Δημ. Συμβούλιο 18/5: αύξηση 8% είναι δυσβάστακτη, αύξηση 100%... σωστή! - Ανοικτός διάλογος με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών

 

Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου (φωτο: αρχείο Εν Άνδρω)

(Η χτεσινοβραδινή ανάρτηση μας έτυχε της προσοχής του αντιδήμαρχου Οικονομικών που απάντησε στα σχόλια. Μεταφέρουμε την απάντηση του στο κεντρικό site, αμέσως μετά την περιγραφή του δημοτικού συμβουλίου. Μέσα από τον διάλογο καθίστανται εμφανείς οι πολιτικές μας διαφορές τόσο στο θέμα των αυξήσεων όσο και στον τρόπο κατανόησης του χτες, του σήμερα και του αύριο της Άνδρου - Εν Άνδρω)

Δεν αντέχει σε κριτική η σημερινή πρόταση/απόφαση της διοίκησης στο Δημοτικό Συμβούλιο που αύξησε τα τέλη χρήσης αιγιαλού των επιχειρήσεων στις παραλίες της Άνδρου κατά 100% για το 2016!!! Μόλις χτες ο δήμαρχος στην τηλεόραση του Σκάι έλεγε πως η αύξηση του ΦΠΑ κατά 8% είναι δυσβάστακτη για τους νησιώτες επαγγελματίες. Πως γίνεται τώρα και θεωρεί, την αμέσως επόμενη μέρα, μια αύξηση των δημοτικών τελών κατά 100% σωστή; Μόνο αυτός και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου που την εισηγήθηκαν ξέρουν.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα γύρω από το οποίο περιστράφηκε επί αρκετή ώρα η συζήτηση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Στο τέλος εκφράστηκαν τρεις θέσεις. Η πρόταση της διοίκησης για 100% αύξηση σε περιοχές όπως ο Νειμποριός, το Βιτάλι, ο Ζόργκος και Δελαβόγια. Στόχος να πλησιάσουν τις τιμές σε πιο δημοφιλείς παραλίες. Στο Μπατσί η τιμή έμεινε ίδια. Αύξηση αποφασίστηκε. αλλά λιγό λιγότερη στο Κυπρί και στον Άγιο Πέτρο. Η πρόταση της αντιδημάρχου Μ. Μαμάη και της δημοτικής συμβούλου Ά. Βολίκα ήταν να μείνουν οι τιμές ως έχουν. Και τέλος η αντιπολίτευση πρότεινε να μείνουν οι τιμές ίδιες, αλλά να μειωθούν στο Μπατσί. Η πρόταση της διοίκησης πέρασε με ψήφους 8 έναντι 2 των μειοψηφούντων συμβούλων της πλειοψηφίας και 4 της αντιπολίτευσης.

Σε μια περίοδο κρίσης αυτό που θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει τα οικονομικά του Δήμου Άνδρου είναι η δικαιότερη κατανομή των τελών σε επιχειρήσεις και δημότες μέσα από τον καταμερισμό των βαρών με πολύ προσεκτικά κριτήρια ώστε επιχειρηματίες και δημότες να μην νοιώθουν αδικημένοι και να κάνουν το χρέος τους.

Το δεύτερο θέμα που έγινε επίσης συζήτηση είναι η Αναπτυξιακή του Δήμου Άνδρου. Η εταιρεία έχει πάρει από την Περιφέρεια κάποια χρήματα, αλλά χρωστά στους εργαζόμενους και δεν ξέρουμε τις επόμενες κινήσεις. Όμως η συζήτηση δεν προχώρησε γιατί έλλειπε ο υπεύθυνος Αντώνης Λάβδας και ο δήμαρχος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που τέθηκαν σε επόμενο συμβούλιο.

«Εν Άνδρω» 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ ΑΠΑΝΤΑ:

Τελικά μάλλον τα γραφόμενα σας δεν αντέχουν σε κριτική κ. Μπασαντή! Πραγματικά αναρωτιέμαι πως ένας έγκριτος δημοσιογράφος σας και εσάς, κάνει τέτοιες γκάφες! Συγκρίνατε δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, μία παραγωγική δαπάνη των επιχειρήσεων που είναι το ενοίκιο (και όχι δημοτικό τέλος) το οποίο θα πληρώσουν και εν συνεχεία θα το αφαιρέσουν ολόκληρο από τα έσοδα τους ώστε να μειωθεί το κέρδος τους ισόποσα , με την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. η οποία είναι έμμεση φορολόγηση των επιχειρήσεων!
Συγχαρητήρια!!
Επιτέλους σταματήστε την παραπληροφόρηση και αν δεν γνωρίζεται κάτι, ρωτήστε πριν το γράψετε…..
Αλλά ακόμη και δίκιο να είχατε, τελικά είστε αντικειμενικότατος κ. Μπασαντή!! Ολόκληρη ανάρτηση σήμερα για την αύξηση του ενοικίου σε κάποιες παραλίες. Θέλω λοιπόν να μου θυμίσετε την ανάρτηση σας όταν μειώσαμε τα τέλη εμπορικής χρήσης από 45,00€ /τ .μ. που είχε επιβάλει η προηγούμενη Δημοτική αρχή σε 15,00€/τ.μ..Επίσης θέλω να μου θυμίσετε την ανάρτηση σας όταν μειώσαμε τα τέλη χρήσης πεζοδρομίου για τα τραπεζοκαθίσματα από 9,00€/τ.μ. και 6,00€/τ.μ. που είχε επιβάλει η προηγούμενη Δημοτική αρχή, σε 6,00€ /τ.μ. και αντίστοιχα 3,00€/τ.μ.

Με εκτίμηση 

Χρήστος Βουραζέρης

O ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ ΑΝΤΑΠΑΝΤΑ:

Αυτή την φορά κ. αντιδήμαρχε δεν με ξαφνιάσατε. Σας περίμενα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που με αυτό το υπέροχα δασκαλίστικο ύφος σας με βάλατε ακόμα μια φορά στη θέση μου εξηγώντας μου τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, της οικονομίας, της λογιστικής και της πολιτικής!. Επιτέλους έμαθα και τη διαφορά έμμεσων φόρων και δημοτικών τελών. Υπέροχη ανάλυση και εξαιρετικά απλό το λογιστικό κόλπο της απόκρυψης των αυξήσεων σας! Πως δεν το είχα σκεφτεί;

Ως προς τις εξαιρετικά βαθυστόχαστες ερωτήσεις σας για το τι έγραψα για τις μειώσεις σας η απάντηση είναι απλη: ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΪ ΔΕΝ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΑΣ. Κρίμα! Άλλη φορά να με κρατάτε ενήμερο σας παρακαλώ...

Τέλος ως προς την προηγούμενη δημοτική αρχή που με ρωτάτε και φαίνεται πως  σας έχει γίνει έμμονη ιδέα ένα έχω να δηλώσω: ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ! ΒΡΕΘΗΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ! Δηλαδή τότε που είχε την εξουσία. Δεν κυνηγώ στη ζωή μου το χτες Προσπαθώ πάντα για το αύριο. Εσείς όμως όπως διαπιστώνω δυστυχώς έχετε κολλήσει στο προχτές! Κρίμα...

Ήταν χαρά μου που τα είπαμε ακόμα μια φορά

Διαμαντής Μπασαντής

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

η διοικηση του Δημου δε συγκινειται με τις παρατηρησεις των δημοτων για την ιλιγκιωδη για το σημερα οφειλη της συζυγου του Δ.Σ.Συντομα θα λαβουν επιστολη για εξηγησεις απο Υπ.Εσωτερικων και ΚΕΔΕ.Θα εχουμε εξελιζεις.Τοτε να ην παραπονιουνται Δημαρχος,Αντιδημαρχος Οικ. και οι συν αυτω.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠ ΟΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΛΑΘΗ.ΛΟΓΙΚΟ,ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΤΩΣΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚ.ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΣΑ.Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΥΠΙΚΑ,ΑΠΟ ΚΟΙΝΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ τ.ΔΗΜΟ ΥΔΡΟΥΣΑΣ,ΟΠΟΥ Ο ΤΟΤΕ ΔΗΜΣΡΧΟΣ Κ.ΘΩΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ.ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΡΟΙΚΑ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΕΚ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΥΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ.ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ,ΕΙΝΑΙ. ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.ΕΛΕΟΣ......ΕΞΥΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ,ΘΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ.ΟΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Βουραζερη για μια ακόμα φορά μας βαφτίζετε το ψάρι κρέας η και το αντίθετο μένω κατάπληκτος με τις επιστημονικές σας γνώσεις !!!!
Όσο για εσάς κυρία Ραΐσει , είσαστε επαγγελματίας ? μιλάμε ότι θέλουμε τουρισμό στο νησί η διακοπές σε κάποιο ησυχαστήριο , σε τουριστικό προορισμό με ημερομηνία 19/05/2016 π.χ Μπατσι δεν έχει καθαριστεί η παραλία , ούτε δραστηριοποιηθεί καμία επιχείρηση επί της αμμουδιάς !!! είπατε τίποτα ? καμία ξαπλώστρα , ομπρέλα ,καμία για προσφορά αναψυκτικού και σέρβις επί της παραλίας , και σας υπενθυμίζω ότι έχουν έρθει τα πρώτα γκρουπ από τις 15/04/2016 στο νησί , θέλουμε τουρισμό? Η κάτι σαν το σπίτι στο λιβάδι ,άγρια δύση!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΗΘΕΛΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΟΜΠΡΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ !!!!!!!!ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΡΕΛΛΑ ΕΥΡΩ --- ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ----ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΖΗΤΑΝΕ ΤΙΜΕΣ ΑΣΤΕΙΕΣ.
ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ. ΤΕΛΙΚΑ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.
ΑΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΑΠΛΟ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ.
ΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΓΛΗΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ, ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΜΟΕΙΔΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ (ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΘΗ ΠΡΟΒΟΛΗ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ), ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΗΔΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΟΜΠΡΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ. ΣΕ ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΒΛΑΤΖΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΑΡΑΛΙΑ.
ΒΡΗΚΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΓΟΥΝΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ! !
ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ: ΔΗΜΟΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ, EΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΔΟΕ, ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΚIOΛΑΣ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΡΑΔΥΝΑ ΤΟΥΣ ΜΠΑΡ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Βουραζέρη,
Σε συνέχεια της παρακάτω διατύπωσης στην αρχικής σας απάντηση, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
"μία παραγωγική δαπάνη των επιχειρήσεων που είναι το ενοίκιο (και όχι δημοτικό τέλος) το οποίο θα πληρώσουν και εν συνεχεία θα το αφαιρέσουν ολόκληρο από τα έσοδα τους ώστε να μειωθεί το κέρδος τους ισόποσα"
α) η τεκμηρίωση ότι οι παραγωγικές δαπάνες μειώνουν το κέρδος (φορολογητέο εισόδημα) ισόποσα, δεν σημαίνει ότι το επιπλέον έξόδο ισούται με το φορολογικό βάρος. Σε ένα πολύ απλό παράδειγμα για τους αναγνώστες αν ο μισθωτής της παραλίας έχει έσοδα 1,000 ευρώ και έξοδα ενοικίου 500 ευρώ τότε το κέρδος του θα ήταν 500 ευρώ. Με φορολογικό συντελεστή 20% θα πλήρωνε 100 ευρώ φόρο (500*20%). Μια άυξηση ενοικιού πχ 100 ευρώ (δηλαδή σύνολο 600 ευρώ) θα μείωνε τα κέρδη του από 500 (=1,000 - 500) σε 400 (=1,000 - 600) ευρώ. Ο νέος του φόρος θα ήταν 400*20%= 80 ευρώ. Άρα μια αύξηση δαπάνης 100 ευρώ θα του φέρει μείωση φόρου 20 (από τα αρχικά 100 σε 80) ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το βάρος δεν είναι ισόποσο, διότι επίσης
β) η αύξηση των εξόδων αυξάνει τις ανάγκες ρευστότητας σε μια επιχείρηση, δηλαδή τις ανάγκες σε μετρητά που αν δεν υπάρχουν άμεσα τότε οι επιχειρήσεις στρέφονται στον δανεισμό ως κεφάλαιο κίνησης άρα αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους μιας επιχείρησης (τόκοι)
γ) η άυξηση της παραγωγικής δαπάνης δεν επιφέρει με βεβαιότητα και αύξηση του εισοδήματος αντίστοιχα
δ) αν είναι τόσο απλό όπως τονίζετε τότε καμία επιχείρηση δεν θα είχε πρόβλημα να αυξάνει τα έξοδά της!

Σε συνέχεια της δεύτερης απάντησής σας, να διευκρινήσουμε καταρχήν ότι ο Φ.Π.Α. είναι φόρος προστιθέμενης αξίας (έμμεση φορολογία) και επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή. Στο επιχείρημά σας ότι οι επιχειρήσεις που διατηρούν σταθερή την τιμή του τελικού προϊόντος ή υπηρεσίας άρα "φορολογούνται!" έμεσα, η απλή απάντηση θα μπορούσε να είναι ο αρχικός σας ισχυρισμός. Ότι η μείωση των εσόδων τους από την απορρόφηση, θα φέρει και μείωση του φόρου τους, άρα η μείωση του εσόδου θα είναι αντίστοιχη της μείωσης του φορολογικού εξόδου!
Θεωρώ θα ήταν πιο ωφέλημο στον δημόσιο διάλογο να μιλούσαμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και όχι να κάνουμε καιροσκοπικούς εντυπωσιασμούς.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Βουραζέρη
Αν η μύτη σας πέσει κάτω θα σκύψετε να την πιάσετε? Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς και ακόμη δεν καταλαβαίνω σε ποιο πανεπιστήμιο τα έμαθες όλα αυτά.
Παράδειγμα υποθετικό.
Κάνεις μια δήλωση και παίρνεις 100 € αμοιβή και 16€ ΦΠΑ.
Αν ο ΦΠΑ γίνει 24% θα πάρεις 100€ και 24€ αντίστοιχα.
Αν αποφασίσεις να πουλήσεις τη δήλωση 116€ σημαίνει ότι μειώνεις την αμοιβή σου γιατί είσαι φιλεύσπλαχνος ή δε θέλεις να αυξήσεις τις τιμές και χάσεις πελατεία. Σε τελευταία ανάλυση εσύ αποφασίζεις πόσο πουλάς. Αλλά δεν καταλαβαίνεις ότι όσο και αν πουλήσεις το ΦΠΑ θα τον πληρώσει ο πελάτης σου και όχι η επιχείρηση σου.
Γιαυτό λέγεται ΦΠΑ και τον πληρώνει ο τελικός καταναλωτής που δεν ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα.
Αυτά αποτελούν ύλη στη Γ τάξη Λυκείου στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
ΥΓ Στο επόμενο μάθημα αφού διαβάσεις το βιβλίο της Γ λυκείου που σου προτείνω, θα σε μάθω ότι αν αυξηθεί η παραγωγική δαπάνη
(όπως μας πυροβολούσες παραπάνω ότι είναι σωστό) τότε η επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή τα είναι μεγαλύτερη.
Αν ενδιαφέρεσαι παραδίδω ιδιαίτερα μαθήματα με αμοιβή 10€ πλέον ΦΠΑ δηλαδή 11,6 μέχρι τον Ιούνιο και 12,4 μετά.
Καληνύχτα

This comment was minimized by the moderator on the site

Πωπώ <<Σκεπτόμενε>> και όλοι οι άλλοι με τις βαθυστόχαστες αναλύσεις της ...διατριβής επί των οικονομικών! Μία διδακτορική διατριβή με τίτλο: <<Η χρησιμότης των Βλακών εις τον Δημόσιον Βίον>> του 1936, έχει δώσει όλες τις απαντήσεις. Γιατί ασχολείστε?
Επαναλαμβάνω την συμβουλή μου:
" Guest - δημότης PERMALINK
Στην χειρότερη των περιπτώσεων τρία χρονάκια μείνανε. Καθήστε ανάσκελα ρεμβάζοντας την θάλασσα, θα περάσουν και θα γλυτώσουμε, ας ελπίσουμε με την μικρότερη ζημιά για τον τόπο. Ας προσέχαμε!"
ΛΙΓΟ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Σκεπτόμενε που από την πολλή σκέψη έχεις χαζέψει τελείως Έχω την τιμή να σας ρωτήσω:οι επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτεί προϊόντα ή εμπορεύματα με τον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.(16%) και χωρίς να αυξήσουν την τιμή πώλησης του προϊόντος ή του εμπορεύματος (γιατί οι περισσότερες δεν μετακυλήουν το βάρος στον τελικό καταναλωτή),πουλήσουν τα αγαθά αυτά μετά την αύξηση του Φ.Π.Α. σε (24%) ,δεν φορολογούνται έμμεσα με την διαφορά του Φ.Π.Α.;;Αν αυτό δεν είναι έμμεση φορολόγηση τότε τι είναι;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Μάθαμε ακόμη ότι ο ΦΠΑ είναι έμμεση φορολόγηση των επιχειρήσεων. Που είναι το ΔΝΤ να τον προσλάβει να ησυχάσουμε και εμείς.
Ο ΦΠΑ φίλτατε πληρώνεται από τον τελικό καταναλωτή του προιόντος ή της υπηρεσίες και δεν αφορά τις επιχειρήσεις. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις είναι αν λόγω της αύξησης του μειώσει τις πωλήσεις τους. Να το πω λίγο πιο επιστημονικά για να μιλάμε την ίδια γλώσσα.
Η ζήτηση για ένα προιόν ή υπηρεσία είναι αντισστρόφως ανάλογη με την αύξηση ή μείωση της τελικής τιμής, είτε προέρχεται από την επιβολή ενός τέλους, είτε από αύξηση της παραγωγικής δαπάνης.

This comment was minimized by the moderator on the site

Απίστευτα πράγματα δημοσιονομικής πολιτικής αναφέρει ο Αντιδήμαρχος, μήπως του έχουν προτείνει καμμιά θέση στο Υπουργείο Οικονομικών?
Επειδή όμως η απόφαση του Δήμου αφορά την Άνδρο και όχι όλη την Ελλάδα ας εξετάσουμε λίγο το ζήτημα να καταλάβουμε εμείς οι αδαείς τι μας λέει.
1 Ο Δήμος ο οποίος αποφασίζει το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει την ίδια ωφέλεια εσόδων είτε επιβάλλει αύξηση ενοικίου είτε ισόποσο Δημοτικό τέλος.
2 Ο επιχειρηματίας ο οποίος δέχεται την αύξηση είτε μέσω τέλους είτε μέσω αύξησης ενοικίου θα αυξήσει τις τιμές πώλησης των υπηρεσιών του για να πληρώσει το Δήμο έτσι ώστε η διαφορά (κέρδος) που θα του μείνει στην τσέπη να είναι ίδια.
3 Ο πελάτης που πληρώνει την τελική δεν τον ενδιαφέρει αν η αυξημένη τιμή που πληρώνει προέρχεται από την πόσθεση ενός έμμεσου φόρου (δημοτικό τέλος, ΦΠΑ ή ένα επιπλέον ποσό που προέρχεται από αύξηση της παραγωγικής του δαπάνης). Οπότε δυο επιλογές έχει ή να πάει στην παραλία ή να ψάχνει κανένα βράχο να κάνει μπάνιο. Αν καταφύγει στο βράχο θα κάνει και την ανάλογη διαφήμιση στον τόπο. Αν βέβαια διαβάσει τα γραφόμενα του Αντιδημάρχου εκτός του ότι θα μάθει πολιτική οικονομία θα μείνει ικανοποιημένος γιατί η αύξηση προήλθε από αύξηση παραγωγικής δαπάνης (για να πάρει ενοίκιο ο Δήμος) και όχι από την επιβολή ενός τέλους (που θα το πάρει ο Δήμος αν είναι δημοτικό ή το κράτος αν είναι ΦΠΑ).
Συμπέρασμα
1 αντί να αρθρογραφειί στην ιστοσελίδα ας δοκιμάσει να στείλει καμιά τέτοια ανάλυση αλλού πχ στους Financial Times
2 Από τις λίγες οικονομικές γνώσεις που έχω έμεινα εκστασιασμένος με την ανάλυση και την προτείνω ως αντικείμενο διερεύνησης σε ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται όχι με οικονομική πολιτική αλλά με μαθηματικά. Μέχρι τώρα ξέρουν το 1+1=2 απλά μαθηματικά, ή το 1+1=1 άλγεβρα Boole. Με την ανάλυση του μπορεί να προκύψει το 1+1=2 όταν προσθέτουμε έμμεσο φόρο ή τέλος και 1+1=1,8 όταν προσθέτουμε παραγωγική δαπάνη.

Περισσότερα