Συμπεράσματα από την συζήτηση και την απόφαση της Αποκεντρωμένης για τον ΧΥΤΥ της Πλούσκας

 Αποστάσεις μεταξύ του προτεινόμενου ΧΥΤΥ και των σημείων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως τις καταγράφει η μελέτη του Δήμου Άνδρου

 Από το σύνολο 11 σελίδων πρακτικών της συζήτησης για τον ΧΥΤΥ στην Πλούσκα προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι πως για πρώτη φορά η συζήτηση δεν κινήθηκε στις γνωστές τοπικού χαρακτήρα πολιτικές αντιπαραθέσεις και στην άκαρπη συνθηματολογία με την οποία έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια λόγω των έντονων προσωπικών φορτίσεων, αλλά και των πολιτικών παιχνιδιών που έχουν παιχτεί από πολλές μεριές.

Για πρώτη φορά τα ζητήματα που έθεσαν οι δύο καθηγητές για την Πλούσκα συζητήθηκαν με ειδικούς και τεχνικούς παράγοντες και τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα. Και για πρώτη φορά μια επιτροπή ασχολήθηκε με την ανάλυση τους, ενώ ορισμένοι γνώστες επιχείρησαν την αντίκρουση τους, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο τεχνικής εμπειρίας. Καλές οι εντυπώσεις, αλλά ακόμα καλύτερες οι σοβαρές προσεγγίσεις σε ζητήματα επιστημονικά και τεχνικά από ειδικούς και όχι από πολιτικούς. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει κάποτε. Έγινε ένα βήμα πριν το τέλος μιας μακράς διαδικασίας.

Από τις κατ' αρχήν εκατέρωθεν τοποθετήσεις πολλά ήταν αναμενόμενα. Αναμενόμενα αυτά που είπαν ο δήμαρχος, ο σύμβουλος του, ο μελετητής του έργου, οι δύο καθηγητές και οι εκπρόσωποι των κατοίκων. Η αντιδήμαρχος Υδρούσας αν και παραβρέθηκε δεν πήρε το λόγο.

Από όσα λέχθηκαν δύο σημεία είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την πρώτη ημέρα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση μεταξύ των δύο καθηγητών/συμβούλων των κατοίκων της Υδρούσας με τους τεχνικούς και τους επιστήμονες της Περιφέρειας. Την δεύτερη μέρα ενδιαφέρον είχε η κριτική μεταξύ των αρμοδίων της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας των στοιχείων και των επιχειρημάτων που κατατέθηκαν για τις υδρογεωλογικές και περιβαλλοντικές αμφισβητήσεις της περιοχής.

Από τις δύο αυτές συζητήσεις καθένας μπορεί κανείς να βγάλει ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σε προσεχές δημοσιεύμα μας θα παραθέσουμε μερικά από τα τεχνικά στοιχεία και όσα πληροφορηθήκαμε προσωπικά για το θέμα από πηγές μας στην Αποκεντρωμένη διοίκηση. Αν αυτές οι επιστημονικές συζητήσεις και οι τεχνικές κριτικές μεταξύ των ειδικών είχαν γίνει νωρίτερα και δημόσια σήμερα όλα θα ήταν σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα και ολοι θα είχαμε καλύτερη πληροφόρηση. 

Δυστυχώς όμως δεν έγιναν. Ο σοβαρός διάλογος μεταξύ ειδικών έιχε χαθεί από το τραπέζι από την στιγμή που επικράτησαν πολιτικά παιχνίδια, εκατέρωθεν συναισθηματικές κορώνες, εκλογικοί συσχετισμοί και έντονο παρασκήνιο. Κάτι για το οποίο πολλοί, αρμόδιοι, που έχουν κεντρικό ρόλο, δεν μπορούν να καυχώνται.

Μετά από δύο μέρες συζήτηση το Συμβούλιο, που έχει και τον τελευταίο λόγο για την μελέτη: «…γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της αναβολής του θέματος... προκειμένου να ζητηθεί από την Υπηρεσία η εναρμόνιση των δυναμικοτήτων με το νέο ΕΣΔΑ, η προσκόμιση υδρογεωλογικής Έκθεσης σχετικό με την τρωτότητα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής ενδιαφέροντος και η προσκόμιση των απαραίτητων γνωμοδοτήοεων,  όπως επίσης και η προσκόμιση των βεβαιώσεων που ελλείπουν και αναφέρονται στην εισήγηση. Η Υπηρεσία θα ζητήσει τα παραπάνω με σχετική αλληλογραφία, ως προς την προσκόμιση ελλειπουσών απαραίτητων γνωμοδοτήσεων / βεβαιώσεων και θα θέσει εύλογη προθεσμία για να επανέλθει με νεότερη εισήγηση».

Τι μας λένε πρακτικά τα παραπάνω;

-  Το όλο θέμα πάει πίσω μερικούς μήνες. Κατά την άποψη των ειδικών περίπου 3-4 μήνες. Ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του Δήμου Άνδρου.

-  Η Έκθεση που ζητείται είναι καθαρά τεχνική και δεν περιέχει γεωτρήσεις, όπως μας εξήγησαν από την Αποκεντρωμένη. Αυτές προβλέπονται σε επόμενη φάση. Η Έκθεση θα περιέχει παρατηρήσεις επί της επιφάνειας του χώρου και συγκρίσεις με στοιχεία από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις στην περιοχή. Κάτι που επιταχύνει τις διαδικασίες.

Που είμαστε σήμερα και τι περιμένουμε;

-  Όπως έχουμε γράψει ξανά: ένα σκαλί πριν το τέλος. Αν η τελική Έκθεση εγκριθεί τότε θα υπογραφεί η μελέτη και θα δοθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και η αδειοδότηση. Δεν θα υπάρξει εμπλοκή του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αν δεν εγκριθεί η έκθεση τότε η μελέτη γυρίζει πίσω. Κάτι που με βάση τα πρακτικά της συζήτησης που έχει γίνει στην Αποκεντρωμένη μοιάζει μάλλον δύσκολο. Αλλά πάλι κανείς δεν ξέρει.  

Βεβαίως σε περίπτωση θετικής απόφασης του Συμβουλίου οι αντιδρώντες κάτοικοι θα προσφύγουν στο ΣτΕ. Και αυτό θα κρίνει τις διοικητικές πράξεις και τα επιχειρήματα. Και ή θα δώσει πράσινο φως στην μελέτη ή θα σταματήσει το έργο μέχρι την τελική απόφαση του σε 2-3 χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει δύσκολη. Ας περιμένουμε για θα δούμε...

"Εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Προς Ντίνος από Μπατσί.

Ανδριώτης στην Αθήνα όπου ζω και παραθερίζω στην Άνδρο. Δεν είχα δώσει σημασία για το Εν Άνδρω και μου είπαν ότι "γίνεται χαμός" από σχόλια και έτσι αποφάσισα να μπω και εγώ να δω. Γνωρίζω για τον αγώνα περί ΧΥΤΥ γιατί μάλιστα υπέγραψα το περασμένο καλοκαίρι.
Παρατηρώ πολλά σχόλια όπου χρησιμοποιούνται ακρωνύμια (αρχικά ονομάτων) για να ειπωθούν κάποια πράγματα.

Έχω κάποιες απορίες και εγώ.

Θα είχατε την καλοσύνη να μας πείτε και εσείς με ποια ιδιότητα σχολιάζετε και θέτετε ερωτήματα;
Έχετε ας πούμε ενοχληθεί με τη δραστηριότητα των Συμβούλων και των κατοίκων που προσπαθούν να υπερασπιστούν το περιβάλλον και συγκεκριμένα τα νερά του νησιού;
Ποιας μορφής ενόχληση έχετε υποστεί εσείς;
Μιλήστε πιο ξεκάθαρα. Όπως και να έχει ανώνυμα γράφουμε σε αυτό το σάιτ.
Έχει επηρεαστεί κάποιο συμφέρον σας;
Ποιο μπορεί να είναι αυτό;
Εσείς όπως λέτε είστε από το Μπατσί και θα περίμενα να είστε μαζί με τους κατοίκους αυτούς και όμως δεν είστε. Γιατί;
Τι είναι αυτό που σας έχει πέισει ότι τα νερά σας δεν θα πάθουν τίποτε;

Γιατί δεν επικεντρώνεστε στο πραγματικό θέμα το οποίο είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος;
Εάν πιστεύετε ότι δεν θα καταστραφεί το περιβάλλον, γιατί δεν το λέτε και να το τεκμηριώσετε;

Είμαι ειλικρινά μπερδεμένος με τη στάση σας καθώς και με τη στάση των "ακρωνυμιαστών".

This comment was minimized by the moderator on the site

Κυρία Μ.Α. πείτε μας σας παρακαλώ με τι ιδιότητα ασχολείστε με όλα τα θέματα του δήμου¨?Η Μαμαή και η Βολίκα σας έχουν δώσει τέτοια άρμοδιότητα?

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Δήμαρχε επιτρέπεται η κυρία που έχετε ορίση έμισθη Αντιδήμαρχο να σας αντιπολιτεύεται έτσι?Εκτελεί εντολές άλλων ακόμα και για το δημοτικό σχολείο κάνει ότι της πει η παρέα της.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μ.Α.σε παρακαλω πολυ απαντησε΄μου κάτι¨ ε΄μαθες τι θα πει ο ΝΟΚΑΣ μετά την υδρογεολογική μελ'ετη του δήμου?

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς τον Guest - Λίγο πρίν το τέλος ή Κούλη Μουγκό ή Γκόλουμ.

Μέχρι τέλος Απριλίου η Πλούσκα Θα πάρει επιτέλους Μ.Π.Ε.
Και έτσι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται η Μ.Α. Και οι αντιδρώντες σύμβουλοι της Υδρούσας και όλοι οι ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ, για να μην καταστραφεί η Άνδρος
Εσύ Κούλη = Κ.Θ. ασχολήσου και λίγο με τον τόπο.
Το Γαύριο και το Μπατσί βρωμάνε και είναι γεμάτο σκουπίδια.
Μετά απο πολλά χρόνια δεν γίνεται καρναβάλι στην Υδρούσα και η Αντιδήμαρχος ΔΕΝ αδιαφορεί πλήρως, έχει με σημαντικότερα θέματα να ασχοληθεί , όπως με την πιστοποίηση των σφαγείων που εσύ Κούλη 8 χρόνια δήμαρχος Υδρούσας ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΙΠΟΤΑ, αλλά το μόνο που έκανες ήταν να χρωστάς στους χασάπηδες.
Σφυρίζουν αδιάφορα μαζί με την Βολίκα για το καρναβάλι γιατί έτσι νομίζουν οτι ΒΟΗΘΟΥΝ τον Δήμαρχο που το μόνο που κάνει είναι : ταξίδια αναψυχής, πανηγύρια, κόψιμο πίτας,και τώρα ήρθε η ώρα για το καρναβάλι.
Όσο για τον Κάρλο που ξεχωρίζει τέλεια την προκάτ αίθουσα από το Σχολείο κάτι που εσύ έταξες στον πατέρα Καλλίνικο και δεν σου πέτυχε για τέτοιο χάλι είσαι Κούλη.
Αυτά και εδώ είμαστε οι Υδρουσαίοι Κούλη Κ.Θ. και σε περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα κατεβάσει το κλούβιο κεφάλι σου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μέχρι τέλος Απριλίου η Πλούσκα Θα πάρει επιτέλους Μ.Π.Ε. Και έτσι θα ηρεμήσουν η Μ.Α. Και οι αντιδρώντες σύμβουλοι της Υδρούσας. Να ασχοληθούν και λίγο με τον τόπο. το Γαύριο και το Μπατσί βρωμάνε και είναι γεμάτο σκουπίδια.Μετά απο πολλά χρόνια δεν γίνεται καρναβάλι στην Υδρούσα και η Αντιδήμαρχος αδιαφορεί πλήρως. Σφυρίζουν αδιάφορα μαζί με την Βολίκα γιατί έτσι νομίζουν οτι εκδικούνται τον Δήμαρχο. όσο για τον Κάρλο δεν μπορεί να ξεχωρίσει την προκάτ αίθουσα από το Σχολείο για τέτοιο χάλι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια ενημέρωση για τον διάλογο που εξελίσσεται στο f/b σχετικά με το θέμα:
Nikolaos Giannakaronis Άκούω πολλά τον τελευταίο καιρό. Καζάνι που σιγοβράζει (Στην πραγματικότητα ΧΥΤΡΑ που σιγοβράζει!)
Sophia-George Zagoraios ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ¨?ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ?
Πέτρος Στασινόπουλος Αυτές για τις οποίες φώναζε ο άνδρα σας το 2014.
Sophia-George Zagoraios Ο ιδιος ειμαι φιλε μου.Εμενα τα καθαρισαν γιατι οπου τους εβρισκα γινιταν μακελειο
Πέτρος Στασινόπουλος Κατάλαβα. Το ρώτησα γιατί υπήρχε αναφορά στο Εν Άνδρω. Καλά όμως, πως δημιουργηθήκανε αυτές οι οφειλές; Δεν πληρώνατε εσείς;
Ιωάννης Καστανιώτης ΒΡΕ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ;;;
ΟΙ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΛΟΜΗΣ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Sophia-George Zagoraios Φίλε μου εγώ δε χαμπαριάζω τους κράζω ονομαστικά όπως είχα κάνει και τότε,όσο για το σύνδρομο ρωτά... (διαγράφνται δύο λέξεις)... το Θωμά όταν συναντάει Ζαγοραίο τι θα παθαίνει.
Πέτρος Στασινόπουλος Τελικά οι άνδρες είναι λίγοι στο νησί. Φίλε βάστα γερά. Είμαστε μαζί σου όποτε χρειαστείς!
Ιωάννης Καστανιώτης ΒΡΕ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ;;;
ΟΙ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΛΟΜΗΣ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
George Nikolopoulos Συγχαρητήρια στον κύριο Ζαγοραίο, δείγμα ανδρός που δυστυχώς εκκλείπει και τελεί είδος υπό εξαφάνιση. Οι υπόλοιποι κρεοπώλες τι λένε στο νησί; Δεν υπάρχουν άλλοι για να μιλήσουν;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΙΑ ΤΟΝ Guest - Παρασκευάς.

Μας κούρασες με τα παραμύθια σου Κούλη.
Δεν σε πιστεύει κανείς πια, ασχολήσου με τα σοβαρά θέματα του νησιού που τρέχουν και μην αναλώνεις τις ώρες σου σε δράκους και ιππότες.Μόνο ιππότης δεν είσαι,για Ιούδας ναι, αυτός ο ρόλος σου πάει γάντι.
Όσο για το θέμα του παλιού Δημοτικού σχολείου Γαυρίου που στηρίζεις τον παπά να το κάνει αποθήκη και πάρκινγκ αυτοκινήτων μας ρώτησες ή νομίζεις ότι είναι δική σου περιουσία ;;;;;;
Ξύπνα από το όνειρο που ζεις, και μην αναρωτιέσαι γιατί δεν είχες προσκληθεί από το τοπικό Γαυρίου, είσαι ανεπιθύμητος στο Γαύριο,αρκετά έχεις κάνει Κούλη για να μας διώξεις από το χωριό μας, δεν θα σου περάσει, καταλαβε το.
Α Ν Ε Π Ι Θ Υ Μ Η Τ Ο Σ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς "ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΘΙ"
Κάτι γίνεται με αυτό το θέμα. Παρακάτω η Συνομιλία που είχαν κάποιοι σχετικά με αυτό το θέμα...
Πέτρος Στασινόπουλος
Θα μας πουν οι κρεοπώλες τι συμβαίνει στην Άνδρο, σχετικά με οφειλές από το Δήμο προς αυτούς; Στο Εν Άνδρω σήμερα υπάρχει αναφορά στο Άρθρο "Συμπεράσματα από την συζήτηση και την απόφαση της Αποκεντρωμένης για τον ΧΥΤΥ της Πλούσκας"
Sophia-George Zagoraios ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ¨?ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ?
Πέτρος Στασινόπουλος Αυτές για τις οποίες φώναζε ο άνδρα σας το 2014.
Sophia-George Zagoraios Ο ιδιος ειμαι φιλε μου.Εμενα τα καθαρισαν γιατι οπου τους εβρισκα γινιταν μακελειο
Πέτρος Στασινόπουλος Κατάλαβα. Το ρώτησα γιατί υπήρχε αναφορά στο Εν Άνδρω. Καλά όμως, πως δημιουργηθήκανε αυτές οι οφειλές; Δεν πληρώνατε εσείς;

Εδώ έπεσε ησυχία....

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητή Μ.Α. εάν λέω εάν πέσει η Πλούσκα ξέρουν τα κολλητά σου Συμβουλάκια,του Γαυρ´ιου ότι εσύ και η κολλητή σου σύμβουλος του Μπατσίου μετά χαράς θα στηρίχτε τις θέσεις Καμπανού και Μακροταντάλου εφόσον θα έχετε κάνει την δουλειά σας θα τους την φορέσετε κανονικά.Τότε θέλω να δω τα πάρτυ και τα μίτινγκ που θα κάνετε όλοι μαζί αγαπημένοι.Εξάλλου κάποιοι αυτό το έχουν δείξει και στην προηγούμενη ψηφοφορία για τον Καμπανό.Καλά κάνουν βέβαια και είναι τοπικιστές αγαπούν τον τόπο τους προσέχουν τις περιουσίες τους.

Περισσότερα