Διάλογος: Οι Θοδωρής Μανούσος, Μπάμπης Ανύσης και Kate Chalari γράφουν για τις ανεμογεννήτριες

 

Μεταφορά φτερωτής: Για να φτάσουν στις κορφές τέτοια μεγέθη με νταλίκες χρειάζονται μεγάλοι δρόμοι για να περάσουν οι νταλίκες. Οι δρόμοι αυτοί δεν υπάρχουν στο νησί. Αν προχωρήσει το έργο θα πρέπει να χαραχτούν νέοι δρόμοι προς τις κορυφές αλλάζοντας την μορφολογία των μεγάλων βουνών της Άνδρου...

Θεωρούμε τις fast track μελέτες εξαιρετικά αμφίβολες και προβληματικές. Μάλλον έγιναν νύχτα και εγκρίθηκαν ξημερώματα! Όμως «η μέρα βλέπει τα καμώματα της νύχτας και γελά». Ή, ίσως στην περίπτωση μας να θλίβεται. Η αποκάλυψη του χάρτη με τις ανεμογεννήτριες δεν αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες.

Δεν μιλάμε για παρέμβαση κάπου στο νησί. Μιλάμε για επέμβαση στα κυριότερα και εμφανέστερα μέρη του νησιού. Μιλάμε για μεγάλους δρόμους που θα διανοιγούν προς τις δύσβατες βουνοκορφές. Το πλήθος των ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της Κεντρικής Άνδρου και οι νέοι μεγάλοι δρόμοι θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κάτι πρέπει να γίνει.

Ξεκινάμε λοιπόν ένα διάλογο σήμερα με δύο κείμενα που λάβαμε από αναγνώστες μας: τον κ. Θόδωρο Μανούσο και τον κ. Μπάμπη Δ. Ανύση. Όποιος θέλει επώνυμα μπορεί να πει την γνώμη του. Θυμίζουμε ακόμα μια φορά πως περιμένουμε τις θέσεις των αρμοδίων εδώ και δεκαπέντε μέρες. Αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν αρμόδιοι; Και το κυριώτερο τι έκαναν και τι θα κάνουν στο θέμα; Τι ίδια ερωτήματα θέτει με υπηρεσιακές επιστολές προς τον Δήμο Άνδρου εδώ και ένα χρόνο και ο Έπαρχος Άνδρου; Ακούει κανείς;

Εν Άνδρω

(α) ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ: ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΟΫΣΚΑ!!!

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Όσον αφορά στο θέμα των ανεμογεννητριών διαπιστώνω πως, σε αντίθεση με την Άνδρο, οι Δήμοι Τήνου και Πάρου κινήθηκαν δυναμικά. Συζήτησαν το θέμα σε Δημοτικά Συμβούλια και αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς και την εντατικοποίηση της συνεργασίας τους με τον δικηγόρο για την άσκηση Αίτησης Ακύρωσης και Αναστολής κλπ.

Επικρατεί δυστυχώς ένα χάος με τις Ανεμογεννήτριες και είμαστε βέβαιοι ότι είναι εσκεμμένο. Η κάθε εταιρεία, όποτε θέλει, συντάσσει μια μελέτη για αιολικό πάρκο, τη στέλνει στη ΡΑΕ για έγκριση και μετά στα Δημοτικά Συμβούλια των περιοχών ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Βλέπουμε λοιπόν μέσα από  εκατοντάδες ΑΔΑ Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας, άλλα να αμύνονται και άλλα να αποδέχονται αυτές. Πολλές φορές, με το πρόσχημα ότι Υπουργείο επικαλείται είτε τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρατε, είτε Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραγωγή ενέργειας (Ελλάδα γύρω στο 20%) , κάποιοι επιτήδειοι δρομολογούν προς ίδιον όφελος καταστάσεις δραματικές για τον τόπο τους.

Είχαμε την ευκαιρία πριν λίγο καιρό να εκφραστούμε κατά τη σύνταξη του Χωροταξικού Σχεδιασμού. Εκφραστήκαμε όμως, όπως έκαναν τα άλλα νησιά;

Συνεχίζοντας τα περί χάους, παραδειγματικά αναφέρω την απεικόνιση αιτήσεων για ΑΠΕ επάνω στο χάρτη της ΡΑΕ για συγκεκριμένη περιοχή, για την οποία  υπάρχουν 3 αιτήσεις (ΠΕΤΑΛΟ) που έχουν ανακληθεί (από τρεις διαφορετικές εταιρείες), μία άλλη εταιρεία με άδεια παραγωγής και μία αρνητική εισήγηση το 2011 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΧΩΣ) Αρ. Πρωτοκολ. 69758/6266 και τρία χρόνια αργότερα μια άλλη αρνητική Εισήγηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Α.Π. οικ. 177360). Τελικά ο χορός καλά κρατεί!

Οι τρεις ανακληθείσες αιτήσεις είναι των εταιρειών:

1)ΑΑ=Γ-01674,  ΑΜ=ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ, Εταιρεία=ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΕ, ΕΠΟ=ΟΧΙ, Ισχύς (MW)=38.0

2)ΑΑ=Β-00146,  ΑΜ=ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ, Εταιρεία=ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, ΕΠΟ=ΟΧΙ, Ισχύς (MW)=20.0

3)ΑΑ=Γ-04485,  ΑΜ=ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ, Εταιρεία=ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΕΡΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε., ΕΠΟ=ΟΧΙ, Ισχύς (MW)=42.0

Η Αίτηση με άδεια Παραγωγής είναι:

ΑΑ=       Γ-01400, ΑΜ=          ΑΔ-01700, Εταιρεία=  ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΤΑΛΟ Α.Ε., ΕΠΟ=       NAI, Ισχύς (MW)=36.0, Κατάσταση =ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, Κωδικός Κατάστασης= 1.1, Θέση= ΠΕΤΑΛΟ-ΒΑΣΙΛΙΚΟ-ΒΙΓΛΑ-ΒΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ

Ακριβώς το αντίστοιχο συμβαίνει και με την Κουβάρα. Τα πράγματα φυσικά περιπλέκονται επειδή δεν δημοσιοποιείται η χρονική αλληλουχία των προηγούμενων χειρισμών, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές αυτό που ισχύει σήμερα. Κατανοώ τους εκάστοτε Δημάρχους που δεν προλαβαίνουν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις καταιγιστικές αλλαγές και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η ύπαρξη Δικηγόρου μέσω επίσημης Ανάθεσης και καταρτισμένου τεχνικού συμβούλου.

Η άποψη και επιθυμία μας είναι να δούμε σωστές και νόμιμες αποφάσεις εντός του 2016 που να βάζουν το θέμα των αιολικών πάρκων στην Άνδρο στη σωστή του βάση. Τέλος να μην ξεχνάμε και άλλα σημαντικά θέματα, όπως τη Διαχείριση Αποβλήτων,τη Χωροθέτηση ΧΥΤΥ και άλλων βασικών υποδομών, θέματα που σε ορισμένες περιπτώσεις συσχετίζονται.

Τα θέματα είναι αλληλένδετα, μας αφορούν άμεσα και απαιτούν τη συμμετοχή όλων μας. Εάν δεν προστατέψουμε τον τόπο μας εμείς οι ίδιοι από αυτήν τη χιονοστιβάδα, τότε ποιον περιμένουμε να μας προστατέψει;

Δυστυχώς όσο περισσότερο μπαίνει κανείς στο βάθος της λεπτομέρειας των πραγμάτων, τόσο συνειδητοποιεί ότι είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων. Τέλος, έχει μεγάλη ευθύνη ο Δήμος Άνδρου για την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, ώστε να μην λαμβάνονται καθοριστικές για τη ζωή μας αποφάσεις, ερήμην μας.

(β) ΜΠΑΜΠΗΣ Δ. ΑΝΥΣΗΣ (μέλος Τ.Σ. Λαμύρων-Υψηλού) : ΜΕ ΘΛΙΒΕΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Βεβαίως και δεν γνώριζα τίποτε για τις fast track αποφάσεις. Θλίβομαι γι΄αυτές, Όμως περισσότερο με θλίβει η αδιαφορία και η σιωπή του κόσμου. Κανονικά τώρα που το μάθαμε θα έπρεπε όλοι να είχαμε διαμαρτυρηθεί. Να ρωτήσουμε τι έγινε και τι θα γίνει. Διότι δεν νομίζω να υπάρχει ούτε ένας που να θέλει όλες αυτές τις ανεμογεννήτριες στα βουνά μας. Παραλείπω όλα τα επιχειρήματα και λέω μόνον αυτό:

Έστω ότι όλα πάνε καλά και μας πετάνε κι εμάς ένα κομμάτι ψωμί να φάμε για να μη φωνάζομε, πχ φθηνό ρεύμα.
Πιστεύει κανείς ότι όταν οι ανεμογεννήτριες πάψουν κάποτε να λειτουργούν, ότι τα πέδιλα των 150 ανεμογεννητριών θα φιλοτιμηθεί κανείς να τα βγάλει;

 

 

Το πέδιλο της ανεμογεννήτριας για το οποίο γράφει ο Χ.Δ. Ανύσης.

Αποκλείεται. Μιλάμε να τεράστια πέδιλα, πιστεύω ότι πρόκειται για 1.000.000 κυβικά μπετόν στα βουνά μας. Αυτά θα μείνουν για πάντα μπηγμένα στη γη μας. Δεν νομίζω να υπάρχει τρόπος να φύγουν. Πιο πολύ κοστίζει η αφαίρεσή τους από την κατασκευή τους. Και για να προβληματίσω θα παραθέσω και την απάντηση ινδιάνου αρχηγού στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Το 1854, το αμερικάνικό κράτος, ζήτησε να αγοράσει τη γη των Ινδιάνων στο Σηάτλ. Ο αρχηγός τους απάντησε τα εξής:

"Ο Μεγάλος Αρχηγός της Ουάσινγκτον μας στέλνει μήνυμα πως θέλει να αγοράσει τη γη μας.....
Πώς μπορεί κανείς να πουλά ή να αγοράζει τον ουρανό ή τη ζεστασιά της γης;

……Η ιδέα μας φαίνεται περίεργη. Επειδή ακριβώς δε μας ανήκουν ούτε η δροσιά του αέρα, ούτε και η διαύγεια του νερού. Κάθε λαμπερή πευκοβελόνα… Κάθε αμμουδερή ακρογιαλιά. Κάθε κομματάκι ομίχλης… Κάθε ξέφωτο στα σκοτεινά δάση.
.......Στη μνήμη του λαού μου, κάθε βούισμα εντόμου, είναι ιερό. Το ελάφι, το άλογο, ο μεγάλος αετός είναι τ’ αδέλφια μας. Οι απότομες, ψηλές κορυφές, τα καταπράσινα λιβάδια, η ζεστασιά του αλόγου, ο άνθρωπος, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια".

Δεν έχομε, λοιπόν, δικαίωμα να συναινέσουμε και να γεμίσουμε τα βουνά μας με τσιμέντα και φτερούγες. Αλλά ούτε με τη σιωπή κάνομε τίποτε, ούτε και με τα ανώνυμα σχόλια.

(γ)  KATE CHALARI: ΟI ANEMOΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ

Εφιαλτικό το μέλλον της Άνδρου και μαζί με τους κυρίους: Θοδωρή Μανούσο και Μπάμπη Ανύση, αναρωτιέμαι κι εγώ που είναι οι κάτοικοι, που είναι ο Δήμος;
Γιατί τόση αδιαφορία;
Δυο παραδείγματα παραθέτω.
α) Το μέλλον της Άνδρου εάν τα αιολικά πάρκα γεμίσουν τα βουνά της. Ιδού τι έπαθαν πρόσφατα στην Ρόδο.
Με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΕΗ για το μπλακάουτ στην Ρόδο...
Οι διακοπές οφείλονται κατά βάση στα χαμηλά φορτία σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας του Δικτύου που προκαλεί η λειτουργία Ανεμογεννητριών (Α/Γ)

-        εγκατάσταση ειδικών διατάξεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από τις Α/Γ

-        δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων, ενίσχυσης του Δικτύου

-        η κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας, γίνεται για την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, με επιβάρυνση της [ΔΕΗ]
κοινώς, τις πληρώσαμε και τις πληρώνουμε, δεν ηλεκτροδοτούν, κάνουν ζημιά στα δίκτυα, και ούτως ή άλλως πρέπει να έχουμε συμβατική ηλεκτροδότηση για να έχουμε ρεύμα.Η συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα:
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2016/04/blog-post_13.html

β) Μερικοί πιστεύουν ότι αν τσιμενταριστούν τα βουνά τις Άνδρου θα έχουμε φτηνό ρεύμα και ανάπτυξη.
Ιδού το παράδειγμα της Καλιφόρνιας στης Η.Π.Α
Κυριακή, 17 Απριλίου 2016
Γιατί αυξάνουν τα μπλακάουτ και οι εισαγωγές ρεύματος στην Καλιφόρνια με τόσες πολλές ΑΠΕ;
Η συνέχεια για όποιον ενδιαφέρεται στην ιστοσελίδα:
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2016/04/blog-post_17.html
Ευχαριστώ το Εν Άνδρω για την φιλοξενία.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε Μανούσο,
Παραθέσατε στο Facebook τρεις φωτογραφίες που αποδεικνύουν και ταυτόχρονα ενημερώνουν τον κόσμο πως γίνεται η "Διαχείριση δεδομένων" του Πολυκριτηριακού Πίνακα προκειμένου να βγει η ΠΛΟΥΣΚΑ ως η πιο ιδανική θέση για ΧΥΤΥ.
(https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209825831513629&;set=p.10209825831513629&;type=3&theater)
Άκουγα όλον αυτόν τον καιρό στις διάφορες βιντεοσκοπημένες συναντήσεις/Δημ. Συμβούλια να αμύνεστε της θέσης σας για χωροθέτηση ενάντια στην Πλούσκα αναφέροντας την "Διαχείριση δεδομένων" του Πολυκριτηριακού Πίνακα, όπως το αποκαλείτε, και να παραδεχτώ ότι δεν καταλάβαινα επακριβώς τη σημασία του και για αυτόν το λόγο δεν ήμουν μαζί σας 100% στο συγκεκριμένο θέμα. Βλέποντας όμως στο Facebook τον ίδιο πίνακα της μελέτης και την ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ (τελικά έτσι αποδεικνύεται) βαθμολόγηση και την ΑΠΟΚΡΥΨΗ της ύπαρξης αιολικών πάρκων στην Πλούσκα, Έχω μείνει ΕΚΘΑΜΒΗ!! Αυτό είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ για τον εισαγγελέα.
Σας ευχαριστούμε πολύ που μας ανοίγετε τα μάτια μας....
Επίσης θέλω να ξέρετε ότι η οικογένειά μου πλέον φοβάται για την μόλυνση του νερού ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του νησιού μας. Έχω διαβάσει στο παρελθόν δημοσίευμα όπου ενημερώνατε ότι μολύνοντας τον Υδροφόρο στην Πλούσκα, θα μολυνθεί το νερό όλου του νησιού. Οι τοπικοί μας σύμβουλοι στη χώρα, μας διαβεβαίωναν ότι το νερό της Πλούσκας είναι μακριά και ότι δεν θα επηρεαστούν υα δικά μας νερά.
Τώρα με τα αιολικά έχω καταλήξει ότι σχετίζονται με τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ και απορώ πως οι Σύμβουλοι, δεν έχουν γυρίσει την Άνδρο ανάποδα.
Δεν τους πιστεύω πλέον!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αναζητήσαμε την Απόφαση (ΑΔΑ) όπου η Άνδρος ορίζει Δικηγόρο και εκείνη όπως η Τήνος και η Πάρος για να ακυρώσει την απόφαση του Υπουργού η οποία Εγκρίνει την Εγκατάσταση ΤΕΡΑΤΩΝ αιολικών πάρκων στα νησιά μας, αλλά έχετε δίκιο κύριε Μανούσο δεν υπάρχει.
Για άλλη μια φορά η Άνδρος δεν συμμετέχει "Επίσημα" σε αυτόν τον αγώνα, αλλά συμμετέχει μέσω "τράκας" των άλλων νησιών. Βλέπετε η ίδια η απόφαση του Υπουργού περιλαμβάνει τα αιολικά όλων των νησιών. Έτσι εκμεταλλευόμενοι και η Πρώην αλλά και η ΝΥΝ Δημοτική Αρχή αυτό, δεν έκαναν επίσημο ορισμό Δικηγόρου. Τι σημαίνει αυτό στο Τέλος της ημέρας; Μπορεί να τη σκαπουλάρουν η Τήνος και η Πάρος και η Άνδρος να εξαιρεθεί και δηλαδή να επιτραπεί να γίνει η Εγκατάσταση των τερατωδών αιολικών στο νησί μας, λόγω "Μη τυπικότητας".
Βασικά δεν βλέπουμε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αντίδραση από την Άνδρο, σε αντίθεση με τα άλλα νησιά.
Θυμηθείτε τι έγινε όταν η ΔΕΗ προσπάθησε να περάσει τα καλώδια παροχής ρεύματος μέσω Πυλώνων. Επαναστάτησαν και δεν έγινε αυτό. Εμείς ως ζαβαντριώτες το δεχτήκαμε.
Θα δεχτούμε και αύριο, άλλα χειρότερα πράγματα;
Τέλος, να συμφωνήσω μαζί σας με το σχόλιο και ευχή σας, αφού σας ευχαριστήσω για την άψογη ενημέρωση που προσφέρετε στο νησί μας:
"Η άποψη και επιθυμία μας είναι να δούμε σωστές και νόμιμες αποφάσεις εντός του 2016 που να βάζουν το θέμα των αιολικών πάρκων στην Άνδρο στη σωστή του βάση"

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια στον Σχολιαστή "ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ",
Τα είπατε πολύ καλά.
Το θέμα είναι ποιος θα μπει στον κόπο να διαβάσει κείμενο που υπερβαίνει τις 2 γραμμές;
ποιός θα μπει στον κόπο να προσπαθήσει να καταλάβει, τι διαβάζει;

Κάποιος έυστοχα είχε σχολιάσει και στοιχημάτιζε ότι ΟΛΗ η ΆΝδρος θα στηθεί στις στροφές για να δει από περιέργεια πως και εάν θα στρίψουν οι νταλίκες που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες, ενώ για το ίδιο το θέμα Εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι ΑΠΕΙΡΩΣ απόντες.
Κρίμα, αλλά αυτός είναι ο σύγχρονος Ανδριώτης που μένει μόνιμα στο νησί.
Εάν το θέμα δεν σχετίζεται με κάποιο άμεσο τρόπο να βγάλει έσοδο, τότε δεν ασχολείται.

Δυστυχώς και για αυτό το λόγο, εάν έχει ελπίδες αυτό το νησί, αυτές βρίσκονται πέρα από τον Καβο Ντόρο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα ήθελα να πω κάποια πράγματα για τις ανεμογεννήτριες που γίνεται τόσος λόγος απολύτως δικαιολογημένος.Οι διαμαρτυρίες σε ποιους απ΄τους πιο κάτω λόγους ξεκινάνε;;Α]από το ότι η εγκατάστασή τους δεν θα προσφέρει το ρεύμα που απαιτείται για το νησί μας;;και έτσι και αλλιώς θα χρειάζεται και η ''βοήθεια του πετρελαίου;;Αυτό μόνο οι ειδικοί νομίζω ότι μπορούν να μας απαντήσουν.Σ αυτήν την περίπτωση ,''πετρελαική''βοήθεια, άρα γιατί οι ανεμ/τριες;; Β]Το νησί μας θα έχει κάποιο οικονομικό όφελος και ποιο;;Εκτός βέβαια, από ότι έχω ακούσει,για το όφελος αυτών που έχουν τα χωράφια για να μπουν τα ''τέρατα''.Έχω ακούσει ότι σε κάποια απόσταση δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια,εκπέμπεται ''κακή'' ενέργεια.Κακό κάκιστο αν συμβαίνει,φαντάζομαι τι θα πάθουν τα πέριξ από χωράφια μέχρι ζώα που πιθανόν βόσκουν, άσε πια οι άνθρωποι.Και έρχομαι στο τελευταίο που είναι και το χείριστο για μένα.Η απόλυτη καταστροφή στο περιβάλλον της Άνδρου.Αν λοιπόν τα ''τέρατα''δεν κάνουν αυτάρκη την Άνδρο σε ενέργεια ποιο το όφελος;;α βεβαίως η κονόμα κάποιων θα μου πεις.Αλλά και σε περίπτωση που βοηθήσει και για την αυτάρκεια σε ρεύμα είτε εάν υπάρξουν και άλλα οικονομικά οφέλη για το νησί,όποιος γνωρίζει ας μας πει,οι θέσεις που θα εγκατασταθούν πρέπει να γίνουν με πολύ σοβαρές μελέτες,έτσι που να μην είναι ορατές από γειτονικά χωριά.Τρελαίνομαι στην ιδέα να βγαίνω στην αυλή μου και να βλέπω σε αντικρινά βουνά ''τέρατα''.Νομίζω ότι ο Δήμος πρέπει μέσα από συγκεντρώσεις ,από αναρτήσεις στο διαδίκτυο, να ενημερώσει τον κόσμο για ποια σημεία έχουν δοθεί εγκρίσεις και πως μπορεί αυτές να μπλοκαριστούν με προσφυγές.Κόσμος χωρίς ενημέρωση πως θα αντιδράσει;;Τελειώνοντας αναφέρω και τούτο:κάποια χρόνια πριν ένας ''μεγαλοκαρχαρίας''αποφάσισε να στήσει ανε/τριες στην Σέριφο,νησί ψύλλος μπροστά στην Άνδρο,σε μέγεθος μην παρεξηγηθώ,και με μια γυναίκα πρόεδρο της κοινότητας κόντεψαν να τους πετάξουν στην θάλασσα.Εμείς στην Άνδρο τι κάνουμε;;;Προέχει όμως ,επαναλαμβάνω, να πληροφορηθεί ο κόσμος επακριβώς τι γίνεται.Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πράγματι, σε αντίθεση με την Άνδρο, οι Δήμοι Τήνου και Πάρου κινήθηκαν δυναμικά. Συζήτησαν το θέμα σε Δημοτικά Συμβούλια και αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς και την ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ για την άσκηση Αίτησης Ακύρωσης και Αναστολής, παράστασης και υποβολής υπομνημάτων....
Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων πήραν τις παρακάτω ΑΔΑ για το σχετικό θέμα:
ΑΔΑ: 6ΠΜΨΩΗ6-Ξ8Ω---Τήνος (17/2/2015)
ΑΔΑ: ΨΩΟ5ΩΞΓ-8ΒΣ---Πάρος (16/2/2015)
ΑΔΑ: 62ΖΦΩΞΓ-4ΤΞ---Πάρος (21/1/2015)
ΑΔΑ: ΒΙΡΧΩΞΓ-ΥΕΒ---Πάρος (13/2/2014)
Αν και αναζητήσαμε αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ Άνδρου, δεν καταφέραμε να την εντοπίσουμε. Υπάρχει ή όχι;

Δυστυχώς οι μοναδικοί ΑΔΑ ή και συμβούλια που υπάρχουν σε σχέση με τα αιολικά της Άνδρου είναι:
Η Άνδρος το 2011 (ΑΔΑ: ΒΟΖΔΩΨΙ-ΛΧΩ ) γνωμοδότησε Αρνητικά για τα Γαυριονήσια,
Η Άνδρος το 2012 (ΑΔΑ: Β49ΚΩΨΙ-ΖΚΓ) γνωμοδότησε Θετικά για το Κόρθι (Φραγκάκι),
Η Άνδρος το 2012 (ΑΔΑ: ΒΕΥΙΩΨΙ-ΖΝ7) γνωμοδότησε Θετικά για το ΜΑΚΡΟΤΑΝΤΑΛΟ -ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ 11,5MW,
Η Άνδρος το 2013 (ΑΔΑ: ΒΕΖ2ΩΨΙ-149) ανέβαλε τη συζήτηση μέχρι την ολοκλήρωση της Μελέτης του Παν/μίου Θεσσαλίας, την οποία τελικά και λόγω εσκεμμένης αδράνειας υποτίμησε (βλέπε δημοσιευμένα έγγραφα Επάρχου)
Η Άνδρος τον 10/2014 (ΑΔΑ: Ω2ΨΑΩΨΙ-2ΩΘ) με κατεπείγον αίτημα ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ και τις Υπηρεσίες να διακόψουν μελέτες ΜΠΕ που βρίσκονταν σε εξέλιξη και ζήτησε να ενημερώνεται σχετικά προκειμένου να αποφαίνεται το ΔΣ.
Η Άνδρος τον 11/2014 (ΑΔΑ: 6ΩΒΟΩΨΙ-763) ενέκρινε αίτημα για εκπόνηση μελέτης για "Διεύρυνση του καθεστώτος χωροθέτησης αιολικών στα Νησιά" προκειμένου να λάβει γνώση επ΄αυτής και να γνωμοδοτήσει. ΑΔΑ:6ΩΒΟΩΨΙ-763
Η Άνδρος το 1/2015 (ΑΔΑ: Β5ΞΒΩΨΙ-60Γ) γνωμοδότησε αρνητικά επί της Έκθεσης για "Εξειδίκευση χωρικού σχεδιασμού για αιολικές εγκαταστάσεις" από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ζήτησε από την Π.Ν.Α. την μη συμμετοχή της.
Η Άνδρος το 2/2015 (ΑΔΑ: 69Ε2ΩΨΙ-06Α) ανέβαλε τη συζήτηση σχετικά με την εγκατάσταση Α.Π.Ε στην Β.Α. Άνδρο.
Έκτοτε Ησυχία...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ ΕΝ Άνδρω,

Λόγω του γεγονότος ότι η πληροφορία προς δημοσίευση είναι σε μορφή εικόνας, θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν το site σας μας έδινε και αυτήν τη δυνατότητα. Μπορεί κανείς να καθορίσει το μέγεθος των εικόνων ώστε να μην επιβαρύνεται ο server, εάν και δεν νομίζω ότι όλοι θα θέλουν να αναρτήσουν φωτογραφίες. Πολλοί χρήστες καταφεύγουν στο Facebook μόνο για αυτόν το λόγο. Εντούτοις όμως υπάρχουν και πολλοί χρήστες που δεν διαθέτουν λογαριασμό στο Facebook με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρη ενημέρωσης του κόσμου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στα σχόλια. Στείλτε την εικόνα σας στο mail του Εν Άνδρω: enandro.gr@gmail.com

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μια Απάντηση σε ορισμενους για της ΑΝΕΜΟΓΕΝΙΤΡΙΕΣ στο Η π Α Ορισμενη γράφουν οτι τους αρεση να ακούγετε καλα σε αφτους που ειναι κατα ..Στην ηπα Υπάρχουν πολυ ,λιγα. προβλιματα τα πιο πολλα ειναι σε φάρμες που τα ζωα κυκλοφορούν άνετα ... και επιπλεον ΙΠΑΡΧΟΥΝ Νόμοι που εφαρμοζουντεεεεε !! Και δεν ΠΛΗΡΟΝΟΥΝ ΡΕΦΜΑ ..επιπλεον πληρονουντε .τωρα τι ΓΡΑΦΟΥΝ οι ΟΙΚΟΛΟΓΗ ειναι αλο,ας διαβάζουν και τα ΗΠΕΡ Γιατι εμης εχωμε μάθει να ειμαστε αντίθετη σε ΟΛΛΑ Μην πάμε μακριά ρίχτε μια ματια πως κατάντια με την Ελλαδα μας.. μην ΚΑΤΙΓΟΡΑΜΕ κανέναν παρα τους Εαυτούμας. Τωρα ο Αλέκος π εχει δίκιο τωρα που το ξέρετε πολλη καλλα το καλο θα ειναι τα ΣΧΩΛΙΑ να πιανουν τόπο .!! εγω βλέπο πως ΟΛΛΟΙ γραφομε τι θα μας βόλεψη εμάς ΟΧι το ΝΗΣΙ μας. Ειμαστε 10.000 Άτομα εχωμε ΤΩΣΟ μέρος για εκμετάλλευση Ασφαλος τα έσοδα για εμάς για Δρόμους Σχολια Γιπεδα Λιμάνια ΚΠΑ αυτα τωρα θα ακουσο πάλη t

This comment was minimized by the moderator on the site

Κ.Μπασαντη, το σαιτ σας και τα αθρα σας δεν ειναι μονο με πολιτικες τοποθετησεις αλλα παιρνουν θέση, σχολιαζουν,κρινουν και πολλες φορες παραπληροφορουν με τις προσωπικες σας εκτιμισεις. Το προηγουμενο σχολιο μου δεν περιειχε υβρεις, παρα μονο την προσωπικη μου αποψη. Ευτυχως το κρατησα σε print-screen οταν σας το εστελνα!!!
Αυτο που δυστηχως διαπιστωνω ειναι οτι, οτι γραφουμε περναει απο λογοκρισια του διαχειριστη και τα δημοσιευει αναλογως ..κομμενο και ραμμενο. Αυτο βεβαια δεν τιμα κανενα δημοσιογραφο και κανεναν ελευθερο στην εκφραση πολιτη. Ευχαριστω για την φιλοξενεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Η πολιτική σας άποψη δημοσιεύτηκε. Οι προσωπικές ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί κόπηκαν. Το ξαναστείλατε και κόπηκε πάλι. Τα Εν Άνδρω δημοσιευει μόνο πολιτικά σχόλια. Τα περί λογοκρισίας αλλού Αλέκο. Λογοκρισία λέγεται φίλε μου όταν κόβεις επώνυμες απόψεις. ¨οχι ανώνυμες ύβρεις. Αν θέλεις να δημοσιευτούν οι προσωπικές ύβρεις, οι πρόστυχοι επαγγελματικοί χαρακτηρισμοί και υπαινιγμοί τότε γράψε ενυπόγραφά και μαζί και το τηλέφωνο σου για να ξέρουμε ποιος λέει τον οχετό "απόψεις". Καταλάβες Αλεκο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Οι ανεμογεννήτριες σαφώς και δεν μπορούν να λύσουν ενεργειακά προβλήματα καθώς οι ίδιες λειτουργούν σε πολύ συγκεκριμένο εύρος αιολικών συνθηκών και ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ υποστήριξή τους είτε από υδρηλεκτρικά σίτε από συμβατικά μέσα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όποιος υποστηρίξει το αντίθετο είτε δεν ξέρει τι του γίνεται είτε είναι διαπλεκόμενος. Σε παγκόσμιο επίπεδο προτιμώνται μικρά συστηματάκια που εξυπηρετούν οικιακές-συνοικιακές ανάγκες ή εγκαταστάσεις σε διόδια σε εθνικούς και διεθνείς δρόμους, πάρκα και μικρές επιχειρήσεις. Τα συγκεκριμένα μάλιστα είναι συνδυαστικά αιολικών-ηλιακών με σκοπό την βελτίωση της απόδοσής τους. Τα υπό συζήτηση τερατώδη κατασκευάσματα είναι για χώρες επιπέδου Μπανανίας, πρέπει κάπου οι -κατά κύριο λόγο Γερμανοί- κατασκευαστές να ξεφορτωθούν την πραμάτια τους και να αποκομίσουν το προϋπολογισθέν κέρδος (συζητιέται ακόμα και η τοποθέτηση στην Ελλάδα των αποσυρθέντων από την Β. Ευρώπη αιολικών συστημάτων) . Τα σύγχρονα συστήματα αφορούν άλλους..
Για το ενεργειακό όφελος δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Αρκεί να αναλογιστεί και ο πλέον άσχετος το περιβαλλοντικό κόστος κατασκευής κάθε τέτοιου τερατουργήματος, τους τεράστιους δρόμους που απαιτείται να διανοιχθούν, τους εκατοντάδες τόνους μπετόν που παίρνουν την θέση του εδάφους.
Στις Η.Π.Α -που συνήθως είναι παραδομένες στο επιχειρηματικό υπερκέρδος- απορρίπτονται σωρηδόν μελέτες που αφορούν εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων επειδή: είναι ορατά από κατοικημένες περιοχές, κινδυνεύει η προστατευόμενη ορνιθοπανίδα της περιοχής, ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ οι γύρω περιοχές λόγω των τσιμεντένιων βάσεων των ανεμογεννητριών, υποβαθμίζονται ανεπανόρθωτα τουριστικές περιοχές............
Αυτά για να έχουμε μια μικρή γεύση του τι πραγματικά συμβαίνει έξω από τον μικρόκσμό μας.
Στο γιατί μπορεί να εγκρίνονται οι "μελέτες", θα μεταφέρω την απάντηση που πήρα πριν λίγα χρόνια από φίλο που εργαζόταν σε γραφείο που εκπονούσε τέτοιες: Κάθε επιχειρηματικό σχήμα αγοράζει μια άδεια από τον προηγούμενο, προσθέτει μια ακόμα μελέτη στην πορεία αδειοδότησης, πουλάει στο επόμενο επιχειρηματικό σχήμα και προχωρούν βήμα-βήμα πουλώντας ο ένας στον άλλο μια σειρά αδειών, με λίγες έως καθόλου πιθανότητες να υλοποιήσουν ο,τιδήποτε καθώς η μελέτη κοστίζει τρίχες και αφήνει κέρδη ενώ τα αιολικά είναι πανάκριβα χωρίς κέρδος.
Αντί επιλόγου, εξηγώ γιατί επιλέγω την ανωνυμία: όσες φορές μίλησα εκεί που έπρεπε για να δηλώσω την παρουσία μου και την διάθεσή μου να βοηθήσω στον κοινό αγώνα εισέπραξα από αδιαφορία έως ενόχληση, για τους δε πολίτες είναι λογική η επιφυλακτικότητα που εκφράζουν καθώς πολλοί οι ψευτοοικολόγοι-συγκαλυμμένοι επιχειρηματίες που μας τριγυρίζουν!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια μεγαλη διαπιστωση. Ποιον εχει ενοχλησει ο γιατρος ο πιο σωστος δημαρχος που περασε απο το νησι.Μια διοικηση με νεους ανθρωπους και με τον καλυτερο δημαρχο που περασε απο την υδρουσα. Σιγουρα τα κατεστημενα που ειχαν μαθει στην καλη ζωη φοβουντε. Εισαγγελεις ακουμε ανεμογεννητριες με οικοπεδα μαιμου.Μηπως αυτα ειναι πισω απο τον πολεμο που του κανουν στον καλυτερο δημαρχο και με διαφορα.Μηπως μερικοι φοβουντε και τον πολεμανε με λασπη και ψεματα.Εχουν βαλει (το υπόλοιπο σχόλιο διαγράφεται γιατί περιέχει προσωπικές ύβρεις και ψεύδη)...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αγαπητό ψευδώνυμο παραθέσαμε όλη την πολιτική άποψη που έχεις για τον δήμαρχο και τον πρώην συνεργάτη του. Είναι η άποψη σου: με γειά σου και χαρά σου. Όμως οι προσωπικές ύβρεις και τα ασύστολα ψέματα από ανωνύμους δεν συνιστούν πολιτική άποψη και όπως έχουμε εξηγησει πολλές φορές δεν έχουν θέση στο site μας.... Εντάξει Αλέκο Π....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα