη σημασία για την Άνδρο δεν λύνει φυσικά την έλλειψη σχεδιασμού της διοίκησης στο θέμα των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει σχέδιο για το τι θα γίνει με τα σκουπίδια μεσοπρόθεσμα. Με μια βόλτα στο νησί όλα μοιάζουν να είναι εκτός ορίων στο μέγα θέμα των σκουπίδιων. Και μια βόλτα στον δεματοποιητή της Σταυροπέδας αποκαλύπτει τις απίστευτες υστέρησεις μας. Η Άνδρος είναι σήμερα στο μη περαιτέρω. Κάτι πρέπει να σχεδιαστεί επειγόντως... 

Το ότι φτάσαμε σήμερα εκτός ορίων έχει να κάνει με το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ που όλοι προσπάθησαν να το αποφύγουν. Κα τελικά έπεσε στο κεφάλι όλων (και στους προηγούμενους και στους σημερινούς) καθώς οι καθυστερήσεις (μπροστά στις υπάρχουσες αντιδράσεις) και η αδυναμία σχεδιασμού (μπροστά στον φόβο προσεχών αντιδράσεων) οδήγησαν σε συνεχείς ανασχεδιασμούς και σε καταστροφικές διεξόδους της τελευταίας στιγμής.

Έτσι πορευτήκαμε αυτά τα χρόνια και έτσι πορευόμαστε και σήμερα. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια στο "περά πέντε", αλλά στο "και τέταρτο"! Ο κύκλος των σκουπιδιών έχει πια σφίξει το νησί σαν μέγγενη και δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες διαφυγές. Τα όρια έχουν ξεπεραστεί.

Τι εννοούμε;

Η σημερινή διοίκηση καθυστέρησε. Πορεύτηκε λες και είχε όλο τον χρόνο στη διάθεση της. Προσπάθησε αυτοσχεδιάζοντας να ελαφρύνει το πολιτικό κόστος. Αποτέλεσμα: το διπλασίασε!!!

Ότι έκαναν οι προηγούμενοι κάνουν και οι σημερινοί. Η φωτογραφία του Εν Άνδρω αποτυπώνει το απορριμματοφόρο να σπρώχνει στις 25/11, Τετάρτη μεσημέρι, ώρα 14:30, στο ίδιο σημείο που έσπρωχνε και πριν 2 χρόνια: στο ρεματάκι της Σταυροπέδας που καταλήγει στον κόλπο του Στρόφιλα!! Είναι αυτή λύση;

Όλοι πλέον διαμαρτύρονται και κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Τα σκουπίδια είναι στους δρόμους, ο χώρος του δεματοποιητή είναι πλημμυρισμένος σκουπιδόμπαλες. Και σήμερα τα οι σημερινοί σπρώχνουν τα σκουπίδια εκεί που τα έσπρωχναν οι προηγούμενοι, τους οποίους κατήγγελλαν πριν δύο χρόνια οι σημερινοί!!

Η σημερινή διοίκηση έκανε το λάθος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα: υποσχέθηκε «μαγικές λύσεις» στο «εθνικό πρόβλημα» της Άνδρου, που είναι τα σκουπίδια. Ο πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα έχασε 7 μήνες. Η σημερινή διοίκηση της Άνδρου έχασε 17 μήνες!

Το νησί είναι πια στα όρια μιας περιβαλλοντικής καταστροφής! Οι ευθύνες των χθεσινών δεδομένες. Κρίθηκαν πολιτικά στις εκλογές του 2014. Και καταλογίστηκαν με ένα ηχηρό 28%. Όμως και οι ευθύνες των σημερινών κι αυτές δεδομένες. Πορεύτηκαν χωρίς πυξίδα επί 17 μήνες. Στο τέλος επανήλθαν στον σχεδιασμό των προηγουμένων, τον οποίο όμως απόρριπταν επί δυόμιση χρόνια! Χωρίς όμως να σχεδιάσουν τα ενδιάμεσα βήματα. 

