Επείγει η υποβολή της μελέτης για τον ΧΥΤΥ Άνδρου

Του Νίκου Θεολόγου

Ο κ. Νίκος Θεολόγου στο δημοτικό συμβούλιο (φωτο: Εν Άνδρω). 

(Από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Άνδρου  Νίκο Θεολόγου λάβαμε χθες και δημοσιεύουμε σήμερα το παρακάτω κείμενο σχετικά με την υποβολή προς έγκριση της μελέτης για τον ΧΥΤΥ Άνδρου  και τις προθεσμίες της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου – Έν Άνδρω)

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στην Άνδρο σε μια στιγμή που κάθε ενέργεια, αλλά και κάθε μη ενέργεια μπορεί να αποβεί καταστροφική για το μέλλον της διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί μας. Στις 15 Ιουλίου άνοιξε το πρόγραμμα για την υποβολή προτάσεων για ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης τέτοιου είδους έργων και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα διαθέτει για το Νότιο Αιγαίο 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία στην Άνδρο αναλογούν περίπου 6-7 εκατ. Οποίο νησί δεν υποβάλλει αίτημα με όλες τις μελέτες και τις εγκρίσεις για κατασκευή ΧΥΤΥ δεν μπορεί στο μέλλον να ελπίζει σε άλλο πρόγραμμα, γιατί δεν υπάρχει τέτοια προοπτική και μοναδική λύση θα είναι ο ιδιωτικός ΧΥΤΥ ή τα ρέματα του νησιού με όποιες καταστροφικές συνέπειες θα υπάρξουν.

Η μελέτη του ΧΥΤΥ ήταν έτοιμη με όλες τις προεγκρίσεις των συναρμόδιων Υπηρεσιών από το τέλος του 2013, και ουσιαστικά μόνο συμπληρωματικά στοιχεία έχουν συμπεριληφθεί. Έτσι ολοκληρωμένη παραδόθηκε το 2014 στην νέα Διοίκηση που μετά από παλυνωδίες και περιηγήσεις κατέληξε με την απόλυτη ευθύνη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας να πειστεί και να προσπαθήσει την ολοκλήρωση της χωροθέτησης στην περιοχή «Πλούσκα».

Το τελευταίο διάστημα όσοι αντιδρούν στη χωροθέτηση που έχει σαν πρώτη θέση επιλογής την περιοχή «Πλούσκα» βάζουν διάφορα προσκόμματα με άμεσες πιέσεις στην Υπηρεσία και στα όργανα της στερώντας ουσιαστικά την ολοκλήρωση και υποβολή της μελέτης εμπρόθεσμα, ώστε να μη γίνει ποτέ το έργο.

 

Η περιοχή Πλούσκα που είναι πρώτη επιλογή στην προς έγκριση μελέτη 

Σ' αυτά τα πλαίσια αναζητήθηκαν μυστικές υδρολογικές λεκάνες, αρχαία κτήρια και ότι άλλο θα προκαλούσε καθυστέρηση, μέχρι και την πρόσκληση του Γεν. Γραμματέα Περιβάλλοντος ταυ Υπουργείου Εσωτερικών για να διαμορφώσει «ίδιαν άποψιν». Σ αυτή τη φάση που βρίσκεται η χωροθέτηση κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει ρόλο παρά μόνο για να πιέσει τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ολοκληρώσουν την απόφασή τους, θετική ή αρνητική, στη 1η, 2η ή 3η θέση επιλογής. Οποίες άλλες ενέργειες και νέα αιτήματα αποτελούν μόνο σκόπιμη καθυστέρηση ώστε να μην γίνει ποτέ ΧΥΤΥ στην Άνδρο.

