ΔΙΑΛΟΓΟΣ - Άρις Διαπούλης: "κύριε Βλάμη ψεύδεστε ασυστόλως..."
Ο χώρος της Πλούσκας
(Από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Αριστοτέλη Διαπούλη λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή με την οποία απαντά στο μακροσκελές σχόλιο του κ. Λεονάρδου Βλάμη έναν εκ των ελάχιστων που γράφουν και μιλούν επώνυμα για την Πλούσκα. Άρα μπορεί κανείς να τους απαντήσει και επώνυμα. Ο Άρις Διαπούλης εγκαλεί δημοσίως σε αυτήν και τον πρώην συνάδελφο του στο δημοτικό συμβούλιο γιατρό Ανδρέα Βόσσο που ψήφισε τα κριτήρια της Πλούσκας το 2012. Τα κριτήρια ψηφίστηκαν ομόφωνα εκ νέου και από το σημερινό δημοτικό συμβουλίο σε συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Καπάκης - Εν Άνδρω).
Κύριε Βλάμη ψεύδεστε ασυστόλως όταν λέτε ότι δεν έγινε επιστημονική ανάλυση και μελέτη-χαρτογράφηση του νησιού ώστε να επιλεγούν κατάλληλες εναλλακτικές θέσεις από τις οποίες με τεχνικοοικονομική ανάλυση να προκύψει η πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη θέση.
Ήμουν δημοτικός σύμβουλος την άνοιξη του 2012 όπως και ο κ. Βόσσος όταν το τότε ΔΣ συγκροτημένα και ομόφωνα ψήφησαν τα τότε κριτήρια που έβγαλαν την θέση Πλούσκα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη θέση .
Συμφώνα με την μελέτη του ο κ Μπούρκας αναφέρει: Η τελική κατάταξη του σημείου έγινε ύστερα από εξέταση δεκάδων θέσεων, και προέκυψε μέσα σε τρεις μήνες: Πλούσκα, Στενό, Μακροτάνταλο 1 & 3, Κάστρο, Τρομάρχια. Και μάλιστα με καθαρές διαφορές μεταξύ τους μιας και τα κριτήρια ήταν συγκεκριμένα, συγκροτημένα και ομόφωνα ψηφισμένα από το τότε ΔΣ την άνοιξη του 2012.
Η φιλοσοφία των κυριότερων κριτηρίων ήταν:
- - Να είναι σε μέρος που να μην ενοχλεί και να μην φαίνεται.
- - Να μην θίγει τα υπόγεια νερά του νησιού. Να μην έχει οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, τουριστικές ζώνες κλπ κοντά.
- - Να μην είναι μέσα σε ζώνη προστασίας της Φύσης.
- - Να μην είναι σε μέρος δύσκολα προσπελάσιμο ή απομακρυσμένο για να είναι λειτουργικό και οικονομικά βιώσιμο το έργο.
Ακόμα και στις διάφορες αντιρρήσεις και ενστάσεις σας ακολούθησε νέα κατάθεση φακέλου από την μελετητική εταιρεία όπου ενσωματώθηκαν όλες οι ερωτήσεις προκειμένου να εκπληρωθεί η τυπική πληρότητα που ήταν το ζητούμενο.
Προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αμφιβολίες μετατοπίστηκε το γήπεδο της εγκατάστασης προς την κορυφογραμμή ώστε η απόσταση του γηπέδου από το ρέμα Πλούσκα να είναι περίπου 90 μ και η λεκάνης απορροής του έργου να είναι πολύ μικρή ήτοι 0,06κμ2.
Επίσης λήφθηκαν υπόψη εκ νέου οι αποστάσεις ως προς την κοντινότερη γεώτρηση της περιοχής που ήταν πλέον στα 1150 μέτρα σε ευθεία γραμμή πολύ χαμηλότερα και βαθύτερα (200μ) σε άλλο γεωγραφικό και γεωλογικό χώρο.
Οι άλλες γεωτρήσεις ήταν ακόμα μακρύτερα: στα 1650 και στα 2600 μέτρα σε ευθεία γραμμή. Ακόμα η θέση, ήταν πια σε ακόμα πιο ασφαλή απόσταση και σε μη ορατό σημείο από τον οικισμό Γίδες, καθώς και από το Ατένι. Η απόσταση του έργου από τον οικισμό Γίδες είναι 2300m από το κέντρο του και 1250m από το όριό του σε ευθεία γραμμή. Η απόσταση του έργου από το Ατένι είναι 2110m σε ευθεία γραμμή.
Κύριε Βλάμη σε ένα τόσο μεγάλο έργο γίνονται συνεχώς τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο φάκελο του.
Κύριε Βλάμη γιατί κόπτεστε για το κόστος του έργου 5 με 7 εκ ευρώ το όποιο καλύπτεται εξολοκλήρου από ΕΣΠΑ μέσω περιφέρειας και δεν επιβαρύνει τους Δημότες της Άνδρου (δείτε αντίστοιχο έργο στα Κύθηρα με 3.500 μόνιμους κατοίκους προυπολογισμου 5εκ ευρώ).
Κύριε Βλαμη γιατι δεν ενημερώνετε του πολίτες για το περιεχόμενο του φάκελου του έργου το οποιο περιλαμβανει:
- - Εργοστάσιο ανακύκλωσης,
- - Μικρό ΒΙΟΚΑ μέσα στο ΧΥΤΥ
- - Διπλά μονωτικά στρώματα με συμπιεσμένη άργιλο γεωμενβράνες γεώ-υφασμάτα, γεω-συνθετικούς αργιλικούς φραγμούς που στην ουσία κάνουν αδιαπέραστες της κυψελίδες ενός ΧΥΤΥ.
- - 20- 30 νέες θεσεις εργασιας στην περιοχή της Υδρούσας.
Κύριε Βλάμη για ποιες υδρολογικές μελέτες μιλάτε και με ποια επιστημονική τεκμηρίωση, θεωρείτε ότι θα επιμολυνθούν οι γεωτρήσεις του Μπατσίου όταν η κοντινότερη στο ΧΥΤΥ βρίσκεται ένα χιλιόμετρο σε οριζόντια απόσταση και σε βάθος 200μ και τη στιγμη που υπάρχουν ήδη δυο υδρολογικες που αποδεικνειουν το αντιθετο από τους ισχυρισμούς σας.
Κύριε Βλάμη είναι τραγική έως επικίνδυνη η νοοτροπία σας να θεωρείτε εκ προοιμίου ότι ένας ΧΥΤΥ θα ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ σε ΧΑΔΑ.
Κύριε Βλάμη είναι επικίνδυνη και για γέλια η υπόθεση σας ότι αν απορροφηθεί η θέση Πλούσκα το πρόβλημα που μας ταλανίζει μια εικοσαετία, θα λυθεί σε 18 το πολύ μήνες, όταν μόνο για την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας η θέση Πλούσκα χρειάστηκε 12 μήνες.
Κύριε Βλάμη σταματήστε να παίζετε με το μέλλον νέων ανθρώπων που έχουν επενδύσει στο Νησί τους .
Κύριε Βλάμη σταματήστε να παίζετε με την νοημοσύνη μας!
Διαπούλης Αριστοτέλης
Αγανακτισμένος Εξοργισμένος Μόνιμος
Κάτοικος Άνδρου που Ζει από
τον τόπο του.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ ΒΛΑΜΗ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ "ΕΝ ΑΝΔΡΩ" περίπου 2 ημέρες πριν
Αγαπητέ κε Γιαννίκο,
στην παρέμβασή σας υπογράφετε δηλώνοντας την ιδιότητά σας ως Μηχανικός.
Να συστηθούμε λοιπόν: συνταξιούχος Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, ομότιμο μέλος ΤΕΕ, για να γνωρίζει το κοινό ότι συζητάμε επί ίσοις όροις.
Εχω αρθρογραφήσει πολλές φορές επώνυμα για το θέμα και οι απόψεις μου είναι γνωστές σε όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι όψιμα στρατευθέντες, όπως εσείς, στην κατεύθυνση στήριξης της προισταμένης σας δημοτικής αρχής αγνοείτε παντελώς τί έχει συμβεί.
Πάμε λοιπόν:
1. Αρθρογραφείτε για την Πλούσκα και δεν γνωρίζετε ότι οι θέσεις Μακροτάνταλο και Πλούσκα βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και άρα το ευφυολόγημά σας ότι: ‘Να πω δύο λόγια και για το Μακροτάνταλο, αφού κι αυτό συζητιέται. Αλήθεια, η λύση να ταξιδεύουν τα απορριμματοφόρα κάθε μέρα 150χλμ. πήγαινε - έλα από Χώρα και Κόρθι διασχίζοντας Μπατσί και Γαύριο, με διπλάσιο λειτουργικά κόστος είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά προτιμότερη;’ είναι έωλο αφού ότι ισχύει για το Μακροτάνταλο ισχύει και χειρότερα για την Πλούσκα όσον αφορά αποστάσεις από Χώρα και Κόρθι και οδούς διέλευσης.
2. Οσον αφορά την μελέτη της εταιρείας ΕΠΤΑ και την αξιοπιστία της αρκούν τα κάτωθι:
α. Αρχική υποβολή ΜΠΕ σελ.128: ’Στο βόρειο τμήμα του νησιού.....η πρόσβαση ήταν αδύνατη λόγω μη ύπαρξης οδικής πρόσβασης’ παρόλα αυτά συμπεριέλαβε την καθυπόδειξη θέση Πλούσκα.
β. Από το 2012 υπέβαλε εν σειρά αλλεπάλληλα τοπογραφικά του γηπέδου στην Πλούσκα με ρέμα εντός, ρέμα εκτός , μισό ανω ρέμα εντός, μισό κάτω ρέμα εντός, μελέτη διευθέτησης/οριοθέτησης ρέματος και μελέτη περί μή ύπαρξης ρέματος, που το κάθε επόμενο αναιρούσε το προηγούμενο.
γ. Από το 2012 - 2018, επί εξαετία η ΜΠΕ συνεχώς υποβάλλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και επιστρέφει για συμπλήρωση ελλείψεων.
Δεν θα επιμείνω άλλο γιατί αρκούν αυτά για να σας παρακινήσουν να εντρυφήσετε στο πρόβλημα και να μην αρκείσθε σε επιφανειακά ξεσκονίσματα. Και εμάς τους δυστυχείς κατοίκους της Ανδρου μην μας .... τρομάζετε με φωτογραφίες σκουπιδιών από τον Πύργο της Ηλείας. Εχουμε χιλιάδες φωτογραφίες όλης της Ανδρου, στο Μπατσί, στο Γαύριο, στην Χώρα και σε κάθε χωριό και παραλία από το 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 που τότε δεν έφταιγε η χωροθέτηση ΧΥΤΥ με το ζόρι στην Πλούσκα και ετοιμάζουμε τις φωτογραφικές μας μηχανές να απαθανατίσουμε και τα σκουπίδια του 2018. Επειδή δε πλησιάζουμε σε προεκλογική χρονιά πείτε στους προισταμένους σας δημοτικούς άρχοντες να βάλουν τα καλά τους για να φωτογραφηθούν για τελευταία φορά με τα σκουπίδια της ....ανεπάρκειάς τους.
Φιλικά,
Λεονάρδος Οδυσσέας Βλάμης