Το Μπατσί εκπέμπει S.O.S και κάποιοι γελάνε!

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

 

Όπως αποκαλύφθηκε στο ΔΣ στις 5/10 επί ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα για να ξεκινήσει κάποια μελέτη ώστε να διασωθεί η παραλία του Μπατσιού. Κι αυτό παρά τις τότε εξαγγελίες του δημάρχου για άμεση εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης (φωτ. Εν Άνδρω).

Έμαθα σήμερα το πρωί τι διημείφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η αλλοίωση του θαλασσίου περιβάλλοντος στο Μπατσι, με προφανή αιτία την δημιουργία προ ετών, του «αλιευτικού καταφυγίου». Πρόθεση μου δεν είναι ούτε να ασκήσω ανούσια κριτική  χάριν εντυπωσιασμού, ούτε να προσβάλω την αξιοπρέπεια κανενός από τα μελή του Δ.Σ, αλλά να εκφράσω με πολλή προσοχή και ευγένεια την απόλυτη διαφωνία μου, στον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του σοβαρότατου ζητήματος.

Άλλωστε-και με την ευκαιρία δηλώνω ότι- οι όποιες παρεμβάσεις έχω κάνει γραπτώς, έχουν ως μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο μου, την ευαισθησία για το περιβάλλον και την προσπάθεια που κάνουμε όλοι, να πάει καλυτέρα το νησί (και κυρίως το Μπατσί και το Γαύριο όπου μεγάλωσα). ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ ΟΥΔΕΝ.

Απεκαλύφθη λοιπόν ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν, προκαλούν και θα προκαλέσουν στο μέλλον καταστροφές στην παραλία, παρόμοιες με κείνες της άνοιξης του 2015, όταν κατέρρευσε ο τοίχος και το πεζοδρόμιο κοντά στο ξενοδοχείο «Σκούνα».

 

Η καταστροφή στο Μπατσί τον χειμώνα του 2015. Δείτε που είχε φτάσει από τότε η θάλασσα λόγω της μετατόπισης της αμμουδιάς συνέπεια της νέας μαρίνας. Τα κύματα εκείνης της χρονιάς μην βρίσκοντας πια την αμμουδιά έφτασαν και γκρέμισαν ακόμα και το πεζοδρόμιο.!!!.. (φωτ. Εν Άνδρω). 

Τότε ο δήμαρχος, ύστερα από επίσκεψη στο σημείο όπου η θάλασσα είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές, είχε υποσχεθεί ότι άμεσα θα αρχίσει ακτομηχανική μελέτη και στην συνέχεια αφού αυτή ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για  να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση της μέχρι τώρα καταστροφής.

Λογικά λοιπόν τώρα, ύστερα από τόσο μεγάλο διάστημα η μελέτη θα έπρεπε να είχε τελειώσει και να είχαν βγει και τα συμπεράσματα. Πέρασε ενάμιση χρόνος όμως και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Η θάλασσα εξακολουθεί να κατατρώει την αμμουδιά, τα αλμυρίκια ξεριζώνονται το περιβάλλον έχει υποστεί ήδη σχεδόν μη αναστρέψιμες βλάβες και ο χειμώνας που έρχεται και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μας επιφυλάσσει. Επί της ουσίας λοιπόν ουδείς ενδιαφέρθηκε να δώσει τέλος στην καταστροφή.

 

Η παραλία μετά την αποκατάσταση του τσιμεντένιου τοίχου πέρσι τον Ιούνιο μπροστά στη θάλασσα. Από τον χειμώνα του 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την ανάσχεση της καταστροφής που συνείζεται και τα κύματα ξεριζώνουν πλέον και τα αρμυρίκια της παραλίας (φωτ. Δ. Σταυρόπουλος)

Όταν λοιπόν το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δ.Σ από μια κυρία δημοτική σύμβουλο που ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχουν χρήματα για την μελέτη, διάβασα ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ, είπε κάτι για… βαπόρια και ακτοπλοΐα, όλοι γέλασαν, δημιουργήθηκε μια ωραία ατμόσφαιρα και πέρασαν στο επόμενο θέμα. Αυτό αποτελεί ντροπή και ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστιες ευθύνες σε όσους-ανεξαιρέτως- κάθονταν γύρω από το τραπέζι της συνεδρίασης.

