Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο από την ξεχασμένη Β. Άνδρο

 

Μεγάλα Πέζα: Παραλία χωρίς πρόσβαση ένα χιλιόμετρο από τις Χάρτες, όπου και στο χωριό η πρόσβαση είναι προβληματική. Κι όμως μένουν άνθρωποι εκεί... (Φωτο: Εν Άνδρω).

Μακροτάνταλο Άνδρου, 18 Ιουνίου 2016 

Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ με λύπη, την κοινωνική ολίσθηση του Δήμου Άνδρου.  Ολίσθηση που ξεκινάει όχι από τους ντόπιους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας, αλλά από την κορυφή. Τουτέστιν την διοίκηση. Ο ανδριακός κόσμος με την ψήφο του στις προηγούμενες εκλογές επέλεξε τοπικούς άρχοντες με σκοπό να επιλυθούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα και παθογένειες, οι οποίες είχαν συσσωρευθεί για χρόνια, λόγο της αδιαφορίας των εκάστοτε δημάρχων και την τάση τους να αγνοούν το Μακροτάνταλο με τα σοβαρά προβλήματα του. Δρόμοι παρατημένοι στο έλεος του καιρού, σκουπίδια στοιβαγμένα στους κάδους για παραπάνω από δύο μήνες και γενικά πλήρης απαξίωση των κατοίκων της βορειοδυτικής Άνδρου. Ας μην ξεχνάμε πως τον περασμένο χειμώνα, ο χωματόδρομος προς την βορειοδυτική Άνδρο κόπηκε δύο φορές από τις νεροποντές και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος την μία φορά χρειάστηκε να τον αποκαταστήσει με δικά του έξοδα, ώστε οι διαμένοντες εκεί, να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους.

Το Μακροτάνταλο και η Υδρούσσα, έχουν δίπλα τους την κ. Μαρία Μαμάη, αλλά και τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας κ. Θοδωρή Μπόθο, που κάνουν στην κυριολεξία ότι μπορούν, να επιλυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Παρόλα αυτά τελευταία οι αρμοδιότητες της αντιδημάρχου μετατοπίστηκαν από ότι μάθαμε αλλού, με αποτέλεσμα από εκείνη την στιγμή και μετά, τα προβλήματα να γιγαντωθούν.

Μακροτάνταλο: η ξεχασμένη Βόρεια Άνδρος, αριστερά ξεχωρίζει σαν λευκή κουκίδα μέσα στη μέρα ο φάρος της Φάσας που δεσπόζει στο στενό του Κάβο Ντόρο. Σε όλη την περιοχή οι δρόμοι είναι άθλιοι, δύσβατοι και δεν φτάνουν στις παραλίες όπως γράφουν οι κάτοικοι. (Φωτο:Χ.Π.)

Βρισκόμαστε στους καλοκαιρινούς μήνες που το νησί θα έπρεπε να είναι έτοιμο για τον εξωτερικό αλλά και τον εσωτερικό τουρισμό και η πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος του νησιού είναι αδύνατη. Παραλίες όπως ο Ζόργκος η οποία εξυπηρετεί ξενοδοχειακή μονάδα με 100% πληρότητα από το Πάσχα, τα Μεγάλα και Μικρά Πέζα, που απέχουν ένα χιλιόμετρο από τα Χωριά Χάρτες και Καλυβάρι, η παραλία του Πύργου, με εξαίρετο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες, η παραλία της Μπλιχάδας με δύο χιλιόμετρα αμμουδιά, παραλίες Ζωντανές και Πεντακάθαρες είναι αποκλεισμένες για πρώτη φορά στα χρονικά από το επαρχιακό δίκτυο. Παραλίες που απέχουν μόλις 10 λεπτά από το λιμάνι και εξυπηρετούν ακόμα και τον ημερήσιο τουρισμό. Και φυσικά δεν μένουμε μόνο στον τουρισμό. Το οδικό δίκτυο εξυπηρετεί κατοικίες μονίμων κατοίκων της περιοχής οι οποίοι αγανακτισμένοι πλέον παρατηρούν την κατάσταση να φθάνει στο απροχώρητο. 

Σε πρόσφατα αιτήματα που έγιναν από τους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, μας αγνοήσατε εντελώς, προτείνοντας μας απλά, να επικοινωνήσουμε εμείς οι ίδιοι με τον αρμόδιο που ανέλαβε τα μηχανήματα για την αποκατάσταση των ζημιών του οδικού δικτύου. Ο οποίος δεν γνωρίζει πού βρίσκετε το Μακροτάνταλο. Ούτε κι εμείς γνωρίζουμε τον συγκεκριμένο κύριο.
Αναφέρομαι λοιπόν στην χθεσινή σας επιστολή, 17/6/2016, αναφερόμενος στην ανακύκλωση του Δήμου και θέλω να σας ρωτήσω για ποια σύμπνοια μιλάτε; Εμείς δεν είδαμε κανένα πρόβλημα από τα παραπάνω να λύνετε. Πώς να σας στηρίξουμε; Σας στηρίξαμε στον αγώνα σας και είχαμε ελπίδες πολλές για εσάς. Ένας λόγος παραπάνω γιατί επιλέξατε άτομα που γνωρίζουν την περιοχή και τα προβλήματα της. Στους οποίους όμως αργότερα τους πήρατε τις αρμοδιότητες, με την δικαιολογία ότι σας ασκούν μικροπολιτική αντιπολίτευση, ενώ εκείνοι δεν θέλησαν να παραβούν τις υποσχέσεις, πρώτα τις δικές σας και μετά τις δικές τους.
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ. Πολιτισμός είναι το δικαίωμα πρόσβασης στα σπίτια μάς και στις παραλίες μας. Πολιτισμός είναι η Καθαριότητα. Πολιτισμός είναι μια υγιής κοινωνία χωρίς προβλήματα.
Κατανοούμε πως τα προβλήματα του δήμου είναι πολλά, αλλά επιτέλους, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα προβλήματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Στις προηγούμενες εκλογές, ο κόσμος με την ψήφο του, διά μέσω των αντιπροσώπων του σας εξέλεξε Δήμαρχο Άνδρου. Όχι Δήμαρχο Χώρας Άνδρου. Όχι Δήμαρχο Κορθίου. Όχι Δήμαρχο  Υδρούσσας. Αλλά Δήμαρχο ολόκληρου του Νησιού. Και σαν Δήμαρχος ολόκληρου του Νησιού περιμένουμε να πράξετε. Πλέον από ότι έχουμε ενημερωθεί, έχετε δηλώσει πώς εσείς ο ίδιος θέλετε να ελέγχετε το οδικό δίκτυο ώστε να γίνονται έργα αποκατάστασης.
Γι αυτό τον λόγο επίσημα και δημόσια σας προσκαλούμε να έρθετε και να ελέγξετε τους χωματόδρομους του Μακροταντάλου ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα ΑΜΕΣΑ.
Τέλος θέλω να σας δηλώσω προσωπικά ότι ο σεβασμός μου στο πρόσωπο σας είναι μεγάλος και σαν επιστήμονας, που έχετε προσφέρει πολλά στον τόπο μας αλλά και σαν άνθρωπος που αγαπά τον τόπο που τον ανέθρεψε. Παρόλα αυτά ίσως θα έπρεπε να ελέγξετε λίγο τις φωνές τοπικισμού και προσωπικού συμφέροντος γύρω σας. Η επισήμανση των προβλημάτων  δεν αποτελούν αντιπολίτευση, αλλά χείρα βοηθείας για μία υγιή Δημοτική Αρχή. Όπως και τα μέσα έκφρασης της φωνής των κατοίκων. Πολιτισμός είναι και η Ελευθερία λόγου αλλά και ο ορθός λόγος, χωρίς ύβρεις και διαμάχες. Και η προβολή μίας υγιούς Κοινωνίας, είναι η Καλύτερη προβολή που μπορεί να έχει ο τόπος μας.

Με τιμή και σεβασμό
Γιάννης Δαφνιωτίδης
Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακροταντάλου «Η ΦΑΣΑ»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δήμαρχε κατά τον Νοέμβριο να φτιάξεις τους δρόμους γιατί έτσι όπως τα λες στο 4ο γραφείο τύπου τότε βλέπω να πηγαίνουν οι μπουλντόζες στο Μακροτάνταλο....

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολλά συγχαρητήρια κ Δαφνωτίδη!!!
Καλύψατε αρκετά θέματα και μάλιστα θα έλεγα με μετριοπάθεια! Ο Άνθρωπος είναι για γέλια...παρά ταύτα οι αποφάσεις του επηρεάζουν τις ζωές μας και μάλιστα σε βαθμό επικύνδυνο πολλές πολλές φορές! Μας υφάρπαξε τους ψήφους και έχουμε και εμείς ευθύνη. Για την Υδρούσα, μεγάλος υπεύθυνος για αυτό το χάλι είναι ο Κυριάκος ο Θωμάς που μας έπεισε να τον ψηφίσουμε. Παρακαλώ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς Παρατηρητή:

Πολύ σωστά τα γράφετε.
Βλέπετε ο Ευδόκιμος έχει γίνει...
(διαγράφεται μεγάλο μέρος του σχολίου γιατί ανώνυμος προσβάλει επώνυμη προσωπικότητα με έργο και παρουσία με προσωπικούς χαρακτηρισμούς).....
...Συγνώμη για την κακία μου, χριστιανή είμαι, αλλά δεν αντέχω να μην το πω.
Δυστυχώς με αυτά και με αυτά και με τους διοικούντες που το έχουν στο αίμα τους τα φλας της δημοσιότητας, φτιάχνονται και επιπλέον δρόμοι για την Πανάχραντο και ας έχουν προτεραιότητα οι βασικοί δρόμοι ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν σπίτι τους αλώβητοι από τις λακκούβες και λοιπές παραλείψεις!
Καλό καλοκαίρι & κουράγιο!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα σ όλους τους Ανδριώτες μα θα γράψω τώρα την ''κακία '' μου. Πρίν μερικές μέρες γράφαμε για το στρώσιμο του δρόμου για την Πανάχραντο από Φάλικα. Για να κάνουμε μια σύγκριση για το τι πρέπει να γίνεται.......Και δυστυχώς για την Άνδρο δεν υπάρχει ,που το θυμήθηκα τώρα και η κάποτε Νομάρχης Κυκλάδων η Κυρία Παπαζώη........οι μεγαλύτεροι πιστεύω ότι θυμούνται......Αλήθεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λέει ότι θα ενεργοποιήσει την ΜΟΜΑ τι έγινε;;;;;;;;;;;;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολλά συγχαρητήρια κ Δαφνωτίδη όλοι πρέπει να μιλάμε και να μην τους αφήνουμε να δρούν ανενόχλητοι η παρέμβασή σας πιστεύω να τους συναιτήσει για το καλό του τόπου μας αυτό που μας περιγράφετε είναι ανεπίτρεπτο οι παραλίες μας να μην έχουν πρόσβαση έλεος που ζούμε

This comment was minimized by the moderator on the site

Όσο είχε επί την εποπτεία της τους δρόμους η Αντιδήμαρχος κ. Μαμάη όλα πήγαιναν καλά.Παντα βρισκόταν λύση έστω και με τα λίγα μηχανήματα που υπάρχουν κομμάτι κομμάτι φτιαχνόταν. Ο κύριος Δήμαρχος όμως για κάποιο λόγο της πήρε τις αρμοδιότητες και όρισε υπεύθυνο τον καινούριο δημοτικό σύμβουλο ο οποίος δεν κάνει τίποτα απολύτως για τους δρόμους.Έχει το τσαπάκι χωρις οδηγό και κάθεται με αποτέλεσμα οι πιο τουριστικές παραλίες (ζόρκος,Βιτάλι, Ατένι)να έχουν δρόμους σε κακά χάλιΑ που μόνο με τζιπ μπορείς να επισκεφτείς. Είναι τελείως ανεύθυνος ο άνθρωπος.Απλά είναι πολλά τα χρέη του στον δήμο.....και.......

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακροταντάλου και στον Κο Γιάννη Δαφνιωτίδη για την επιστολή του, που απεικονίζει την κατάσταση που υπάρχει στην Βόρεια Άνδρο, αλλά και την νοοτροπία της δημοτικής αρχής.
Συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σας ότι « Η επισήμανση των προβλημάτων δεν αποτελούν αντιπολίτευση, αλλά χείρα βοηθείας για μία υγιή Δημοτική Αρχή. Όπως και τα μέσα έκφρασης της φωνής των κατοίκων. Πολιτισμός είναι και η Ελευθερία λόγου…»
Δυστυχώς μετά λύπης μου έμαθα τις τελευταίες μέρες ότι το δημοτικό συμβούλιο (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) αποφάσισαν στην τελευταία συνεδρίασή του να διώξουν δικαστικά υπηρεσίες και πολίτες της Άνδρου για τις απόψεις τους…
Χαίρομαι πραγματικά Κε Δαφνιωτίδη για το επίπεδο της παρέμβασή σας, αλλά λυπάμαι πολύ γιατί από τους «αρμόδιους» ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ…, και γιατί κάποιους (εξαίρεση του κανόνα) που αφουγκράζονταν τον σφυγμό της κοινωνίας προσπαθούν λυσσαλέα να τους καταστήσουν «αναρμόδιους».
Το παρήγορο για την Άνδρο είναι ότι οι ενημερωμένοι πολίτες πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο και έχουν φωνή!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αναφέρομαι αποκλειστικά στο κείμενο που αφορά στο οδικό δίκτυο και ειδικώτερα στο κομμάτι του δρόμου από την διασταύρωση που οδηγεί προς Μερμιγκιές, Ψωριάριζα, Άη Γιάννη και Χάρτες. Πέρυσι μερικές λακούβες μπαλώθηκαν με ''συνεισφορά εθελοντικής εργασίας'' κατοίκων της περιοχής. Η άσφαλτος, όμως, δεν έφτασε για όλα τα μπαλώματα. Την ημέρα, οι λακούβες είναι ορατές και κάνουμε σλάλομ για να τις αποφύγουμε με κίνδυνο στις στροφές. Το βράδυ, όμως, ξεφεύγουν μερικές. Και εμείς, που έχουμε το σπίτι μας στην περιοχή αυτή, λίγο πολύ τις έχουμε μάθει απέξω. Οι επισκέπτες όμως: Μήπως την επόμενη φορά τον λογαριασμό σέρβις του αυτοκινήτου θα πρέπει να τον στείλουμε στο γραφείο του υπευθύνου οδικού δικτύου: Κρίμα γιατί η άγρια ομορφιά της περιοχής, η καταπληκτική θέα του Κάβο Ντόρο από ψηλά και οι παραλίες συγκινούν όλους όσους έρχονται να εξερευνήσουν αυτό το πανέμορφο κομμάτι της Άνδρου.