Δύο ειδήσεις για Άνδρο από Σύρο: κονδύλια στα σχολεία & τα οικονομικά του Δήμου Άνδρου
Δύο θέματα μας έρχονται (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) από Σύρο και αναφέρονται στην Άνδρο. Το πρώτο οικονομικού χαρακτήρα και αφορά έκτακτη χρηματοδότηση της Περιφέρειας στα σχολεία του νησιού. Το δεύτερο εκτενή αναφορά της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» με τίτλο «Στο στόχαστρο τα οικονομικά του Δήμου Άνδρου»!
Αναλυτικά:
(α) Ψηφίστηκε χτες η προγραμματική σύμβαση για τα 132.000 ευρώ που δίνει εκτάκτως η Περιφέρεια για να γίνουν επισκευές σε όλα τα σχολεία της Άνδρου. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν μετά από μελέτες που θα καταθέσει ο Δήμος Άνδρου για τα σχολεία του νησιού.
(β) Εκτενές δημοσίευμα χτεσινό της εφημερίδας Κοινή Γνώμη που παρουσιάζει τα οικονομικά του Δήμου Άνδρου και τις εξελίξεις στην Οικονομική Επιτροπή μετά την αποχώρηση του συνόλου της αντιπολίτευσης. Ο τίτλος και το lead του άρθρου μάλλον δεν προϊδεάζουν για το πνεύμα του κειμένου που ακολουθεί. Αλλά έστω κι έτσι το δημοσίευμα περιλαμβάνει όλες τις σχετικές απαντήσεις στις καταγγελίες των παραιτημένων μελών της Οικονομικής Επιτροπής του αντιδημάρχου Οικονομικών. Είναι μια ευκαιρία να τις παρουσιάσουμε κι εμείς μιας και λόγω επιλεκτικής πληροφόρησης ουδέποτε μας εστάλησαν - Εν Άνδρω.
Όλο το δημοσίευμα της Κοινής Γνώμης:
Στο στόχαστρο τα οικονομικά του Δήμου Άνδρου
Της Τέτας Βαρλάμη
Ούτε γενικευμένες ακυρώσεις, ούτε απόδοση εύσημων αδιακρίτως αποτελέσματος, στην εξέταση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου και των καταγγελιών εις βάρος της, ενώ παράλληλα δόθηκαν τα πρώτα δείγματα υλοποίησης των δεσμεύσεων περί οικονομικής τακτοποίησης του Δήμου.
Πρώτο βήμα η κατάθεση των ισολογισμών των ετών 2011 και 2012, από την δημιουργία δηλαδή του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Άνδρου, ενώ αναμένονται και οι ισολογισμοί των λοιπών ετών.
Όπως είχε προαναγγελθεί από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ζητούμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας, ήταν αρχικά να κλείσει η μεγάλη εκκρεμότητα των ισολογισμών παρελθόντων ετών, προκειμένου να μπορέσει να ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα των οικονομικών του Δήμου Άνδρου.
Όμως δεν λείπουν οι εντάσεις περί των οικονομικών του Δήμου Άνδρου, καθώς τα 2 τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας που μετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή, λόγω αδικαιολογήτων απουσιών υποχρέωσαν τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών να ζητήσει την αντικατάσταση τους.
Ως αποτέλεσμα ήταν η κατάθεση των παραιτήσεων τους, καταμαρτυρώντας «παρατυπίες», από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, με την κατάσταση να οξύνεται λόγω άρνησης κατάθεσης υποψηφιοτήτων για αντικατάσταση τους.
Πρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη στα αυτοδιοικητικά της χώρας, μόλις στον ένα χρόνο άσκησης διοίκησης να διατυπώνεται η άρνηση συμμετοχής ως αντιπολίτευση στο θεσμικό ρόλο της Οικονομικής Επιτροπής.
Η κίνηση αυτή ουσιαστικά προκάλεσε αδυναμία λειτουργίας της Επιτροπής, καθώς δεν είχε την προβλεπόμενη από τον νόμο σύνθεση, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του νόμου για εκλογή νέων μελών, με αποτέλεσμα σε αυτή πλέον να μετέχουν μόνο μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας.
Είτε πρόκειται για πλήρη διαφωνία με τους οικονομικούς χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, χωρίς καμία προοπτική πάλης ανατροπής τους ή ουσιαστικού ελέγχου εκ των έσω, με ταυτόχρονη κατάθεση προς συζήτηση προτάσεων, είτε για μία παραδοχή πολιτικής ήττας, καθώς εκλείπουν οι λόγοι αιτιολογημένης και τεκμηριωμένης οικονομικής αντιπολίτευσης.
Ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, είναι να ασκείται διοίκηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ιδίως σε ένα ευαίσθητο θεσμικό όργανο όπως η Οικονομική Επιτροπή, η οποία επιφορτίζεται με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου, με απαιτήσεις συνέπειας και γνώσεων επί των αρχών, των κανόνων και της νομοθεσίας που διέπουν τη λειτουργία του, που σε πολλές των περιπτώσεων δυσκολεύουν την ανταπόκριση των μελών της, με αποτέλεσμα την πρόκληση αναστάτωσης.
Στον χρόνο και στα τελικά αποτελέσματα επί των οικονομικών του Δήμου, επαφίεται πλέον η απόδειξη της ορθότητας ή όχι της συγκεκριμένης τακτικής.
Κατάθεση των πρώτων ισολογισμών
Μετά από μεγάλη προσπάθεια και παρά τα τρέχοντα θέματα που την ταλανίζουν και συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως προς τη λειτουργία της η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου και με δεδομένη τη φιλοτιμία των υπαλλήλων, δόθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα εκκαθάρισης της οικονομικής εικόνας που ο Δήμος οφείλει να έχει.
Η αρχή έγινε με τους ισολογισμούς του 2011 και 2012, οι οποίοι ψηφίστηκαν στην εκπνοή του προηγούμενου χρόνου, στις 30/12/2015, ενώ εντός του έτους αναμένεται, βάσει της δέσμευσης του αρμόδιου Αντιδημάρχου και η κατάθεση των ισολογισμών του 2013 και 2014, που υπολείπονται από την πρώην Δημοτική Αρχή και να δρομολογηθεί και η κατάθεση του ισολογισμού του 2015, υποχρέωση της νυν Δημοτικής Αρχής.
Οι συγκεκριμένοι ισολογισμοί αφορούν από την συνένωση των τριών πρώην Δήμων της Άνδρου στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο, στους οποίους περιγράφεται η δημοτική περιουσία και οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου κατ΄ έτος, ενώ στα αποτελέσματα χρήσεως καταγράφονται τα έσοδα και τα έξοδα του έτους.
Οι οικονομικές καταστάσεις του 2011 είναι οι πρώτες που συντάσσονται από το νέο Καλλικρατικό Δήμο και δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία του προηγούμενου έτους στα κονδύλια του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσεως.
Η χρήση 2011 παρουσίασε έλλειμμα 479.744,95 ευρώ, ενώ η χρήση 2012 παρουσίασε έλλειμμα 531.802,71 ευρώ.
Το μεγάλο «αγκάθι» πλέον για την Οικονομική Υπηρεσία είναι η βεβαίωση των πάσης φύσεως εσόδων από το 2011, που δεν είχε βεβαιώσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Οι καταγγελίες των παραιτήσεων
Τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας, τα οποία υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους από την Οικονομική Επιτροπή, προχώρησαν σε κατάθεση καταγγελιών προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Υπηρεσία Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τον Εισαγγελέα Σύρου, επιλέγοντας παράλληλα την λύση της φυγής.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, στις 17/11/2015 έγινε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ενώ εκκρεμούσαν ήδη δύο προηγούμενες αναμορφώσεις που δεν είχαν εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Η ευστάθεια της εν λόγω καταγγελίας δημιουργεί προβληματισμό όταν είναι γνωστό πως οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής περί αναμορφώσεων του προϋπολογισμού δεν αποστέλλονται προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, καθώς δεν απαιτούνται σχετικές εγκρίσεις για νέες αναμορφώσεις.
Αυτό ισχύει για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι της Οικονομικής Επιτροπής και μόνο για τις περιπτώσεις μη αναστροφής των αυξομειώσεων από την μία αναμόρφωση στην άλλη.
Παράλληλα γίνεται αναφορά σε υλοποίηση δαπανών, οι οποίες έτυχαν απόρριψης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, οι οποίες όμως δεν αφορούν στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία έκανε τις αναμορφώσεις των σχετικών κωδικών, όμως πρόκειται για απόφαση του Δημάρχου για τις αναθέσεις έργου, οι οποίες και εξετάζονται από την Αποκεντρωμένη.
Καταγγέλλεται μη επιστροφή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του υπολοίπου του Δανείου του πρώην Δήμου Κορθίου, ποσού 270.000 ευρώ και μη εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από το Νοέμβριο του 2014.
Στη συγκεκριμένη καταγγελία αποσιωπείται το γεγονός ότι στην εν λόγω απόφαση δεν γίνεται καμία αναφορά στον χρόνο και τον τρόπο επιστροφής του Δανείου και πως στον προϋπολογισμό του 2016 περιέχεται επιστροφή τμήματος του, καθώς θα έχουν καλυφθεί και οι λοιπές υποχρεώσεις που το βαρύνουν.
Παράλληλα γίνεται λόγος για μη εγγραφή ποσών στα έσοδα, τα οποία δεν εισπράχθηκαν μέσα στη χρήση στην οποία εγγράφηκαν, με παράδειγμα το ποσό των 270.000 ευρώ για το πρόγραμμα LIFE, το οποίο επειδή πήρε παράταση δεν θα εισπραχθεί το 2015 αλλά το 2017.
Όμως η εξέταση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου παρουσιάζει ισοσκελισμένους του κωδικούς εξόδων-εσόδων του προγράμματος LIFE, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι λόγω της παράτασης είσπραξης δεν καταβλήθηκαν και τα ανάλογα έξοδα
Επίσης καταγγέλλεται μη συμμόρφωση στον υπολογισμό των εξόδων των ανταποδοτικών τελών σε συνάρτηση με τα έσοδα που πραγματοποιήθηκαν, που όμως βάσει των στοιχείων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, αυτό καταρρίπτεται διότι σε κάποιες από τις υπηρεσίες των ανταποδοτικών τα έσοδα υπερβαίνουν των εξόδων.
Πέραν αυτών καταγγέλλονται φωτογραφικές δημοπρασίες, πρόχειροι διαγωνισμοί και αναθέσεις σε αναδόχους, με ενδεικτικό παράδειγμα τους διαγωνισμούς καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων των τριών Δημοτικών Ενοτήτων, που περιείχαν τον «αντισυνταγματικό» όπως αναφέρεται, όρο βεβαίωσης των υποψηφίων ότι δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες εργολάβου καθαριότητας, προκειμένου να επιλεγεί ορισμένος εργολάβος.
Όμως οι συγκεκριμένες αποφάσεις έλαβαν την επικύρωση νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς να κατατεθεί καμία προσφυγή επ’ αυτών, κατά το διάστημα του ενός μηνός ανάρτησης των όρων του διαγωνισμού, ενώ μεταξύ των όρων κύριο στοιχείο αποτελεί η απουσία απαίτησης προϋπηρεσίας για την ανάληψη του έργου.
Τέλος γίνεται αναφορά σε μη νόμιμες αναθέσεις, για τις οποίες εκδίδονται σχετικά παραστατικά, γεγονός που δεν αποτελεί υπαιτιότητα της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία επ’ αυτών δεν βαρύνεται με την ανάλογη ευθύνη ούτε την έκφραση άποψης, καθώς και σε αυτή την περίπτωση αφορά αποφάσεις Δημάρχου.