Ίσα που περνά ένα απορριμματοφόρο να αδειάσει τα σκουπίδια στην αρχή του σωρού ή στο ρέμα...

Και σήμερα εφαρμόζουν μεθόδους που κατάγγειλαν επί χρόνια σπρώχνοντας τα σκουπίδια στην άκρη του ρέματος της Σταυροπέδας που καταλήγει στη θάλασσα!!!! Πέρα από τους οπαδούς της μιας ή της άλλης παράταξης (λίγους ή πολλούς δεν έχει πια σημασία) το κακό έχει συμβεί: χάθηκε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας που χρειάζεται μια διοίκηση για να προχωρήσει. Και τώρα είναι που φτάνουμε στα δύσκολα. Που φυσικά τα δύσκολα δεν λύνονται με επικοινωνιακά ψευδεπίγραφα ή με ψεύτικα προφίλ στο facebook.

Που θα βάλουμε τις σκουπιδόμπαλες της άνοιξης, του καλοκαιριού, αλλά και των επόμενων χρόνων;

Τα δύσκολα:

(α) Ο χώρος του δεματοποιητή είναι υπερπλήρης! Τα έρμα τα απορριμματοφόρα σπρώχνουν σκουπίδια ΠΑΝΤΟΥ και ΠΟΥΘΕΝΑ! Σκουπίδια «ταξιδεύουν» για άλλους ουρανούς (γνωστούς και άγνωστους)! Ποιος να μιλήσει και τι να πει; Τι να πει και τι να ομολογήσει; Που θα πάνε οι νέες σκουπιδόμπαλες; Άγνωστο!

(β) Χώρος μετεγκατάστασης του δεματοποιητή δεν υπάρχει επισήμως. Δεν έχει μελετηθεί και μέχρι να πάρει περιβαλλοντικούς όρους χρειάζεται περίπου 6 μηνες! Χώροι για τους τρεις κομποστοποιητές δεν έχουν μελετηθεί! Το ΣτΕ εκδικάζει την σημερινή θέση του δεματοποιητή τον Ιανουάριο! Στην καλύτερη περίπτωση ίσως υπάρξει μια ολιγόμηνη αναβολή. 

Ο δεματοποιητής, ένα μικρό εργαστάσιο, που δύσκολα θα μεταφερθεί και που παράγει κι αυτός απορρίμματα, καθώς αμπαλάρει τα σκουπίδια με νάιλον!!!

(γ) Ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της Σταυροπέδας ολοκληρώθηκε. Δεκάδες εταιρείες διαγωνίστηκαν. Το έργο κατέληξε σε εταιρεία που έδωσε έκπτωση 48%!!! Σοβαροί μελετητές, αλλά και μηχανικοί, που γνωρίζουν την κατάσταση αμφιβάλλουν αν μπορεί να εκτελεστεί το έργο με τέτοια έκπτωση. Αλλά μέχρι να ξεκινήσει το έργο έχει να ξεπεράσει τους προσυμβατικούς ελέγχους νομιμότητας, τους ελέγχους των εγγυητικών επιστολών κλπ. Θέλει τουλάχιστον 4 μήνες. Αν το έργο αποτύχει ή δεν γίνει η Άνδρος χάνει. Αν προχωρήσει ο δεματοποιητής πρέπει να φύγει. Πάλι στον ίδιο παρονομαστή λοιπόν είμαστε: που θα πάει ο δεματοποιητής σε 4-6 μήνες; Στα Σταυριά είχε σχεδιαστεί ο κομποστοποιητής. Δυστυχώς δεν υπάρχει σχέδιο για την ώρα.

Όλα τα παραπάνω τελούν πάντα υπό την αίρεση πως θα βρεθεί ένας πρόχειρος (στα όρια νομιμότητας και παρανομίας) τρόπος για να μαζευτούν τα σκουπίδια από τους δρόμους για εφέτος και να περάσουμε όπως περάσουμε το καλοκαίρι για να μην καταστραφεί τουριστικά το νησί.

