ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Θα έρθουν πρόσφυγες στην Άνδρο;

 

(σκίτσο: 27/2/2016, εφημερίδα Ημερησία)

ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΦΗΜΕΣ

Είναι απίστευτη η φημολογία για έλευση προσφύγων στο νησί μας. Μιλάμε για τερατώδεις φήμες που σαρώνους σαν ριπές καταιγίδας την Άνδρο. Ακόμα και εμείς που ρωτήσαμε πολύ αξιόπιστες κεντρικές πηγές (πιο κεντρικές δεν γίνεται) μας έχουν αφήσει άφωνους. Άνθρωποι κατά κανόνα σοβαροί λένε απίθανα: "Φέρνουνε 1000 στο Γαύριο"! "Ήρθαν απόψε 500 στο Γαύριο"!!!

 Αλλά παντού είναι έτσι. Να σας μεταφέρουμε ένα στιγμιότυπο: χτες το βράδυ σε μαγαζί της Χώρας χτυπά το τηλέφωνο: Καλός συνάδελφος από μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα με φωνή γεμάτη ένταση λέει: "παράτατα όλα. Μαθαίνω πως η Πειφέρεια Νοτίου Αιγαίου δέχθηκε ρωτά τους δημάρχους των νησιών πόσους μπορούν να φιλοξενήσουν. Ο δήμαρχος Πάρου δέχτηκε 5.000!!! Πάρε τις αρχές και ρώτα τι θα απαντήσει η Άνδρος"!!!

Βάζω τις φωνές: "μα τρελαθήκατε όλοι στην Αθήνα; Εντάξει τρελάθηκαν στο νησί, αλλά κι εσείς; Λες παράλογα μπράγματα. Τους κουβαλάνε από τα νησιά για να τους στείλουν στα σύνορα και θα τους ξαναπάνε στα νησιά; Για σκέψου το;" Κλείνω το τηλέφωνο νευριασμένος και για να του αποδείξω το απίθανο παίρνω τηλέφωνο σύμβουλο του δημάρχου Πάρου και ζητώ να ελέγξει αυτή την απίθανη πληροφορία! Παθαίνει σοκ από τα γέλια. Και πέντε λεπτά αργότερα με παίρνει πίσω και λέει βαριεστημένα: ΑΡΝΗΤΙΚΟΝ!!!!!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Θα έρθοτν πρόσφυγες στην Άνδρο; Το ερώτημα μας το έθεσε αναγνώστης με μήνυμα του.Όμως είναι ένα ερώτημα που συζητιέται ευρύτατα στην Άνδρο. Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία. Μερικά μάλιστα σχόλια της ιστοσελίδας μας βγάζουν κι αυτά ανησυχία. Πριν ο αναγνώστης μας θέσει το παραπάνω σημαντικό ερώτημα αναγνωρίζοντας την ανησυχία πολλών είχαμε ξεκινήσει μια μικρή έρευνα για το θέμα. Είχαμε μιλήσει με ανώτερη κυβερνητική πηγή που έχει γνώση του όλου σχεδιασμού για το προσφυγικό. Η απάντηση του για την Άνδρο ήταν κατηγορηματική: ΟΧΙ! Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο για την Άνδρο ή τις Κυκλάδες.

Μπορεί η απάντηση να εφησυχάζει σε τοπικό επίπεδο όμως ας δούμε λίγο πιο πέρα το τι έχει γίνει με τους πρόσφυγες μέχρι σήμερα και τι ενδεχομένως να γίνει ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την πραγματικότητα.

   -    Τι μας λένε τα μέχρι σήμερα νούμερα;

    Το 2014 ήρθαν στην Ελλάδα περίπου 50.000 πρόσφυγες από εμπόλεμα μέρη (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ). Το 2015 ήρθαν 853.000!!! Το προσφυγικό κύμα αντανακλά την ένταση του πολέμου στις τρεις αυτές χώρες. Από αυτούς που ήρθαν το 2015 έφυγαν για Ευρώπη το 90%! Έμεινε στην Ελλάδα το 10%. Τελικά έχουν απομείνει 8.500. Από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα (δύο μήνες) έχουν έλθει γύρω στους 80.000! Από αυτούς, παρά τα πρόσφατα εμπόδια από γειτονικές χώρες, έχει φύγει περίπου το 70%.

-        Τι προβλέπεται να γίνει;

Μέχρι στιγμής η χώρα μας, κατά τον αυστριακό Καγκελάριο, "έχει 11.000 πρόσφυγες"! Κυβερνητικές πηγές μιλάνε πως έχουμε επιβαρυνθεί μέχρι στιγμής  με περίπου αρκετές χιλιάδες μετανάστες. Ακόμα ο αυστριακός Καγγελάριος δηλώνει εξοργισμένος καθώς θεωρεί πως "η Ελλάδα λειτουργεί σαν γραφείο ταξιδιών, που στέλνει αλλού τους πρόσφυγες". Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Υπάρχουν περίπου 8.500 παράνομοι μετανάστες από την προηγούμενη χρονιά. Και ήδη με το κλείσιμο των συνόρων και την επιβράδυνση της εξόδου έχουν εγκλωβιστεί 22.000 πρόσφυγες. Όσοι από αυτούς δεν έχουν δικαίωμα ασύλου (Πακιστανοί, Μαροκινοί, κλπ) υπάρχει συμφωνία της ΕΕ για επαναπροώθηση τους στις χώρες καταγωγής τους. Αυτό μερικές φορές συνέβη. Αλλά μένει να δούμε πως θα γίνει αυτή τη φορά.

Αν συνεχιστεί η επιβράδυνση της ροής υπάρχει πιθανότητα να εγκλωβιστούν μέχρι 70.000! Ήδη στην Ειδομένη υπάρχουν 6.500 μετανάστες που περιμένουν και στο λιμάνι του Πειραιά άλλοι 3.500! Από τους δικαιούμενους πολιτικό άσυλο όσοι πάρουν από την Ελλάδα μπορούν να μείνουν σε τέσσερα στρατόπεδα στην Βόρειο Ελλάδα (Κιλκίς & Διαβατά). Και θα απλωθούν και σε ορισμένα μέρη στο άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Άρα τα νησιά μας ΔΕΝ είναι μέσα στον σχεδιασμό.

Αυτό μέχρι να λήξει ο πόλεμος. "Πρόκειται για χώρους έκτακτης ανάγκης", δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός, "ο πληθυσμός να μην φοβηθεί ότι θα παραμείνουν εκεί μόνιμα". Πρακτικά αυτό φαίνεται να ισχύει μέχρι σήμερα καθώς παρά την πίεση που δέχτηκε η χώρα από το μεγάλο κύμα προσφύγων κατάφερε και ανταπεξήλθε και η συντριπτική πλειοψηφία πέρασε και έφυγε. Όμως το αν θα συνεχιστεί αυτό ή αν θα πετύχει το ευρωπαϊκό σχέδιο για το κλείσιμο των συνόρων δεν το ξέρουμε. Μένει να το δούμε.

Όσοι έρχονται τώρα θα περνάνε πλέον από τα "σημεία ελέγχου" που έχουν δημιουργηθεί. Θα μένουν εκεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους από 3 μέρες μέχρι μια εβδομάδα. Μετά θα αναχωρούν για Αθήνα και ανάλογα με τα χαρτιά τους και το στάτους θα προωθούνται. Οι παράνομοι σταδιακά θα γίνει προσπάθεια να επιστρέψουν πίσω. Μένει να δούμε πως θα γίνει αυτό.
 

Το πλάνο ολοκληρώνεται με την ευρεία γνωστόποιηση από την ΕΕ προς όλους πως τα σύνορα έκλεισαν. Η κυβέρνηση, αλλά και οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως μετά από αυτό θα μειωθεί η ροή των προσφύγων. Είναι μια υπόθεση που από πολλούς αμφισβητείται. Το μέλλον θα δείξει. Για τους εγκλωβισμένους θεωρούν πως η πλειονότητα θα αποχωρήσει με τα προγράμματα οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αυτό είναι το πλάνο που έχει εκπονήσει η ΕΕ και αφορά και την Ελλάδα.

-        Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ στα θαλάσσια σύνορά μας;

Πρακτικά περιπολίες. Θα μπορεί επίσης να μαζεύει πρόσφυγες από την θάλασσα. Η συμφωνία που έγινε είχε από την μια πλευρά όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και την Ελλάδα και από την άλλη την Τουρκία μόνη της. Περιλαμβάνει και την επαναπροώθηση αυτών που μαζεύει από την θάλασσα στην Τουρκία έναντι χρηματικής βοήθειας. Αυτό μένει να δούμε κατά πόσον θα τηρηθεί στην πράξη. Τα θαλάσσια σύνορα είναι λίγο ασαφή, αλλά δεν πέρασε η άποψη της Τουρκίας για γκρίζες ζώνες. Μένει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει στην περίπτωση του Αγαθονησιού και του Φαρμακονησιού κλπ.

-        Τι θα γίνει με την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία;

Οι εκτιμήσεις είναι δύο: είτε θα τους δεχτεί στο τέλος είτε δεν θα τους δεχτεί και η Ευρώπη, που σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν ομόφωνα απέναντι της, θα πρέπει να πάρει μέτρα απέναντι της Τουρκίας. Αν αυτό φέρει κάποιο αποτέλεσμα είναι άγνωστο. Αυτή είναι γενικά η κατάσταση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απειλεί την Ευρώπη με αποσυντονισμό και την Ελλάδα με μια ανθρωπιστική προσφυγική κρίση στον χώρο της αν καταλήξουν το καλοκαίρι να έχουν εγκλωβιστεί εδώ 150.000 ή 200.000 μετανάστες.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα», καθώς τέτοιες λογίζονται μόνον οι χώρες που εφαρμόζουν τη Συνθήκη του 1951 χωρίς κανένα περιορισμό. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη διαμέσου της Τουρκίας δεν πρέπει να επιστρέφονται εκεί. Εξ αυτού του γεγονότος και μόνο προκύπτει ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας είναι παράνομος.

Σύμφωνα με το Άρθρο 38 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου, σε μια «ασφαλή τρίτη χώρα» οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται την αναγνώριση του προσφυγικού τους καθεστώτος και να απολαμβάνουν προστασίας όπως ορίζει τη Συνθήκη του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων. Κι ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εμπλέκεται σε διαδικασίες που ορίζονται στην εν λόγω Συνθήκη στην Τουρκία, αυτές δεν οδηγούν στην απόδοση καθεστώτος προστασίας για τους πρόσφυγες από το τουρκικό κράτος. Οι τελευταίοι αποκτούν απλώς τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης της Υ.Α. και να μεταφερθούν έτσι σε κάποια άλλη χώρα (Άρθρο 62 του τουρκικού νόμου για το άσυλο).

Ανεξάρτητα από τη νομική εκτίμηση της κατάστασης, οι τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία σημαδεύτηκαν και από την εντατικοποίηση των εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Η Τουρκία δεν είναι ούτε ασφαλής χώρα προέλευσης ούτε ασφαλής τρίτη χώρα για αυτούς που αναζητούν προστασία.

Κατα συνέπεια ,
ακόμη και αν οι πρόσφυγες στην ελλάδα επαναπροοθούνται στην Τουρκία απο το ΝΑΤΟ ή απο την Ελλάδα, επειδή η Τουρκία θεωρείται "μή ασφαλή Χώρα" με τα όσα ορίζουν η Συνθήκη του 1951 για τους αιτούντες άσυλο , οι Τούρκοι θα επιστρέφουν πίσω τους πρόσφυγες κανονικά . ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ !!
Το πιάσατε ??

This comment was minimized by the moderator on the site

ΛΥΠΗΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ.
ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ!

This comment was minimized by the moderator on the site

Σωστή η παρατήρηση σας σε αυτό το σημείο Η σωστή διατύπωση είναι "τελικά έχουν απομείνει 8.500" και όχι όπως γράφτηκε "δηλαδή". Το "δηλαδή" ξέμεινε από την πρώτη γραφή. Όμως πιο κάτω γίνεται πιο φανερό καθώς το νούμερο επαναλαμβάνετε και είναι ξεκάθαρο: "8.500".
Τι έγιναν οι άλλοι 77.000 περίπου; Πέρασαν χωρίς να ταυτοποιηθούν!!! Άρα δεν είναι επίσημο νούμερο! Και δεν το αναφέρουν οι αρμόδιοι! Ξέρουμε το τελικό νούμερο γιατί μετρήθηκαν! Ξέρουμε το νούμερο αυτών που έφυγαν! Ξέρουμε το πόσοι έμειναν! Και έτσι συνάγουμε τον άριθμό των "φευγάτων" που δεν καταγράψαμε ως χώρα!!!
Ευχαριστούμε.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Το 10% του 853.000 είναι 85.300, όχι 8.500.