Η Δημοτική πλειοψηφία και σ Δήμαρχος προσωπικά, καθώς και ο παραιτηθείς πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν μεγάλη ευθύνη για ότι γίνεται σήμερα. Απαξίωσαν την χωροθέτηση που μπορούσε να γίνει το 2014 με την δική τους συμμετοχή από την Διοίκηση Γλυνού και επένδυσαν στα σκουπίδια ολόκληρη την προεκλογική τους εκστρατεία με την επωδό «έχουμε λύση για όλα».

Σήμερα απολαμβάνουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής . Μπροστά στον προφανή κίνδυνο η Άνδρος να παραμείνει χωρίς ΧΥΤΥ είναι απόλυτα δεσμευτικό ο Δήμος Άνδρου να προχωρήσει άμεσα:

  1. 1. Στην κατάθεση της μελέτης ολοκληρωμένης όπως υπάρχει στις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  1. 2. Στην κατάθεση Τεχνικού Δελτίου του έργου για ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Είναι η στιγμή ο Δήμος Άνδρου να θέσει μπροστά στις ευθύνες τους τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου. Δεν είναι δυνατόν το νησί να στερηθεί την διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο τρόπο επειδή δεν υπάρχει ομοφωνία στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. Σε κανένα απολύτως μέρος της χώρας δεν υπήρξε ποτέ ομοφωνία και αυτό δεν μπορεί να είναι λόγος ακύρωσης ενός έργου.

Άνδρος 21.7.2016 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Επείγει η απομάκρυνση των (διαγράφεται μια λέξη...) ...πολιτικάντηδων από την Ανδρο....
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μα δεν καταλαβαίνετε πως τετοιοι χαρακτηρισμοί οδηγούν στο κλείσιμο του νησιού στο καβούκι του. Η Άνδρος μεγαλούργησε όταν ήταν ανοιχτή σε όλους και όλοι προσέφεραν σε αυτή...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Το εξοργιστικότερο όλων είναι ότι ΟΛΑ θα είχαν αποφευχθεί αν ήταν πλήρης η αρχική ¨μελέτη¨ ή αν κάποιοι είχαν το θάρρος να την απορρίψουν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Χαίρομαι κύριε Μπασαντή με την αποτύπωσή σας. Συμφωνούμε. Έτσι απλά - τα αυτονόητα.
Έτσι να έκανε και ο δήμος θα είχε μαζί του και πολλούς από εμάς. Θα πιστεύαμε στην προσπάθεια για μια σωστή χωροθέτηση. Με τους μέχρι τώρα χειρισμούς τους και την ενημέρωση που μας κάνουν, δείχνουν μόνο ενοχή και κακία προς τους κατοίκους που αντιδρούν!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Να σας πω πως ακομα μια φορά συμφωνώ μαζί σας αγαπητέ μου

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Εδώ σε θέλω κε. Μπασαντή!
Ποιός θα πει - ποιός θα αποφανθεί, αν υπάρχουν ή όχι νερά στην Πλούσκα!
Οι επιστήμονες?
Οι μαϊμού επιστήμονες?
Οι εντεταλμένοι επιστήμονες?
Οι πολιτικοί?
Οι μασαδόροι?
Τα συμφέροντα?
Ποιός? Εδώ θα είμσατε να τα σχολιάζουμε.
Σίγουρα ξέρετε ότι σε αυτόν τον τόπο που ζούμε μελέτες μπορούν και φτιάχνονται και κατά παραγγελία. Το καταλαβαίνεις όταν βλέπεις ποιόν έχουν βάλει να συντάξει τη μελέτη.
Εύχομαι να μη ζήσουμε κάτι τέτοιο εδώ, αλλά αν ναι, σε θέλουμε αποκαλυπτικό. Θα είσαι κε. Μπασαντή ή οι διάφοροι Καστανιώτες θα βγουν δικαιωμένοι?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Φίλε μου η ιστορία γράφεται από όσους τολμούν να βγουν μπροστά και να καταθέσουν την αλήθεια. Οι ύβρεις και οι συκοφαντίες που περιφέρουν οι διάφοροι κρυπτόμενοι στη σκιά είναι το τίμημα της αλήθειας. Το Εν Άνδρω δεν έκρυψε όσα ξέρει. Και δεν διακίνησε ποτέ όσα δεν ξέρει. Για τα νερά της Πλούσκας υπάρχει μια γενική μελέτη. Υπάρχει μια υδρολογική έκθεση. Και τώρα φέρνουν μια υδρολογική μελέτη. Στην επιστήμη (που δεν είναι στρατευμένη ή επιστρετευμένη) χρειάζονται τεκμήρια για να αποφανθεί. Ποια είναι τα τεκμήρια για την Πλούσκα ή για όποιο άλλο μέρος της Άνδρου; Που υπάρχουν οι αποδείξεις; Στη Θεωρία ή στην πράξη; Στα χαρτιά ή στο πεδίο της έρευνας; Ποιο είναι το πεδίο της έρευνας και πως προκύπτουν τα τεκμήρια; Από την πράξη. Χρειάζονται γεωτρήσεις για να είναι κανείς σίγουρος 100% για το αν και που και σε πόσο βάθος υπάρχουν νερά. Δεμ λέμε, λοιπόν, τίποτα άλλο πέρα από το να γίνουν γεωτρήσεις (όπως το λένε πλήθος άλλοι σε όλο το νησί) και αν βρεθεί νερό ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΧΥΤΥ στην Πλούσκα.
Αν η παραπάνω σκέψη και επιχείρημα είναι λάθος κάνε τον κόπο να μου το εξηγήσεις. Αυτό σημαίνει διάλογος, αυτό σημαίνει κριτική. Όλα τα άλλα είναι πολεμική και φανατισμός. Αυτό πιστεύουμε αγαπητέ φίλε. Και ότι ξέρουμε θα το θέσουμε στην κριτική και στον διάλογο... Ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις σου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Σίγουρα ο Θεολόγου έχει πίσω του πολλά χρόνια στον δήμο και της Χωρας και της Άνδρου. Αυτό τον χρεώνει πολλά. Όμως οι προθεσμίες που λέει είναι συγκεκριμένες και τις ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται λίγο μα τα δημοτικά στην Άνδρο. Επ' αυτού δεν βλέπως να λέτε τίοτα κ. Βαγγέλη. Έχετε κάτι να πείτε για το νέο ΕΣΠΑ; Έχετε να πείτε κάτι για τις προθεσμίες;
Μας λένε μερικοί από Υδρούσα πως η Πλούσκα δεν έχει νερά γατί το είπαν οι επιστήμονες. Αν υπάρχουν νερά δεν θα γίνει ο ΧΥΤΥ. Αν δεν υπάρχουν που είναι το πρόβλημα; Ας γίνουν οι γεωτρήσεις και θα δούμε. Κι εμείς στη Χωρα που έχουμε τα σκουπίδια 40 χρόνια κι εσείς στο Μπατσί που δεν τα θέλετε. Θα μιλήσουν και άλλοι πιο σίγουρα για τα νερά αν υπάρχουν μόλις σκάψουν. Όπως μίλησε και η αρχαιολογία που έσκαψε και παρά τους ισχυρισμούς σας αρχαία δεν υπήρχαν. Δυστυχώς κάθε φορά λόγω τοπικισμού πετάτε μια ειστημονικόφανή κουβέντα. Την απορρίπτει η έρυνα και πετάτε μια άλλη. Στην αρχή ήταν το ρέμα. Έφυγε το Ρέμα. Ήταν τα αρχαία. Έφυγαν τα αρχαία. Μετά ήταν τα λεφτά που ειναι πολλά και δεν θα δωθούν. Μα πω δόθηκαν αλλα τόσα στον βιολογικό της Χώρας; Τώρα μας λέτε για το νερό. Βλέπω να φεύει και το νερό. Σας φταιει ο ένας που σας κορόιδεψε. Μετά ο άλλος που δεν συμφωνεί. Όλοι σας φταλινε. Μόνο εσείς που βρίζετε μέ ανώνυμα προφίλ όλους δεν φταίτε. Για κάντε λίγο κράτη και δες τε τον τοπικισνό σας και τα δικά σας ψέματα, τη δική σας λάσπη. Την αδιαφορία σας για την Άνδρο και το ενδιαφέρον σας να περάσει το δικό σας με ψέμετα και με κάθε τρόπο. Δυστυχώς σας μάθαμε όλοι πια στην Άνδρο. Εχετε γινει γραφικοί με το ένα ή το άλλο. Πρακτικά δεν θέλετε να γίνει ΧΥΤΥ στα μέρη σας. Και ας χαθεί η Άνδρος. Γι' αυτό και δεν λέτε τίποτα για τις προθεσμίες και τα χρήματα που γράφει ο Θεολόγου. Και προσπαθείτε να προσπεράσετε το θέμα. Μην το προσέξουν οι Ανδριώτες που τους θεωρείτε, πρώτοι εσείς ζαβούς, και λέτε κάθε φορά ότι σας κατεβει μπας και τους κοροιδέψετε.
Λοιπόν αι ο Θεολόγου πολλές φορές κορίδεψε, αλλά τώρα κοροιδευετε εσείς.
Αυτά είχα να πω σαν κάτοικος Χώρας που βλέπει μια διαμάχη "περί όνου σκιάς". Για το γινάτι να το πω απλά που βγάζει μάτι...

