Δημοτικό Συμβούλιο 15/6: Και συνεχίζουν… τα λάθη!!!

 

Η επίμαχη θέση της Πλούσκας. Φωτογραφία από την μελέτη.

Υπήρχαν δύο δρόμοι εδώ που έφτασε το θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ. Ο ένας είναι υπηρεσιακός και πολιτικός. Ο άλλος δικαστικός. Χτες ο Δήμος Άνδρου αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστηρια κατά του Αρχαιολογικού Συμβουλίου και κατά των επικεφαλής των κατοίκων που διαμαρτύρονται. Η απόφαση αυτή πέρασε με ψηφους 9-5 μόνο και μόνο γιατί την ψηφισε η αντιπολίτευση. Η κίνηση αυτή διαίρεσε ακόμα μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου. Για δεύτερη φορά η διοίκηση Σουσούδη-Βουραζέρη αδυνατεί να συγκροτήσει πλειοψηφία σε ένα πολύ σημαντικό πολιτικό θέμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κατ’ αρχή, λοιπόν, ο δήμαρχος έκανε μια μακροσκελή εισήγηση ξεκινώντας το αφήγημα του από το 2013 σε μια προσπάθεια να δικαιώσει, ακόμα μια φορά, την δική του προεκλογική δέσμευση και απόφαση για «εμπλουτισμό των θέσεων» χρεώνοντας την… στην Περιφέρεια και στην αντιπολίτευση! Το αφήγημα αυτό δεν αντέχει σε κριτική. Η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική του και αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του. Το πώς το έκανε και τι του βγήκε στο τέλος το χρεώνετε αυτός. Η προηγούμενη διοίκηση έχει χρεωθεί τα δικά της λάθη και τελείωσε. Ακόμα του θυμίζουμε πως θέμα χθεσινής συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου ήταν: ενημέρωση για τις σημερινές εξελίξεις σχετικά με τον ΧΥΤΥ.

Ως προς τις σημερινές εξελίξεις ο δήμαρχος στάθηκε στο χαρτί του Αρχαιολογικού Συμβουλίου Κυκλάδων θεωρώντας το εκπρόθεσμο, αλλά και υποκινούμενο. Κι είπε πως θα καθυστερήσει κι άλλο την χωροθέτηση σε έναν χώρο που ήδη η Αρχαιολογία έχει ήδη δώσει το πράσινο φως θεωρώντας πως δεν υπάρχουν αρχαία.

Σίγουρα εδώ υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Και ορθώς επισημανθηκε αυτό στην εισήγηση. Όμως πως και με ποιο τρόπο μπορεί να λυθεί αυτή η αντίφαση; Ποιοι είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν σε αυτήν την περίπτωση; Το ανώτερω δικαιοδοτικό όργανο, το ΠΕΣΠΑ, της Αποκεντρωμένης που θα κρίνει τελικά και την μελέτη; Ή, θα ακολουθηθεί άλλος δρόμος;

Στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα ο δήμαρχος πρότεινε δικαστική προσφυγή του Δήμου Άνδρου εναντίον των μελών του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που πήραν την απόφαση για τις ενδεικτικές τομές! Και επιπλέον και δικαστικές προσφυγές εναντίον των επικεφαλής των διαμαρτυρομένων πολιτών που παραβρέθηκαν στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο! Στο σημείο αυτό η αντιπολίτευση ταυτίστηκε πλήρως με τον δήμαρχο υπερθεματίζοντας! Έτσι ο δήμαρχος ζήτησε μια ομόφωνη απόφαση για όλες τις προσφυγές!

Ακόμα μια φωτογραφία από την μελέτη της προτεινόμενης θέσης για ΧΥΤΥ στην Πλούσκα.