Σ’ εκείνον που τα είπε, στον δήμαρχο που δεν παρενέβη αφ ενός να πει τι έχει γίνει μέχρι τώρα και να ψέξει την αγένεια και την έλλειψη αίσθησης της πραγματικότητας του στενού του συνεργάτη, αλλά και στα μέλη της αντιπολίτευσης που με την σιωπή τους και την αδιαφορία τους συγκαλύπτουν και διαιωνίζουν το «οικολογικό έγκλημα». Ομολογώ ότι τέτοια περιστατικά δεν είναι ευχάριστο ούτε να γίνονται, ούτε να τα μαθαίνεις, αλλά είναι απαραίτητο-όσο σκληρό και αν ακούγεται- να τα γράφεις…

Συγκρούεσαι μεν και μπορεί να χάσεις φίλους, αλλά αποκαλύπτεις νοοτροπίες, αφουγκράζεσαι ανθρώπινες ψυχοσυνθέσεις, συντελείς-ίσως στο να αλλάξουν πολιτικές δράσεις και εν τέλει κάτι ενδέχεται να προσφέρεις.

Αυτά … και χωρίς παρεξήγηση.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΤΡΟΠΗ , ΝΤΡΟΠΗ,ΝΤΡΟΠΗ ,ΑΙΣΧΟΣ !!!!!! αν και το θέμα σ αυτή τη σελίδα είναι η παραλία του Μπατσίου , δεν βρήκα άλλη ενότητα για να εκφράσω την ντροπή και αηδία μου για το παρακάτω : πληροφορήθηκα και το διασταύρωσα ότι είναι πέρα για πέρα αληθινό,ότι η κυρία δημ.σύμβουλος και υπεύθυνη του προγρ.LIFE,υποχρεώνει αποσπασμένη υπάλληλο απο την Δημοτική επιχείρηση στο Δήμο ΄Ανδρου , να μεταφέρεται απο τη Χώρα στο Μπατσί με δικό της αυτοκίνητο ( δικά της έξοδα) για να εκτελεί χρέη γραμματέα της.Στο Μπατσί υπηρετούν συνολικά πέντε διοικητικοί υπάλληλοι και εξαναγκάζει μια κοπέλα με μεγάλα κινητικά προβλήματα (ΑΜΕΑ) να πηγαίνει στη Χώρα που υπηρετεί και μετά να μεταφέρεται με το αυτοκίνητό της στο Μπατσί.Η υπάλληλος είναι αγωνίστρια της ζωής και άξια επαίνων για το κουράγιο που δείχνει στην καθημερινότητά της με τα προβλήματα υγείας της και της βγάζουμε όλοι το καπέλο,αηδιάζω όμως με την σκληρότητα της κυρίας δημ.συμβούλου , που παρ ότι έχει παιδιά και να δείχνει κατανόηση , με την " εξουσία " που της δώσαμε με την ψήφο μας , επιβάλλεται σε μια αδύναμη κοπέλα που φυσικά φοβάται επειδή δεν είναι μόνιμη υπάλληλος .Είμαι σίγουρος ότι έαν το γνώριζε ο κ.Δήμαρχος θα φρόντιζε να εξυπηρετείται απο το προσωπικό που βρίσκεται στο Μπατσί .Ντροπή , ντροπή........