This comment was minimized by the moderator on the site

O ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΙ ΤΙ ΛΥΣΗ ΒΡΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ???? ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΦΕΣΩΡΟ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΤΟΥΣ ΖΑΒΑΝΤΡΙΩΤΕΣ ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ

This comment was minimized by the moderator on the site

Η αντικειμενικότητά σας στο μεγαλείο του!
Με τέτοια φωτογραφία της Πλούσκας θα έκανα και εγώ ΧΥΤΥ εκεί!
Πάντα την ίδια φωτογραφία δείχνετε.
Άρα τι κουταμάρες λένε οι Υδρουσαίοι για νερά!
Για να σταματήσω εδώ την ειρωνεία μου, αυτό που θέλω να πω στο κοινό που σας διαβάζει, η περιοχή της Πλούσκας έχει νερά. Λίγο πιο δω, λίγο πιο κει όποιος πάει μπορεί να τα δει. Αν ήθελε ο κος Μπασαντής θα έβαζε και καμιά φωτογραφία με νερά. Σίγουρα έχει. Θέλει?
Όσον αφορά τον κο. Θεολόγου, έχουμε καταλάβει πλέον τι θέλει και γιατί......................!
Να ξέρει ο κος. Θεολόγου ότι δεν βγήκε δήμαρχος για την επιλογή του να γίνει ΧΥΤΥ στην Πλούσκα.
Να ξέρει ο κος. Σουσούδης ότι βγήκε δήμαρχος λόγω της αντίθεσής του για ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Αναρωτηθείτε γιατί λέι ναι τώρα!
Να ξέρουν οι Ανδριώτες ότι ΧΥΤΥ στην Πλούσκα δεν πρέπει να γίνει. Το έχουν πει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΟΙ του Πανεπιστημίου Αθηνών!
Εύχομαι η συνέχεια να είναι επιστημονική και τεκμηριωμένη. Μακριά από τη μάσα και την καταστροφή των νερών του νησιού μας!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν έχουμε φωτογραφίες της Πλούσκας. Μας έχουν στείλει κατά καιρούς 2-3 οι κάτοικοι. Τις βάλαμε. Όχι μια πολλές φορές. Δυστυχώς δεν το προσέξατε. Ζητήσαμε και από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης μερικές γενικές που δεν είχαμε να περιλαμβάνουν όλο τον χωρο. Μας έστειλαν 3. Σωστά λέτε πως τις ανεβάσαμε αρκετές φορές τελευταία. Αν έχετε εσέις πολύ ευχαριστως να μας τις στείλετε και να ανεβάσουμε τις δικές σας. Δεν έχουμε πρόβλημα. Κατά τα άλλα σας ευχαριστούμε για τον ήπιο και πολιτισμένο τόνο με τον οποίο θέτετε τον προβληματισμό σας. Πάντως να ξέρετε αν υπάρχουν νερά ΧΥΤΥ δεν γίνεται. Το λέει και η υπάρχουσα μελέτη. Και για τον λόγο αυτό προβλέπονται 5-6 γεωτρήσεις για να ελεγχθεί το υπέδαφος πέρα από τις γενικές παρατηρήσεις των επιστημόνων που συνέταξαν την υδρολογική έκθεση 'η των άλλων που μμας λένε πως συνέταξαν την υδρολογική μελέτη.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

