ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥ: Μια διαφορετική προσέγγιση

Του Ιωάννη Δ.  Φακή

Μηχανολόγου – Ηλεκτρολόγου (M.Sc.,B.Sc.)

 

Ο βιολογικός της Χώρας

Διατυπώνοντας  κάποιες πρώτες απόψεις   μετά την εποικοδομητική  συζήτηση που έγινε  στις  24 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Περάκη για το νέο χωροταξικό (όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Τήνου), διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος  επιλογής των έργων υποδομής στα δύο νησιά, που επιλέχθηκαν έως και σήμερα (βιολογικοί καθαρισμοί , σκουπίδια, λιμνοδεξαμενές  κλπ) έγιναν με μόνον τα εξής κριτήρια:

  • - Καθαρό περιβάλλον
  • - Εάν δεν γίνει το έργο θα χαθούν τα χρήματα από την Ε.Ε.
  • - Κατασκευή πολύ μεγαλύτερου έργου παρά τις πραγματικές ανάγκες

Τα ανωτέρω κριτήρια είχαν τα εξής καταστρεπτικά αποτελέσματα .

  1. - Υπερδιόγκωση  του έργου  σε κατασκευή πολύ μεγαλύτερη από ότι  χρειάζεται ο τόπος , γιατί τα χρήματα υπάρχουν.
  2. - Υπερκοστολόγιση της οικονομικής τιμής του έργου, λόγω μεγαλύτερου έργου [την οποία πληρώνουμε εμείς πλέον].
  3. - Το λειτουργικό κόστος του έργου , [ιδιαίτερο λόγω πολύ μεγαλύτερου έργου κατασκευής], που είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε εμείς οι δημότες και όχι η Ε.Ε.

Το τελευταίο είναι  και το κυριότερο γιατί στην κρίση την οποία ζούμε και η οποία  θα μας αλλάξει τον τρόπο  της ζωής μας θα μας αναγκάσει εκ των πραγμάτων να μην διατηρήσουμε τα έργα αυτά στη σωστή λειτουργία για την οποία επιλέχτηκαν να κατασκευαστούν. Για παράδειγμα, υπάρχει νομός στην Ελλάδα που έχει κατασκευάσει 6 βιολογικούς καθαρισμούς, που υπολειτουργούν και οι 6 λόγω οικονομικού λειτουργικού κόστους.

Το λειτουργικό κόστος των έργων που ολοκληρώνονται είναι μια παράμετρος που πρέπει να μελετηθεί 

Όσον αφορά την  Άνδρο,  κατασκευάζεται αυτή την στιγμή ο βιολογικός καθαρισμός στη Χώρα, οι αγωγοί μεταφοράς αποβλήτων και τα 9 αντλιοστάσια. Ένα έργο πολύ  ζωτικής σημασίας για το νησί αλλά  πάρα πολύ μεγαλύτερο (ακόμα και μελλοντικά) από το ότι χρειάζεται. Αυτό ξεχωριστά από το μεγάλο κοστολόγιο του έργου,  θα έχει ένα τεράστιο  κοστολόγιο λειτουργίας και ενέργειας, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ειπωθεί ποτέ, (σοβαρότατο  λάθος των εκάστοτε αρχών προς τους δημότες) και φοβάμαι ότι θα έχει και αυτό τη μη σωστή του λειτουργία  λόγω μεγάλου λειτουργικού και ενεργειακού κόστους. 

Ελπίζω ότι υπάρχει κάποιος χρόνος ακόμη επειδή δεν έχει παραδοθεί το έργο να γίνουν κάποια πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από τα ανωτέρω θεωρείται επιβεβλημένο  ο σχεδιασμός του νέου  χωροταξικού να πρέπει να γίνει με τελείως  διαφορετικά κριτήρια λόγω της νέας οικονομικής  κατάστασης που θα βιώνει πλέον η Ελλάδα και ιδιαίτερα  το Ελληνικό δημόσιο. Πλέον πρέπει να κατανοηθεί από όλους μας  και ιδιαίτερα από τις  αρχές του Δήμου  που θα πρέπει να ενημερώσουν και τους δημότες ότι το νησί μας πρέπει να μπει σε ένα διαφορετικό  τρόπο επίλυσης  των προβλημάτων του αλλά και σε ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης από ότι υπήρχε μέχρι  σήμερα.

