ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: Μπροστά στην χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου
Του Δημήτρη Λοτσάρη
Επάρχου Άνδρου
Αντιμέτωποι με το σημαντικότερο πρόβλημα του νησιού μας, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, επιβάλλεται να βάλουμε τέλος στην παρατεταμένη ολιγωρία ξεπερνώντας την αδράνεια που τόσα χρόνια μας διακατέχει. Kai να κοιτάξουμε m;ono το συμφέρον του τόπου, που είναι η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου. Πρέπει, λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε ότι τα χρήματα σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα δεν είναι απεριόριστα, καθώς και ότι οι ευκαιρίες χρηματοδότησης τόσo σημαντικών και υψηλού προϋπολογισμού έργων είναι ελάχιστες. Το ΕΣΠΑ 2014-2020 φαντάζει πραγματικά η τελευταία μας ευκαιρία.
Παρόλα αυτά οι αυτοδιοικητικοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που διαχειριζόμαστε τις τύχες της Άνδρου, κινούμαστε λες κι έχουμε άπειρο χρόνο και πολλές ευκαιρίες χρηματοδότησης, ξοδεύοντας μέχρι τώρα δέκα πολύτιμους μήνες για την εκπόνηση μιας υδρολογικής μελέτης, που ζητήθηκε από το ΠΕΣΠΑ. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη είναι απαραίτητη για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Μπορεί η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ και η διαχείριση των απορριμμάτων να μην είναι στις άμεσες αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Όμως, ως Έπαρχος Άνδρου αισθανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, και αναγνωρίζοντας ότι χρονικά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για το σπουδαιότερο έργο του νησιού μας, θεωρώ ότι να γίνουν άμεσα τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Για τον λόγο αυτό προτείνω τα εξής:
- (α) Άμεσα ο δήμος Άνδρου να καταθέσει την υδρολογική μελέτη το συντομότερο δυνατόν στο ΠΕΣΠΑ για να ξεκαθαριστεί η έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
- (β) Στην περίπτωση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων προτείνω να επιλεγεί το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως φορέας υλοποίησης των γεωτρήσεων της περιοχής χωροθέτησης. Έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων για την ορθή αξιολόγηση του υδρολογικού ζητήματος της περιοχής
- (γ) Να συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων με την συμμετοχή και των αντιδρώντων κατοίκων, δεσμευόμενοι ότι άπαντες θα αποδεχτούν τα όποια αποτελέσματα των γεωτρήσεων.
Ξεκαθαρίζοντας την στάση μου πριν την έκδοση των οποιοδήποτε αποτελεσμάτων, καταθέτω την διαφωνία μου όσον αφορά την λύση της υδροδότησης του Μπατσίου με άλλα μέσα, στην περίπτωση ύπαρξης προβλήματος στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Η θέση μου αυτή έχει εκφραστεί και καταγραφεί δημόσια και στα πρακτικά της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας στις 28/12/2015. Σε περίπτωση απόρριψης της Πλούσκας πρέπει να εξεταστεί η επόμενη θέση, που προβλέπει η μελέτη και πάντα μέσα στα πλαίσια της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Η περιοχή της Πλούσκας για την οποία γίνεται όλη η συζήτηση...
Η ετεροχρονισμένη μακροσκοπική εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης αποβλήτων εκτός του άκαιρου χρονικά (η όποια παρέμβαση έπρεπε να γίνει το καλοκαίρι του 2015 και όχι 14 μήνες μετά) είναι μια καθαρά πολιτική παρέμβαση εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας. Κάθε παράκαμψη της διαδικασίας είναι μέγα λάθος. Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στην από 30/09/16 επιστολή του ΓΓ του ΥΠΕΣ με θέμα: " Διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Άνδρου" του Γ.Γ Διαχείρησης Αποβλήτων.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι συνέπειες τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο της μη επίλυσης του προβλήματος τώρα θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες αύριο.
Επιτακτική, λοιπόν, είναι και η δρομολόγηση της λύσης του δεματοποιητή για την διαχείριση των απορριμμάτων, εκδίδοντας περιβαλλοντικούς όρους για την νέα θέση μετεγκατάστασης του. Η αμεσότητα του προβλήματος επιβάλλει συγκεκριμένες και γρήγορες κινήσεις για ένα πρόβλημα που αν αφεθεί στη τύχη θα θίξει άμεσα την καθημερινότητα των ανδριωτών, ίσως και τον επόμενο μήνα.
Η παρέμβαση μου στόχο έχει:
(α) την επισήμανση ότι χρόνος δεν υπάρχει.
(β) την επισήμανση πως η ευκαιρία χρηματοδότησης τέτοιων έργων δεν πρέπει να χαθεί γιατί χρήματα δεν υπάρχουν.
(γ) την επισήμανση πως παρά την πίεση που υπάρχει δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας επιλογή χώρου ΧΥΤΥ.
Καλώ τα μέλη του ΠΕΣΠΑ να αξιολογήσουν τα δεδομένα ανεπηρέαστα από πολιτικές παρεμβάσεις και να γνωμοδοτήσουν επί του θέματος με γνώμονα την διασφάλιση του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας. Καταθέτω την αγωνία μου, με τον διττό ρόλο, ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και κυρίως ως Έπαρχος Άνδρου.