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ "ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ"
Τρεις (3) μήνες πριν την Ανάκληση της απευθείας ανάθεσης που αναφέρατε (απόφαση 309/21-12-2015, ΩΞΟΝΩΨΙ-Β0Μ) στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 και με ΑΔΑ: 6ΚΧΒΩΨΙ-9ΑΡ και παρά την τεκμηριωμένη Διαφωνία και όπως αποδείχθηκε τελικά σωστή και προφητική θέση του της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Ιωάννης Καπάκης το ΔΣ αποφάσισε την απαυθείας ανάθεση.

Φταίγανε οι υπηρεσίες για την απόφαση της απευθείας ανάθεση; Ποια η θέση του Δημάρχου τότε; Τελικά ο κ. Καπάκης γνωρίζει πολύ περισσότερα απ' ότι η Δημοτική αρχή και μήπως καλή ιδέα γι αυτόν τον τόπο θα ήταν να τον συμβουλεύονται:

Απόσπασμα τοποθέτησης του Δ. Συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Καπάκη:

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Ιωάννης Καπάκης ανέφερε:
"Οφείλουμε όλα τα μέλη του Δ.Σ. να είμαστε προσεκτικοί όταν εγκρίνουμε τέτοιες απ’ ευθείας αναθέσεις καθόσον ενεργούμε ως «διατάκτες» σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό και εμπίπτουμε στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συνεπώς σε ενδεχόμενο καταλογισμό. Σκοπίμως η διοίκηση κοστολόγησε τη δαπάνη της μελέτης του νέου Παιδικού Σταθμού της χώρας στο ποσό των 45.000 Ευρώ έτσι ώστε να της επιτρέψει να τη δώσει με απ’ ευθείας ανάθεση στην Αναπτυξιακή Κυκλάδων, μια εταιρεία που κανείς δεν μας έχει ενημερώσει με τεκμηριωμένα στοιχεία εάν είναι επαρκώς στελεχωμένη, με πόσους και ποιους μηχανικούς εξειδικευμένους, ποια παρόμοια έργα και για λογαριασμό ποιών φορέων έχουν αυτοί εκπονήσει στο παρελθόν, ποιοί είναι οι συνεργάτες της Αναπτυξιακής που διαθέτουν την ειδική εμπειρία για τη σύνταξη της ακτομηχανικής μελέτης κ.α. Σημειώνεται επίσης ότι από τα ισολογιστικά στοιχεία της, προκύπτει ότι πρόκειται για εταιρεία που συχνά εμφανίζει ζημίες (π.χ. -40.876 Ευρώ για το 2014, -87.067 για το 2011, αλλά και όταν ακόμα εμφανίζει κέρδη αυτά κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα). Ποιος θα μας εγγυηθεί άραγε ότι οι δύο μελέτες μας θα συνταχθούν από στελέχη της ίδιας της Αναπτυξιακής σύμφωνα με όσα αυστηρά ορίζει η παρ. 2 του άρθρου 268 του Ν. 3463/2006 και δεν θα υποκρύπτεται υπεργολαβία? Απορία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος Άνδρου αν και διαθέτει οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία με έμπειρους μηχανικούς, στον κύκλο των συνηθισμένων καθηκόντων των οποίων ανάγεται και η εκπόνηση μελετών κτιρίων, η διοίκηση του Δήμου προτίμησε να επιβαρύνει τον ισχνό προϋπολογισμό μας και να δώσει με απ’ ευθείας ανάθεση τη συγκεκριμένη μελέτη του παιδικού σταθμού στην Αναπτυξιακή Κυκλάδων αναφέροντας την απολύτως αόριστη αιτιολογία περί αδυναμίας του Τμήματος Τ.Υ του Δήμου Άνδρου να εκπονήσει τις εν λόγω μελέτες, χωρίς να εξηγεί επαρκώς που οφείλεται αυτή η δήθεν «αδυναμία». Καλό θα ήταν ο κ. Δήμαρχος να μας επιδείξει την έγγραφη βεβαίωση του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας ότι αδυνατεί αιτιολογημένα να εκπονήσει αυτές τις μελέτες. Αυτό άλλωστε απαιτεί κατά τον έλεγχό του και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για το θέμα της σύνταξης της ακτομηχανικής μελέτης της παραλίας Μπατσίου λόγω της πολυπλοκότητας και της ιδιομορφίας του αντικειμένου, θα πρέπει να αναγράφεται ρητά στο Καταστατικό της Αναπτυξιακής Κυκλάδων (που δεν μας έχει γνωστοποιηθεί) ότι δύναται να αναλαμβάνει τέτοιου τύπου μελέτες και ότι διαθέτει και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να τις υποστηρίξει"
Φταίγανε λοιπόν οι υπηρεσίες για την απόφαση της απευθείας ανάθεση; Την ευθύνη της απευθείας ανάθεσης τη φέρει ο Δήμαρχος; Εάν δεν δύναται να ελέγξει τους υφιστάμενούς του και να κρίνει καταστάσεις, μήπως θα έπρεπε να καθίσει και να το σκεφτεί;
Εδώ μια υδρογεωλογική δεν μπορεί να αναθέσει εδώ και 10 μήνες, τι άλλο περιμένετε από αυτόν τον άνθρωπο;
Τελικά ο κ. Καπάκης γνωρίζει πολύ περισσότερα απ' ότι η Δημοτική αρχή και μήπως καλή ιδέα γι αυτόν τον τόπο θα ήταν να τον συμβουλεύονται.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ελευθέριος Μπάλλας
7 Οκτωβρίου στις 6:29 μ.μ. ·
ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 5-10-2016.
Δεν έγιναν βέβαια τα πράγματα ετσι όπως γράφει στο σάιτ ο κ. Σταυρόπουλος για το συμβούλιο της 5-10-2016. Απλά η δημοτική σύμβουλος κ. Πολίτου πρότεινε την αλλαγή του τίτλου της μελέτης (όπως της έχει ζητηθεί απο το Κράτος μας) απο ακτομηχανική σε αμμική στον σχετικό κωδικό του προυπολογισμού του Δήμου. Και η θυμηδία προήλθε απο την παρατήρηση μου οτι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα το Κράτος μας το ενδιαφέρει αν η μελέτη θα λέγεται ακτομηχανική ή ατμομηχανική ή ακτοπλοική ή αμμική (έτσι είπα) και όχι η ουσία. Ποτέ δεν ήμουν σοβαροφανής και πάντα σχολιάζω με χιούμορ τις ακραίες γραφειοκρατικές τάσεις.