Ακόμα και η όποια ανάπλαση γίνει ή προσπαθήσει να γίνει αυτο-αναιρείται αν μείνει εκεί που είναι ο δεματοποιητής. Όλες οι νόμιμες προθεσμίες έχουν εκπνεύσει. Ο δεματοποιητής μένει εκεί γιατί υπάρχει μια "ισορροπία σκουπιδοτρόμου" στο νησί. Ως πότε;

Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας που για να προχωρήσουν χρειάζεται αξιοπιστία και σχεδιασμός, συνεργασία όλων, υποστήριξη όλων. Χρειάζεται ανοικτός διάλογος με όλους. Χρειάζονται ισχυρές και πειστικές πλειοψηφίες. Χρειάζεται ενότητα και όχι πλειοψηφίες 11-10, όπου ο δήμαρχος καταψηφίζεται από 7 δικούς του συμβούλους!!! Και αναζητά σωσίβιο από την αντιπολίτευση, την οποία την μεθεπομένη κάποιοι "ταγοί" της συμπολίτευσης κοροϊδεύουν απερίσκεπτα!! Και βγάζουν ακόμα και δελτίο τύπου όπου… καταγγέλλουν έναν (!!!) της αντιπολίτευσης πως δεν τους στήριξε (!!!), ενώ παραγνωρίζουν πως 7 δικοί τους ΔΕΝ τους ψήφισαν!!!

Αυτά είναι τρελά πράγματα!!!

Χαράξτε, λοιπόν. μια σοβαρή πορεία. Ακολουθείστε μια αξιόπιστη ρότα. Γιατί όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω η Άνδρος στο θέμα των σκουπιδιών είναι προ πολλού στα κόκκινα!...

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μου ζητήθηκε να εκφέρω τη γνώμη μου σε ότι αφορά στη διαδικασία που ψηφίζουμε θέματα στο Περιφερειακό.
Μόνο Ανώνυμα μπορώ να αναφέρω τι πραγματικά γίνεται....Είναι αυτονόητο ότι ένας Περιφερειακός Σύμβουλος με την ιδιότητα ενός λογιστή ή μιας νοικοκυράς σε ένα απομακρυσμένο νησί σε σχέση με την Άνδρο, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πλήρως έως και καθόλου όλες τις παραμέτρους σχετικά με το θέμα που τίθεται προς ψηφοφορία.
Η πρακτική είναι η εξής: Υπάρχει οπωσδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία (εάν δεν έχει ήδη τηλεφωνήσει ο Σύμβουλος της υπό κρίση Περιοχής) και ρωτάμε τι να ψηφίσουμε. Και έτσι μας καθοδηγούν στο πως να ψηφίσουμε. Την επόμενη φορά που έχουμε εμείς κάποιο θέμα προς ψήφιση τότε ακολουθείται ή ίδια πρακτική Αντίστροφα. Τι σημαίνει αυτό; Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Έχει τη δύναμη να καθοδηγήσει μια κατάσταση προς την κατεύθυνση που επιθυμεί. Το θέμα δεν λειτουργεί πολιτικά. Δεν υπάρχει πολιτική γραμμή. Ακόμα και εάν υπάρχει πολιτική γραμμή, εγώ το τηλέφωνό μου πάντως θα το κάνω έτσι ώστε να τον έχω Υποχρεωμένο όταν θε έχω εγώ ανάγκη.
Εγώ στη θέση σας θα αναζητούσα τα "συμφέροντα" που έχει ο Περιφερειακός σας Σύμβουλος με το συγκεκριμένο θέμα, θεωρώντας 100% ότι είναι στο χέρι του εάν θα πάρει θέση για το θέμα. Το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό ώστε να μην πάρει Ξεκάθαρη και γενναία θέση ο Σύμβουλός σας.
Καλή Συνέχεια στον αγώνα σας!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ Σκεφτικός...και περιέργως αμίλητος ήταν ο Έπαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 10/10 που γνωμοδότησε για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ! Δεν έβγαλε ούτε μία...μα ούτε μία λέξη.
Μήπως σκεφτόντανε έντρομος μήπως και αποκαλυφθεί που βρισκόνταν και τι ψήφισε στις 31-3-2015; Λέξεις κλειδιά: Συμβούλιο, διένεξη συμφερόντων...Σε Αναμονή κύριε Έπαρχε. Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμα στο Εν Άνδρω "...Τώρα που δρομολογήθηκε το Life, σειρά έχουν τα "Γυμνασιόπαιδα"...
Η Σειρά σας ήλθε λοιπόν κύριε Έπαρχε και θα μάθει ο κόσμος ότι εκτός από ψήστης όπως σας αποκαλούσε ο Δήμαρχος είστε και κάτι παραπάνω...ακολουθήστε τα στοιχεία που σας δώσαμε και θα βρείτε την αλήθεια.
WE DO NOT FORGIVE
WE DO NOT FORGET
EXPECT US

This comment was minimized by the moderator on the site

προς Επισκέπτης - Ανδριοτης

Ποιό Δελτίο Τύπου? για ποιό 11-10 ρωτάς? μήπως εννοείς 8-3-10? και δεν βγαίνουν τα κουκιά? σαν κακόβραστα μου φαίνονται....και κλάααμα!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα πανηγύρια για το 11/10 που είναι; Το δελτίο τύπου για την καινούργια επιτυχία;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη Ανδριοτης
This comment was minimized by the moderator on the site

προς Επισκέπτης - Ανδριώτης

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου για την αναβολή εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=T5kvVBrBorg

και η απάντηση των κατοίκων εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=dKZjcZSmI-I

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΑΝΔΡΙΟΤΗ
ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ Ο ΕΠΑΡΧΟΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τελικά κανένα δελτίο τύπου απο το Δημο θα έχουμε .για το τη έγινε στη Σύρο με τον περίφημο ΧΥΤΑ α ΧΥΤΥ

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς Επισκέπτης - ψηφοφόρος

Νάσαι καλά που τους ξεσκέπασες. Θα'χω το νού μου στην Διαύγεια να δώ δικαιολόγηση δαπάνης ταξιδιού και εκτός έδρας για τον κο Ρακιντζή.

This comment was minimized by the moderator on the site

προς Επισκέπτη-Ταξιδιώτες

Η Μίνα σε νοιάζει μην ξοδευτεί και ταλαιπωρηθεί; Δεν νοιάζεσαι για τα δυό αητόπουλα τον Δημητράκη και τον Αντωνάκη που ναυαγήσανε στην Τήνο όταν τους ήρθε το μαντάτο της αναβολής της σύσκεψης ή δεν πειράζει γιατί τα έξοδά τους και τα εκτός έδρας τα πληρώνουμε όλοι εμείς οι δημότες, Αλήθεια αυτοί τί θα λέγανε στην σύσκεψη; τί θάλεγε ο ζαχαροπλάστης που κατάντησε σκουπιδολόγος, ότι πασπάλισε τους σωρούς των σκουπιδιών με άχνη γιά τις γιορτές και δεν έχει άλλη για κουραμπιέδες ή θα προσπαθούσε κομπιάζοντας να διαβάσει κανένα ποίημα σαν κιαυτό που του δώσανε στο δημοτικό συμβούλιο και αγανάκτησε να το πεί. Μαζευτείτε, όσο είναι καιρός γιατί οι Εισαγγελείς δεν αστειεύονται, ούτε μασάνε από σκηνοθετημένες έκτακτες καταστάσεις γιά ξεκάρφωμα. Τα ρεζιλίκια σας βρωμάνε και ζέχνουν πιό πολύ κι απ'τα σκουπίδια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξεκίνησε άδικα η Μίνα για τη Σύρο. Κρίμας τα έξοδα.

Περισσότερα