ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2016: Το "Εν Άνδρω" κυριαρχεί στην πληροφόρηση της Άνδρου

 ΠΙΝΑΚΑΣ 1:Το internet στην τελευταία έρευνα της METRON βρέθηκe να έχει διεισδύσει στο 64% του πληθυσμού της Άνδρου, Σε προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το 2010 είχε βρεθεί να έχει διείσδυση στο 53%. Υπάρχει μια πρόοδος της τάξεως του 11% μέσα σε 6 χρόνια. Στους πολύ νέους η καθημερινή χρήση του διαδικτύου φτάνει το 84% και στους νέους άνδρες το 70%. Απ'ο εκεί και πάνω τα ποσοστά βαίνουν μειούμενα. Είναι προφανές πλέον προς τα που βαδίζουν τα πράγματα. 

Η δύναμη του διαδικτύου έχει αυξηθεί και άλλο στην Άνδρο. Όπως έδειξε η έρευνα του Οκτωβρίου 2016 το internet διεισδύει πλέον στην κοινωνία της Άνδρου φτάνοντας στο 64% των κατοίκων του νησιού. Σε προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Αύγουστο 2010 είχε βρεθεί στο 53%. Υπάρχει μια πρόοδος της τάξης του 11%. Το «Εν Άνδρω» κυριαρχεί στην ηλεκτρονική πληροφόρηση της Άνδρου ερχόμενο μακράν πρώτο. Σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης της METRON ANALYSIS όταν οι αναγνώστες ερωτηθούν για την συχνότητα εισόδου τους στα site του νησιού τότε βλέπουμε πως το διαβάζουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το 77% όσων έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο!!! Ένα ποσοστό που είναι εξίσου υψηλό σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νησιού μας. Αναλυτικά:

Η διείσδυση του "Εν Άνδρω" γίνεται πολύ ευκρινέστερη στις ελεύθερες ερωτήσεις. Δηλαδή όταν το κοινό ερωτηθεί από ποιο site επιλέγει να ενημερώνεται και έχει μόνο μια επιλογή για απάντηση.  Εκεί το Εν Άνδρω αναφέρεται από το 40% των χρηστών του διαδικτύου όλης της Άνδρου! Ακολουθεί ο Περίγυρος με 14%! Ήτοι 26% διαφορά! Σε απόσταση πολύ πιο πίσω ακολουθούν τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα του νησιού.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Στην πρώτη στήλη καταγράφονται οι αυθόρμητες απαντήσεις όταν ζητείται από τους κάτοικους να πουν ένα μέσο από που μαθαίνουν τις ειδήσεις. Η δεύτερη στήλη όταν τους ζητάνε να πουν περισσότερα του ενός. Και στι δύο περιπτώσεις το Εν Άνδρω κυρίαρχεί στην ενημέρωση. 

Την κυριαρχία του «Εν Άνδρω» βλέπουμε  όταν οι χρήστες internet της Άνδρου καλούνται να επιλέξουν αυθόρμητα λέγοντας από ένα ηλεκτρονικά μέσα. Πάλι το ‘Εν Άνδρω» έρχεται πρώτο με 55%. Ακολουθεί ο Περίγυρος με 29%. Ήτοι μια διαφορά 26%! Και μακριά ακολουθούν τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα της Άνδρου.

H εξάπλωση του «Εν Άνδρω» σε όλο το νησί οδηγεί στο συμπέρασμα πως το site αποτέλεσε έναν ιδιότυπο «Καλλικράτη» της πληροφόρησης έχοντας επιτύχει υψηλή απήχηση παντού κατάφερε να ενοποιήσει το νησί επικοινωνιακά. Όλοι πλέον σε όλα τα μέρη της Άνδρου επικοινωνούν με όλους μέσα από το Εν Άνδρω. Και συνάμα όλοι μαθαίνουν τα νέα του νησιού από το Εν Άνδρω. Κάπως έτσι η Χώρα παρά τις όποιες αντιθέσεις «ανακάλυψε» το Μπατσί, το Γαύριο και το Κόρθι. Αλλά και καπως έτσι τα περιφερειακά κέντρα του νησιού παρά τις τόσες διαφοροποιήσεις «ξαναβρήκαν» ένα νήμα να τα συνδέει με την Χώρα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: Ο πίνακας ερμηνεύει την πρώτη στήλη του πίνακα 2 όπου το Εν Άνδρω έρχεται πρώτο με 40%. Όπως βλέπουμε το Εν Άνδρω προηγείται σε όλες τις περιοχές της Άνδρου. Ακόμα και στην Χώρα όπου ο Περίγυρος, ένα κυρίως χωραΐτικο μέσο, έχει εκεί μια συνεχή διαδρομή αρκετών χρόνων. Τα στοιχεία δείχνουν την σημαντική διείσδυση του site σε όλο το νησί,

Πέρα από τον Περίγυρο που είναι μέσο της Χώρας έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τι αποτελέσματα έχουν και τα άλλα μέσα της Άνδρου και να βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Αναλυτικά: το Andros Portal διεκδήκησε μια θέση στο ηλεκτρονικό στερέωμα της Άνδρου επί δύόμιση χρόνια. Έχει σταματήσει την ενεργό παρουσία εδώ και τέσσερις μήνες. Άφησε πίσω του μια εικόνα του της τάξεως του 4%.

