Απαντήσεις και ανησυχίες για την Άνδρο

Του Δημήτρη Λοτσάρη

Έπαρχου Άνδρου

Αγαπητοί συμπατριώτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα αρκετά σχόλια σας στο site «Εν Άνδρω» που ζητούν να πάρω θέση ως Έπαρχoς Άνδρου για το θέμα του ΧΥΤΥ . Θα ήθελα να απαντήσω για να μην παραμένουν αμφιβολίες ή λάθος εκτιμήσεις. Στην συνάντηση-συζήτηση για τον ΧΥΤΥ στο Γαύριο στις 18/ 08/ 2015 είχα ξεκαθαρίσει την προσωπική αρνητική μου θέση στο ενδεχόμενο χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα καταθέτοντας τους προβληματισμούς-ανησυχίες για τα υπόγεια νερά της περιοχής.

 

Σεβόμενος τον θεσμικό μου ρόλο προσπάθησα να αποτρέψω τις διχαστικές λογικές και να προφυλάξω την αξιοπιστία των διαδικασιών καθώς και την σωστή πληροφόρηση των πολιτών της Άνδρου. 

Μέχρι σήμερα έχω δύο φορές παρέμβει προσωπικά και επώνυμα στο «Εν Άνδρω» για το θέμα. Και τις δύο φορές πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες («Ανάγκη να χωροθετήσουμε ΧΥΤΥ… χτες!», 4 Μαρτίου 2015 και «Μετά την ψηφοφορία τα δύσκολα», 7 Οκτωβρίου 2015). Κάτι που δεν έκανε κανένα από τα ηγετικά στελέχη του Δήμου Άνδρου πλην του Δημάρχου.

α) Την πρώτη φορά, χωρίς να έχω αρμοδιότητα, πήρα την ευθύνη τον Μάρτιο και εξήγησα πως έχουμε αργήσει πολύ στη χωροθέτηση και πως η Περιφέρεια θα στηρίξει με επιπλέον χρηματοδότηση τις όποιες ανάγκες του έργου  (χρηματοδότηση δρόμων κλπ).

β) Την δεύτερη φορά τον Οκτώβριο  έγραψα,  πριν το συμβούλιο, πως οι διαδικασίες, αλλά και οι πλειοψηφίες, πρέπει να είναι αξιόπιστες γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα.

Όσες φορές παρενέβηκα μέχρι σήμερα, έστω και χωρίς αρμοδιότητα, το έκανα εποικοδομητικά και νηφάλια προτρέποντας σε μια αξιόπιστη διαδικασία. Δυστυχώς η ηγεσία του Δήμου δεν  κατάφερε να στηρίξει δημόσια και ενιαία ούτε τις δικές της επιλογές. Με αποτέλεσμα την κατάρρευση της αξιοπιστίας της ίδιας της μελέτης.

Σήμερα παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθώς περιμένουμε την απάντηση  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου στις ενστάσεις των κατοίκων. Πληροφορούμαστε  για αναθεώρηση μέρους του υπάρχοντος σχεδιασμού σε Εθνικό επίπεδο (νέο ΕΣΔΑ) με περιορισμό των μεγεθών του ΧΥΤΥ. Η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να επιδιώκει την βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης στην πηγή (σωστή κατεύθυνση) με στόχο να φτάνει στον ΧΥΤΥ πολύ μικρό μέρος των υπολειμμάτων.

Αυτό έχει εισηγηθεί η περιφερειάρχης Αττικής και εξετάζεται ως εθνικό σχέδιο. Άρα οφείλουμε να περιμένουμε. Αν υπάρξει τέτοια προοπτική δεν θα χρηματοδοτηθούν με μεγάλα ποσά οι νέες ΧΥΤΥ, αλλά θα γίνει προσπάθεια για δέσμευση μικρότερων χώρων.

Παρακολουθώ με ανησυχία τις εξελίξεις στο νησί μας και διαπιστώνω πως από κακούς πολιτικούς χειρισμούς το θέμα του ΧΥΤΥ έχει διχάσει γεωγραφικά την Άνδρο. Αυτός ο χωροταξικός διχασμός σε συνδυασμό με την εμπλοκή των μελών του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου σε εισαγγελική έρευνα είναι ο μονόδρομος της καταστροφής για το νησί μας.

Με όλα αυτά διαφωνώ πλήρως. Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή όταν τα σκουπίδια είναι ακόμα μια φορά για μήνες στους δρόμους μας και το νησί μας μπροστά σε μια περιβαλλοντική καταστροφή, εμείς θα πρέπει τώρα  να αντιδράσουμε στο πρόβλημα αναπτύσσοντας επιθετικές δράσεις που θα οδηγήσουν στην μεγιστοποίηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί  μια άμεση ενδιάμεση λύση για τον δεματοποιητή και τις μπάλες των σκουπιδιών κλπ.  προγραμματίζοντας  σε κλίμα διαλόγου τα επόμενα βήματα για τον ΧΥΤΥ.

Μπροστά σε μια τόσο δύσκολη στιγμή ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και ας αναλάβει καθένα από τα δημόσια πρόσωπα της Άνδρου τις δικές του. Τα προβλήματα επιλύονται με σωστές διαδικασίες και επιλογές που τις αγκαλιάζει η κοινωνία.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ;

This comment was minimized by the moderator on the site

Φίλοι «Παλαιόπολη» και « δημότη».
Πιστεύετε ότι ο ερωτόμενος έχει ευαισθησίες, του απευθύνετε ερωτήσεις και περιμένετε απαντήσεις ; Κρίμα και η υπέροχη μπαλάντα, έστω και για τον ουρανό του ερωτόμενου της «Παλαιόπολης»….
Το ποιόν του, το έχει δείξει ξεκάθαρα μόνος του και τον έχουν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες.
Αφού βλέπετε ότι κρύβεται σαν τον τυφλοπόντικα και σέρνεται σαν ερπετό, γιατί νομίζει ότι έτσι μπορεί να γλυτώσει από την μπόρα και τις αστραπές.
Το τικ-τακ, τικ-τακ, τικ-τακ…..τελειώνει και για τον ίδιο, αλλά και για τους λίγους πλέον ευτυχώς ίδιους και όμοιους και ίσως και χειρότερους, γιατί ξεπέρασαν σε όλα τα αρνητικά τον δάσκαλό τους……..

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιά σου "Παλαιόπολη". Αφιερωμένο στον ουρανό του ερωτόμενου:
https://www.youtube.com/watch?v=X7KfW1UwFPQ

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε Θωμά,
Δεν ονομάζομαι Καπάκης, αλλά παρά ταύτα επιθυμώ να "ακούσω" την άποψή σας σχετικά με τα τεκταινόμενα τον τελευταίο καιρό και συγκεκριμένα σε σχέση με την ΞΕΚΑΘΑΡΗ τοποθέτηση του Επάρχου για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ.
Παρατηρώ ότι στο site σας έχετε μία ενότητα η οποία ονομάζεται "Επωνύμως" ([i]http://www.kyriakosthomas.gr/eponymos.html[/i])
Εκεί συνηθίζατε να εκφράζεστε για διάφορα θέματα "κατά αποκλειστικότητα κατά του κυρίου Καπάκη". Συγκεκριμένα η τελευταία φορά που εκφραστήκατε πριν επέλθει η σιωπή από μέρους σας το άρθρο είχε θέμα "Απάντηση στην επιστολή του κ. Ιωάννη Καπάκη" ήταν στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους.
Ερωτήματα:
1) Θεωρείτε ότι δεν όποιος δεν ονομάζεται Καπάκης δεν δικαιούται λίγο από το χρόνο σας για να απαντήσετε;
2) Θεωρείτε ότι η μοναδική σας υποχρέωση για επικοινωνία προς την κοινωνία είναι κατά αποκλειστικότητα με τον κύριο Καπάκη;
3) Τι συνέβη από τις 6 Ιουνίου και μετά και σωπάσατε;
Είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε το γεγονός ότι ένας πολιτικός άνδρας μπορεί να αλλάξει θέση και πλεύση της πολιτικής του εάν το θεωρεί αυτό απαραίτητο. Το έχετε ήδη πράξει και εσείς όταν αλλάξατε θέση μεταξύ της 26ης Φεβρουαρίου και 11ης Μαρτίου 2015. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν έχετε ΑΡΝΗΤΙΚΗ άποψη όταν ένας πολιτικός άνδρας αλλάζει ή ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ τη θέση του.
Υπό αυτήν την οπτική γωνία και με το σκεπτικό ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για αυτόν τον τόπο και ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονιών μας επάνω στο νησί, έχετε το θάρρος να εκφραστείτε δημόσια στους Πολίτες οι οποίοι δεν ονομάζονται Καπάκης;
Τέλος όπως είχε πει ο Αριστοτέλης "...νοιώθουμε θάρρος, όταν επιχειρούμε κάτι και φανταζόμαστε ότι δεν θα πάθουμε τίποτε ή ότι δεν θα πάθουμε και θα τα καταφέρουμε ως το τέλος."
Κοινώς καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Οι δικοί σας ουρανοί σε τι κατάσταση είναι;

This comment was minimized by the moderator on the site

Διόρθωση: Ο Κούλης ο μουγκός δεν είναι μόνο μουγκός, αλλά είναι και αόρατος. Σε καμία από τις Χριστουγεννιάτικες συλλογές φωτογραφιών προωθητικού του προφίλ του Δημάρχου που γέμισαν το facebook δεν εθεάθη ο Κούλης.
Το αυτονόητο είναι ότι κράτάει τις λιγοστές εμφανίσεις για το δικό του το προφίλ και για χατήρι...κανενός. Δεν τον έπαιρνε να πάει στο χωριό του και να διεκδικήσει τα εύσημα της διοργάνωσης...όταν ο ίδιος και "οι βοηθοί του" παρακαλούσαν την περασμένη εβδομάδα τον κοσμάκη να συνεισφέρει από το εισόδημά του.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυπράγμων τελικά ο Κούλης ο Μουγκός ή «κύριος» Κ.Μ ή τραμπάλας. Μουγκός προς τα έξω, λαλίστατος προς τα μέσα, και πάνω κάτω στη τραμπάλα, έχει ρέψει το παιδί και οι δραστηριότητές του τον αφάνισαν.
Και το ταλέντο που είχε στο κρυφό σχολειό, μένει ανεκμετάλλευτο, γιατί δεν έχει πια μαθητές, παρά μόνο κάποιους αστοιχείωτους και ανεπίδεκτους μαθήσεως….
Και το ταλέντο που νόμιζε ότι είχε σαν καπετάνιος, πάει και αυτό…..Άλλοι εγκατέλειψαν νωρίς το καράβι, κάποιοι την τελευταία στιγμή , και ελάχιστοι που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, βυθίζονται στην αφέλειά τους.
Καθένας άξιος της τύχης του,
Και τελικά, μέσα σε αυτή την πλάνη, ζήσαμε εμείς καλύτερα……
ΥΓ Κάθε ομοιότητα με φυσικά πρόσωπα ,δεν είναι συμπτωματική.

This comment was minimized by the moderator on the site

Επισκέπτη - Μπατσιώτης σχετικά με τον κ. Κυριάκο Θωμά ... ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΑΙ.
Αφιερωμένο στον κ. Κυριάκο Θωμά : https://www.youtube.com/watch?v=XCByr1XLAn0

This comment was minimized by the moderator on the site

Εμείς πάλι μάθαμε πως ο Κ. ο Μ. βρίζει τον έπαρχο με τα χειρότερα λόγια, ενώ ο Ο. έχει γίνει έξαλλος επίσης...Τους την έφερε Χριστουγεννιάτικα ο έπαρχος κι έχουν πάθει κρίση!!!!!! Λες τελικά να κατάλαβαν πως μάλλον υπάρχουν και πιο έξυπνοι από αυτούς στο νησί;;; Θα δείξει...

This comment was minimized by the moderator on the site

Έμαθα ότι ο Κούλης ο μουγκός λογόφερε με τον Ονειροπαρμένο για αυτό το θέμα....Ίσως αυτό να εννοεί ο Κούλης με τις "Τεχνικές δυσκολίες"...

This comment was minimized by the moderator on the site

Εμείς οι ντόπιοι τον γνωρίζουμε πολύ καλά και θέλουμε να πούμε ότι το παρατσούκλι "Κούλης ο μουγκός" δεν είναι σωστό. Προς τα έξω βέβαια είναι μουγκός, αλλά στο παρασκήνιο...εκεί να δείτε λογοδιάρροια. Δεν σταματά με τίποτε. Ακόμα και στις πέτρες μιλάει και τις κατευθύνει με πάντα "στρατηγικό σκοπό".
Πάντα όμως "μεμονωμένα" ή "κατ' ιδίαν" και ποτέ πάνω από δύο άτομα.
Μάθαμε από τρεις "μεμονωμένες πλευρές" πάντως ότι είναι ευχαριστημένος για αυτή τη νέα τοποθέτηση του Επάρχου....

Περισσότερα