Σχόλια
Γ.Λαούδης- Χ.Βουραζέρης ΟΕ Λευτέρη δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτούς που θαυμάζουν το δέντρο και αδιαφορούν για το δάσος!
Εμείς πρέπει να δουλεύουμε και να είσαι σίγουρος ότι αυτοί που μας σκάβουν το λάκο θα πέσουν μέσα.
Μου αρέσει! · Απάντηση · 2 · 7 Οκτωβρίου στις 6:42 μ.μ.

Ελευθέριος Μπάλλας ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΤΑΚΗ. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΕΓΩ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΝ.
Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 · 7 Οκτωβρίου στις 6:44 μ.μ.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1608888612747714&;id=100008797718074

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό το χιούμορ του κυρίου Ελευθέριου Μπάλλα είναι μεταδοτικό;
Γιατί δεν γελάσαμε καθόλου. Μόνο ο Λάζαρος Τσιόπος το κατάλαβε, τέλος πάντων.
Κύριε Σταυρόπουλε δεν εκπέμπει S.O.S το Μπατσί αλλά όλο το νησί, συνεχίστε για μας που δεν έχουμε χιούμορ αλλά μάτια και βλέπουμε πόσο καταστροφική είναι η ασχετοσύνη τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε "Αχάριστοι"
Ή έχεις χιούμορ που δεν μπορώ να το καταλάβω ή είσαι σε διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είσαι ενημερωμένος και ότι παρακολουθείς τα δημοτικά ζητήματα επισταμένως, είναι σαν να είσαι δημοτικός υπάλληλος ή δημοτικός σύμβουλος με αξίωμα.
Στο δια ταύτα όμως προσπάθησα να καταλάβω γιατί ο κ. Σταυρόπουλος ή ο κάθε Μπατσιώτης θα πρέπει μετά από 2 χρόνια και 2 μήνες να νιώθει ευγνωμοσύνη στη Δημοτική Αρχή. Επειδή τον Οκτώβρη 2015 (1 χρόνο και 2 μήνες αφότου ανέλαβαν) πήραν μια απόφαση εξ αρχής λάθος να αναθέσουν απευθείας σε μη μελετητική εταιρία ποσό που υπερβαίνει το όριο ανάθεσης μελέτης? Επειδή αγνόησαν την τοποθέτηση του κ. Καπάκη, η οποία έχει γραφεί στα πρακτικά, ότι είναι λάθος η ανάθεση αυτή? Ή επειδή συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5/10/2016 το πρόβλημα που υπάρχει? Συμφωνώ μαζί σου για την ταχύτητα που κινήθηκε ο Δήμαρχος και το ΔΣ αν αναλογιστούμε το μη πεπερασμένο του χρόνου.

Στα πλαίσια της ευγνωμοσύνης που μας ζητάς να δείξουμε μπορείς να μας πεις και τι αποφασίστηκε στο εν λόγω ΔΣ? Προκηρύχθηκε ή το δημοφιλέστερο ανατέθηκε απευθείας η μελέτη? Έχει χρήματα ο κωδικός για τη μελέτη και κυρίως έχει χρήματα να συμπεριλάβει και τα της επέκτασης της?

Δεν ήμουνα στο ΔΣ και ως εκ τούτου θα σε παρακαλούσα να με βοηθήσεις να αισθανθώ ευγνώμων (αντίθετο του αχάριστος). Ο μόνος τρόπος που μπορείς να με βοηθήσεις είναι με τους αντίστοιχους ΑΔΑ που τους έχεις εύκολους.

This comment was minimized by the moderator on the site

κ. Σταυρόπουλε, διακρίνω αχαριστία στο άρθρο σας εναντίον του Δημάρχου μας.
Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας, σας αναφέρω οτι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο βλέποντας το πρόβλημα της παραλίας στο Μπατσί και κινουμενοι ταχύτατα, ανέθεσαν την ακτομηχανική μελέτη τον Σεπτέμβριο του 2015 (απόφαση 224/14-9-2015, 6ΚΧΒΩΨΙ-9ΑΡ). Τον Δεκέμβριο του 2015 ανακλήθηκε η ανάθεση διότι "δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία" (απόφαση 309/21-12-2015, ΩΞΟΝΩΨΙ-Β0Μ). Τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμαρχος αν οι υπηρεσίες δεν ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασιες; Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 5/10/2016, επειδή πρόκειται για σημαντικό ζήτημα, συζητήθηκε η αναγκαιότητα επέκτασης της μελέτης, ώστε να συμπεριλάβει και τα παρεμφερή ακτοπλοϊκά θέματα του λιμανιού στο Μπατσί.
Αποδεικνύεται λοιπόν οτι ο Δήμαρχος κινήθηκε γρήγορα και επαρκώς και μόνο η λέξη "αχάριστοι" μπορεί να χαρακτηρίσει όσους διαμαρτύρονται και ζητάνε απίθανα πράγματα, έξω από το ανθρωπίνως δυνατό.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Μόνιμος κάτοικος Μπατσιού

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ " ΣΥΝΤΕΛΕΙΣ -ΙΣΩΣ ΣΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ" ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ "ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ " , ΜΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Η ΚΩΦΩΣΗ . ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΩΡΙΑ . Η ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ! ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΤΥΛΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΙΣΧΟΣ.