Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της Γ΄ φάσης του λιμένα Γαυρίου

 

Στο σχέδιο του μηχανικού-λιμένων το τόξο δείχνει τη θέση όπου θα γίνει το προγραματισμένο έργο. Θα επεκταθεί λοξά η νότια προβλήτα μέχρι τον κυματοθραύστη ώστε να γίνει ο χώρος για πλαγιοδέτηση 160 μέτρων.  

Σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Σύρο με συμμετοχή στελεχών της διοίκησης του Δήμου και της Περιφέρειας και υπηρεσιακών παραγόντων ολοκληρώθηκε η πρόταση για το σχέδιο της Γ΄ φάσης του λιμανιού του Γαυρίου. Μετά από εξέταση όλων των τεχνικών δεδομένων αποφασίστηκε να προχωρήσει η τεχνική μελέτη που θα κάνει ιδιώτης με χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου-Τήνου. Την επίβλεψη θα αναλάβουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την επέκταση της νότιας προβλήτας μέχρι τον εξωτερικό λιμενοβραχίονα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να δένει ένα καράβι για νύχτα αν χρειαστεί. Θα αναμορφωθεί όλος χώρος στο άκρο του λιμανιού που σήμερα απλώς παρκάρουν αυτοκίνητα πάνω στο χώμα και θα δημιουργηθεί χώρος 160 μέτρων στη συνέχεια της νότιας προβλήτας για πλαγιοδέτηση πλοίου.

Απορρίφθηκε η πρόταση κατασκευαστεί επί του εξωτερικού πέτρινου κυματοθραύστη προβλήτα για να δένουν τα καράβια από έξω. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να δένουν και μεγάλα πλοία ή ακόμα και κρουαζιερόπλοια. Ο λόγος της απόρριψης από τον μελετητή ήταν πως τα ευρήματα των γεωτρήσεων που έχουν γίνει κατά καιρούς (1977 και 2000) έδειξαν πως το υπέδαφος ήταν σαθρό. Ως εκ τούτου δεν ήταν τεχνικά εφικτό.

Με την προώθηση Γ΄ φάσης θα δρομολογηθούν εκ νέου οι δρόμοι εισόδου και εξόδου περιφερειακώς του λιμανιού κάτι που θα βοηθήσει το Γαύριο να ανασάνει.

Στην σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του  αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη παραβρέθηκαν ο έπαρχος, ο δήμαρχος Άνδρου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Α. Βόσσος. Δ. Λάσκαρης, Λ. Πολίτου και ο λιμενάρχης Άνδρου. Επίσης συμμετείχαν  υπηρεσιακοί παράγοντες και οι σχεδιάζοντες μηχανικοί. Για τον όλο σχεδιασμό αναμένεται αργότερα δελτίο Τύπου της Περιφέρειας.

"Εν Άνδρω"

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη

Η τρίτη φάση του λιμένα Γαυρίου ήταν το αντικείμενο της πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεωργίου Λεονταρίτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ο Δήμαρχος του νησιού κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο Λιμενάρχης Άνδρου κ. Χρήστος Νάνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου κ. Ευάγγελος Κορνάρος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Λάσκαρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λευτέρης Μπάλλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και εκπρόσωπος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ανδρέας Βόσσος, η Δημοτική Σύμβουλος και υπεύθυνη τουρισμού του Δήμου Άνδρου κα Ελένη Πολίτου, ο Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Λευτέρης Καστρίσιος, η προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων κα Αδαμαντία Συμεοπούλου, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου καθώς και ο μελετητής του έργου κ. Χαρίλαος Αντωνόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οριστικοποιήθηκαν τα σχέδια της τρίτης φάσης του λιμένα Γαυρίου αφού εξετάστηκαν όλες οι ενδεχόμενες περιπτώσεις που προσκόμισε ο μελετητής. Η βέλτιστη εφικτή λύση που επιλέχτηκε ήταν προϊόν ομόφωνης απόφασης των συμμετεχόντων αφού πρωτίστως ελήφθησαν υπόψη τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με την σαθρότητα του υπεδάφους εξαιτίας γεωτρήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν.Επιπλέον αποφασίστηκε η από κοινού έκδοση των περιβαλλοντικών όρων της τρίτης φάσης του λιμανιού και του περιφερειακού του Γαυρίου και ο διαχωρισμός των δύο έργων κατά την κατασκευή τους.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν επιστολές των πλοιάρχων που δραστηριοποιούνται στη γραμμή της Άνδρου, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη και εφαρμόστηκαν όπου αυτό ήταν τεχνικά εφικτό με τα δεδομένα που είχε ο μελετητής.

Την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη της συνάντησης  εξέφρασε με σχετική δήλωσή του ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η τρίτη φάση του λιμανιού του Γαυρίου οριστικοποιείται και δρομολογείται με απόφαση όλων των εμπλεκομένων, Δήμου και Περιφέρειας. Αυτή η ομοφωνία αποτελεί το εχέγγυο για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για το νησί μας". 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο κύριε Βόσσο, μη περιμένετε απο τον ανάξιο δήμαρχο προχωρήστε μπροστά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ (διαγράφεται μια λέξη)... ..Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΑ .... !!!ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΥΡΟ..... (διαγράφεται μια φράση)....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Συμφωνω απολυτως με το σχολιο του κ. Κωστα Γ. Να προσθεσω οτι.... τυχαια?? σημερα τα μεγαλυτερα αθηναϊκα σαιτ και η τηλεοραση, ειπαν για τα μεγαλα προβληματα που εχει η νεα προβλητα του Αθηνιου Σαντορινης, με αποτελεσμα να βγει εκτος λειτουργιας!! Ο Δημαρχος τους ειπε οτι εκπλησσεται και νιωθει δυσφορια διοτι το εργο αυτο εγινε το 2006 εως το 2010. Εγινε απο την ιδια Υπηρεσια (τοτε ανηκαν στη Νομαρχια Κυκλαδων) που θα αναλαβει και το δικο μας λιμανι. Ειναι οι ιδιοι υπηρεσιακοι παραγοντες που αφησαν μισο το λιμανι του Κορθιου και το λιμανι της Χωρας. Και αντι να απολογηθουν .... σχεδιαζουν τη επεκταση του λιμανιου μας!!! Οποτε φανταζεστε τι εχει να γινει! Σας ευχαριστω για τη φιλοξενια σας!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ενα σημαντικό έργο για το νησί. Από το άρθρο προκύπτει οτι για τα αμιγώς τεχνικά θέματα που συζητήθηκαν, όλοι είχαν τους μηχανικούς τους στη σύσκεψη, πλην βεβαίως του Δήμου Ανδρου, γιατί δεν χρειάζεται: οι διοικούντες του έχουν (και) τις καλύτερες τεχνικές γνώσεις !!!