Απαντήσεις και ανησυχίες για την Άνδρο
Του Δημήτρη Λοτσάρη
Έπαρχου Άνδρου
Αγαπητοί συμπατριώτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα αρκετά σχόλια σας στο site «Εν Άνδρω» που ζητούν να πάρω θέση ως Έπαρχoς Άνδρου για το θέμα του ΧΥΤΥ . Θα ήθελα να απαντήσω για να μην παραμένουν αμφιβολίες ή λάθος εκτιμήσεις. Στην συνάντηση-συζήτηση για τον ΧΥΤΥ στο Γαύριο στις 18/ 08/ 2015 είχα ξεκαθαρίσει την προσωπική αρνητική μου θέση στο ενδεχόμενο χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα καταθέτοντας τους προβληματισμούς-ανησυχίες για τα υπόγεια νερά της περιοχής.
Σεβόμενος τον θεσμικό μου ρόλο προσπάθησα να αποτρέψω τις διχαστικές λογικές και να προφυλάξω την αξιοπιστία των διαδικασιών καθώς και την σωστή πληροφόρηση των πολιτών της Άνδρου.
Μέχρι σήμερα έχω δύο φορές παρέμβει προσωπικά και επώνυμα στο «Εν Άνδρω» για το θέμα. Και τις δύο φορές πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες («Ανάγκη να χωροθετήσουμε ΧΥΤΥ… χτες!», 4 Μαρτίου 2015 και «Μετά την ψηφοφορία τα δύσκολα», 7 Οκτωβρίου 2015). Κάτι που δεν έκανε κανένα από τα ηγετικά στελέχη του Δήμου Άνδρου πλην του Δημάρχου.
α) Την πρώτη φορά, χωρίς να έχω αρμοδιότητα, πήρα την ευθύνη τον Μάρτιο και εξήγησα πως έχουμε αργήσει πολύ στη χωροθέτηση και πως η Περιφέρεια θα στηρίξει με επιπλέον χρηματοδότηση τις όποιες ανάγκες του έργου (χρηματοδότηση δρόμων κλπ).
β) Την δεύτερη φορά τον Οκτώβριο έγραψα, πριν το συμβούλιο, πως οι διαδικασίες, αλλά και οι πλειοψηφίες, πρέπει να είναι αξιόπιστες γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα.
Όσες φορές παρενέβηκα μέχρι σήμερα, έστω και χωρίς αρμοδιότητα, το έκανα εποικοδομητικά και νηφάλια προτρέποντας σε μια αξιόπιστη διαδικασία. Δυστυχώς η ηγεσία του Δήμου δεν κατάφερε να στηρίξει δημόσια και ενιαία ούτε τις δικές της επιλογές. Με αποτέλεσμα την κατάρρευση της αξιοπιστίας της ίδιας της μελέτης.
Σήμερα παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθώς περιμένουμε την απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου στις ενστάσεις των κατοίκων. Πληροφορούμαστε για αναθεώρηση μέρους του υπάρχοντος σχεδιασμού σε Εθνικό επίπεδο (νέο ΕΣΔΑ) με περιορισμό των μεγεθών του ΧΥΤΥ. Η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να επιδιώκει την βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης στην πηγή (σωστή κατεύθυνση) με στόχο να φτάνει στον ΧΥΤΥ πολύ μικρό μέρος των υπολειμμάτων.
Αυτό έχει εισηγηθεί η περιφερειάρχης Αττικής και εξετάζεται ως εθνικό σχέδιο. Άρα οφείλουμε να περιμένουμε. Αν υπάρξει τέτοια προοπτική δεν θα χρηματοδοτηθούν με μεγάλα ποσά οι νέες ΧΥΤΥ, αλλά θα γίνει προσπάθεια για δέσμευση μικρότερων χώρων.
Παρακολουθώ με ανησυχία τις εξελίξεις στο νησί μας και διαπιστώνω πως από κακούς πολιτικούς χειρισμούς το θέμα του ΧΥΤΥ έχει διχάσει γεωγραφικά την Άνδρο. Αυτός ο χωροταξικός διχασμός σε συνδυασμό με την εμπλοκή των μελών του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου σε εισαγγελική έρευνα είναι ο μονόδρομος της καταστροφής για το νησί μας.
Με όλα αυτά διαφωνώ πλήρως. Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή όταν τα σκουπίδια είναι ακόμα μια φορά για μήνες στους δρόμους μας και το νησί μας μπροστά σε μια περιβαλλοντική καταστροφή, εμείς θα πρέπει τώρα να αντιδράσουμε στο πρόβλημα αναπτύσσοντας επιθετικές δράσεις που θα οδηγήσουν στην μεγιστοποίηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί μια άμεση ενδιάμεση λύση για τον δεματοποιητή και τις μπάλες των σκουπιδιών κλπ. προγραμματίζοντας σε κλίμα διαλόγου τα επόμενα βήματα για τον ΧΥΤΥ.
Μπροστά σε μια τόσο δύσκολη στιγμή ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και ας αναλάβει καθένα από τα δημόσια πρόσωπα της Άνδρου τις δικές του. Τα προβλήματα επιλύονται με σωστές διαδικασίες και επιλογές που τις αγκαλιάζει η κοινωνία.