Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: μια ακόμα χαμένη ευκαιρία;

 

Οι ατυχείς και ακατανόητοι χειρισμοί του Δήμου Άνδρου μέχρι σήμερα ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλεια σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ από το νησί. Τόσο περίπου κοστίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που με ενθουσιώδη δελτία τύπου προαναγγέλθηκαν πριν τρεις μήνες και τώρα έχουν βαλτώσει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά για να τα καταλάβετε κιόλας:

Στις 1/3/2016 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου η προκήρυξη για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων (5 λεωφορεία των 14 θέσεων, 2 μικρά διθέσια οχήματα, 2 μικρά φορτηγά και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού). Στην προμήθεια περιλαμβάνονταν και  σταθμοί φόρτισης στη Χώρα και στο Γαύριο.

Ο προϋπολογισμός ήταν 478.829,44€ και ο διαγωνισμός επρόκειτο να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, στις 6/5/2015. Ο μειοδότητης θα είχε στη διάθεσή του συνολικά 6 μήνες για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού. Χρόνος οριακά επαρκής για την ολοκλήρωση της προμήθειας, αφού η χρηματοδότηση (Προγράμμα ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014) τελειώνει στο τέλος του χρόνου.

Μόλις 2 εργάσιμες μέρες πριν το διαγωνισμό (Μ. Πέμπτη 28/4) αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: ΩΓΠ7ΩΨΙ-ΔΑΨ) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Στην απόφαση αυτή αξίζει να επισημάνουμε 2-3 σημεία: (α) Ίσως είναι η μοναδική φορά που απουσίασε ο Χρ. Βουραζέρης και στη θέση του πρόεδρος ήταν η Α. Τσατσομοίρου!!! (β) Οι λόγοι της ακύρωσης: αμφιβολίες για την ομαλή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και αλλαγή προδιαγραφών για να μην δημιουργούνται αδικαιολόγητα εμπόδια στον διαγωνισμό είναι αόριστοι. Τι να σημαίνουν άραγε; Και δεν μπορούν να σταθούν μιας και ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι λόγοι (και σε πιο έντονο βαθμό) και για τον άλλο «δίδυμο» διαγωνισμό (προμήθεια αυτόνομων ηλιακών φωτιστικών και φωτοβολταϊκού σταθμού), ο οποίος όμως έγινε κανονικά και χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, η αιτιολόγηση (ότι υπήρξαν ερωτήματα που εμφάνιζαν κινδύνους) είναι ατυχής, γιατί (όπως φαίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των διαγωνισμών-ΕΣΗΔΗΣ), τα ερωτήματα και οι αντίστοιχες απαντήσεις κάθε άλλο παρά κινδύνους υπονοούν.

Που είμαστε τώρα; Στο πουθενά. Το έργο δεν έχει προκηρυχθεί ξανά, ούτε υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό. Ακόμα κι αν τώρα γίνει νέα προκήρυξη, είναι εξαιρετικά απίθανο να προλάβει να ολοκληρωθεί και να παραληφθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και τελειώνει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Άραγε ο δήμαρχος (που μπλέχθηκε στην ακύρωση προσωπικά) έχει κάτι να απαντήσει στα παραπάνω; Γιατί έγιναν όλοι αυτοί οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί; Ποιος είναι ο υπαίτιος; Η τεχνική υπηρεσία; Η οικονομική επιτροπή; Ο δήμαρχος; Και το κυριότερο: θα έχει κανείς την ευθύνη αν χαθουν τα αυτοκίνητα και το σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ που κοστίζουν από το νησί;

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τη το περάσετε για φεστιβάλ !!!!!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μου αρέσουν τα αστεία
Μπασαντή από τον Σουσούδη και τον Βουραζέρη περιμένεις να φέρουν εις πέρας τέτοια προγράμματα; (διαγράφονται έξι λέξεις)....
...να φυγουν είναι ανίκανοι.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΚΑΙ ΑΛΟΒΙΟΥ ΚΑΙ ΖΕ ΣΟΥΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟ

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτός ο Δήμος είναι ένα ατυχές γεγονός. Με τέτοιο δήμαρχο που πετάει στα σύννεφα τι περιμένετε; Αν θέλετε ενημέρωση περί δήμου: http://www.oniroparmenos.gr