Θα σας αναλύσω τα παραπάνω όσο πιο περιληπτικά μπορώ. Συγκρίνοντας τον Δήμο της Άνδρου με άλλους δήμους  και κατόπιν μιας μελέτης την οποία έχω κάνει παρατηρούμε  ότι ο Δήμος τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία  χρόνια είναι ένας συντηρητικός Δήμος  με λίγα κατά βάση λειτουργικά έξοδα και έξοδα  ηλεκτρικής ενέργειας.  Επειδή μάλιστα  η Άνδρος δεν έχει μεγάλη τουριστική περίοδο σε  κίνηση, οι απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι πολύ μεγάλες.

Αυτό μέχρι τώρα  είχε δύο συνέπειες: 

(α) Η πρώτη (η κακή) είναι ότι η Άνδρος δεν είχε παραγωγική  και τουριστική ανάπτυξη και για αυτόν τον λόγο  παρέμεινε  πίσω συγκρινόμενη με τα άλλα νησιά, αλλά και ακόμη τις επιβαρύνσεις στα  δημοτικά τέλη τις επωμίζεται ο δημότης, και για αυτό είναι αρκετά υψηλές .

(β) Η δεύτερη (η "καλή") είναι ότι στην  κρίση που βρισκόμαστε σήμερα ο Δήμος Άνδρου  είναι από τους λιγότερο χρεωμένους δήμους στην  Ελληνική επικράτεια και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσει σωστά ο τρόπος ανάπτυξης του νησιού.

Σε αυτό το σημείο  θα  ήθελα να σημειώσω  την υπέρογκη επιβάρυνση που θα έχουν οι δημότες με τα έργα υποδομής που θα μπουν σε λειτουργία (βιολογικός καθαρισμός Χώρας, 9 αντλιοστάσια,  σκουπίδια, κλπ), που θα εκτινάξουν τα έξοδα του δήμου σε σημείο που τα έργα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Καινείς δεν γνωρίζει και δεν έχει ενημερωθεί ο δημότης, που θα κληθεί στο τέλος να πληρώσει τον λογαριασμό. Τα έργα αυτά τι λειτουργικά έξοδα θα έχουν;

Το  ίδιο δυστυχώς θα συμβεί και με τα  σκουπίδια. Κανείς  δεν ασχολείται  με τα λειτουργικά έξοδα του χυτά ή χυτή, ή καύσης ή ότι άλλο ήθελε προκύψει. Φανταστείτε αν αποφασιστεί η τοποθέτηση να γίνει στη μία άκρη του νησιού, κανείς δεν έχει υπολογίσει το κόστος μεταφοράς  και γενικά των εξόδων .

Από τα ανωτέρω θεωρείται επιβεβλημένο πλέον τα έργα υποδομής τα οποία έχουν τεράστια λειτουργικά έξοδα  και είναι σε εξέλιξη, να τα δουν ξανά και να παραδοθούν με χαμηλά λειτουργικά  έξοδα και να είναι ενεργειακά αυτόνομα έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί άλλο ο δημότης. Με τον σχεδιασμό του νέου χωροταξικού δίδεται η ευκαιρία το να δημιουργήσουμε  ένα νησί όσο μπορούμε ενεργειακά αυτόνομο, που θα δώσει τη θέση του στην ανάπτυξη .

Και τι εννοώ ενεργειακά αυτόνομο. Προφανώς  όχι να γεμίσουμε την Άνδρο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά,  αλλά  σε κάποια σημεία που θα επιλεγούν από ειδικούς και τον τοπικό πληθυσμό, θα παράγουν ενέργεια για όφελος μόνον των δημοτών και των επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στο νησί. Επίσης με το νέο χωροταξικό να υποχρεούται ο κάθε επενδυτής την επιχείρησή του να την κάνει ενεργειακά και περιβαλλοντικά αυτόνομη  λαμβάνοντας και ένα είδος επιδότησης από τον δήμο π.χ. (αφαίρεση δημοτικών τελών κλπ).  Το ίδιο να ισχύει και για τις  νέες κατοικίες που θα κατασκευάζονται  να λαμβάνουν δημοτική επιδότηση ανάλογα με το ποσοστό  αυτονομίας.