χμμμμ. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.....Ο Αρχιερέας όλου του προβλήματος και καθυστερήσεων μιλάει; Τι έγινε τσακωθήκαμε Μπασαντή με τους Πλουσκαίους;
(διαγράφεται μια φράση ως αναπόδεικτο υπονοούμενο)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Κύριε Νικολόπουλε δεν τσακωθήκαμε με τους Πλουσκάίους. Απλώς γράψαμε μια άποψη με την οποία διαφωνούν οι Πλουσκαίοι. Και δυστυχώς δεν άντεξαν την άλλη άποψη. Όπως κι εσείς δεν αντέξατε την άλλη άποψη. Και αρχίσατε προσωπικά υπονούμενα. Κρίμα. Όμως αυτή την άποψη είχαμε και πέρσι για την Πλούσκα (Μάρτιος 2015 + Οκτώβριος 2015). Για ρωτήστε την κ. Αμολοχίτου να σας το πει. Δεν σας αρέσει. Αλλά αυτή είναι η άποψη μας. Χωρίς ύβρεις και υπονοούμενα όπως εσείς που πετάτε λάσπη με το καντάρι.
Πότε κάνατε αντιπολίτευση στους προηγουμένους κ. Νικολόπουλε εσείς και οι φίλοι σας; Όταν έχασαν. ΕΜείς όταν κέρδισαν. Είπατε ποτέ τίποτα για τα νερά της Μελίδας; ΤΙΠΟΤΑ και ΠΟΤΕ. Πότε κάνατε αντιπολίτευση κ. Νικολόπουλε στον Σουσούδη. Όταν επέλεξε την Πλούσκα. Εμεις όταν επέλεξε την λάθος θέση του Καμπανού. Έχουμε λοιόν μεγάλη διαφορά.
Το site φιλοξενεί πολιτικές απόψεις όχι λάσπη. Μπορείτε να γράφετε λοιπόν αν έχετε πολιτικές απόψεις. Εμείς δεν σας σχολιάζουμε. Απλώς να ξέρετε πως αποκαλύπτεται την αδυναμία διαλόγου. Και γι' αυτό καταφεύγετε σε ύβρεις και προσωπικά υπονοούμενα.
Φιλοξενήσαμε πολλές φορές τον κ. Μανούσο. Φιλοξενούμε και τον κ. Θεολόγου. Εδώ μπαίνουν χιλιάδες κάθε μέρα να δαβάσουν όλες τις απόψεις. Και βεβαίως ΔΕΝ είμαστε site πολεμικής όπως μας θέλετε. Είμαστε site κριτικής και διαλόγου όπως εμείς θέλουμε. Καλήνύχτα σας....
ΥΓ. μου αρέσει πως χρησιμοποιείτε εσείς και οι φίλοι σας εναντίον μου τα κόλπα απαξίωσης του άλλου που σας έμαθε ο Κούλης. Του μοιάζετε νομίζω...Και παρακολουθώ εξ αποστάσεως την δική σας κολλεγιά (όπως και της κ. Ιωάννας Καστανιώτη) με τον Κ. Μανέτα... Ή, κάνω λάθος;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro