Δήμος Άνδρου: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…

 

Η αρχική εικόνα του συμβουλίου. Ατμόσφαιρα σιωπηλή. Λίγο πριν την καταιγίδα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ήταν ένα διαφορετικό δημοτικό συμβούλιο αυτό της 22ας Νοεμβρίου 2017. Τα προμηνύματα υπήρχαν. Τα είχαμε γράψει. Όμως άλλο να λες κάτι κι άλλο να το βλέπεις. Οι «απόψεις Λάσκαρη» για «γλάστρες» και «σαλταδόρους» την οποία ανέχθηκε και κάλυψε ο δήμαρχος Σουσούδης ήταν η θρυαλλίδα που διέσπασε πλήρως μια παράταξη που νωρίτερα είχε διασπάσει πολλές φορές ο ίδιος ο δήμαρχος με τις απερίσκεπτες και πέρα κάθε πολιτικής δεοντολογίας συμπεριφορές του.

 Χτες, λοιπόν, ζήσαμε την αρχή της… περιόδου μειοψηφίας της διοίκησης. Απορρίφθηκαν με 10-9 τα τρία σοβαρά θέματα – προάγγελοι του προϋπολογισμού – τα Δημοτικά Τέλη, το Τεχνικό Πρόγραμμα και οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού  Ο Δήμος Άνδρου δεν μπορεί να συντάξει προϋπολογισμό χωρίς αυτά. Όλα επεστράφησαν από το δημοτικό συμβούλιο για αναμόρφωση!!! Παρόντες σε ένα τόσο σοβαρό συμβούλιο 19 σύμβουλοι. Απόντες ο ελάσσων της αντιπολίτευσης Γιάννης Καπάκης (σταθερά απών) και η Αθηνά Μακρή (τακτικά απούσα)…   

Ο Θ. Σουσούδης μπροστά στη νέα κατάσταση ήταν πεισματικός. Αρνούμενος να αντιληφθεί την δύσκολη θέση που βρίσκεται αυτός και η μειοψηφία του. Κατσούφιασε, υπαινίχθηκε, απείλησε, θύμωσε, εκνευρίστηκε, κόντραρε και στο τέλος έφυγε και από την αίθουσα για 10 λεπτά!!! Όλα αυτά δεν πτόησαν τους ανεξαρτητοποιημένους συμβούλους του – αυτούς που αποκαλέστηκαν από τα φερέφωνα του με απολίτικη ελαφρότητα «γλάστρες» και «σαλταδόροι» και «εγωιστές που θέλουν εξουσία» - να καταψηφίσουν όλα τα θέματα που ήταν προάγγελος του προϋπολογισμού του 2018.

 Ο Δήμος Άνδρου υπό τον «σταθερό άρχοντα» (έτσι τον περιέγραψε δοξαστικά ενυπόγραφα το έντυπο φερέφωνό του δημάρχου) πλέει στο πέλαγος ξυλάρμενος χωρίς σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 και χωρίς προϋπολογισμό για τον ένα μήνα του 2017!!! Τόση «σταθερότητα άρχοντα» δεν ξανάγινε στην Άνδρο!!!… 

Μερικές από τις σκηνές έντασης και ανοικτής ή υποβόσκουσας δυσαρέσκειας του δημάρχου και των συμβούλων της διοίκησης που ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί πως "ήρθανε άλλες εποχές δεν είναι πια πρωταθλητές"... (βίντεο Εν Άνδρω).

Το συμβούλιο ξεκίνησε με δύο ερωτήσεις καρφιά. Η πρώτη της Μ. Βασιλοπούλου που ρώτησε «ποιο είναι το σχέδιο αν δεν εγκριθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας η παραμονή του δεματοποιητή στην Σταυροπέδα;» Η απάντηση του δημάρχου: «ελπίζουμε να εγκριθεί…»! Η κυρία ξαναρώτησε: «και αν δεν εγκριθεί;» Ο δήμαρχος: «θα μεταφέρουμε τα σκουπίδια στην Αθήνα!!!» Και πάλι η κυρία επανήλθε: «με τίνος έξοδα; Των δημοτών ή του Δήμου;» Και ο δήμαρχος: «απάντησα»!!! Τι απάντησε; Τις ελπίδες του…

Η δεύτερη ερώτηση του Α. Βόσσου που ζήτησε να μάθει που βρίσκεται η μελέτη για τους βιολογικούς Μπατσίου και Γαυρίου. Ο δήμαρχος απάντησε: «θα προχωρήσει στα περιβαλλοντικά και ελπίζουμε να γίνει δεκτή προς ένταξη για χρηματοδότηση…»! Τι απάντησε; Και πάλι τις ελπίδες του…

Η Μ. Βασιλοπούλου υπήρξε καυστική κατά του δημάρχου όταν μην μπορώντας να συγκρατηθεί σχολίαζε ειρωνικά: "ωραία αντιπολίτευση που τα καταψηφίζει όλα". Του θύμισε πως στην αντιπολίτευση αυτός όχι μόνο καταψήφιζε τα πάντα, αλλά είχε φύγει και από την Οικονομική Επιτροπή και μπλόκαρε τον Δήμο Άνδρου ένα χρόνο! Και ακόμα θύμισε πως επί 3,5 χρόνια περιγελά την αντιπολίτευση, η οποία έχει βάλει πλάτη σε όλα τα κρίσιμα (χωροθέτηση ΧΥΤΥ κλπ), ενώ αυτός την κοροϊδεύει... (φωτ. Εν Άνδρω).

Στα θέματα τώρα. Στα Δημοτικά Τέλη η εισήγηση της υπηρεσίας απορρίφθηκε μετά από αντι-εισήγηση του Χ. Βουραζέρη που διαπίστωσε «δεκάδες λάθη στους υπολογισμούς». Η υπηρεσία απάντησε πως «τα στοιχεία είναι σωστά». Ο δήμαρχος εκνευρίστηκε με την απόρριψη τους από το συμβούλιο με ψήφους 10-9.

Με την καταψήφιση των στοιχείων και από τον πρόεδρο Λ. Μπάλλα ο δήμαρχος Σουσούδης έχασε όση ψυχραιμία είχε και άρχισε να τον μέμφεται δημοσίως! Ο Λ. Μπάλλας ζήτησε από τον δήμαρχο... να επανέλθει στην τάξη! Ο Θ. Σουσούδης απάντησε ζητώντας από τον πρόεδρο... να επανέλθει στην τάξη!!! 

Μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο Λ. Μπάλλας με κλειστά μάτια εντελώς απόμακρος από τον δήμαρχο. Ο "σταθερός άρχοντας" δίπλα του ακούει νευριασμένος και δεν μπορεί καταλαβαίνει πως κατάφερε και έχασε την πλειοψηφία. Και φυσικά και πάλι κατηγόρησε τους "άλλους" γι' αυτό! (φωτ. Εν Άνδρω).

Κάπου εκεί νευρίασε ο συμπολιτεύομενος της αντιπολίτευσης Μ. Βάμβουκας γιατί καταψήφισε ο Χ. Βουραζέρης και κάπου εκεί πετάχτηκε και ο Δ. Λάσκαρης λέγοντας στον πρόεδρο Μπάλλα πως όλοι έχουν άποψη για τα οικονομικά. Και αφού όλοι είχαν άποψη ο Δ. Λάσκαρης δεν ξαναμίλησε μέχρι το τέλος του συμβουλίου!!! Απλώς ψήφιζε, όπως όλοι οι σιωπηλοί σύμβουλοι του δημάρχου, τις εισηγήσεις της υπηρεσίας και του δημάρχου! Τις οποίες καταψήφιζε… η πλειοψηφία!!! Και δεν είπε τίποτα κανείς τους όταν προς το τέλος ο Λ. Μπάλλας είπε ειρωνικά: «ας τοποθετηθούν οι γλάστρες στα θέματα, δεν είναι δουλειά των άλλων να τα στηρίξουν…»

Τέτοια ωραία ατμόσφαιρα!!! Που έγινε καλύτερη στο Τεχνικό Πρόγραμμα!!! Καταψηφίστηκε και αυτό με ψήφους 10-9 και αντι-εισήγηση Βουραζέρη! Από την διοίκηση μίλησε μόνο ο Δ. Θεοδωράκης λίαν εκνευρισμένος κατά του Χ. Βουραζέρη που καταψήφισε1 Τα παράδοξο της υπόθεσης ήταν πως χθες ο Βουραζέρης ήταν… ήρεμος! Και στιγμές-στιγμές συμβιβαστικός!!

Από την αντιπολίτευση ο κ. Τηνιακός είπε πως: «στο πρόγραμμα υπάρχουν έργα που έγναν και λέτε πως… θα γίνουν! Και έργα που δεν έγιναν χρόνια τώρα και τα πάτε όλα στο 2018. Πότε θα γίνουν όλα αυτά;»

Τελικά εν μέσω αντεγκλήσεων αντιδημάρχου Θεοδωράκη με Βουραζέρη καταψηφίστηκε και αυτό το θέμα. Ο δήμαρχος έγινε έξω φρενών με τον Μπάλλα που καταψήφισε και αυτός! Η κόντρα πήρε διάσταση με τον θυμό του δημάρχου. Ο Μπάλλας απάντησε «ας στηρίξουν οι γλάστρες θέματα…». Και τους κάπου εκεί επανέφερε και τους δύο στην τάξη η Βασιλοπούλου!

 Η πιο απαξιωτική στιγμή της βραδιάς. Ο δήμαρχος μην αντέχοντας και μη μπορώντας να συγκρατηθεί από τις αλλεπάλληλες καταψηφίσεις στις κρίσιμες ψηφοφορίες έχει φύγει από την αίθουσα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Και πέρασαν στο επόμενο θέμα. Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2017 (ένα μήνα πριν το τέλος του έτους ο «σταθερός δήμαρχος» αναμορφώνει... το πέρσι!). Εδώ κυριάρχησαν δύο διάλογοι. Ο πρώτος μεταξύ Βασιλοπούλου-δημάρχου και ο δεύτερος μεταξύ Βόσσου-δημάρχου.

Στον πρώτο διάλογο η Μ. Βασιλοπούλου διαπιστώνει πως «κάνετε συνεχώς αναμορφώσεις γιατί έχετε πατώσει στα οικονομικά». Και ο δήμαρχος απαντά συγχυσμένος «δεν έχουμε λεφτά είναι αλήθεια…». Αλήθεια αφού δεν έχουν λεφτά πως θα πληρώσουν την μεταφορά σκουπιδιών στην Αθήνα αν δεν έχουν λεφτά; Άγνωστο…

Στον δεύτερο διάλογος ο Α. Βόσσος ρωτά τον δήμαρχο «αφού δεν έχετε λεφτά γιατί δεν ζητήσατε τα 100.000 ευρώ που έδινε χωρίς μελέτη το υπουργείο Ναυτιλίας για το λιμάνι; Κάτι που είπε ο υπουργός στη Σύρο πριν ένα μήνα». Ο δήμαρχος εμφανώς απροετοίμαστος απάντησε πως «δεν δίνουν λεφτά χωρίς μελέτη…». Όμως ο Α. Βόσσος εμφανώς διαβασμένος (διαβάζει μάλλον Εν Άνδρω κι είχε δει το  δημοσίευμα του υπουργείου Ναυτιλίας) ανταπάντησε πως «αν και είσαστε παρών στη Σύρο δεν ακούσατε τι είπε ο υπουργός και χάσατε την προθεσμία». Ο δήμαρχος είτε αγνοώντας τα πάντα είτε λέγοντας ψέματα επέμενε στη λάθος θέση του σε όλη την διάρκεια ενός διαλόγου που κράτησε ώρα…

Κάπως έτσι ο «σταθερός άρχοντας» καταψηφίστηκε και στην αναμόρφωση του τρέχοντος προϋπολογισμού με ψήφους 10-9! Έτσι εκτός του ότι ο Δήμος Άνδρου δεν έχει σχέδιο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018, δεν έχει και προϋπολογισμό για τον ένα μήνα του 2017!!!

Και παραμένει το ερώτημα Λ. Μπάλλα – που καταψήφισε κι αυτός την αναμόρφωση του προϋπολογισμού επικαλούμενος την απουσία αμοιβών των δικηγόρων: «αφού δεν προβλέπονται αμοιβές δικηγόρων πως θα εκπροσωπηθεί και θα δώσει τη μάχη του δεματοποιητή στο ΣτΕ ο Δήμος σε 20 μέρες;» Και η απάντηση του «σταθερού άρχοντα»: «Θα κάνουμε νέα αναμόρφωση μέχρι 30/11 για να προλάβουμε…». Τέτοια σταθερότητα...

Με την διοίκηση Σουσούδη ισχύει όπως φαίνεται το «τρεχάτε ποδαράκια μου». Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι μόνο το τρέξιμο, είναι και η χαρακτηριστική άνεση του δημάρχου να λέει πως ΘΑ τα κάνει όλα, ενώ δεν κάνει τίποτα! Και η άνεση του επίσης να οικειοποιείται όλα τα έργα των προηγουμένων μπετονάροντας τους έτσι απέναντι του! Κι αυτό τη στιγμή που ως  μειοψηφία τους έχει όλους ανάγκη. Το ακόμα χειρότερο είναι πως μετά από τέτοιες απαράδεκτες πολιτικές συμπεριφορές και από τέτοιες απίστευτης αδράνειας διοικητικές πρακτικές αρπάζεται με όλους και στο τέλος τους βρίζει. Κάτι που έκανε πάλι εχθές όταν φεύγοντας έξαλλος από την αίθουσα μετά μια καταψήφιση είπε εις επήκοον πολλών: «εμετός…»!

Το ότι επανήλθε στην αίθουσα μετά δεκάλεπτο – πάλι εκνευρισμένος και κατηγορώντας με συνεχείς επικοινωνιακούς χειρισμούς τους πάντες –δείχνει πως δεν έχει συνείδηση ότι  έχει πλέον στρέψει τους περισσότερους (να μην πούμε όλους) εναντίον του. Κατάφερε το ακατόρθωτο: να αναδείξει τον εαυτό του ως το κύριο πολιτικό πρόβλημα της Άνδρου!Με τέτοια στάση, τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στην αντιποίυευση και στους διαφωνούντες, τέτοια ανοργανωσιά, αλλά και τέτοια αδυναμία διοίκησης πως θα ανταπεξέλθει στο υπόλοιπο της θητείας του; Άγνωστο...

Σημ.: Υπερψηφίστηκε από όλους το πρόγραμμα για την υγιεινοποίηση της λυματολάσπης του βιολογικού, οι επισκευές των σχολείων και μια σειρά άλλα τρέχοντα θέματα. Στο θέμα του απολογισμού του τρίτου τρμήνου ψηφίστηκε κατα πλειοψηφια επειδή υπερψήφισαν οι Μπάλλας-Βουραζέρης. Και έτσι πέρασε.  

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

People in this conversation

Load Previous Comments
 • Επισκέπτης - Βασίλης Χέλμης

  Αίσχος!
  Ανεξαρτοποιηθείτε και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι και αφήστε επιτέλους τον "σταθερό "δήμαρχο να πάει σπίτι του
  Καταστρέφει την Άνδρο με αυτά που κάνει.

 • Επισκέπτης - Κωνσταντίνος Λουκρέζης

  Σαν Δημότης του Δήμου Άνδρου πραγματικά ντρέπομαι για τη κατάντια της Δημοτικής Αρχής. Όμως δεν μπορώ να μην αναρρωτηθώ πως μετά από όλα αυτά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παραμένει στη θέση του?? Κατά τα λεγόμενα του "γλάστρα" είναι κι ο ίδιος??? Ή η θεσούλα έχει τόσα προνόμια που δεν την αφήνεις εύκολα?? Τώρα το ότι εγκρίθηκε ο απολογισμός του 3ου τριμήνου γιατί τον ψήφισαν οι κ.κ. Βουραζέρης και Μπάλας γιατί το επισημαίνετε?? Οι άνθρωποι δεν θα ψήφιζαν τα "πεπραγμένα τους"??? Μετά παραιτήθηκαν ή άρχισαν τις διαφοροποιήσεις αν θυμάμαι καλά....Μέχρι τότε όλα ήταν άψογα, διαφανή και με απόλυτη τήρηση των θεσμικών διαδικασιών!!! Όσο δε για τα τόσο "ευγενικά" σχόλια που λουστήκαμε κάποιοι 3 χρόνια τώρα...ας δώσουμε τόπο στην οργή. Αμ δε......

 • Επισκέπτης - Black friday

  Θεοδόση έχει Black Friday αγόρασε κανένα σύμβουλο σε τιμή ευκαιρίας γιατί φίλε θα έχεις πρόβλημα. Πλέον σε κάθε δημοτικό συμβούλιο θα γίνεσαι ρεζίλι στην Άνδρο μα και σε όλα τς τριγύρω νησιά.

 • Επισκέπτης - Πιπίνος

  Τρέμει με την ιδέα ο δήμαρχος ότι ο Βουραζερης θα του τα βγάλει όλα στη φορα. Τα καλύτερα έρχονται.

 • Επισκέπτης - Χωραιτης

  Σουσουδη μάζεψε σιγά σιγά τα πράγματα σου και φύγε από τον δήμο επιτέλους κατάλαβε το

 • Επισκέπτης - ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

  Θεοδόση μου, τελικά σου έρχεται ο λογαριασμός τμηματικά!
  Ο λογαριασμός για τα ψέματα που έλεγες προεκλογικά!
  Ο λογαριασμός για την υπεροψία και για την ειρωνεία σου προς τους άλλους!
  Κοστίσανε τα παραπάνω Θεοδόση!
  Θα κοστίσουν κι άλλο!
  Θα κοστίσουν και μετά τη θητεία σου για χρόνια!

  Το μόνο που θα σε σώσει κάπως είναι να πάρεις θάρρος και να βγεις μπροστά και να εξηγήσεις γιατί η τόση σου εμμονή για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στην Πλούσκα και μόνο Πλούσκα! Ποιος είχε όφελος σε αυτή την τοποθεσία? Τι σε έκανε και άλλαξες την θέση σου, όταν προεκλογικά έδινες μάχη να μη γίνει το ΧΥΤΥ στην Πλούσκα?
  Νομίζω τώρα ήλθε η ώρα να μας τα πεις…

 • Επισκέπτης - Αρχιμηδης

  Αυτό που κάνει ότι θέλει το ζεύγος Αμμολοχιτη με τις απεσταλμένες του Βολικα-Μαμάη στο Δημοτικό συμβουλιο πραγματικά με τρελενει. Ξυπνήστε ανδριωτες

 • Επισκέπτης - ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙ ΛΕΤΕ........

 • Επισκέπτης - Δημαρχε, ενας φιλος σου

  Ο μονος δρομος που σου απομενει αγαπητε δημαρχε ειναι ο δρομος της παραιτησης. Κρατησε οση αξιοπρεπεια σου εχει μεινει και παραιτησου σημερα. Η κατηφορα δεν εχει τελειωμο ετσι οπως εχουν γινει τα πραγματα στον δημο. Οσο μενεις τοσο εξευτελιζεσαι. Φυγε σημερα.

 • Επισκέπτης - Νικος Γκερης

  Αίσχος!Παραιτηθείτε τελείως Μαμάη-Βολίκα ,Βόσσος,Βουραζερης και αφήστε Επιτέλους τον δήμαρχο να δουλέψει.Καταστρεφεται την Άνδρο με αυτά που κάνετε.Δεν το περιμέναμε από εσένα Βουραζερη ότι θα γινόσουν ένα με τις γλάστρες.