Φανταστείτε  λοιπόν ξεκινώντας  από τώρα, μετά από μία  δεκαετία,  με τα έξυπνα κίνητρα  που μπορούν να δοθούν στους δημότες, αλλά  κάνοντας το δήμο ενεργειακά και περιβαλλοντικά  αυτάρκη θα μπορεί  να προσελκύσει   επενδυτές  οι οποίοι θα έχουν άμεσα κέρδη προσφέροντάς τους ενέργεια σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι δίδεται σήμερα.

Είναι επιβεβλημένο πλέον  να δούμε όλοι μας με ένα διαφορετικό μάτι  τον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης του νησιού μας για ένα καλύτερο αύριο. Ευελπιστώ  στην κρίση που περνάμε να είμαστε το πρώτο νησί έστω για μία φορά που θα εκμεταλλευτεί  τις δυνατότητες που παρουσιάζονται με τους έξυπνους τρόπους που υπάρχουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και θα δημιουργήσει μια νέα προοπτική και ένα σωστό μέλλον. Προσδοκώ, λοιπόν, το επαρχείο και ο δήμος να  μπουν σε μία τελείως διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων από αυτή που ίσχυε μέχρι σήμερα.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Άλλοι προσπαθούν να πείσουν με επιχειρήματα τα οποία και μπορώ να παρακολουθήσω, να ψαχτώ, να μάθω κλπ. Δηλαδή ο ορθολογικός τρόπος να καταλάβει κάποιος έστω με την απλή λογική αν κάτι στέκει ή όχι.

Άλλοι προσπαθούν να πείσουν μόνο με βρισιές, με λασπολογίες και επιδεικνύουν μια τυφλή εμμονή στην επιλογή τους που βάζουν τον οποιονδήποτε σε μόνο περίεργες σκέψεις.

Ας ξανακοιτάξουν τον όρκο του Ιπποκράτη που έχουν πάρει οι δυο προαναφερόμενοι δημοτικοί άρχοντες γιατί για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας μιλάμε με αυτές τις αποφάσεις … και

… το δικό μας το φιδάκι «ο Διαμαντής» έχει και επίθετο.

https://www.youtube.com/watch?v=Lc_5WGjCfFM

Μόνο που το δικό μας έχει μεγαλώσει αρκετά που τα έχει λίγο χαμένα όπως φαίνεται από τις συκοφαντίες του στα χωριά και … αντί φιάλης «Ζαγόρι» σε φιάλη «Σάριζα» θα αποθηκευτεί …

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα για το Θοδωράκη μιλάτε; Πολύ σημασία του δινετε.

Τι κοινό έχει ο Θοδωράκης και ο Δήμαρχος με εξαίρεση το ότι βρίσκονται στην ίδια παράταξη;

Και οι δύο υπερασπίστηκαν (ορθά!) τα νερά του προφήτη Ηλία στο βωμό του όρκου του Ιπποκράτη που τότε θυμόνταν.
Και οι δύο δεν υπερσπίστηκαν το ίδιο σε ότι αφορά στα νερά του μεγαλύτερου υδροφορέα του νησιού στην Υδρούσα.

Και οι δύο βρίζουν.

Και οι δύο αποκαλούν τους Υδορυσιώτες που υπερασπίζονται τα νερά τους με όλα τα Νόμιμα και έντιμα μέσα ως αλήτες και κακούς ανθρώπους.
Και οι δύο αγνοούν ότι οι Υδρουσιώτες δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια....αυτόν τον καιρό συλλέγουν μαρτυρίες για τη συκοφάντηση που ασκούν στους Δημότες τους.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

This comment was minimized by the moderator on the site

Είχα σχολιάσει στο άρθρο του εν Άνδρω στις 21 Ιανουαρίου 2016 με τίτλο
ΣτΕ: Νέα αναβολή 10 μηνών για τον δεματοποιητή
http://enandro.gr/2014-07-08-16-03-59/2030-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-10-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE.html#section-κμτ

Τι αλαμπουρνέζικα είναι αυτά ;;;;;
Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων δήμου Άνδρου, λέει.
Κάποιος να μας εξηγήσει τι είναι τούτο.
Ονειρεύεται πάλι ο Ονειροπαρμένος ;;;;;
και είχα βάλει την αναπαραγωγή του δεύτερου γραφείου τύπου του δήμου Άνδρου andros portal http://www.androsportal.gr/topiko-schedio-diachirisis-apovliton-androu-stochos-i-diachirisi-tou-megaliterou-merous-ton-aporrimmaton-se-epipedo-tou-dimou/#comments

Επανέρχομαι λοιπόν λέγοντας ότι σαν τον Ονειροπαρμένο δεν έχει ξαναπεράσει από τον αξίωμα του Δημάρχου στην Άνδρο.
Καταστροφικός μέχρι εσχάτων.
Ονειροπαρμένος ο καταστροφέας της Άνδρου

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στον φακή για την οικονομική λειτουργία του βιολογικού που ποτε κανένας και πουθενά δεν αναφέρθηκε στο κοστος λειτουργίας
Όπος επίσης και για το ΧΥΤΥ που ποτε κανείς δεν μελέτησε τα εξοδα μεταφορας τους .και ποιος θα καλείτε να τα καλύψει. Το μόνο που ξέρουν είναι να ταζουν έργα για να γίνεται δήμαρχος

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ σωστά Χωραΐτη τοποθέτησες το θέμα. Τελικά αποδεικνύεται ότι το κίνητρο των μεγάλων έργων στην Άνδρο δεν είναι το καλό του νησιού, αλλά το πακέτο. Βλέπομε τώρα τη λυσσαλέα μάχη που δίνουν για το ΧΥΤΥ. Γελάμε τώρα για το πολυδιαφημισμένο βιολογικό της χώρας. Θα κλάψουμε όμως όταν δούμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πιέζουν με κάθε μέσο να γίνει ΧΥΤΥ εκεί που η επιστήμη, η κοινή λογική και το μισό νησί αντιδρά. Με οριακή και αμφισβητούμενη πλειοψηφία ο δήμαρχος προχωρά για να μη χαθούν τα λεφτά, σε ένα έργο που ακόμη και αν γίνει θα αποδειχθεί ότι αποτελεί μια πύρρειος νίκη του, αλλά ολέθρια για τον τόπο. Τελικά πόσο μεγάλο άραγε πρέπει να είναι το πακέτο για να υπερκεράσει το μακρόχρονο όφελος των κατοίκων;

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Χώρα ομιλεί! Τα σκήπτρα είχαν οι άνθρωποι απο τη Υδρούσα και ομολογώ στεναχωριόμουν που δεν άκουγα φωνές από τη Χώρα. Δεν βγάζω τον ευατόν μου εκτός. Φοβόμουν και δεν ήμουν σίγουρος. Τώρα είμαι σίγουρος που ο αγώνας των Υδρουσαίων δικαιώνεταοι σε σχέση με το ΧΥΤΥ.
Αυτό που έχω καταλήξει είναι ότι τα κίνητρα της νυν Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα του Δημάρχου δεν είναι το καλό του νησιού, αλλά η προσωπική του καταξίωση...και το πακέτο! Όλοι οι λόγοι του, είναι εκβιαστικοί προς τον κόσμο είτε υπό τη μορφή κάποιας κατεπείγουσας ανάγκης, είτε υπο τη μορφή κάποιας υποτιθέμενης χρηματοδότησης που θα χαθεί, είτε οι επειδή φταίνε οι "κακοί" οι Υδρουσαίοι που όπως έμαθα τον τελευταίο καιρό ο Θοδωράκης ο Διαμαντής γυρίζει στα χωριά και συκοφαντεί. Εμένα ως χωραίτη, τέτοιες συμπεριφορές με ντροπιάζουν....
Χαίρομαι όμως που τελικά η φωνή της αλήθειας εμφανίστηκε και στη Χώρα. Ίσως τελικά έχουμε ελπίδα γιατί ως επαγγελματίας εάν μου προσθέσουν στην πλάτη πρόσθετα μετρα, θα με εξοντώσουν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτα τα φαραωνικα εργα μας φαγανε....