Οι δύο ομάδες του facebook, η μια του κ. Θωμά (Πολίτες Άνδρου) και η άλλη του κ. Καπάκη (Η Άνδρος της Ζωής μας), είναι προφανές πως δεν έχουν αυτόνομη πληροφοριακή παρουσία. Είναι απλοί διαμεσολαβητές πληροφοριών των site ή άλλων προφίλ του f/b. Αυτό το βλέπουμε και στον πίνακα που μετρά την αναγνωρισιμότητα όταν ρωτούνται οι αναγνώστες του διαδικτύου και λένε από που πληροφορούνται τα νέα. 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: Ο περαπάνω πίνακας εξηγεί αναλυτικά την δεύτερη στήλη του πίνακα 2. Εδώ οι κάτοικοι λένε περισσότερα ονόματα ηλεκτρονικών μέσων από όπου μαθαίνουν ή μάθαιναν τα νέα. Και εδώ η κυριαρχία του Εν Άνδρω σε όλα τα μέρη του νησιού είναι καθοιλική. Και πάλι στην Χώρα περνά καθαρά πρώτο μπροστά από τον Περίγυρο που διατηρεί δεύτερος ένα καλό ποσοστό πολύ μπροστα κι αυτός από τα άλλα μέσα του νησιού. 

Εντύπωση προκαλεί πως το site του Δήμου Άνδρου δεν έχει καμία απήχηση στους ανδριώτες. Και ακόμα πως το iAndros (θυγατρικό του iRafina) είναι εκτός κάθε ενδιαφέροντος της Άνδρου. Κι όμως ήταν το site που η σημερινή διοίκηση και οι φίλοι της, στα πλαίσια της "επικοιωνιακής αντεπίθεσης" σε δεύτερη φάση το πριμοδότησαν με κάθε τρόπο σχόλια, ειδήσεις, δελτία, ανακοινώσεις κλπ με σκοπό να το στήσουν απέναντι στα ανδριώτικα ηλεκτρονικά μέσα!!! Τελικά τζάμπα η έξωθεν βοήθεια, τζάμπα η πριμοδότηση και τα έξοδα.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: Αοπεικονίζει την επισκεψιμότητα μόνο των 6 επιλεγμένων site ή blog της Άνδρου που τέθηκαν υπόψη των αναγνωστών. Μετράται η μέση επισκεψιμότητα ενός εκάστου: καθημερινά, πολλές φορές την εβδομάδα και μια φορά την εβδομάδα . Και από την άλλη μετράται: ελάχιστα και καθόλου. Το Εν Άνδρω έχει τακτική επισκεψιμότητα 77%. Καθόλου δεν το μόνο επισκέπτεται το 4%!!!

Λαμβανομένου υπόψη, εκτός της διείσδυσης του κάθε ηλεκτρονικού μέσου στην Άνδρο και του περιεχομένου είναι προφανές πως το «Εν Άνδρω» έχει κατακυρωθεί ως το κύριο μέσο πολιτικής ενημέρωσης του νησιού. Και επιπλέον και το βασικό ΜΜΕ σε θέματα πολιτισμού. Κανένα άλλο μέσο δεν έχει δημοσιεύσει τόσες πρωτότυπες πολιτικές αναλύσεις, αποκλειστικές ειδήσεις και κοινωνικά θέματα που αρκετά "ταξίδεψαν" εκτός Άνδρου. Κανένα δεν φιλοξένησε τόσες λογοτεχνικές σελίδες, τόσα χρονογραφήματα, θεατρικές παρουσιάσεις, ιστορικά θέματα και άλλα θέματα πολιτισμού. Κανένα άλλο μέσο δεν έχει τόσους συνεργάτες. Και δεν είναι ανοικτό σε όλους όσους θέλουν κάτι να γράψουν ή να πουν για την Άνδρο. Ήταν και είναι το περιεχόμενο του που το έκανε να ξεχωρίζει...

Δ. Μπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να κάνω μια κουτή ερώτηση:
Γιατί χωρίζετε το δημοτικό διαμέρισμα της Υδρούσας σε Μπατσίου & Γαυρίου?
Υπάρχει λόγος? Μήπως να τους διαχωρήσετε και αυτούς? Γιατί δεν κάνετε το ίδιο και στη χώρα? Πχ. Χώρα & τα γύρω χωριά?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έχετε δίκιο. Ήταν ένας παλιός διαχωρισμός που έγινε για πρώτη φορά για άλλους λόγους το 2010 και μετά επειδή αυτά τα δύο μέρη κινούνται μερικές φορές αντίθετα πολιτικά παρέμεινε. Όμως όπως είδαμε ο Καλλικράτης τα ένωσε και νομίζω πως από εδώ και πέρα δεν θα ξαναγίνει. Δεν αλλάζει τίποτα. Αλλάζει όμως τις εντυπώσεις...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro