Η Ευρώπη και ο ρόλος της Ελλάδας

Του Νίκου Χρυσόγελου

Ευρωβουλευτή των Πρασίνων

Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο πρόεδρος των Πρασίνων Ντάνυ Κον Μπετίτ σε ημερίδα για την Ελλάδα

 

Στις 25 Μαΐου 2014 καλούμαστε να εκλέξουμε 21 Έλληνες ευρωβουλευτές για να μας εκπροσωπήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να συμβάλουν στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Οι συνολικά 751 ευρωβουλευτές από τα 28 κράτη μέλη θα διαμορφώσουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της Ευρώπης, αφού το Ευρωκοινοβούλιο συναποφασίζει για πολιτικές που επηρεάζουν το μέλλον μας. Επίσης, θα εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση και τα εκλογικά αποτελέσματα κάθε ομάδας.

Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ο Μπαρόζο και η Μέρκελ, αλλά κυρίως είναι οι πολίτες. Για τις χειρότερες αποφάσεις ευθύνονται συνήθως οι κυβερνήσεις που αποφασίζουν μέσω του Συμβουλίου και των Συνόδων Κορυφής, ή του Γιούρο-Γκρουπ. Αυτές αποφάσισαν για την λιτότητα, την τρόικα, την μείωση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού. Αυτές βάζουν εμπόδια σε κοινωνικές πολιτικές ή στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι κυβερνήσεις δεν συνέδεσαν την δημιουργία κοινού νομίσματος με την οικονομική και πολιτική ενοποίηση, όπως είχαν ζητήσει το ευρωκοινοβούλιο και οι ειδικοί. Δεν ενίσχυσαν τον κοινωνικό πυλώνα στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που συνηθίζουν να τα "φορτώνουν" τα κακά στην ...Ευρώπη! Αν και τα έχουν αποφασίσει και υπογράψει οι ίδιες! Μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να μην είναι τέλειο, μπορεί οι πολιτικοί συσχετισμοί σε αυτό να μην είναι ιδανικοί, αλλά είναι αυτό που έχει ασκήσει κριτική στις πολιτικές λιτότητας, που έχει ξεκινήσει την διαδικασία αξιολόγησης της τρόικα και των πολιτικών λιτότητας, που έχει - συχνά με την πίεση των Πράσινων - απαιτήσει περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία, έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι αυτό που υπερασπίστηκε την χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την νεολαία, είναι αυτό που ζήτησε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή οπτική για τον προϋπολογισμό. Και στο Ευρωκοινοβούλιο και εκτός ευρωκοινοβούλιο οι Πράσινοι κάνουμε την διαφορά, συμβάλλουμε στις αλλαγές προς όφελος των κοινωνιών, του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Παρά το γεγονός ότι είμαστε η 4η σε δύναμη πολιτική ομάδα στο ΕΚ, έχουμε επηρεάσει καθοριστικά τις αποφάσεις, σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς (εμείς προωθήσαμε την αξιολόγηση της τρόικας και των πρακτικών της).

Οι ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο του 2014 θα δώσουν στους Ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλουν στην πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε έτη. Η αποχή ή η συμμετοχή τους και το τι θα ψηφίσουν, ποια δηλαδή θα είναι η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το διάστημα 2014-2019 θα μετρήσει για το ποια Ευρώπη θα έχουμε. Θα προχωρήσουμε στην κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας πολιτών, με δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, οικονομική και πολιτική ενοποίηση; Ή, θα πάμε σε μια χαλαρή Ευρώπη, των εθνικών εγωισμών, της ανεξέλεγκτης αγοράς, της κατεδάφισης των κοινωνικών πολιτικών, της απάλειψης της αλληλεγγύης, της μείωσης της μεταφοράς πόρων στους πιο αδύναμους μέσω των πολιτών συνοχής και της περιφερειακής πολιτικής; Η ψήφος των πολιτών θα δώσει πράσινο ή κόκκινο φως για την ενοποίηση ή την απορρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι ευρωπαίοι πολίτες διαδήλωναν για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που θα τερμάτιζε τους πολέμους στην ήπειρό μας. Σήμερα, την εποχή της κρίσης χρειαζόμαστε ανανέωση του ευρωπαϊκού οράματος για να ξανακερδίσει η Ευρώπη την καρδιά και το μυαλό των Ευρωπαίων πολιτών. Γι αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δική μας ισχυρή παρουσία και συμμετοχή, και στις ευρωεκλογές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλέον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο και επηρεάζει την καθημερινή ζωή όλων μας, καθώς αφορά τομείς όπως η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, η οικονομία, τα δικαιώματα των πολιτών, η γεωργία, η αλιεία, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η προστασία των καταναλωτών  και πλήθος άλλων πολιτικών.

Που θα πάει, λοιπόν, η Ευρώπη; Ποια Ευρώπη θέλουμε τελικά; Ποιες πολιτικές θα εφαρμόσει η ΕΕ την περίοδο 2014-2019; Πώς και που θα δαπανηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι; Θα υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη; Ή, θα επανέλθουμε στους εθνικούς εγωισμούς και στον απομονωτισμό; Ποιος και πώς θα ελέγξει το τραπεζικό σύστημα; Τι στήριξη θα έχουν οι νέοι; Πώς θα μειωθούν οι διακρίσεις και οι ανισότητες; Τι είδους οικονομία θα έχουμε; Θα ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος και η δημοκρατία; Ή, τα πάντα θα καθορίζονται από λόμπυ συμφερόντων και την ανεξέλεγκτη αγορά; Θα υπάρχει διαφάνεια καιαντιμετώπιση της διαφθοράς;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα εξαρτώνται σημαντικά από τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο, από την σύνθεση της νέας Κομισιόν και από τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά εξαρτώνται και από την δυναμική που αναπτύσσεται σε κάθε χώρα, η οποία συνθέτει το τελικό άθροισμα για όλη την Ευρώπη συνολικά. Όλοι αυτοί οι παραπάνω κρίσιμοι παράγοντες εξαρτώνται άμεσα τόσο με το ποσοστό συμμετοχής όσο και με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Το ποιους εκλέγουμε τον Μάιο στην Ευρώπη θα αντανακλά το τι Ευρώπη θέλουμε, αλλά και τι ρόλο θέλουμε η χώρα μας να έχει σε αυτή την Ευρώπη. Σκεφθείτε το…

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet