Στην Σταυροπέδα ο κεντρικός σταθμός μεταφόρτωσης της Άνδρου
Ο γενικός χάρτης της μελέτης
Σύμφωνα με το περιβόητο σχέδιο του Δήμου Άνδρου για την Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων ο κεντρικός σταθμός μεταφόρτωσης της Άνδρου, που ωραιοποιημένα βαφτίστηκε Βασικό Πράσινο Σημείο, θα είναι στην… Σταυροπέδα!!! Σε οικόπεδο του Δήμου, αριστερά μετά την διασταύρωση προς Κόρθι, λίγο έξω του υπάρχοντος αρχαιολογικού χώρου!!! Σε μέρος περίοπτο, ανάμεσα σε Πιτροφό (2,5 χιλιόμετρα απόσταση σε ευθεία γραμμή) και Ζαγανιάρη (1,1 χιλιόμετρα απόσταση)!!!
Η μελέτη λέει: «Το προτεινόμενο Βασικό Πράσινο Σημείο (ΒΠΣ) μπορεί να εγκατασταθεί στην περιοχή της Σταυροπέδας ή όπου αλλού κριθεί βολικότερο για τον εξορθολογισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων.» Μόνο που αμέσως παρακάτω όταν μπαίνουν τα κριτήρια και οι προτάσεις εξαφανίζεται αυτό το «όπου αλλού κριθεί βολικότερο» καθώς η μελέτη ΟΡΙΖΕΙ με τα κριτήρια που θέτονται… την Σταυροπέδα!!! Λέει, λοιπόν, αμέσως μετά:
"Σε κάθε περίπτωση πέρα από τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης για την χωροθέτηση των πράσινων σημείων λαμβάνονται και τα εξής κριτήρια για την επιλογή της βέλτιστης των έργων. Τα πιο σημαντικά από αυτά για τον Δήμο Άνδρου είναι τα εξής:
• Διαθέσιμη έκταση. Για τις ανάγκες του Κεντρικού Πράσινου Σημείου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Άνδρου απαιτείται έκταση περίπου 7.000 τμ.
• Κεντροβαρικότητα. Να βρίσκεται πλησίον του κέντρου βάρους της παραγωγής απορριμμάτων με στόχο τη μείωση των αποστάσεων από τους παραγωγούς απορριμμάτων.
• Εγγύτητα σε πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δίκτυο. Να βρίσκεται πλησίον κεντρικών οδικών αξόνων.
• Δημοτικές εκτάσεις Να εξεταστούν κατά προτεραιότητα εκτάσεις ιδιοκτησίας του Δήμου κατάλληλης έκτασης.
Στο πλαίσιο διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων για το κεντρικό πράσινο σημείο, προτάθηκε από το Δήμο η αξιοποίηση γηπέδου στην περιοχή της Σταυροπέδας".
Και τι προβλέπεται να γίνει στη Σταυροπέδα δίπλα στον κεντρικό δρόμο; Ένα μεγάλος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων που η μελέτη βαφτίζει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας Βασικό Πράσινο Σημείο!!! Τι θα είναι αυτός ο «Μη Βασικός» Σταθμός Μεταφόρτωσης; Βασικά μια ανοιχτή… χωματερή όπου θα πηγαίνουν ΟΛΑ τα απορριμματοφόρα του Κορθίου και της Χώρας και θα ξεφορτώνουν και θα ξεδιαλέγονται ΟΛΑ τα σκουπίδια!!! Και τι είδους διαλογή θα γίνεται εκεί και τι χώρους θα έχει; Σύμφωνα πάλι με τον πίνακα της μελέτης θα περιέχει:
Μετά το ξεδιάλεγμα όλων αυτών (το πως τεχνικά και λειτουργικά δεν εξηγείται) ένα μέρος των απορριμμάτων θα πηγαίνει στον ΧΥΤΥ και όλα τα άλλα για ανακύκλωση. Συνεπώς θα είναι ένας τεράστιος αποθηκευτικός χώρος που θα έχει ακόμα και δεξαμενές ελαίων κλπ. Το αν θα πάει εκεί και ο κομποστοποιητής το ψάχνουμε! Τελικά πάνω από το 50%-60% της σκουπιδοδουλειάς θα γίνεται στον σταθμό του τον βάφτισαν "πράσινο σημείο"!!!
Αυτό τελικά είναι το συμπέρασμα μιας ανούσιας και φλύαρης μελέτης 127 σελίδων της εταιρείας ΤΥΡΒΗ γεμάτης ορισμούς (λες και είναι το λεξικό Δημητράκου), φωτογραφίες από Αγγλία (!!!), γενικόλογες κοινωνικές και γεωγραφικές αναφορές στην Άνδρο και περιγραφές λειτουργιών όλες copy-paste από οποιαδήποτε άλλη μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ, η οποία παρουσιάστηκε σε διαρροή από τον δήμαρχο σαν... «μεγάλο έργο»! Τα τεχνικά σημεία που αναφέρονται ξεκάθαρα για τον σταθμό μεταφόρτωσης και τα σκουπίδια της Άνδρου είναι πολύ λίγα!!!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
(α) Τεχνικό συμπέρασμα: Καταπληκτικά κριτήρια!!! Όλα περιγράφουν... τον ανοικτό χώρο δίπλα στον δρόμο της Σταυροπέδας!!! Αυτή ήταν η πεμπτουσία της "τεχνικής" μελέτης!!! Ούτε χιλιομετρικά στοιχεία από τις προτεινόμενες θέσεις ΧΥΤΥ δεν έχει! Αυτό ήταν το "μεγα έργο" της "τεχνικής" μελέτης που ανατέθηκε, αλλά... και δεν ανατέθηκε!!! Μιας μελέτης της υπηρεσίας με έξωθεν τεχνική βοήθεια που συντάχθηκε από μια εταιρεία... όπως συντάχθηκε! Που είναι σε διαβούλευση (με κάπως περιπετειώδη τρόπο). Και για την οποία μάθαμε από διαρροή πως "η Άνδρος πρωτοπόρησε για μια ακόμα φορά"!!!
(β) Πολιτικό συμπέρασμα: Τελικά όλα καταλήγουν και πάλι σε μια ανοικτή χωματερή σε περιόπτο οικόπεδο του Δήμου στην «κεντροβαρική» γειτονιά της Σταυροπέδας! Αυτή τη φορά λίγο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο!!! Τα τοπικά στελέχη του συνδυασμού Σουσούδη που ρωτήσαμε δεν ξέρανε και πολλά για την μελέτη και τις προτάσεις της. Αν δεν συζήτησε τον πολιτικό σχεδιασμό μαζί τους ο δήμαρχος με ποιους τον συζήτησε; Άγνωστο.