Στο σημείο αυτό ο σύμβουλος Ανδρέας Βόσσος πήρε τον λόγο και επεσήμανε πως μια δικαστική προσφυγή κατά θεσμικού οργάνου θα αποφέρει απάντηση και θα μπλέξουν δικαστικά κάτι που θα στείλει την όλη υπόθεση πίσω για πολύ καιρό - ίσως και δύο χρόνια! Θα ήταν πιο σωστό είπε να πάνε όλα τα προαπαιτούμενα από τον Δήμο έτοιμα στο τελικό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΠΕΣΠΑ) τον Ιούλιο. Και μαζί και το συγκεκριμένο χαρτί. Και το Συμβούλιο ας κρίνει. Θύμισε μάλιστα στον δήμαρχο πως στις δεσμεύσεις του ήταν: «ότι πουν οι υπηρεσίες»! Και τον ρώτησε: «Πως τώρα που μια υπηρεσία λέει κάτι διαφορετικό θα προσφύγεις εναντίον της; Αυτό δεν αναιρεί την δέσμευσή του;» Απάντηση δεν έλαβε…

Επιπλέον ο κ. Βόσσος τόνισε πως μια δικαστική προσφυγή εναντίον κατοίκων δεν ενδείκνυται γιατί οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Και να προσφεύγουν και κατά της διοίκησης. Ο Δήμος δεν είναι σωστό να προσφεύγει κατά πολιτών επικεντρώνοντας και στοχοποιώντας τους επειδή παρέστησαν στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο και διαμαρτυρήθηκαν.

Εδώ από την στιχομυθία αποκαλύφθηκε πως το Αρχαιολογικό Συμβούλιο συγκλήθηκε τον Μάιο. Και σε αυτό πήγαν μόνο οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες!!! Ο δήμαρχος το θεώρησε… τυπικό!!! Και δεν πήγε!!! Ούτε έστειλε κανέναν άλλο!!! Ήταν, όπως φαίνεται, μια απίστευτη ολιγωρία και απρονοησία του ιδίου και του στενού επιτελείου του…

Μετά μίλησαν οι Μ. Μαμάη και Α. Βολίκα κατά της άποψης για δικαστικές προσφυγές και οι Δ. Θεοδωράκης, Ν. Θεολόγου και Μ. Βασιλοπούλου υπέρ της άποψης για δικαστικές προσφυγές. Ακολούθησε η ψηφοφορία και με ψήφους 9-5 ψηφίστηκαν οι δικαστικές προσφυγές. Την θέση του δημάρχου για δικαστικές προσφυγές καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Βάσσος, Μαρία Μαμάη, Άννα Βολίκα, Νίκη Μαμάη και Γιώργος Ψωμάς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Κρίνοντας τα όσα λέχθηκαν και αποφασίστηκαν παρατηρούμε πως:

(α) Η διοίκηση Σουσούδη-Βουραζέρη, για δεύτερη φορά, σε πολύ σημαντικό θέμα δεν μπορεί συγκροτήσει πλειοψηφία. Αν δεν την στήριζε χτες η αντιπολίτευση θα έχανε την ψηφοφορία. Από τους 10 παρόντες της πλειοψηφίας μόνο 5 ψήφισαν τις δικαστικές προσφυγές. Οι άλλοι 5 καταψήφισαν. Η πρόταση πέρασε με τις 4 ψήφους της αντιπολίτευσης που στήριξε τον κ. Σουσούδη.

(β) Η πρόταση του κ. Σουσούδη βαθαίνει πλέον τον διχασμό με την Υδρούσα. Τα δικαστήρια πάντα μεγεθύνουν τις πολιτικές διαιρέσεις. Το νησί είναι ήδη διχασμένο από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της σημερινής διοίκησης όταν χωροθετούσε και ξεχωροθετούσε εδώ κι εκεί στην Υδρούσα τον Φεβρουαρίο-Μάρτιο του 2015, χωρίς τεκμηριωμένη λογική, ξεσηκώνοντας τους πάντες. Τώρα στέλνει τους πολίτες της περιοχής στα δικαστήρια. Ποιος είναι ο σχεδιασμός πίσω από αυτή την αψυχολόγητη πολιτικά ενέργεια;

(γ) Απίστευτη η απρονοησία του δημάρχου να μην παραστεί στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση, για να εξηγήσει την θεση του Δήμου Άνδρου.

(δ) Ως Εν Άνδρω έχουμε επικοινωνήσει εδώ και μέρες με αρμόδιους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Σύρο οι οποίοι μας είπαν πως: το καλύτερο θα ήταν να πάνε όλα τα χαρτιά στο Συμβούλιο στη Σύρο και εκεί να παρθεί τον Ιούλιο η τελική απόφαση των υπηρεσιών με όλα τα κριτήρια στο τραπέζι. Κάθε άλλη ενέργεια θα περιέπλεκε την κατάσταση. Το Συμβούλιο με γνώση όλων των δεδομένων (νομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, πολιτικών) θα κληθεί να αποφασίσει τελικά. Και φυσικά θα έχει την τελική ευθύνη.

Αυτά μας είπαν. Τα βρήκαμε λογικά και σύνομα και τα μεταφέρουμε εδώ. Από την μεριά μας αναρωτιόμαστε: Ποιοι άραγε συμβούλευσαν τον δήμαρχο να τραβήξει σε μετωπική δικαστική σύγκρουση με το Αρχαιολογικό Συμβούλιο και κυρίως με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες;  Άγνωστο. Όπως άγνωστο είναι το ποιοι συμμετέχουν στο κονκλάβιο στο οποίο παίρνονται σ ήμερα οι αποφάσεις στον Δήμο Άνδρου. Τέλος, να τονίσουμε πως όσον αφορά την χθεσινή θέση της αντιπολίτευσης πολιτικά δυσκολευόμαστε να την εξηγήσουμε. Αλλά δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό…

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ακομη και ο πρωτοετης της νομικης ξερει οτι η συκοφαντικη δυσφημιση ειναι ποινικο αδικημα!
(Το υπόλοιπο σχόλιο διαφράφεται ως απειλή το κατάλαβες Αντωνάκη. Απειλές ανώνυμες εκεί που σε παίρνει. Εδώ κάνουμε πολιτικό διάλογο. Περαστικά σου)

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Επισης να ξερουν οσοι συκοφαντουν το Δημο Ανδρου θα το πληρωσουν!! Ο Δημος εκφραζεται απο την εκλεγμενη Δημοτικη Αρχη και το Δημοτικο Συμβουλιο! Και οποιοι συκοφαντουν συντομα θα πανε κατηγορουμενοι στα δικαστηρια και σιγουρα θα καταδικαστουν!!
ΣΧΟΛΙΟ Εν ΑΝΔΡΩ
Σίγουρα έχετε σχέση με καποιους που ξέρουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων πριν γίνουν οι μηνλυσεις!!! Είστε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ!!! Θα κάνατε μεγάλη καριέρα αν τυπώνατε και κάρτες. Ξέρεις πόσοι δικομανείς θα θέλανε να ξέρουνε τις δικαστικές προφητείες σου Αντωνάκη...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Οταν οι "διαμαρτυρομενοι" πηγαν στα δικαστηρια υπαλληλους του Δημου ήταν καλα? Τωρα ηρθε η σειρα τους!! Γιατι οποιος γελαει τελευταιος γελαει καλυτερα!!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΟΝ ΛΕΣΒΙΟ ΚΑΙ ΘΕΟΔΟΣΙΟ ΤΟΝ ΡΟΔΙΟ

Έως εδώ κύριοι..........του Ανδριώτη ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει πλέον!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Η κυρία Πολίτου τι ψήφισε;

This comment was minimized by the moderator on the site

Μάλλον πηγαίνοντας δικαστικώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Δεν υπάρχει άλλη λογική. Δεν εξηγείται.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΚΚΘ το μήνυμα επιστρέφεται.
ΚΚΜΒ άλλο οδηγός και άλλο επιβάτης.
Καληνύχτα σας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Guest - ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ PERMALINK
Προς τον άφωνο σχολιαστή "Δμρντ" που φωνή δεν έχει....αλλά από χολή...μπόλικη.

Η Ησυχία που απολαμβάνατε τόσα χρόνια ΕΤΕΛΕΙΩΣΕ! Θα έχετε ΕΝΕΡΓΟΥΣ πολίτες στο κάδρο. Γιατί απλά εσείς τους δημιουργήσατε, τους εκπαιδεύσατε και γίνανε καλύτεροι από τους Δάσκαλούς τους. Με μία διαφορά: Δεν έχετε ράμματα για τη γούνα τους προκειμένου να τους εκβιάσετε...και δεν φοβούνται αλλά ούτε και κουράζονται...γιατί απλά αγαπάνε τον τόπο τους. Και είναι πολλοί βλέπετε και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι.
Συνηθίστε στην ιδέα ότι Θα λογοδοτείτε στους πολίτες για τις πράξεις σας και λόγο θα έχουν όχι μόνο ο Έπαρχος, αλλά και οι Πολίτες.

Εάν σας χαλάει αυτό, ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε το μέλλον σας τώρα. Τώρα που γυρνάει!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό ΕΝΑΝΔΡΩ κατατοπιστικό το άρθρο σας.
Θα ήθελα όμως να σας πω ότι έψαξα πολύ σήμερα και βρήκα τα περιβόητα χαρτιά της αρχαιολογίας, και σίγουρα ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ αντίφαση μεταξύ των δύο υπηρεσιών της.
Το ένα χαρτί είναι ΕΙΣΗΓΗΣΗ της αρχαιολογίας προς το ανώτερο Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το άλλο είναι ΑΠΟΦΑΣΗ του Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Δεν υπάρχει λοιπόν καμία θετική γνωμοδότηση της αρχαιολογίας και πάντα μετρά η τελική απόφαση του ανώτερου διοικητικού οργάνου.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΧΟΡΟΣ -ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΙΑΣ. ΓΕΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΥΩΝ.
ΟΙ 1300 ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΟΥ ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΜΕΣΑ ΟΛΟΙ - ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. https://www.youtube.com/watch?v=KHyJi5nvGQY

ΣΤΟΥ ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ
Στου Λινάρδου τη ταβέρνα
βλέπεις πρόσωπα μοντέρνα.
Πάνε όλοι, ένας κι ένας,
οι αστέρες της ταβέρνας.
Εκεί πάει ο Παπαρούνας,
ο Βαρέλας κι ο Μουρούνας.
Πάει ο Σκόρδος ο τεμπέλης
και ο Θρούμπας κι ο Τσιγγέλης.

Πάει κι η κυρά Αγγέλω
με το μαύρο της το βέλο.
Και η μερακλού η Φώτω
που μεθάει με το πρώτο.
Εκεί πάει κι η Σταμάτα,
που μεθά και σπάει πιάτα.
Πάει κι η κυρά Πιπίνα,
για να πιεί καμιά ρετσίνα.

Εκεί πάει ο Νταμιτζάνας,
Μαϊντανός κι ο Μελιτζάνας.
Πάει ο Ρέγγας κι ο Μπαρδάκος,
Νεροχύτης και Ταμπάκος.
Εκεί πάει ο Χατζημπάμιας,
ο Γαρδούμπας και ο Λάμιας.
Πάει κι ο Χατζηραπάνης,
Παστουρμάς και Μπεχλιβάνης.

Σ' ένα τέτοιο ραβαΐσι
ποιός μπορεί να μη μεθύσει;
Άλλος τραγουδά χορεύει
κι άλλος έρωτα γυρεύει
Άλλος πίνει και πληρώνει
κι άλλος ζούλα την καρφώνει.
Βρε Λινάρδο ταβερνιάρη,
γράφ' τα κάτω απ' το σφουγγάρι.

Στίχοι & Μουσική: Παναγιώτης Τούντας.

Περισσότερα